Bilingual çocuk yetiştiren var mı? (İngilizce)

zeynepthevideographer

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
21 Aralık 2023
1.196
2.554
28
Merhaba,
Yakın zamanda bebeğim doğacak inşaallah. Onu bilingual yetiştirmek istiyorum. Türkçeyi zaten çevreden öğrenecektir. Bu yüzden ben sadece İngilizce iletişim kurmak istiyorum. Ben de babası da ingilizce biliyoruz. Ama babası kendini ifade etmede ingilizce rahat etmez, büyük ihtimalle sık sık Türkçe'ye geçecektir. O sebeple çocuğumun İngilizceye çokça maruz kalsın istiyorum. Onun için daha önce bilingual tecrübesi olanlardan şarkı, masal videosu, masal kitapları vb benim işimi kolaylaştıracak materyal ve yöntem önerilerine ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.

Biriniz sadece Türkçe, biriniz de sadece İngilizce konuşmalısınız.

Evet böyle bir öneri de gördüm. Muhtemelen öyle olacak. Belki arada bir masal okur sadece
Kuşum Marmara üniversitesinde Doç. Dr. Aslı Fişekçioğlu ve Prof. Dr. Asuman Ahmet Abdo Shaban var.
İkisi de çok tatlı kibar insanlardır, yardımcı olurlar diye düşünüyorum. Çok severim ikisini de. Bunlara ulaşıp danışabilirsin iletişim kurarsan. Bu konuda uzmanlardır.

Çok çok teşekkür ederim maillerini bulup ulaşacağim

Umarım istikrarlı yapabilirim o zaman şimdiden ingilizce masallar ninniler öğreniyorum

Benim oğlum 3 dille büyüyor. Ben türkce, babasi italyanca konuşuyor. Kreşde ve evdeki aile dilimiz almanca.
Çevre karışık ama almanca ağır basiyor. Şimdilik her 3 dilide anliyor ve "konuşuyor" daha 2 yaşında olduğu için emin değilim ama kargaşa fazla yaşamıyor. Bazi kelimeyi sadece almanca bıliyor ve türkce konuşurken araya sıkıştırıyor ama ben türkce tekrarlayinca dili döndüğü kadar türkce devam ediyor.
Galiba sonunda almanca ana dili olacak ve italyanca ve Türkçeyi kendini kurtaracak seviyede öğrenecek ama bunu zaman gösterecek artık

Süper ya, bir de bilingual olunca dil gecikmesi olur çocuklar konuşamaz diyorlardı.

Hedef dil farklı ama var mı bir öneriniz benim için?

Ben elimden geldiği kadar Türkçe konuşuyorum. Müzik ve kitapları her 3 dilde seçiyoruz. Bir aksam ben Türkçe kitap okursam, diğer akşam eşim italyanca okuyor
Almancayi zaten kreş eşliğinde bol bol konuştuğu için şimdilik fazla yoğunlaşmadik ama gelecek yillarda mecbur almancayada yüklenecegiz.
Ben fazla stres yapmiyorum. Ister istemez öğreneceği için ne çocuğu darlıyorum ne kendimi.

Aile içinde önce ana dilim öğretilip daha sonra da (3 yaş civarı) ikinci dile fazla maruz kalarak 2. dilimi öğrenmeye başladım. Ailemde herkes en az iki dil biliyor ve 3. dilimiz de ya İngilizce ya da Rusça.
Şunu kesinlikle net bir şekilde söyleyebilirim ki ikinci bir dili öğrenince kafa karışıklığı olmuyor. Hatta yeni bir dili öğrenirken her şey daha kolay geliyor. Sanki dilin algoritmasını önceden biliyormussun gibi.
Bizim yontemimiz önce ana dil sonra da 2. dil şeklinde olmuş oldu. Bildiğim kadarıyla bu da tavsiye edilen yöntemlerden biri.

Evet önce ana dil edinimini öneren birçok uzman var. Çok teşekkür ederim tecrübenizi paylaştığınız için

İngilizceniz ne seviyede, kendinizi Türkçede olduğu kadar ifade edebilir misiniz , ilerde çocuğunuzla tartışırken onu İngilizce ile ikna edebilir misiniz ?

Benim kızım da üç dil ile büyüyor , Türkçesi ilerde çünkü babası ile daha az zaman geçiriyor . Kreşte de Almanca öğreniyor , iki yaşına ay sonu girecek ama bıcır bıcır konuşuyor . Çocuklarda dil öğrenme kapasitesi gerçekten var. Bu konuda kafanıza takılmasın. Benim Almanca’m ve İngilizcem kırık olduğu için kendimi daha iyi ifade etmek adına Türkçe konuştum ve gayet iyi gidiyoruz

Ben de tavsiye edilen bu şekilde diye biliyorum.

Bir de biz kendi büyüdüğümüz şarkılar ile onu büyütmeye karar verdik , çocukların söylediği şarkılar bir süre sonra günde 10 defa dinleyince korku filmi müziğine dönüşüyor . Spotify da yazın isterseniz Raffi . Babası bu şarkılarla büyümüş, ona dinletiyoruz . Şimdiden favori şarkıları var . Benden de bol bol Bariş Manco dinliyor

ailelerin cocugu kendi anadili ile konusmasinin cocugun yararina olduguyla ilgili arastirmalar var.
ben de bu konuda biraz arastirmistim evlenmeyi planladigim kisi yabanci diye. yapılan araştırmalardan bazıları diyor ki bir dili cok iyi de bilsen cocugunla anadilinde bag kurmalisin
tabii tam aksini savunanlar da vardir elbet. ama bana en mantiklisi bu gelmisti.
bulursam atarim buraya da

İngilizceniz ne seviyede, kendinizi Türkçede olduğu kadar ifade edebilir misiniz , ilerde çocuğunuzla tartışırken onu İngilizce ile ikna edebilir misiniz ?
Anlama konusunda sıkıntım yok ama dediğiniz gibi konuşmada çok özgüvenli değilim. Bu da bir soru işareti benim için. O yüzden beni destekleyecek materyallere ihtiyacım var. Ama şakır şakır konuşamasa da en azından iki yaşına girip ekran maruziyeti başlayana kadar kulak dolgunluğu vs olsun. Sonrasında izlediği, okuduğu, dinlediği her şeyi ingilizce seçeceğim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…