• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bir harfin çıkmaması ( dil terapisi gerekir mi?)

VuslataDair

evli ve 3 cocuklu
Kayıtlı Üye
15 Mart 2011
5.717
12.938
448
Ankara
Merhaba
6,5 yaşındaki kızım sadece “ K” harfini çıkartamıyor “T” olarak söylüyor kelimenin başında sonunda ortasında nerde olursa olsun çıkmıyor o harf

kendi öğretmeni dil terapisi için gerek yok dedi

İki farklı öğretmen arkadaşım gerek var diyor

başına gelen ya da yakınının başına gelen var ise Bilgi fikir tavsiye alabilir miyim

Kekemelik için bir dönem çok araştırma yapmıştım ,oradan edindiğim bilgilere göre 6 yaşa kadar normal kabul ediliyor bu durum .6 yaştan sonra hala devam ediyorsa dil terapistine götürmek gerekiyormuş.Hem kekemelik hem bazı harfleri çikartamama ikisi içinde aynı şey geçerli .

Özel eğitim okuyorum ve sıklıkla karşılaşılan bir durum k,g harflerini t, d olarak söylemek. Kendi yeğenim için ablamı uyardığım hatta terapisti ayarladığım halde gitmediler çocuk şu an 10 yaşında çok başarılı bir öğrenci ama konuştukları anlaşılmıyor. Dil terapisi için son kritik dönemdesiniz müdahale etmezseniz kalıcı olacak. Uzmana götürün ev alıştırmaları verecek çok eğlenceli sözcük oyunları şeklinde.. ihmal etmeyin

Kizim 4, 5 yasinda. Cok erken konustu.
Ama bazi harflerde sorun var. K ile baslayan hersey D olarak cikiyor. T ile baslayan da ayni sekilde.
Dil terapistine yonlendirmesi icin kres ile konustum. Kresde 8 hafta boyunca haftada 1 saat oyun /ders seklinde ilgilendi kizim ile. Evde 20dk hergun Bende ayni sekilde. Ama duzelmedi.
Simdi ozel bir okulda dil terapistine gidecek. Aralik sonu belli olacak.

Bence gec olmadan yollayin.

Özel eğitim okuyorum ve sıklıkla karşılaşılan bir durum k,g harflerini t, d olarak söylemek. Kendi yeğenim için ablamı uyardığım hatta terapisti ayarladığım halde gitmediler çocuk şu an 10 yaşında çok başarılı bir öğrenci ama konuştukları anlaşılmıyor. Dil terapisi için son kritik dönemdesiniz müdahale etmezseniz kalıcı olacak. Uzmana götürün ev alıştırmaları verecek çok eğlenceli sözcük oyunları şeklinde.. ihmal etmeyin
Anladım hemen götüreceğim yalnız bu sebebten rapor alır mı ( özel eğitim için yani ) siciline işler mi kaynaştırma öğrencisi olur mu süreç nasıl işler bilginiz var mı

Kelimeleri öyle değil böyle söyliyeceksin diye .
🤷‍♀️

Bu bizde ise yaramiyor ki zaten uzuluyor oyle direk yuzune vurunca.

Dil terapistinin Eve verdigi oyun /odev bizde soyle mesela.
K - edi
K - utu
Bu sekilde önce harfi cikarip dogruyu duymasini saglamak.
K i soylerken elini agzina goturup K i soylerken Eline ufledigini hissetmesi lazim dendi bize. Mesela K soylerken hava cikiyor ama G derken dil damaga degiyor. Tam anlata bildim mi emin degilim.
Yurtdisinda dogdum buyudum turkcem okadar iyi olmaya bilir.

Bizim kiz yukari da verdigim ornek de gibi soylerken sorun yok ama kelime olarak soyleyinde kedi oluyor tedi

bu durum benim yeğenimde de var. şu anda 4 yaşında çok konuşkan cümleleri çok doğru kuran bir çocuk ama k harfini cümlenin neresinde olursa olsun "t" sesiyle söylüyor. bu başlığı görene kadar bunun bir problem olabileceğini, ileride düzelmeme gibi bir durumu düşünmemiştim. başlığı takipteyim lütfen bu konuda bir bilgisi olanlar paylaşsın

Anladım hemen götüreceğim yalnız bu sebebten rapor alır mı ( özel eğitim için yani ) siciline işler mi kaynaştırma öğrencisi olur mu süreç nasıl işler bilginiz var mı
Rapor alınmaz bu kadar şey için alınsa da ücretsiz ders alacak kadar rapor oranı çıkmaz..İstanbul da oturuyorsanız büyük şehir belediyesinin dil ve konuşma terapisti desteği var ayda bir kere yararlanabilirsiniz ev alıştırmaları verirler. Ayrıca Birûni üniversitesinde çok cüzi ücretle terapi alınabildiğini duydum. Özelde seans ücretleri pahalı (200 tl ve üstü). Ama raporsuz olarak da rehabilitasyon merkezinde 100 tl civarında ders alabilirsiniz. Doktor yönlendirir sizi zaten ne kadar ihtiyacınıZ olduğuna göre

Kardeşim küçükken R harflerini hep Y olarak söylerdi.Hatırlamıyorum ama kaç yaşına kadar devam etti.Hatta ben "bir ömür böyle kalır herhalde" diye düşünmüştüm ama zamanla geçti.Dört yaşındaki yeğenim de heceleri karıştırırdı.Domates yerine dotames gibi. :) Bir çok kelimede böyleydi ama anaokuluna başlayınca ve annesi de düzelttikçe geçmeye başladı. Başka çocuklarla iletişim kurdukça ve daha çok konuştukça geçer diye düşünüyorum ben.

Back