- 26 Ekim 2022
- 419
- 989
- 27
İşevuruk bir tanımı yok. İşevuruk tanım bir kavramın var olup olmadığını, ne ölçüde ve şekilde var olduğunu tarafsız ve kanıtlanabilir olarak olarak ifade eden tanımdır. İşevuruk tanımı olmayan iyileştirici yöntemler ölçülemezler ve gecerlilikleri yoktur. Mesela ben namaz kılmak iyi geliyor diye düşünüyorum ama bunu "namaz terapisi" diye tedaviye çeviremem çünkü din bir bilim değildir, olması da gerekmez, inanç ve iman olarak bireysel olarak kıymetlidir (bu arada dini inancı olanları daha az ruhsal sıkıntı yaşadığına dair kanıt var, yine de bu bir tedavi olamaz). Gördüğünüz üzere baya rahatsız oluyorum her şeyin tedavi diye pazarlanmasından.Bu theta nedir tam olarak?
Bazı işevuruk tanım örnekleri:
kaynar su = 100°c dek ısıtılmış h2o molekülü
bilişsel yeniden yapılandırma = işlevsiz düşünce sistemlerinin ve özellikle otomatik olarak ortaya çıkan düşüncelerin fark edilmesi, değerlendirilmesi ve değiştirilmesini sokratik sorgulama gibi yöntemlerle sağlayan bir bilişsel davranışçı terapi yöntemi
apendektomi: apandisin cerrahi yöntemlerle vücuttan çıkarılması vb. vb. Hepsinin ne olduğu belli ve riski ne, ne kadar fayda eder, nasıl ölçülür biliniyor.