• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

birikim yapabilmenin yolları

güzel adetlerimiz var evet ama komik olmaz annenin hoşuna gider :) biz el öpmesine tatlı alıp gitmiştik , çünkü bizde yakın akrabalara davetiye verilirken ''okuma'' derler , annem hepsine ayrı ayrı bohça yapmıştı ( bluz eşarp iç çamaşır havlu seccade patik lif çorap gömlek ) düğüne böyle davet edilir yakınlarımız . ki benim taraf kalabalık , yine çeyimize yardıma geldiklerinde de bir bohça yapmıştı el sağlığı niyetine , aynı şekilde eşimin tarafına da bohçalar yapıldı verildi . farklı şehirlerdeyiz düğün eşimin memleketinde oldu , orda çok kalamadık , iki tarafta da gittiklerimiz çeyrek taktı dayım teyzemlerim falan zaten nişanda altın düğünde bilezik taktılar hepsi , annem ve halam büyük altın taktılar bana eşime de gömlek kazak almışlardı :) biz bir kg tatlıyı altına çevirip geldik hoşumada gitmişti :)
canım bizde bohça adeti çoooktaaaan bitmiş. biz hiç o teferruatlara girmedik. ne biz, ne eşim tarafı yapmadı. bunun yerine k.validem bana kullanabileceğim pijama, nevresim vs aldı. biz de elimiz boş gitmeme adına, zamanında yapılanları değerlendiriyoruz. altın verme de yeni evlenenlere destek amaçlı. eşim tarafında yokmuş, eşim annesine söylemiş aa güzelmiş destek olur size demişler onlar da kardeşlerine söylemişler. artık ne verirlerse, vermezlerse de canları sağ olsun. artık kapılarından keseyle gireriz:halay:

Janita Janita @cicibizi sizin eşleriniz nereli ya... Bende mi oralara gelin gitdem naaapsam :KK70: :KK70:
seni biz gelin alalım pınar:KK48::KK48::KK48: çünkü bizimkilerin adeti bu. bursalıyız biz. eşim de bursalı ama onlarda yokmuş. öyle aramızda konuşurken altındır hediyedir, davetlerde de toplarız altınları demiştim o da benden öğrendi. bizde 5 kuşak önceden göçmenlik var. yunanistan ve bulgaristandan gelmişler. bütün göçmenlerde var mı bu gelenek hiç bilmiyorum. gelin sözden sonra kayın ailesini ziyaret ettiğinde de 20-25 gr bir bilezik takarlar. hani artık ailemizdensin, hayırlı olsun gibilerinden.

seni biz gelin alalım pınar:KK48::KK48::KK48: çünkü bizimkilerin adeti bu. bursalıyız biz. eşim de bursalı ama onlarda yokmuş. öyle aramızda konuşurken altındır hediyedir, davetlerde de toplarız altınları demiştim o da benden öğrendi. bizde 5 kuşak önceden göçmenlik var. yunanistan ve bulgaristandan gelmişler. bütün göçmenlerde var mı bu gelenek hiç bilmiyorum. gelin sözden sonra kayın ailesini ziyaret ettiğinde de 20-25 gr bir bilezik takarlar. hani artık ailemizdensin, hayırlı olsun gibilerinden.
Şunu anladımki sizin adetlerde geline altın takacak yer arıyorlar bence :KK48:

geline değil aslında yeni kurulan yuvaya yardım bu:KK45:yoksa şu kadar altın alıcaz veya alın gibi muhabbetler hiç dönmez. çünkü ayıp karşılanır. herkes elinden geleni yapar.
O işin şakasıydı zaten, olması gerekende bu. Nişan düğün ya da doğumlarda takılan altının tek amacı karşı tarafın yuva kurmasına yardımcı olmaktır. Karşılık beklememek gerekir. Ama şimdi insanlar ben ona bunu taktım o bana bunu taktı diye düşünüyor. İş yardımdan çok karşılıklı beklentiye döndü.

Aa Hemşom varmış burda. Bende bursalıyım. Bizde Selanik göçmeniyiz aynı adetler bizde de var. Eşim Ispartalı olunca biz teferruata girmedik pek. Allahtan söz bileziğini kopardım:))

Yarın evimin onunde hayır yapıp kuran okutacagim kızlar. Her yıl yapmaya çalışıyorum. 1000 tl ona ayırdım. Pazartesi de büyük oglanin doğum günü. Pastası hediyesi derken gene gitti paraciklar...
Lokma mı döktüreceksin? ben çok severim. Hiç üşenmem ve o kuyruğa girerim. Yerim ama duamı da okurum dökülen kişinin ruhuna
Maalesef oturdugum şehirde lokma döktürme adeti yok

Lokma mı döktüreceksin? ben çok severim. Hiç üşenmem ve o kuyruğa girerim. Yerim ama duamı da okurum dökülen kişinin ruhuna
Maalesef oturdugum şehirde lokma döktürme adeti yok
Evet aynen öyle lokma dokturecegim.
Ben de çok seviyorum. Sıcak sıcak çok güzel oluyor.
Egeli olmanın Ege'de yaşamanın güzel bir yani da bu lokmalar.
Aynı yerde yasasaydik size de ulastirirdim.
Umarım en yakin zamanda yine tadına bakmak size de nasip olur.

Benim için bursa de canımı ye :D :D en çok gezip görmek istediğim şehir.. :)

O işin şakasıydı zaten, olması gerekende bu. Nişan düğün ya da doğumlarda takılan altının tek amacı karşı tarafın yuva kurmasına yardımcı olmaktır. Karşılık beklememek gerekir. Ama şimdi insanlar ben ona bunu taktım o bana bunu taktı diye düşünüyor. İş yardımdan çok karşılıklı beklentiye döndü.
Hele ki düğünlerde... Ben onun kızına şunu taktım ondan en az o kadar bekliyorum. Gerçekten ayıp :)

Yarın evimin onunde hayır yapıp kuran okutacagim kızlar. Her yıl yapmaya çalışıyorum. 1000 tl ona ayırdım. Pazartesi de büyük oglanin doğum günü. Pastası hediyesi derken gene gitti paraciklar...
Eşin için diye düşünüyorum. Allah kabul etsin, mekanı cennet olsun inşallah...

kızlar bu pazardan itibaren hemen her pazar aile büyükleri yemeğe davet edecek. sıkıcı gibi görünse de kaynaşma açısından bence iyi. hem cumartesi hem pazar çağırmıyorlar. bize sordular biz de pazarları olsun dedik. ertesi gün iş olduğu için ziyareti kısa kesebiliriz diye. önce anneler, sonra halalar, amcalar, dayılar, teyzeler falan. biz giderken anneciğimin tül keselere hazırladığı havlu, tülbent ve çorapları hediye olarak götüreceğiz. onlar da herkes durumuna göre bize ya çeyrek, ya grm altın verecekler. ayyy ben bu adetimizi pek seviyorum:KK48::KK48::KK48:

bu arada anne ve babalara özenli birer paket hazırlamayı düşünüyorum. iki anneye de birer bluz, babalara gömlek çorap vs. annemin hazırladıklarını yine anneme götürmek komik olur yani

Bizim adetimizde böyledir, bende pek severim nedense :)
Ama eşimin ailesinin böyle adetleri hiç olmadığı için sadece benim akrabalarıma gitmiştik, herkes altınlar takar, hediyeler koyar, yeni gelin de tülbentler, işlemeli havlular, seccadeler ve örgü patikler götürür çeyizinden :)
Bence adetleri yaşatmak lazım her daim :)

Bizim adetimizde böyledir, bende pek severim nedense :)
Ama eşimin ailesinin böyle adetleri hiç olmadığı için sadece benim akrabalarıma gitmiştik, herkes altınlar takar, hediyeler koyar, yeni gelin de tülbentler, işlemeli havlular, seccadeler ve örgü patikler götürür çeyizinden :)
Bence adetleri yaşatmak lazım her daim :)
benim babannem de patikleri örmüş de örmüş:KK48::KK48:çeşit çeşit, model model. onlardan da koydum keselere. biz geniş bir aile hepimiz aynı apartmanda yaşıyoruz. yani ailem:KK48: hem maddi konularda, hem emek isteyen konularda imecemiz meşhurdur. hiç senlik benlik yoktur. bu babannemin ve dedemin idareciliğinden, halalarımın, yengelerimin ve annemin de uyumundan kaynaklansa gerek.

Back