Nocebo placebo etkileri üzerinde halen çalışılan ve oldukça ilginç kavramlar. Evcil hayvanınıza neyin iyi geldiğini ve sizin bunu nasıl algıladığınızı kontrollü bir ortamda ölçmeden bir şey diyemeyiz. Şöyle düşünün doktorlar 10 tane insanı hastaneye yatırıp onlara her gün yeni bir ilaç veriyorlar ve bu insanlar 10 günün sonunda çok daha iyi oluyorlar. Ama bu ilaç onları iyileştirdi mi demek? 10 gün hastaneye yatmayı sadece işi gücü, düzenli hayatı olmayanlar kabul etmiş ve ilaç değil düzenli hayat onları iyileştirmiş olabilir. Bu nedenle bilimsel çalışmalarda neyin işe yaradığını tam olarak anlamak için bu faktörler kontrol edilir ve analizler buna göre yapılır. Yine bir örnek, terlik giyilen günlerde boğulma vakaları daha fazladır ama bu terlik giyiliyor diye boğulunuyor demek değildir, burada rol oynayan asıl faktör yaz mevsimidir. Hayvana iyi geldiğini siz görüyor olabilirsiniz (ancak bir fark olmayabilir), hayvanla ilgilenmeniz iyi geliyor olabilir, uygulama iyi geliyor olabilir (kanıtlanmamış olabilir ama hatalı saatin doğruyu göstermesi misali birine iyi gelmesi denk gelebilir ya da cidden iyi bir uygulamadır ama bilimsel olarak incelenmemiştir), birçok faktör var. Makale vb sormam da bu nedenleydi, bir şeyin işe yaradığıni iddia etmek için kontrollü ortamlarda birçok kez denenmiş kanıtlara ihtiyaç vardır. Ben kanıtlandığını bildiğim, uzun zamandır uyguladığım yöntemler için bile terapi seanslarından önce birçok makale okuyorum, farklı görüşlere bakıyorum, sorumlu hissediyorum. Makale sormak bir kibir değil aksine bilmiyor olabileceğimi kabul etmek benim gözümde. Öyle katı bir insan da değilim, dine inanırım, burçlara inanmayı severim ama bilimle ilgisi olması gereken konuları bilime bırakırım, bunlar kişisel görüşlerin rol oynayacağı konular değildir ve makale okuma konusunda sorun yaşayan birinin insan sağlığı ile ilgili konulara müdahale etmemesi gerekir, bu da kişisel bir görüş değil. Bu konulara fiziksel sağlıkta dikkat etmeye başladı toplumumuz ama psikolojik sağlığa ilişkin bilinç henüz kazanılmış değil. Covid aşısı için "kaç kişide test edilmiş, kontrol çalışması nasıl yapılmış" diye sordu çoğu insan, ne güzel, sorsunlar tabi ki, sağlık kıymetli. Bu ruh sağlığına dair müdahaleler için de gerekli bir soru.
Bir evcil hayvan konusu üzerinde bile "bu böyledir" demedim bakın, araştırma gerekiyor, benim yorumumla olacak bir şey değil bu. Bir de düşünsenize, biz bu kadar emek veriyoruz, bu kadar okuyoruz, araştırıyoruz, birçok şeyi kontrol edip ona göre işe yarayacağını düşündüğümüz şeyi test ediyoruz ve bazen bize çok mantıklı gelmesine rağmen işe yaramıyor çıkıyor ve bunu bir uygulamaya çeviremiyoruz, sonra birileri çıkıyor hiçbir dayanağı olmadan rahat rahat "ben şunu yaptım oldu" diyor. Bu işin oluru böyle değildir, biz afedersiniz aptal mıyız bu kadar emek veriyoruz. Bu nedenle takdir edersiniz ki sinirleniyorum. Bu tarz şeyler (bioenerji vb) niyetten bağımsız olarak yöntem olarak yanlıştır, önce gönüllü kişilerde kontrollü olarak test edip işe yaradığını kanıtlar, makalesini yazarsın, sonra uygularsın. Bu emek istese de yapması imkansız bir şey değil. EMDR'den (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) bahsettim ya mesela bana deli saçması gelmişti "gözlerini sağ sol yaptırıyorsun travmaya iyi geliyor, daha neler" demiştim ama sonra araştırdım ve cidden işe yarıyor, neden işe yaradığına ilişkin makul açıklamalar var, kuramsal arkaplanı var, buna karşı çıkmak bana düşmez hatta geçerli bir yerden eğitimini alıp uygulamayı düşünüyorum. Sizin uyguladığınız yöntemler için de bunu düşünebilirdim işe yaradığı kanıtlanıp öyle uygulamaya geçilmiş olsaydı. Benimki kişisel bir karşı durma değil, bildiğim gerçeği söylüyorum.