Ben de artık dertlenmeye başladım.

Dasmeer

Nirvana
Kayıtlı Üye
3 Kasım 2019
13.604
28.751
37
Bir kaç gündür aklımı kurcalayan bir sorun var.
İki maaslisiniz ve iki çocuğunuz var diyelim.
Çocuklara gelecek yatırımıni nasıl yapıyorsunuz daha doğrusu yapıyor musunuZ?
Ben çalıştığım kurumdan bahsedeyim.
İki öğretmen ekdersi kursu özel dersi tam çoğunun ve aşırı çalışıyorlar.
Hep birikim yapıyorlar.
Çocuklarınız özel kolejde yada okulda okutuyorlar ve özel hayat neredeyse yok hiçbirinde.
Evden okula okuldan eve.
Ben maaşıma göre harcamam çok geliyor onlara ki bencede öyle.
Mesela biz karı koca ikimiz de düz maaş alıyoruz ekders veya diğerleri pek yok bransimiz sözel ikimizinde.
Okulca bir yemeğe gitsek çoğu gelmez.
Benim şuan iki buçuk yaşına yakın bir çocuğum var ve ileride ikinciyi dusunebilirim daha karar vermedim.
Bana hepsi birikim yap diyor.
İleride dersane özel okul şart olacak diyor.
Ve hepsinin yaşamı çocuk endeksli.
Bütün gelirleri yatırım amaçlı.
Şuan kriz var ama çoğu önceden almış zaten bakıyorum iki ev arsa araba en luksunden.
Hala da emlak alma derdindeler.
Bu çocuklar daha mı sansli?
Olması gereken bu mu?
Kafam karıştı son zamanlarda.
Çünkü okulda bugünlerde mevzu bu.

Son düzenleme:
Hep birikim yapıyorlar.
Çocuklarınız özel kolejde yada okulda okutuyorlar ve özel hayat neredeyse yok hiçbirinde.
Evden okula okuldan eve.
Mesela biz karı koca ikimiz de düz maaş alıyoruz ekders veya diğerleri pek yok bransimiz sözel ikimizinde.
Benim şuan iki buçuk yaşına yakın bir çocuğum var ve ileride ikinciyi dusunebilirim daha karar vermedim.
Şuan kriz var ama çoğu önceden almış zaten bakıyorum iki ev arsa araba en luksunden.
Olması gereken bu mu?

Birikim yapmak önemli ama böyle gözünün karartırcasına yapmak bana göre değil. İmkanlarım elverdiği sürece bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama 5 yaşındaki çocuğun şimdiden üniversite giderlerini hesaplayıp birikim yapamazdım

İkisinin dengesi en iyisi bence. Ben aşırı kısıtlı bir yaşam sürersem çok mutsuz olurum. Ev araba kenarda biraz birikim tamam olsun tabi ki.
Ama çocuklarımın geleceği diyip de 5. evi almaya çalışamam.
Hem zaten şu an kreş gideri fazla gayet. İlkokulda ortalama okullar 10-15bin arası aylık. Az biraz daha iyi derseniz 18-20 bin.
Hem bunları karşılayıp hem de sürekli birikim de birikim diye kendimi parçalamak istemem.
Hayat standardımı artırmak isterim gelirim el verdiğinde.

Birikim yapmak önemli ama böyle gözünün karartırcasına yapmak bana göre değil. İmkanlarım elverdiği sürece bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama 5 yaşındaki çocuğun şimdiden üniversite giderlerini hesaplayıp birikim yapamazdım
Şöyle mesela ben onlara göre çok savrugum.
Ki bende artık kendimi sorgulamaya başladım.
Ben mesela haftasonu evde durmam hiç.
Hep gezerim.
Yeme içme dışarda genelde.
Temizlikçi alırım.
Böyle böyle biriktiriyor bu insanlar.
Zaten maaşlar kuş kadar.
Ben şuan kendimize bir ev araba alıyoruz o da kredi ile ve çok luxs değil borçları da beş yıla biter.
Ama bu dediğim insanlar hep özel okulda okusun gibisinden hep yatırım.
Ben daha çok sosyal olarak gezerim cocugumla yeriz içeriz.
Eğitici oyuncaklara dünya para harcadim.
Hala alıyorum.
Yani benimki onlara göre çok hesapsizca.
Ama ülke ekonomisi de günden güne iyi olmuyor.
Hepsinin kira geliri var.

çocuk için birikim yapmak ona güzel bir hayat sunmaya çalışmak iyi ama bana göre esas önemli olan o çocuğu bir yaştan sonra kendi hayatını kurabilecek şekilde yetiştirmek çalışmayı kazanmayı ve kendi kazandığı harcamayı öğrenmeli. diğer türlüsününde görüyoruz ana baba çalışıyor mal mülk yapıyor çocuk nasıl olsa var diye çalışmaya üşeniyor

Bizim gelirimiz genel anlamda standartların üzerinde ama ben de birikim yapmayı severim. Ticaretle uğraştığım için yarınımın garantisi yok, akarken doldurmak taraftarıyım.

Diğer taraftan 2 çocuğum var, onları gücümün yettiği en iyi okulda okutuyorum ve hatrı sayılır bir meblağ yapıyor bana yıllık. Ben, onlar daha bu okula başlamadan 10 yıllık okul paralarını biriktirdim mesela. USD olarak kenarda duruyor o para. Zaman zaman kullandığım oldu, ama genelde mal edinmek için kullandık. Çocukları okutamayacak duruma gelirsem, satıp eğitimlerine devam edebilecekleri bir mülkleri var.

Bunun dışında her ay çocuklar için az çok demeden altın alıp kenara atarım. Yarın bir gün yurtdışına giderken, ya da evlenirken, ya da iş kurarken ihtiyaçları olursa veririz diye.

3 tane hayat sigortam var. Ölür kalırsam aynı standartlarda yaşamaya devam edebilsinler diye.

Diğer taraftan kendi adıma yaşamayı da seviyorum. Kendime sunduğum standartlar beni tatmin ediyor. Dönem dönem bu standartların altında kaldığım oldu, ama dönemsel olduğu için beni rahatsız etmedi. Varlığı da yokluğu da bildiğim için çabuk adapte oluyorum :)

Ben bu şekilde mutluyum, geleceğe yatırım yapmazsam mutsuz olurdum.

Biz de eşimle sözel branş öğretmeniyiz. Ek dersimiz az. Eşim kurs/sınav görevi vs. alır. Ben özellikle tercih etmem. Hafta sonumu, okuldan arta kalan vaktimi onlara ayıramam çünkü hiçbir şey çocuğuma ve kendime ayıracağım o değerli vakitten önemli değil. Oradan gelecek paralarla ev arsa araba alamayacağıma göre neden kendimi helak edeyim ki? 🤷🏻‍♀️

Hep birikim yapıyorlar.
Evden okula okuldan eve.
Olması gereken bu mu?
Bende bir dershanede öğretmenim. Çoğunun çocugu var.Benim yok. Dershanedeki öğretmenlerin çogu çocuklarını koleje gönderiyor. Hatta özelde çalışanlarda öyle. Çocukları 4 5 yaşındayken anaokuluna bile özeli tercih ediyorlar.Bir hocamız oglunu 8.ci sınıfa kadar koleje göndermiş. Şimdi kızında okula başlayacak. Onu da göndermem lazım. Yoksa haksızlık olur diyor. Ve yıllık 40 bin TL istemiş okul.Benim çevremdeki öğretmenlerde böyle.Bir hocamız deli gibi çalışıyor. Karısı da öğretmen. İkiside hem özel ders hem dershane hem de okulda 30 Saat derse giriyormuş. Çok yoruluyorum diyor, seneye dershane düşünmüyor.Ama rezidansta kalıyor.Aylık 12 bin lira veriyor. Anlattığınız gibi sürekli yatırım yapıyorlar. Bence genel olarak öğretmenler bu şekilde. Gezeyim tozayım diye düşünmüyorlar. Hep yatırım yapıyorlar sanırım.

Bende bir dershanede öğretmenim. Çoğunun çocugu var.Benim yok. Dershanedeki öğretmenlerin çogu çocuklarını koleje gönderiyor. Hatta özelde çalışanlarda öyle. Çocukları 4 5 yaşındayken anaokuluna bile özeli tercih ediyorlar.Bir hocamız oglunu 8.ci sınıfa kadar koleje göndermiş. Şimdi kızında okula başlayacak. Onu da göndermem lazım. Yoksa haksızlık olur diyor. Ve yıllık 40 bin TL istemiş okul.Benim çevremdeki öğretmenlerde böyle.Bir hocamız deli gibi çalışıyor. Karısı da öğretmen. İkiside hem özel ders hem dershane hem de okulda 30 Saat derse giriyormuş. Çok yoruluyorum diyor, seneye dershane düşünmüyor.Ama rezidansta kalıyor.Aylık 12 bin lira veriyor. Anlattığınız gibi sürekli yatırım yapıyorlar. Bence genel olarak öğretmenler bu şekilde. Gezeyim tozayım diye düşünmüyorlar. Hep yatırım yapıyorlar sanırAnen
Aynen anlatmak istediğim bu.
İleride çocuğum bana sen niye böyle yapmadın diye suçlar mi?
Kendimi bencil miyim diye sorgulamaya başladım.

Bunun doğrusu var mı ?
Nedir hangisi bilemedim.
Hep özel okula gönderiyorlar.
Bana ozel okul gereksiz geliyor şartlara göre değişebilir tabiki de.
Çocuklar aileden güzel zaman gecirmek mi ister yoksa geleceğini garantilemelerini mi?
Bugünlerde anne oldugum için böyle fedakarlık mi yapmam gerekiyor bilemedim.

Bu durum kişiden kişiye değişir. Herkesin bir yaşam standardı var. Dışarıda yemeyi sevmeyen yemez, çadır kampına alışık olmayan otel araştırır. Dolayısıyla alışkanlıklarını düşürüp mutsuz olursan zaten hayat enerjin düşer. Sanırım anlatabildim
Ben annelerin çok verici olduğunu gördüm.
Doğrusu bu mu en çok bunu sorguluyorum.
Hepsi yaşantısından odun veriyor.
Yada çoğu diyelim.
Ben kendimi bencil görmeye başladım.

Çocuğum odaklı bir hayatım yok ama önceliğim elbette o. Ben de öğretmen bir aileden geliyorum o yüzden bilirim,öğretmenin birikimi evdir çünkü anlamaz başka yatırım araçlarından. Borsa bilmez,faiz anlamaz napsın mecbur ev almak zorunda hissediyor kendisini.

Bizde tek çocuk var,eşim ticaretle uğraşıyor ben maaşlı özel sektör çalışanıyım,oğlumun özel okul masrafı var,lisede Avrupaya göndermeyi düşünüyorum. Bu yüzden tüm yatırımım döviz olarak duruyor. İki sene sonrasında Avrupanın küçük bir ülkesinden ev almaya çalışacağım,iş kurmaya çalışacağım. Belki yerleşirim düşüncem var. Bunun sebebi de oğlumun geleceği. Kendim için de endişeliyim Türkiyenin siyasi durumu sebebiyle. Aç da kalsam,evsiz kalmayı da göze alır oğlumu liseye kadar özelde okuturum. İstediği sportif faaliyetlere gönderirim. Onunla zaman geçiririm,tatile giderim kursa giderim beraber. Benim için olmazsa olmaz bu. Şu anda oğlumun yıllık okul ücreti benim bir aylık kazancım kadar,ödeyebiliyorum dolayısıyla ama ileride neye evrileceğiz hiç bilmiyorum.

Herkesin vardır olmazsa olmazı ama şu anda sizin çocuğunuz küçük. Büyüyünce kendi olmazsa olmazlarınız olacak. Buna göre yaşayacaksınız.

Hep gezerim.
Temizlikçi alırım.
Zaten maaşlar kuş kadar.
Ben şuan kendimize bir ev araba alıyoruz o da kredi ile ve çok luxs değil borçları da beş yıla biter.
Hala alıyorum.

Bana göre doğrusunu siz yapıyorsunuz. Anı yaşayamadıktan sonra geleceğin ne önemi var. Kaldı ki yarına çıkacağımızın kim garantisini verebilir ki? Tabi ki birikim yapacağız ama böyle değil.

tam gün çalıştığım için oğlum koleje gidiyor. sadece oda değil. devlet okullarında yabancı uyruklular okulları istila etti. sınıflar çok kalabalık. oğlum dışarıda sessiz sakin bir çocuk. orada yapamazdı... koleje gitmeye devam edecek... liseye kadar diye düşünüyoruz. sınavlara kadar... ayrıca elimizden geldiğince para biriktiriyoruz. bu demek değil ki yemeyelim içmeyelim kenara koyalım... para biriktiriyoruz yarın ne olacağı belli değil çünkü. 40 bin diyorsunuz ama onu 10a böldürüyorsunuz aylık 4 bin çok değil. 40 bin iyi yine

Aynen anlatmak istediğim bu.
İleride çocuğum bana sen niye böyle yapmadın diye suçlar mi?
Kendimi bencil miyim diye sorgulamaya başladım.
Durumunuz varsa, koleje gönderebileceksiniz gönderin bence. Ama ikinci çocuk olursa onunda gitmesi gerek. Ama tabi koleje giderse sizi maddi olarak kısıtlamayacaksa gönderin.Bence kolej degilde düzgün bir devlet okuluna gitse, 7.ve 8.ci sınıfta dershaneye gitse daha mantıklı gibi geliyor. Kolejde verilen eğitimde ahım şahım degil. İllaki güzel kolejler vardır. Ancak onlarda yıllık 150 bin TL falan.Bence normal bir devlet okuluna da gidebilir.Suçlayacağını sanmam. Sizde farklı eğitimler aldırırsınız. Farklı kurslara gönderirsiniz.
Sanki genel olarak öğretmenlerde bir doyumsuzluk var.55 60 yaşlarında öğretmenler hem 30 saat derse girip hem dershanede çalışıyorlar. Bence bir ev araba yeterli. Yoksa insan hayatını yaşamıyor. Geri gelmeyen tek şey zaman. Bence çocuklar kaliteli vakit geçirmek daha önemli

Hep gezerim.
Temizlikçi alırım.
Zaten maaşlar kuş kadar.
Hala alıyorum.
Başkalarının hayatını ben de çok sorgularım. Çünkü benimki hep koşturmayla geçiyor. Eve gelirken asla ellerm boş olmaz,bagajdan eve zor taşırım,sürekli al al al eksik hiç bitmiyor. Daha dün alışverişten geldim bugün yine eksikler var dolu. Millet evde de yemiyor. En büyük yemekleri makarna. Komşumun kedisi var,ona aldığı mama parası kadar mutfak alışverşi yapmıyordur görüyorum gözümle. Eve geliyorlar dolayısıyla iş yok güç yok,kanepeye oturup tv açabiliyorlar. Ben kumanda nerede haberim yok 😂çünkü hiç vaktim olmaz. En büyük sosyal hayatları o kanepe. Sizin bunu anlamanız mümkün değil dolayısıyla 😊

X