Ben mutfağı çok sevenlerdenim. Ama herkes sevmek zorunda değil. Evlilik konfor alanını esnetmeye mecbur bırakabilir insanı. Siz de eşinizin gönlü olsun diye düşmüşsünüz bu yollara. Güzelde yapmışsınız. Son kararınız denemeye devam galiba. Bende birkaç öneri paylaşmak istedim sizinle.
Haftalık liste yapmak ve malzemeyi buna göre almak ziyan olmamaları açısından iyi fikir.
İhtiyaç olmadıkça yeşil yapraklı sebze almayın hızlı çürüyorlar.
Pancar, havuç, beyaz lahana, pırasa, mor lahana dayanıklı sebzeler hemen bozulmaz raf ömürleri daha uzundur.
Kereviz, brokoli, karnabahar, ıspanak, pazı vb. kış sebzelerini satın alırsanız ilk sıraya yerleştirin. Hemen bozulmasalarda tatları kaçar.
File marketlerde ayıklanıp yıkanmış taze sebze veya birçok dondurulmuş sebze bulabilirsiniz. Başka büyük zincir marketlerde de vardır benim yakınımda file var.
Bence en kolayı doyurucu salatalar. Sık sık tek çeşit bolca salata yapmak iyi bir başlangıç olabilir.
Sebzeleri buharda haşlamanızı tavsiye ederim bir tık daha kontrollü pişirirsiniz. Suda vaktini ayarlayamayıp fazla pişirme ihtimaliniz daha yüksek. Tahminim başında beklemek bunaltıyor sizi
Sonra ister yoğurtla ister limonla soslayın. Tek başına pancar, brokoli, karnabahar, havuç veya patatesi haşlayıp soslayabileceğiniz gibi (az uğraştırır) karıştırıp da haşlayabilirsiniz. En önemli kısmı sosu. O noktada özenmenizde fayda var.
Nohutu, buğdayı, kuru fasülyeyi bir gece önceden ayrı kaplarda suda bekletin. Ertesi gün ayrı ayrı düdüklüde haşlayın. Soğuyunca buzluğa atın.En fazla bir iki saatinizi alır bu işlem. Aylarca yeter size salata, çorba veya pilavlarda. Bir tane soğanla salça, biraz et veya kıyma kavurup biraz nohut veya fasülye, mis gibi yemek olur. Şahsen limonlu salata olarak çok severim baklagili. Buzluktan indirir birkaç taze malzeme ekler soslarsınız, ayrica pişirme derdi olmaz.
Tavuk göğsünü fazla alın kuşbaşı doğratın kasabınıza, porsiyonlayın buzluğa atın. Et ve kıymada aynı şekilde.
Donmuş balık alabilirsiniz temizlenmiş, biraz soğan, biber, domatesle fırına verin.
Fırın yemeği her zaman favoridir. Hem pratik hem gidip gelip tencereyi gıdıklamak zorunda hissetmezsiniz tencereye göre daha eşit pişer ve lezzet oranı yüksektir. Zaman ayarı da yapabilirsiniz pişme süresi bitince fırın kapanır.
Pırasayı iki parmak kalınlığında doğrayın, fırın kabina dik olarak yerleştirin. Üzerine tuz, krema ekleyin. Yağlı kağıtla kapatın pişince alın kağıdı, kaşar (varsa parmesan) serpin üzerini kızartın. Hazırlama aşaması 15 dk'nizı alacak bir tarif.
Havuçları parmak parmak doğrayın baharatla çeşnilendirin (bir çimdik yenibahar enfes yakışır) verin fırına. Yoğurdun üzerinde servis edin. Veya pancar veya patates.. İster yoğurt üstünde ister sade.
Tavuk hayat kurtarır. Baget alın soslayın yanina elma dilim patates (buzlu olarak satılıyor) ekleyin verin fırına. Düşünüyorum en fazla ne kadar kötü olabilir? Tuz ayarına özenin bitti gitti.
Tavuk baharatları, köfte baharatları, sebze bahatları.. ben tercih etmiyorum ancak siz istemediğiniz kadar çok yardimcı ürün bulabilirsiniz.
Bunları özellikle yazdim hem pratik hem lezzetliler. Bir üye daha yazmış sos, baharat vs. Çok basit malzemeler, dogru çeşnilendirme ile az çabaylada şahesere dönüşür.
Bir iki limon sıkın zeytinyağı ekleyin (kritik sos ölçüsünde limon suyu zeytinyağının 1/3'ü olacak) tuz ekleyin çalkalayın 1 haftalık salata sosunuz hazır.
Bence başlangiçta kendinize 30 dk lık tek bir yemek seçin ve ona özenin sadece. İdil Yazar'ın 30 dk'lık ana yemekler kitabı vardı mesela bakin isterseniz. İçeriğini bilmiyorum ancak normalde çok pratik bir kadın.
Gerisi daha keyifli gelir umarım.