Ben Avrupalı değilim. Ben Almancı değilim...

Pekçok insanın - ailenin hislerine tercüman olan - yüreğinden akıttığın paylaşımın çok duygulandırdı canım.
Kainatı yaradan Rabbim - sınırlar koymamış - aklımızı kullanarak her yere ulaşabilme özgürlüğü
vermişken - sınırlar insanlar tarafından belirlenip topluluklar arasına aşılması zor duvarlar örülmüş.
Gerekli işlem ve evrakları yaparak Ülkeler arası sınırları kolaylıkla aşabildiğimiz halde -
insanların düşünce ve bakışlarına koydukları dar sınırları aşmak mümkün olmuyor maalesef.

Evet insanoğlu nedense hayatını zorlaştırmayı seviyor. Aslında her zorluk aşılabilir. Üzülmeye değmez hiç bir şey için.

merhaba :)

geçerken dikkatimi çekti de öyle fikrimi yazayım dedim...

hep kendi bakış açınızla bakmışsınız, türkiyeden nasıl göründüğünüze hiç bakmamışsınız hep de bir birinizle aynı fikirdesiniz..

sakın yanlış anlamayın kötü bir niyetle yazmıyorum sadece bilin diye ( sadece benim çevrem için geçerli tabii) alamancı denen insanları almanyada kendi ortamlarında da gördüm türkiyede de gördüm

durumu alman arkadaşlarımla da değerlendirdim , alamancılarla da konuştum...

sonuç: siz ne tam türksünüz ne de avrupalı...

ama almanyada türk gibi yaşamaya çalışmakla (bence) yanlış yapıyorsunuz.. elbette çocuklar kendi örfümüzü adetimizi bilecekler ama medeniyet ya da onların geleceği diyeyim, aldıkları eğitimden geçiyor.. ve türk çocuklarının ikinci sınıf eğitim almasının sebebi de malesef sizlersiniz. onların alman toplumuna entegre olmasına müsade etmiyorsunuz, hemen hepsi dil sorunuyla başlıyor okullarına. sonuçta doğal olarak da zeka ve kapasite olarak hiç bir eksikleri olmadığı halde bizim çocuklarımız almanlardan geri kalıyor daha kötü okullara gönderiliyor..

bunun gibi pek çok şey var.. ama tabii eğitim her şeyin temeli değil mi?

birazcık iğneyi kendinize çuvaldızı başkasına batırmak lazım...

biz burda bi şekilde sizden ayrı bir kültür yaşıyoruz bize de tam adapte olamıyorsunuz.. çünkü biz şanslıyız eğitimimizi hiç değilse anadilimizde alabiliyoruz. ayrıca da kültür ve gelenekler görenekler "yaşayan" varlıklardır.. toplumla beraber zaman içinde değişir gelişir

ama siz orada o kadar kapalı yaşıyorsunuz ki sizin kültürünüz de o toplum içinde değişiyor.. doğal olarak bizle kıyaslayınca da mesafe ve toplumsal ayrılıklardan dolayı kültürler arasında da uçurumlar oluyor..

ama benim en çok üzüldüğüm çocuklarınızı "aşırı" türk kültürüyle yetiştirme ısrarınız sonucu çocuğunuzun entegre olamamasına sebep olmanız.. yani burası alman bakış açısı olacak: almanyada/avrupada türklerin "yabancı" sayılmasının yegane sebebi aslında türklerin kendisi :)

bakınız hintliler de dünyanın dört bir tarafına dağılmış durumda ama her gittikleri yerde toplumla kaynaşan sevilen sayılan bir ulus.. ama hiç bir zaman da kültürlerinden kopmamayı başarıyorlar..

acaba biz bir yerde yanlış mı yapıyoruz diyor musunuz?

bu da nacizane Türkiyeli biri olarak eleştirimdir :) kabul edersiniz etmezsiniz keyfiniz bilir, saygı duyarım. hiç bir şekilde tartışma amaçlı yazmadığımı bilin sadece :)

gurbetci avrupali alamanyali deyip bi kaliba konulur aa ne sanlisiniz,a durumunuz cok iyi, neredeyse (zengin demeleri eksik kaliyor) ahh ah bizdede bu sartlar olsa denir...

yurtdisinda olmamiza ragmen dilimizi adetlerimizi aile hayatimizi ,nice aileler var gayet düzgün sürdüren,Ne mutlu..Ve yurtdisinda yasayan türklerin büyük cogunlugu vatan degerini askini cok daha baska yasiyorlar..turkbayragi

canim kulittacigim anlayisin ve güzel yorumun icin cok tesekkür ederimolumunekankayizsmile
bizleri anlayan senin gibi arkadaslarimizin oldugunu görmek cok güzel.
zaten insanin düsünce ve bakislarindaki dar sinirlari asmadigimiz icin bu sorunlari yasiyoruz ne yazikki...

Son düzenleme:
Evet insanoğlu nedense hayatını zorlaştırmayı seviyor. Aslında her zorluk aşılabilir. Üzülmeye değmez hiç bir şey için.

evet canim asilmayacak zorluk yoktur her insan hayatindaki zorlugu bir sekilde asiyor.
ama zoluklari asarken kimisi birseyleri deyistirmeye calisir, kimide oldugu gibi kabullenir
kimisi umursamaz kimiside üzülür.
her zorluk her insan icin ayni deyildir.
rabbim kimseye asilmayacak zorluk vermesin.

Merhaba babyleon.
evet canim ben buradaki yasidigim ve beni üzen sorunlari yazdim,
amacim kimseyle kavga etmek yada olmayan birseyi yazmak deyil yasadigim ve beni rahatsiz eden seyleri paylastim benim gibi düsünen veya düsünmeyen arkadaslarimizda yazdilar,
konuyu acarken herkesin fikrine saygim sonsuz dedim,
demekki Türkiyeden pekte ic acici görünmüyormusuz suan orada yasamadigimiz icin oradan nasiil göründügümüze bakamiyoruz.

Almanyadaki egitim sistemini bilmiyorum ama ben Isvicrede yasiyorum benim oglumda kizimda en yüksek siniflarda okudular ve etrafimdaki Türkleri bircogunun cocuklarida oralarda okuyorlar yada okudular.
sizin tabirinizle! medeniyet yada onlarin gelecegi icin aldiklari egitimin bu kadar kücümsenmesi tuhafima gitti.
yurt disinda yasayan bütün gencler ikinci sinif egitim aliyorlarmis gibi görülmesinede cok üzüldüm dogrusu.
siz Almanyada yasayanlari kendi ortamlarinda nasil gördünüz bilmiyorum yada kendi cevrenizdeki insanlar nasil bilmiyorum bizler hakkinda hicte iyi bir düsünceniz yok ne yazikki.

Ben bizim iki kültür arasinda yasamanin zorluklarini paylastim zaten,
bir yandan Türk kültürümüzü örf ve adetlerimizi yasamaya yasatmaya calisirken bir yandanda entegre olmaya calisiyoruz.
bizim Türk gibi yasamaya calismakla yanlis yaptigimizi söylüyorsun aradaki dengeyi saglamak göründügü kadar kolay deyil,
her ne kadar saglamaya calissakta zorluklar yasiyoruz bir yandan Türk gibi yasamak bir yandanda entegre olmak iste ortayi bulmaya calisirken zorluklar yasiyoruz bunu anlatmaya calistim.

yazdiklarini kabul ediyoruz üzülerek etmezsek keyfimiz bilirmis böyle yazmanda üzücü dogrusu.
Türkiyeli demiyorum cünkü asla böyle birsey yazilmadi burada.

aslında öyle oralı buralı diye ayırmak benim de zoruma gitti ama malesef yaşanılan yeri başka türlü belirtemezdim ki :/ yani hepimiz Türküz sonuçta :)

bu arada "siz" derken umarım yanlış anlatmadım elbette şahsi olarak sizi kastetmedim yani bizim sınırların ötesini kastettim...

tabiki doğru düşünmeyebilirim, sonuçta yaşayan sıkıntıyı çeken sizsiniz (gene siz dedim de gene genel konuşuyorum :) ) ama izlenim açısından malesef buralarda böyle...

haaa biz de çok sütten çıkmış akkaşık mıyız?? (biz dedim kutuplaştırmak gibi oluyor ama ülkeler ve sistemler farklı ben ne yapayım :/ ) türkiyenin çivisi çıkalı çoooookkk oluyor eğitim sistemi olarak temelli rezil olmuş durumda..

ne diyeyim ki şimdi çelişkiye düştüm :) valla allah geleceğini kurtarmaya çalışan herkese kolaylıklar versin...

isviçrenin eğitim sistemini bilmem de genel olarak hepsinin türkiyeden çok çok daha iyi olduğuna eminim.. ama buna rağmen (bizim buradan kulağımıza gelen) bütün kirli işlerle malesef türklerin daha çok haşır neşir olduğu... bunun sebebinin de eğitim yetersizliği vs vs sorunlar...

neyse rahatsızlık verdiysem özür dilerim incitmek amacıyla yazmamıştım. "keyfiniz bilir" derken de aslında o manada söylemek istememiştim ama yerine de başka yazacak bişey bulamamıştım korktuğum başıma geldi o da yanlış anlaşıldı ama samimiyim ne yazacağımı bilemedim oraya :)) keyfiniz bilir derken gerçekten hani tercihi size bırakmak gibi bişey demek istedim ama daha kibarca nasıl söylenir o kelime aklıma gelmedi :))

kabaca bir laf vardir "bekara kari bosamak kolaydir" diye...:)

babyleon,
sana söyle bir örnek vereyim,diyorsunya oradaki türkler hep suc isleyip kötü egitim aliyorlar diye,
burada en kötü bile demiycem en az egitimi alan meslek okulundan mezun oluyor ki aldigi egitim türkiyedeki bir üniversite bitirmis kisi kadar iyi bir egitim almis oluyor ki bu egitim mecburi yani burada dogup büyümüs her kisi mutlak 17 yasina kadar okula gidiyor.yani kücümsenmiyecek kadar cok iyi.

Almanya'da yasiyan türk sayisindan haberiniz var mi :) 3.000.000 kisi. bunun Alman pasaportlu türk kökenli olani eklemeye kalkarsan almanya nüfusunun 1/3 demek olur.anlatabilmisimdir umarim:) yani bu kadar türk arasinda suc isleyenide iyiside kötüsüde olabiliyor.
ama su yönden katiliyorum sana entegre olayi yabancilar arasinda en düsük türkler dil ögrenmek istemiyorlar.hintliler diyosun kültürlerine en cok bagli olan millet hintliler biliyormusun:)
Hindistan'da nasil yasiyorlarsa burada da ayni sekilde yasiyorlar giyimden...yemekten... alinlarinda kirmizi noktaya kadar:)ama üc dil biliyorlar:)
buradaki hic bir yabancidan tamamen asimile olmusunu görmedim hepsi kültürünü dini neyse onu yasiyor.ama türkler haric bütün yabancilarin ilk yaptiklari sey,önce dil ögenmek. entegre olmanin en büyük parcasi budur zaten.. digerleride alman yasalarina ve toplum kurallarina uyumdur.

ama sen sadece kendi cevrendeki burada yasayan türkleri görmüssün.yani genelleme yapman cok yanlis olur.
burada yasayan türklerin bir kismi is adami,milletvekili, doktor, mühendis,ticaret isiyle ugrasiyor cok iyi yerlere gelmis türkler var.mesela suan yesiller partisinden türk kökenli es baskan Cem Özdemir var yani burada ki türkler azimsanmiyacak kadar büyük isler yapiyorlar.ünlüler de var. bir cok alman kanallarinda haber sunan, spikerlik yapan bir cok türk var.sinema yönetmenleri tiyatrocu,sarkici,sinema oyuncusu var..
Öger tur var.bir türk kökenli alman'a ait turizim ucak sirketi ki bunun yaninda bir cok büyük islerle ugrasiyorlar..isci olarakta cok var...
tabi bir cuval incirin icinde kötü olanlarda cikicak..kendini gelistirmemis hala daha eskiden köyündeki yasadigi yasam sekliyle yasayanlarda var cocuklarina dogru düzgün yetirmemiste olan da var.

mesela diyorsun ya orada türk gibi yasiyorsunuz iste sen burada yasamadigin icin bunun ne oldugunu tam kavriyamiyorsun.
bunun dengesini, kendini gelistirmis olan ikinci kusak cok iyi kuruyor burada..
ben ve esim de dahil her iki kültürün en güzel yanlarini harmanlayip kizimiza ögretiyoruz. bayram vs bu gibi seyleri unutmuyoruz.kizimizin iki dilide iyi ögrenebilmesi icin esim agirlik olarak almanca ben türkce konusuyorum.düsünsenize normal sartlarda bir cocuk tek dili anca kavriyor.ama yurt disinda dogup büyüyen bir türk cocugu iki dilide birlikte ögeniyor bu nasil bir zorluk onlar icin ama ögreniyorlar iste.
bunun yaninda kresdeki yapilan karnaval türü ve diger etkinliklere katilmasini sagliyoruz ki bu etkinliklere cocugunu engelleyenlerde var, (genelde tutucu dindar türkler yapiyor bunu)
ama temelinin türk oldugunu unutturmuyoruz.buranin yasam seklini kurallarini, disiplinli yasamayi ayni sekilde benimsettiriyoruz..
velakin yurt disinda olup hem burali olmak hemde türk olmak zor.iki kültür arasinda dengeyi otutturmak epey mesakatli ama bunu iyi bir sekilde yaptigimizi düsünüyorum..

yani ben diyorum ki biz kültürünü unutmayan avrupali Türk'leriz..

Son düzenleme:
bir noktaya daha deyinicem tekrar okudum da yazini babyleon,

ilk gelen türkler 1960 larda misafir isci olarak gelmeye baslamislar. sadece calisip para kazanmak icin gelmisler yani dil ögreneyim entegre olayim amacli degil.
haliyle türkiyede dogmus yasini almis cocuklariyla gelmisler.bu cocuklarin almancalarida olmadigi icinde özürlüler okuluna gitmek zorunda kalmislar sirf dili olmadigi icin bu almanlarin sucu degil hic kimsenin sucu degil olmasi grektigi gibi olmus sartlar bunu gerektirmis. normal okula gidemezlerdi cunki anliyacak, kavriyacak kadar almancalari yokmus.onun icin iyi yerlere gelemeyen cok cocuk olmus onlarda vasifsiz isci olarak devam etmisler hayatlarina.ama burada dogan ikinci kusak öyle degil eger icinde istek ve zekasi varsa sonuna kadar gidiyor kendiyle alakali bu dil olayida degil. burada her dogan cocuk 3 yasinda kindergarten'a (kres gibi diyeyim) egitime basliyor asil almanca ögrenmeye burada basliyorlar.6 yasina kadar burada egitim aliyorlar yaslarina uygun..
5 yasina gelen her cocuk okul öncesi motor ve saglik testinden geciyor eger dil eksikligi varsa buda kresde özel dil egitimine tabi tutuluyor 1 yil boyunca.gene dili kötüyse bil yil daha dil egitimi aliyor.dil ögrenmeme diye birsey yok. burada dogan büyüyen yüksek tahsil yapamiyorsada bu kendiyle ilgili bir sorun..

Son düzenleme:
madrecigim yazini okudum canim sana tamamiyle katiliyorum.
bizler ne yazikki iki taraf icinde böyle kendimizi ifade etmeyen calisan insanlariz.
ancak bizleri bizim gibi yasayan insanlar anlayabilir ne yapalim hepimiz kaderimizi yasiyoruz.
ama bu gününmüzede sükür.
dedigin gibi hintliler buradada yogunlukta yasayan insanlar kiyafetleri ile yasayis tarzlari kendilerine has yemek tarzlari ile aynen anlattigin sekilde yasiyorlar.

bizlere gelince aynen ilk gelen nesil hemen calisip para biriktirip dönme umudu ile gelmisler.
ikici nesil yani bizler ben türkiyede okudum evlenip geldim ama esim burada okula gitti meslek sahibi birisi ama genede ikinci nesilde okuyup en azindan meslek sahibi kisiler,
ben 3. nesili cok daha iyi görüyorum suan benim bir akrabam Zürich üniversitesi hastahanesinde bashekim dahada yükselme yolunda, bir arkadsimiz savci oldu, yani bu nesil daha iyi yerlerde bence dedigin gibi doktorlar avukatlar mühendisler polisler yetisiyor bizlerin tek eksigi vatan hasreti,
o hasreti gidermek icin her yil vatanimiza gittigimizde almanci yada avrupalilar geldi deyip kücümsenerek görülmesi.
ama ne yapalim kader kismet diyoruz...

ne diyeyim kafam karıştı :) boşuna bunu sosyolojik araştırma konusu haline getirmiyorlar, ama bu güzel cevapları okumaktan memnun olmadım değil :)

ben de malesef gurbetçi oluyorum yakın zamanda ama benimki okul için olacağından ortamım biraz daha farklı olacak yani tam bir yabancı ve tam bir yalnız olacağım :) o yüzden bu sıralar daha fazla ilgimi çekiyor insanların ne alemde olduğu... hayat şartları ve mesleğimi yapabilecek olmanın mutluluğu yüzünden gitmeyi istemekle birlikte (burda yurt dışı özentisi yerine Türkiyenin şartlarına sitem desek daha doğru olacak) ama hiiççççç gitmek istemiyorum kalben... oturup bir ana dilimde muhabbet etmeyi özleyeceğim.. ileride evlenirsem o çocuk nasıl büyüyecek yabancı gibi mi? vs vs bi sürü şey işte...

insanlar haksız da olsalar malesef Türklerin genel imajını belirleyen onlar değil mi? bunu kim nasıl değiştirebilir o kısmı da beni aşar tabii...

Cevaplarınız için teşekkür ediyorum :)

dedigin gibi her iki tarafada kendimizi anlatacagiz diye cirpiniyoruz..
burada yasayanlar birbirimizi anliyoruz ya buda yeterli benim icin opuyorumnanaktan
asil sorun Türkiye nin dünyada ki genel imaji asil sorun bu.
Ülkemizin dünyada hic bir sempatisi yok malesef cünki hic birseyimize deger vermiyoruz.bu forumdaki ilk yazimda anlattigim gibi..
biz kendimize ve ülkemize ve kültürümüze deger vermedigimiz icin de baskalarina da degerli gözükmüyoruz.

hic gerek yok aslinda,,, Türkiyenin imaji düzelmedikce bizler bir taraflarimizi yirtsak da nafile...

aklima gelmisken su yeni cikan e-pasaport icin ne düsüyorsunuz kizlar.harc parasini duydunuz mu 500 euro imis.kafayi siyirmis bunlar

hangi ülkeye gidiceksin bilmiyorum ama zorlugunu ilk 3-4 sene cekersin her yil dönmeye kalkarsin oflanirsin puflanirsin sonra bir bakmissin ki alismissin ama her zaman bir yarin buruk olucak cünki yasadigin ülkeyi.. havasini, suyunu,sevdiklerini özlüyeceksin..
en kötü olani bile özliyeceksin.. arabalarin korna sesini,havadaki egzoz kokusunu bile:))

iste bak sen bile simdiden cocugum nasil yetisicek diye kaygilanmaya baslamissin,, iste bizi biraz olsun ne demek istedigimizi yakalamissin buna cok sevindim.

insanlar haksız da olsalar malesef Türklerin genel imajını belirleyen onlar değil mi? bunu kim nasıl değiştirebilir o kısmı da beni aşar tabii...

tam ne demek istedigini anlamadim biraz acarmisin!

demek istediğim şu:

burda çok fazla sayıda (turist olanlar) yabancıyla tanışma imkanım var. sosyal hayatımın çoğunu yabancılarla geçiriyorum bile diyebilirim.

onların izlenimlerine değer veriyorum çünkü biz kendimizi istediğimiz kadar "biz şöyleyiz biz öyle değiliz, aslında biz şöyleyiz" diye kandırsak da önemli olan bizim kendimize göre nasıl olduğumuz değil, onların bize ne gözle baktığı...

bunu politik vs vs anlamda söylemiyorum aslında. her anlamda böyleyiz.. çok basit bir örnek vereyim "feta cheese" meselesi bizim dandik beğenmediğimiz ucuz beyaz peynir :)) oysa bizde ne edirneler ne ezineler var. eskiden çok kızardım birilerinden feta diye duyunca. yunanlılara kızardım

sonra niye kızıyorum ki dedim, sen kendini nasıl tanıtırsan öyle bilinirsin.. bizim dandik beyaz peyniri yunanlılar sahiplenmiş ve bütün dünyaya pazarlamış. bu durumda bizim peyniri bütün dünya yunan peyniri zannediyor diye niye dünyaya kızıyorum ki ve de cehaletle suçluyorum? yunanlıları alkışlamak lazım bu markalaşmaları yüzünden...

şimdi bunu daha ciddi meselelere bağlamak gerekirse... malesef türkleri avrupada tanıyanların düşüncesiyle türkiyeyi türkiyede tanıyanların düşüncesi çok çok farklı. (bu durumda tabiiki istisnalar ve bireysel örnekler var)...

örneğin fransız bir arkadaşımı istiklal caddesinde bir sokak mekanına götürdüm. çok uzun zamandan sonra "biz sizi böyle bilseydik fransada referandumda sizin avrupa birliği için kesin evet derdik" dedi.. malum fransada bunun için referandum yapmışlar.. "çok biliyorlar" sanki dememek lazım bilmemelerinin sorumlusu biziz malesef :)

aynı örneğin bir benzeri... almanyadan gelen bir bankacı ve doktor... türk bayanların tek başına bu işleri halledecek kadar bile almanca bilmemesi yüzünden hep 8-10 yaşındaki çocuklarla işlerini görmesi..

vs vs.. malesef bunun gibi çok çok fazla sayıda örnek var ve bunların hemen hepsi türkiyeye gelip görünce çok şaşırıyorlar (bizim türkiyede görünen şey de sadece dışarıdan öyle tabii, orası ayrı mesele :) turistik yerleri görmeyle tabii türkiye değerlendirilmez ya da en azından bir istanbulun ümraniyesini kağıthanesini görmeden, beyoğlu - sultanahmet - beşiktaş - ortaköy vs vs görmeyle "vaaayyy demek türkler böyleymiş aslında" demek ne kadar gerçekçidir orası da ayrı tabii ) ama bütün mesele makyaj olayı.. o kadar da önemsiz değil.

ama dediğim gibi bizim en dandik peyniri bile yerlere göklere sığdıramamışlar ya biz anca oturup derdimize yanalım :)

bu arada almanların çoğu türklerin entegre olamamasının sorumlusunu gene alman hükümetleri olarak görüyor benim görüştüğüm :) sonuçta herkes alman vatandaşıysa devlet de bütün vatandaşlarının her türlü durumundan sorumlu olmalı, madem öyle dil için kurs verseydi sonra da eğitim entegrasyon vs vs sağlasaydı diyorlar... gerçi o zaman da bize yaranamazlardı :) entegrasyonla asimilasyon birbirine girer, almanlar faşistlikle ve asimilasyon yapmaya çalışmakla falan suçlanırdı diye tahmin ediyorum :)

bu arada strasbourga gidiyorum :)

ayrıca e- pasaport olayında da harçlarda değişme yok :) bizim burda hala çok pahalı ve sizin hala bizim yarı fiyatına :) kıymetini bilin yahu burda bizi kazıklıyorlar :) şimdi 2 senelik pasaporta 450 tl bayılmak zorundayım içime oturdu çünkü pasaportum hala var ama fransa yeşil pasaport kabul etmiyormuş diye laciverte geçiyorum..

ayrıcaaaa halen süresi olan pasaportunuz varsa (ve tabii yeşil değilse) sadece defter parasıyla pasaport yenileyip kalan süre de deftere ekleniyor ve uzatmaya para ödemiyorsunuz :) tabii imkanınız varsa bunların hiç birini türkiyede yapmıyorsunuz çoookk pahalı :)

www epasaport gov tr - link ekleyemiyorum :)

Ben dediklerine sonuna kadar katılıyorum. Adamlar keyiflerinden öyle tanımıyor bizleri, sanki biz sütten çıkmış ak kaşığız da onlar sırf fesat. Yok öyle şey. Bunca zamandır kendimiz öyle tanıtmışız, ülkemizi yurt dışında tanıtan kesim böyle tanıtmış...Sonra efendim niye filan...
Yazdıklarında çok haklısın.

bbabyleon,
onlarin bize bakis acilarini gene bizim kendi dis politikamiz ve basimizdaki yönetenler belirliyor.

is te hep diyorum kendimize deger vermiyoruz.en basit bahsettigin beyaz peynir o peynir bizim yahu cacik baklava bunlar bizim buradaki bazi marketler bazi ülkelerin yemek cesitlerini getiriyor zaman zaman ilk geldigimde görüdügümde cok sasirmistim bizim yemekler olmus yunan yemegi fasulyesinden tut musakkaya kadar kimin yemegini kime satiyorsunuz ya,,, türk yemegi bunlar,,,almislar cacik i zaziki yapmislar e yuh dedim baklava elden gideli cok oluyor zaten cacigimizda yunanli olmus raflarda satiliyor.
sen simdi cik deki buradakilere o zaziki yunan yemegi degil, türk yemegi de! kime inandiricaksin o artik zaziki bitmistir.bu örnekler cok basit örnekler.

evet bu konuda katiliyorum sana buraya gelen ilk türkler bir kismi egitimsiz ve vasifsiz insanlarmis.geneli kirsal kesimlerden gelen insanlarmis.amaclarida bir miktar para kazanip türkiyeye geri dönmekmis ama malesef hicde düsündükleri gibi olmamis.
zaten ilk gelisleri 2 yil sözlesmeli imis.ama alman fabrika ve firmalari isciye ihtiyaclari oldugun icin bu sözlesmeyi degistirip sürekli olarak kalmalarini istemisler.simdi köyden gelmis bir insan amacida para kazanmak yillar gecmis bu sekilde ne dogru düzgün bir dil nede topluma uyum olmus öylece yasayip gitmisler..
arkadan ilk gelen neslin cocuklari olmus büyümüs ilk gelen nesil cocuklarinin yanlis secimler yapip örf adetlerinden kopmasin diye gene cocugunu kapip kendi köyünden evlendirmis bu böyle devam etmis gitmis... ne oldu o evlendirdigi kizinin yada oglunun esi!! onlarda dil sorunu yasadi cünki oda baski altinda yasadi buraya geldikten sonra.yanlis yola sürüklenmesin diye haliyle dil ögrenme firsati bulamadi.onlarinda dogan cocuklari o bahsettigin bankaci ve doktorun dedigi gibi oldu, cocuklarini kendine tercüman yaptilar.

simdi bu anlattiklarim bütün buradaki türkleri kapsamiyor onun icin yanlis anlasilmasin.bir kismi demistim zaten.

dil kursu filan demissin zaten ilk zamanlar dil kurslari yabancilari icin ücretsizmis ama talep olmadigi icin kaldirmislar daha sonra parali dil kursuna dönmüs.
tabi bunun bir cok kistaslari var.örnegin ilk gelip hemen bir ise girdiysen almancan yeterli degilse gene ilk olarak ücretsiz dil kursu yardimi var.
simdi artik almanyada farkinda ve yabancilarin ilk olarak almanca ögrenmesini zorunlu kiliyor.artik evlenerek gelenlerde türkiye de almanca kursuna gidip A1 sertifikasini almadan vize vermiyorar.bu uygulama sadece türkler icin diyorum ya türkler dil ögrenme konusunda cok tembeller.aslinda birazda türkcenin diger dillere göre tam tersi konusuluyor olmasi.esimde diyor türkce cok zor bir dil almancanin tam tersi onun icin türkler ikinci bir dili zor ögreniyor diyor.
simdi 6 aylik entegre kursunu bitirmeyene süresiz oturum da vermiyorlar cok da iyi oldu dil ögrenmeyen kimse kalmiyacak.

fransiz arkadasinin dedigi gibi, türkiyeyi gerektigi gibi tanimamis bir cok insan var...ama sadece istanbulu görüp te bunu diyorsa birazda doguya götürmek lazim bak bakalim gene ayni seyleri diyecekmi türkiye sadece istanbul ve antalya degil..:)
avrupaya göc eden türklerde anadolunun bagrindan kopmus gelmis insanlar.sadece istanbul bursa izmir vs tarifndan gelmis olsaydi tabi düsünce farkli olurdu.ama bu anadoludan gelmis insanlarda o zamanki sartlar neyse o sekilde büyümüsler onlardanda cok sey bekliyemezlerdi beklentileride sadece iyi calismalariydi.
göc eden türkler ve diger yabanci insanlarla avrupa ekonomisi düzeldi artik gözlerine batmaya basladi,,, uyumdu dildi... e siz ne icin getirdiniz bu insanlari calissin diye demi e ozaman deseydiniz bir üniversiteli,meslekli egitimli türkleri istiyoruz diye.
yada getirdin buraya dil kurslarini zorunlu tutsaydin ögrenene kadar birakmasaydiniz pesini..bunlar cok uzun ve derin konular...

dil kursuna gittigim zamanlarda bana oradaki diger yabancilarin sordugu soru aa siz türkiyede hep zorla evlendiriliyorsunuz degilmi,,,siz basiniz acik dolasamiyorsunuz türkiyede degilmi,,,, bu sorulari duyunca iste orada koptum yahu biz dünyada nasil taniniyoruz bizi arap ülkeleri gibi görüyorlar.(bu yanlis taninma sadece avrupada da degil durum amerikada da bu sekilde)simdi onlar bizi tanimiyorlar diye cahil mi oluyorlar yoksa biz kendimizi iyi tanitmiyormuyuz.
bence biz ülke olarak kendimizi hic iyi tanitmiyoruz.aslinda biraz daha konuyu acarsam dine ve siyasete giricek ve onun icin susayim.

birazcik acarsam konuyu biz müslüman bir ülke oldugumuz icin ve dünyada, müslüman denildigi zaman terörist olarak anildigi icin zaten bir önyargi olusuyor insanlarda.bu önyargi nin icine kötü dis politika da eklenirse hersey ortada zaten diyecek birsey yok...

yeni pasaport olayida simdi cipleniyor pasaportlar avrupaya uyumu hale geliyor parmak izli ve bordo renkli olucak ve bunun icin yeni pasaport ücreti 500 euro imis bunu kastetmistimboshayallersmile

Son düzenleme:
yok yok 500 euro olmuyor :) ölürüm yoksa ben batarım yahu sadece kağıtlar dünyanın parası tutuyor daha ülkeden çıkamadan 1000 tl sadece ıvır zıvıra :)

Süre Harç Bedeli Pasaport Defter BedeliToplam
6 AY 126,05 TL 138 TL 264,05 TL
1 YIL 180,15 TL 138 TL 318,15 TL
2 YIL 304,00 TL 138 TL 442,00 TL
3 YIL 434,80 TL 138 TL 572,80 TL
4- 5 YIL 616,30 TL 138 TL 754,30 TL

konsolosluklar henüz yazmıyor tabii ama bu zamana kadar hep daha ucuz olmuş... parmak izi de yeterli altyapı hazırlanmadığından alamıyorlarmış artık :1rolleyes:

mesajınız hakkında da evet bu işler çok derinnnnn ve politik mevzular yani politikasızlık mevzuları o yüzden yeri de burası değil ama sanırım hemen hemen aynı fikirdeyiz, biz beceremiyoruz bu işleri :) gelecek içinse artık ne diyeyim, iyi dileklerimi iletiyorum, ama tabii ilk mesajımda da yazdığım gibi herkes kendi üstüne düşeni de yapmalı, birileri teşvik etmeli vs. vs. :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…