henüz tüm mesajlarını okumadım ara ara okudum ama sana birkaç tavsiyem var.
Öncelikle ilk yanlışı daha yeni evliyken bütün herkesi evinde ağırlamakla yapmışsın. Önce bir evliliğe, evine eşinle beraber alışıp düzeninizi kurduktan sonra böyle bir davet verseydin senin için çok daha iyi olurdu. Şimdi her isteyen ve özellikle kayınvaliden istediği vakit huzurunu bozmak için evine gelecek. Kapı bir kere açıldı çünkü :) kendimden örnek vereyim. Neredeyse 1 senedir evliyim ve nişanımdan bu yana kaynananım bana ve aileme yapmadığı demediği kalmadı, sustum cevap vermdim. Evlenmeden önce annem ve ben amele gibi ustalarla, temizlikle eşyaları yerleştirmekle uğraşırken bu zat eve kontes gibi gelip, hiçbir şeye dokunmadan bir de hizmet bekliyordu. Bir de üstüne komşularda gelmek istedi ben tam ev yerleşsin o zaman getireceğim onları haberin olsun diyordu . En son düğün gecesi bütün sülalesi ile beraber kapıma dayandılar artık ne düşünüyorlarsa :) Ben hiç istifimi bozmadım, onun laflarına cevap vermedim, kapımı kapattım bir sene oldu, bırak komşularını, sülalesini eve kendisi bile adımını atamadı. Bu tür insanlarla muhatap olmaktansa böyle çözümler ya da cezalar diyelim üretmek daha iyi olur diye düşünüyorum.
Ek olarak maddi durumun ne olursa olsun mutlaka bir işe gir. İnsan sadece para kazanmak için çalışmamalı. Şu anda o öyle dedi, bu böyle yaptı, keşke ben şöyle cevap verseydim diye düşünmek için oldukça fazla zamanın var. Bir uğraşın olsun ki bu tür şeyler düşünmek zorunda kalma. Buradan bir arkadaşın dediği gibi insanlar boşta kaldıkça uğraşacak bir şey arar, dedikodu yapar. Zaten senin kaynanan da bu yüzden sana laf sokuyor, trip atıyor, dedikodunu yapıyor vs. Sen de onla bir olmak istemiyorsan kafanı meşgul edecek bir şey bul kendine.
Ve sakın hiç kimseye kaynananı kötüleyecek bir şey söyleme, kimse ile yaşadıklarını paylaşma. İnsanlar ağzından lafı alır evirir çevirir, senin başına bela olacak şekilde sana geri dönmesini sağlar. Örnek vereyim hemen yine kendimden; Eşimin yengesi var, alt tarafı 2-3 kere görmüşümdür, hep bana ve anneme yanaşır samimi davranır ağzımdan laf almaya çalışır, bunlarda böyle,sana böyle yaptılar çok üzüldüm fln diye. Ben hiç cevap vermem kendisine güler geçerim, bir gün bir duydum ki bu kadın eşime ve kaynanama da benim annemi kötülüyormuş aynı şekilde. O yüzden kendinden başka kimseye güvenmemeye çalış bu tür konularda.
Bu yazdığım şeylerin bazılarını düzeltmek için biraz geç olsa da umarım biraz yardımcı olabilmişimdir.