Belimizi Büken Doğal Gaz Faturası..

100 tl geldi. evim küçük ve ısı yalıtımlı , alt üst yakıyor. akşam 18-24 saatleri arası yakıyorum.
Gece genelde kapalı çünkü terliyoruz epey sıcak oluyor evim.
Şimdilik böyle havalar tam soğuyunca düşük derecede 24 saat yakarım. sanırım 250 tl gelir oda

İki türlü deneyenler faturada ciddi bir fark oluşmadığını söylüyor. Tam hatırlamıyorum, ama asıl önemli olan kombinizin ne kadar devrede kaldığı sanırım. Bir de siz kullanmasanızda o soğuk odalara evin diğer sıcak kısmında bir ısı alışverişi oluyormuş.

Nette şöyle bişey buldum:

Kullanmadığınız odaların vanalarını kapattığınızda bu odalardaki sıcaklık düşer. Mutlaka gün içerisinde birkaç kez kullandığınız odadan çıkıyorsunuz yada vanasını kapattığınız o odalara giriyorsunuz. O odalar hiç kullanılmıyorsa zaten evin metrekaresi küçülmüş demektir. Kullandığınız odadaki sıcak hava ile diğer odalardaki soğuk hava arasında ısı geçişi oluyor. Bir odanın peteğini açıp üç odanın peteğini kapatmakla tasarruf yaptığınızı sanarsınız ama gerçekte tasarruf yapmazsınız.
Kullanılmayan odalara girilip cıkılıyorsa sıcak odalarla soguk odalar arası ısı alısverişi olur tabi ancak aynı derecese petek kapalı oldugu durumlarda total rakamda oynama yapar bence

Bir de mesela, peteklerin vanalarını sıkıyoruz ama vanalara kadar sıcak su gidiyor sonuçta. Her su pompalandığında o peteğinde vanasına su gidiyor. Zaten vanayı açar açmaz petek sıcacık oluyor, 10 sn filan sürüyor. Bence de petek kapatmak farketmiyor.
Ya farketse de çok az fark eder diyorlar. Mesale eviniz yarıya yarıya soğurken, fatura da 10 da 1 düşme olur gibi.

Şu bulduğum da mantıklı bir açıklama sanki :

Diğer bir konu ise kullanılmayan odaların peteklerini kapatmak. Bu konuda tavsiyeler şu yönde;

Eğer kullanılmayan oda Kombi -> Petek sıralamasında en son peteğiniz olarak yer almaktaysa mantıklı. En son petek kullanmadığınız bir odada ise kapatabilirsiniz. Ancak ara bir peteği kesinlikle kapatmayınız. Çünkü o peteği kapattığınızda o odadan geçen boru odanın soğukluğu etkisiyle ısı kaybı yaşayacak ve daha diğer peteğe gidemeden soğumaya başlayacaktır. Bu sefer kombi tekrar tekrar çalışmaya başlayacaktır. Her çalışmasında daha fazla doğalgaz tüketimi yapacaktır.

Ben giriş kattayım evim güneş alıyor altı. Boş. Geçen ay 35teyaktım 200 geldi evde fena degildi yani üşümedik. Bu ay 300 gelir bence 35 40 arası yandı.

Konu sahibine yazmıştım size de yazayım dedim doğalgaz şart:)
Ben evlilik dolayısıyla bir akdeniz şehrine geldim ama klima kullanmak zorundayız. klimayla kesinlikle ısınılmıyor. Geldiğim şehirde doğalgazlıydı evimiz. Burda resmen donuyorum. Şehrin çoğu evinde doğalgaz yok aklım almıyor. Kime bunu desem de aaa burası çok sıcak kış olmuyor ki diyor. Valla hiç öyle değil kış her yerde kış,illaki genel bir ılıklığa ihtiyaç oluyor. Onu da klima ile sağlamak zor. Ki üstelik klimamız yeni modellerden. Resmen sobalı evde yaşıyormuş gibi hissediyorum hayat kalitem düşmüş gibi hissediyorum:) Görünce yazayım dedim. Bizde klimayla tek odayı ısıtıp size gelen fatura kadar fatura ödüyoruz. Ama havaya gidiyor para. Keşke doğalgaz olaydı da evim en azından o parayı verip evin her yeri ısınsa diyorum.

Havalar birden soguyunca is yerinde klima kullandik ama isinmak ne mumkun. Sadece goz kapaklarimi agirlastiran bir uyku bas agrisi ve mide bulantisi yapiyor. Sicak yada soguk o ufurdugu havayi solumak bile icimi bulandiriyor. O 15 gun calismak iskence gibiydi. Bende klima ile isinamayanlardanim.

Ayrıca elektrikte incelememize göre 28 lira tüketim bedeli 30₺ vergiye okuma bedeli bilmem ne haksız kazanç sağlayanlardan çıksın inşallah öteki tarafta hesaplaşacağız mecbur katlanacağız napalım :sinirli:

sadece üç peteğe aşırı sıcak değil ufo yakıyoruz bazen.250 tlcık oduyoz.

oww.. 45 derecede böyle geldi ise 70 derecede nasıl olur düşünemiyorum ki..
Benim babam çok pintifir hesabını yapar en ince ayrıntısına kadar o öyle sanırım deneye deneye yapıyor birde derece ellerinde istediği odaya götünüyorlar banyo hariç tüm odalar ısınıyor 100-110 M2 ev

bence çok normal bir durum iki yaşındaki oğlun için yapıyorsun.
şu ortada oturduğu komşusuna güvenip doğalgazi yakmayana kızarim.
beleşci oluyor.
bizde zemin kattayiz..
doğalazi maksimum: 300-400 sizin gibi 22 derecede...
daha çok soğuk olunca yüksek gelir şu doğalgazda yazilan dagitim bedeli yazmasa iyiydi.. aslında maksimum 150 tl.. dagitim bedeli vergiler ekleniyor o dogalgazin yüksek gelmesine bakmayin. faturaya bak.
ben en çok buna kızıyorum dagitim bedeli ne ya. elektrik su da yaziyor.

Bence de farkeder
Sonucta yaydıgı ısı içerde dolaşan su vs neyse miktarıda ona göre az oluyor ama bilemedim arkadas öyle diyince boşamı kapıyorım diye düşündüm

Farkediyor. benim banyo kapalı, çünkü kurutma mak. var çok sıcak oluyor diye kapattım.
İnanın farkediyor faturada, denedim.

Havalar birden soguyunca is yerinde klima kullandik ama isinmak ne mumkun. Sadece goz kapaklarimi agirlastiran bir uyku bas agrisi ve mide bulantisi yapiyor. Sicak yada soguk o ufurdugu havayi solumak bile icimi bulandiriyor. O 15 gun calismak iskence gibiydi. Bende klima ile isinamayanlardanim.
Kesinlikle haklısınız klima sadece genel bir sıcak üflüyor şöyle güzel güzel yeri,duvarları ısıtmıyor. Bir de ev için düşünün inanın çok zor. Ve evet baş ağrısı yapıyor, hastalık yapıyor. Klima bence serinlemek için çok ideal ama ısınmak için boşa para yakmaktan başka bir şey değil.

Bizim kartli sayaç. eylulde 300 tl.ye 230 m3 alirken kasimda 400 tl.ye 260 geldi.
Zamlanmis yine. Bizde de bebek var
Yoksa kat kat giyip otururduk

Birde kombi cok onemli.
2 katli bir eve alacagimiz yere uysak yogusmasiz kombi alacaktik. Nasil isinirdik bilmiyorum. Ev kuzey dogu ve cati dubleks. Ama isiniyoruz en fazla 250 300 arasi odedik genelde 180 220 arasi geldi. Gecen ay 100 lira geldi ama aman yakmayalim dememistik her soguk gecede yaktik. Bu arada biz ust kati sadece aksamlari yakiyoruz. Ztn obur turlu duramayiz sabaha karsi kapatiyoruz. Cati yalitimida iyi.
Amaa kendi oturdugum eve yogusmasiz takildi. 3. Kisim ilk yil hic isinmadim asiri fatura odedim kombi car car surekli calisti. Tesisatta da sorun vardi. Bu yil daha iyi ust katim bebek dolayisiyla cok yakiyor oda etkiliyor.
Komsularin yakmamasini hic anlayamadim benim etrafimda hic olmadi. Hatta komsu yakiyor diye yakmayani bile duydum cok tuhaf geldi. Cok kotu bsy. Oyle bir durumda en iyisi merkezi sistem. Bizim halkimiz az dogalgaz faturasi ile ovunuyor ama bebek varsa tum gun soguktaysan mecbur yanacak nasil isinacak soludugum hava buz olduktan sonra kac kat battaniye orteyim nasil isinayim.

Kesinlikle haklısınız klima sadece genel bir sıcak üflüyor şöyle güzel güzel yeri,duvarları ısıtmıyor. Bir de ev için düşünün inanın çok zor. Ve evet baş ağrısı yapıyor, hastalık yapıyor. Klima bence serinlemek için çok ideal ama ısınmak için boşa para yakmaktan başka bir şey değil.

Serinlerkende insanin cigerini donduruyor yahu ben akdenizde degilim ama sevmiyorum

bu ısınma konfor meselesi kişiden kişiye değişiyor aslında
mesela merkezi ısıtmaya alışanlar o dereceden aşağı ısınamıyor
birde nasıl alışırsan öyle gidiyor
ben 20 21 de hafif üşüyorum mesela
ayaklarım ellerim oglumda
22 5 da hiç üşümüyorum hırka felanda olmuyor üzeirmde oglum zaten 23 de terliyor

Bizim ev merkezi sistem, gece heryeri kapatiyorum.
Apartman alev aliyor cok sicak.
Gunduz nadir aciyorum.
Hali henuz sermedim.
Yasadigim yer oldukca soguk, bugun -2 mesela ama ev sicaksa biz cok bunaliyoruz.
22 derece maksimdur, gece ise 18.
Cocuklarim ter atiyor eger kaloriferi acarsam.
Ben usursem hirka aliyorum.
Aylik 270 civari geliyor.

Ya farketse de çok az fark eder diyorlar. Mesale eviniz yarıya yarıya soğurken, fatura da 10 da 1 düşme olur gibi.

Şu bulduğum da mantıklı bir açıklama sanki :

Diğer bir konu ise kullanılmayan odaların peteklerini kapatmak. Bu konuda tavsiyeler şu yönde;

Eğer kullanılmayan oda Kombi -> Petek sıralamasında en son peteğiniz olarak yer almaktaysa mantıklı. En son petek kullanmadığınız bir odada ise kapatabilirsiniz. Ancak ara bir peteği kesinlikle kapatmayınız. Çünkü o peteği kapattığınızda o odadan geçen boru odanın soğukluğu etkisiyle ısı kaybı yaşayacak ve daha diğer peteğe gidemeden soğumaya başlayacaktır. Bu sefer kombi tekrar tekrar çalışmaya başlayacaktır. Her çalışmasında daha fazla doğalgaz tüketimi yapacaktır.

Acaba en son peteğin hangisi olduğunu nasıl anlayacağız.

Bizim ev merkezi sistem, gece heryeri kapatiyorum.
Apartman alev aliyor cok sicak.
Gunduz nadir aciyorum.
Hali henuz sermedim.
Yasadigim yer oldukca soguk, bugun -2 mesela ama ev sicaksa biz cok bunaliyoruz.
22 derece maksimdur, gece ise 18.
Cocuklarim ter atiyor eger kaloriferi acarsam.
Ben usursem hirka aliyorum.
Aylik 270 civari geliyor.
bizimde ev 22 22.5 arası.. ama bu yakmama karsılık evin bu derecesine göre çok yüksek geldi fatura.

X