biraz bilinçakışı gibi olacak ama düşüncelerimi yazayım:
.valla biz orta halli bir aileydik, babam ilkokulda işsiz kaldıktan sonra zaten öyle tatilli matilli bir yaşantımız olmadı. ortaokul sonrasında da eğitimime kuruş harcanmadı, 2 sene üniversite harçlıklarım haricinde. bizim maddi koşullarımızda ailem 2. çocuğu kaldırabilir miydiiii, sanırım annem ne yapar eder bakardı, belki babam iş bulurdu. maddiyat konusu anne-babanın elinde olan bir şey olduğu için çocuk bakış açımla ne desem yalan.
.kolej konusuna gelirsek. ilkokulda burs veren kurum var mı bilmiyorum ama sonrası için görüşüm, birçok okul için koleje para harcamanın boşa olduğu yönünde. bazı istisnasi iyi kolejlerde de çocuk eğer okumalıysa, burs alabilmeli diye düşünüyorum. 2. çocuğu yapmakla, ilkini koleje yollamak arasında kalsam, kesinlikle ikinci çocuğu seçer, iyi bir devlet okulunun yanına taşınırdım herhalde. bir çocuğu burssuz koleje yollamaktansa, devlet lisesinde okurken para biriktirip üniversite için almanya'ya, avusturya'ya yollamak o çocuk için milyon kat hayırlı olur. erkek arkadaşım kolejde öğretmen, o da bir gün çocuğumuz olursa kolejimsi kolejlere göndermeme konusunda hemfikir.
.ben tek çocuk olmaktan çok mutluyum, ama insan deneyimlemediği durum hakkında yorum yapamıyor. belki kardeşim olsa çok daha mutlu ya da mutsuz olabilirdim. mesela hep, kardeşim olacaksa bir abim olsaydı demişimdir. ama ya magandanın teki olsa abi olup da? veya kardeşim olsa ben bu kadar tuttuğunu koparan biri olmayabilirdim belki. ya da ben 17 yaşındayken annemler boşandı, ben şu anda annemle yaşıyorum. bir sene sonra yurtdışına gitmek istiyorum ve aklım annemde. burada güvenebileceğim bir kişi olsaydı içim çok daha rahat olurdu. gibi gibi. gördüğünüz gibi, basit bir soru gibi ama bunun da birçok parametresi var. işin manevi yönü tam bir çıkmaz ve bilinmezlik. bu noktada, eğer bebek fikrine manevi olarak hazırsanız, maddiyatınız da bir şeyleri garantileyebilecek durumdaysa, 'neden olmasın?' derim ben. evinizde şiddet yoksa, sevgi dolu doğru düzgün ebeveynlerseniz (aksini ima etmiyorum yani sizi tanımadığım için farazi söylüyorum), dediğim gibi, kolej ve 5 yıldızlı tatiller olmasa da olur bence. ben 16 yaşımdan beri kendi tatilimi kendim yaratıyorum, çocuğunuz da kendi donanımlarıyla istediklerini kendisi elde edebilecek bir birey olursa, hiçbir şey içinde kalmaz.