Bel Fıtık sorunu yaşayanlar neredesiniz?

• Konu Sahibi Konu Sahibi sagnak
Slm arkadaslar evde biraz birseyler yaptim hemen bacaklar gitti. Yavas-yavas agirmaya basladi. Bir bebisim olsa sonra amelyata girecegim bu fitiktan kurtulmak istiyorum. Fitik sorunun yasayan herkeze allah yardimciniz olsun

Slm arkadaslar insallah isinize yarar.

Bel fıtığı tedavisi konusundaki yanlışlar ve doğrular

Yanlış: Sert yerde yatmak bel ağrılarını giderir. Bel fıtığı oluşunca mutlaka ya yerde yatmalı ya da yatağın altına tahta koyarak öyle yatmalı.

Yanlış: Mutlaka sırtüstü yatılmalıdır.

Doğru: Sert yerde yatmak sırt ve bel kaslarının tutulmasına neden olduğu için yarar yerine zarar getirir. İyi bir yaylı yatakta, tercihen yarı ortopedik bir yatakta yatmak en iyisidir.

Yanlış: Tuvalet ihtiyacı dışında kalkmadan 20-25 gün kesin yatak istirahati yapılmalıdır

Yanlış: Yürüyüşten, merdiven çıkıp inmekten kaçınmalı, daha çok oturmak tercih edilmelidir.

Doğru: Hastanın en rahat ettiği pozisyon en iyisidir. Hastalar genellikle yan yatıp bacaklarını karınlarına doğru çektiklerinde daha rahat ederler, çünkü bu pozisyonda yatarken omurların arası açılacağından bacak sinirlerine olan bası azalır. Eğer hasta sırtüstü yatmak isterse belinin altına bir yastık koyması ve bacaklarını yüksek bir yere uzatması daha uygun olur.

Yanlış: Sürekli korse takmak beli toparlar, bele binen yükü azaltır.

Yanlış: Bel çektirme ile bel fıtığı geri gider, hasta rahatlar.

Yanlış: Bele balık bağlama, bardak çekme, masaj gibi alternatif yöntemler fıtığı yerine sokar.

Yanlış: Fizik tedavinin yapıldığı yer çok önemlidir.

Yanlış: Fizik tedavi esnasında ağrı olursa bırakılmalıdır.

Yanlış: Fizik tedavinin etkisi ancak birkaç ayda belli olur.

Yanlış: Mesai saatleri içinde fizik tedavi yapılabilir

Yanlış: Bele iğne yapılması bel fıtığını yok eder.

Yanlış: Bel fıtığı ameliyatı çok risklidir, hastaların çoğu ya sakat kalır ya da kısıtlı bir yaşam sürdürmek zorunda kalır.

Yanlış: Bel fıtığı ameliyatlarında hasta mutlaka narkoz almak zorundadır.

Yanlış: Bel fıtığı ameliyatından sonra en az 3 ay seyahat edilmez, araba kullanılmaz

Yanlış: Bel fıtığı ameliyatından sonra cinsel güç azalır, zaten ameliyattan sonra en az 3 ay cinsel perhiz uygulanmalıdır.

Yanlış: Ameliyat sonrası futbol, kayak, tenis gibi sporlar bir daha yapılamaz, denize girilemez.

Yanlış: Sadece bel ağrısı belirtisi olan bel fıtığında ameliyat olunmalıdır

Yanlış: Bel ve bacak ağrımız varsa öncelikle ortopedi, nöroloji ya da Dahiliye uzmanına başvurmak gerekir.

Doğru: İki gün yatak istirahati yeterlidir. Eğer hasta rahatlamazsa bir sonraki tedavi aşamasına geçilmelidir. Uzun süre yatmak hastada Depresyona yol açabilir.

Doğru: Oturmak bele binen yükü arttırır, 15-20 yirmi dakikadan fazla sürekli oturulmamalı, sık sık vücudun pozisyonu değiştirilmelidir.

Doğru: Omurga kırıkları ve kaymaları dışında sürekli korse takmak zararlıdır, beldeki kasların zayıflamasına yol açar.

Doğru: Bel çektirme sadece omurların arka uzantılarının birbirleri arasında yaptıkları eklemlerdeki kaymalarda faydalıdır. İleri derecede bel fıtığı olan kişilere yapıldığında fıtığın kopmasına ve hasta için felç tehlikesinin ortaya çıkmasına sebep olur.

Doğru: Bu gibi alternatif yöntemler sadece beldeki kan dolaşımını arttırır, böylece beldeki kaslar gevşer, hastada geçici rahatlama olur, fıtık üzerine bir etkisi olmaz.

Doğru: Fizik tedavinin yapıldığı yerin önemi vardır, ama yakınlığı çok daha önemlidir. Hastanın fizik tedaviden sonra üşütmeden, yorulmadan eve gitmesi gereklidir.

Doğru: Fizik tedavinin özellikle ilk üç gününde ağrıların artması normaldir, sabırla devam edilmelidir.

Doğru: İlk on seans sonucunda hastanın ağrılarında bir gerileme olmuyorsa fizik tedaviyi sürdürmenin bir anlamı yoktur. Bir sonraki tedaviye geçilmelidir.

Doğru: Fizik tedavi bitiminde mutlaka yarım saat kırk beş dakika uzanıp ondan sonra normal yaşama devam edilmelidir.

Doğru: Bele iğne yapılması hastanın ağrılarını geçici olarak yok eder, tamamen geçirmez. Yapılacak kortizonun birçok yan etkisi olduğu unutulmamalıdır.

Doğru: Mikrocerrahi ile ve iyi bir beyin cerrahı tarafından yapılan bel fıtığı ameliyatlarının sakat kalma, felç olma gibi bir riski yoktur. Ameliyat hastayı daha rahat hareket edebilmesi için yapılır, onun hareketlerini kısıtlamak için değil.

Doğru: Artık Epidural Anestezi yöntemi ile hasta uyumadan da ameliyat yapılabilmekte, hastalar ameliyat sırasında sohbet edebilmekte, ayaklarını oynatabilmektedir. Bu yöntem sayesinde ameliyat sonrası uyanamama, bulantı, kusma gibi sorunlar oluşmamaktadır. Hasta ayağını oynatabildiği için ameliyat sırasında güç kontrolü de yapılabilmektedir.

Doğru: Bel fıtığı ameliyatından sonra hastanın tatile ya da bir seyahate çıkması istenilen bir durumdur. Hasta uçakla ya da trenle ameliyatın ertesi günü, arabayla ya da otobüsle ameliyattan iki gün sonra uzun yolculuğa çıkabilir.
Ameliyattan 1 hafta sonra tatil yapabilir, eğer İstanbul trafiği gibi stresli bir yerde değilse araba kullanabilir.

Doğru: Bel fıtığının varlığı cinsel gücü azaltır, onun ameliyatla alınması zamanla kaybolanları geri döndürür. Ameliyat sonrası cinsel perhiz ise sadece 10 günlüktür.

Doğru: Ameliyattan 1 hafta sonra deniz ve havuz tedavi için yararlı girişimlerdir, yürüyüş ve yüzme hastanın normal yaşama dönmesini hızlandırır. Zıplayıcı sporlar iyileşmeyi geciktirdiği için 2 ay süreyle yasaklanır, sonra spor öncesinde iyice ısınmak kaydıyla serbest bırakılır.

Doğru: Bel fıtıklarının %90’ı ameliyatsız tedavi edilebilmektedir. Sadece bel ağrısı ya da uyuşma belirtileri için ameliyat yapılamaz.

Doğru: Bel ve bacak ağrımız varsa öncelikle beyin cerrahisi uzmanına başvurmak gerekir.

Slm arkadaslar..........................................................................................................................

merhaba canım ben geldim yazını okudum güzel bilgiler.mailin gelmemiş. bide ben biyer duymuştum televizyonda ama tam hatırlıyamıyorum.bi makine vardı kesin felan diyodu ama boyuta göre onu bi araştır ameliyatsız çözüm diye ........... kendine çok ama çok dikkat et ...bebek içinde inşallah hayırlı olur canım öptüm

Slm canim ozel msj atiyim bana mail atarmisin mail gonderemiyorum.Butun gun i-nete zar-zor baglanabildim kendine iyi bak.

Slm canim sanki bilgisayari ilk kullaniyorum gibi sana ne ozel msj ne de mail gonderebiliyorum. Rica etsem bana ozel msj yada sarmuk1973@yandex.ru msj gonderirmisin.Tsk ederim.

merhaba canım öncelikle geçmiş olsun dileklerimle konuya gireyim.yaklaşık 1yıldır belim ağrıyordu oturduğum zman yerımden kalkmak ölüm gibiydi sağ bacağımın üzerine zorlukla basıyordum.hep üşütmüşümdür yorgunluktandır dıye geçiştirdim gitmek istemedım doktorlara.en sonunda ağrılarım artınca devlet hastanesıne gittim,röntgen çektirdim doktorun bana dediği kuyruk kemiğin eğrilmiş zamanla geçer dedi.Bende önemsmedim oturma simitinde falan oturmaya başladım ama fayda etmedi tabii.dedim bide özel doktora çıkayım özele bi çıktım benden emar sonucumu istedi belden çekılen.sonucu duyduğumda şok olduk bu yaşta bel fıtığı vede çok zayıfım oturup ağladım bayaa.okadar şaşırdım yani.doktorumunda bana dediği L5 S1 bölgemde acil ameliyat olmam gerektiğini yoksa felç olacağımı yada sağ ayağımı kullanamıyacağımı hatta,his kaybımın başladığını söyledi.acilen amelıyat oldum 3 hafta önce açık ameliyat kapalıyı tavsıye etmedı benım doktorumda.sağ ayağımın siniri mosmor olmuşdoktorum dedi.şimdi ALLAH ıma çok şükür ağrım sızım kalmadı gayet iyiyim.bebek düşünüyoruz ama korkuyorum kılo alınması yasak bel fıtığında.bilmem nasıl ALLAH herkesin şifasını versın...

SAlm arkadaslra fitiklar nasil argilar var mi? Yuzme muhtesem geldi. masaj icin karar verdim sonra vaz gectim korktim.gecmis olsun herkeze. Amelyat acik veya kapali olurmus baska bulamadim

offf hemde nasıl ağrım var............

offf hemde nasıl ağrım var............

Slm canim eger yakin arada cocuk yapmayio dusunmuyorsan ve kucuk cocugun yoksa amelyatsiz cozum yok derlerse amelyatla kurtul. Arastirdigima gore devamli cok agrilara amelyat cozummus.Ama tedavi oluna bilirse mutlaka tedaviyi gec birakma.Erken tehsis asiri dayanilmaz agrilari onler.gecmis olsun ve Allah yardimcin olsun.

Slm canim eger 35 yasin altindaysan amelyat demislerse mutlaka yaptir.Sonra cocugu dusunursun.Bende de agri var ama seniki gibi degil doktorlara gittim hamileligin 2-ayindan baslayarak korset kullanacaksin amelyat gerekli degil demisti.Eger uyusma cok fazla hatta hisedemeyecek durumdaysan bu kotu.Kendine dikkat et.Gecmis olsun.Allah yardimcin olsun

canım saol bende zaten ameliyat olucam da kızım oks ye gircek onu bekliyorum.etkilenmesini istemiyorum bu stresten

herkese çooook geçmiş olsun arkadaşlar bende yeni bel fıtığı amelıyatı geçirdim 3 hafta kadar önce.ağrılarım geçti çok şükür ama en çok üzüldüğüm nokta bebek düşünüyoduk tamda hayırlısı olsun

25 yaşındayım canım amelıyat oldum ama zman zaman yınede ağrı oluyor ama çok hafif onada dinlenıyorum iş yapmıyorum dikkat edıyorum.bebek içinse arastırmalarıma devam edıyorum. bakalım tam zamanlama olarak en idealı kaç ay ALLAH cümlemıze şifa versin

canım saol bende zaten ameliyat olucam da kızım oks ye gircek onu bekliyorum.etkilenmesini istemiyorum bu stresten

Slm canim kizina basrilar dilerim. kendine iyi bak gecmis olsun.amelyata gireceksen ilac aliyorsundur. allah yardimcin olsun.

Fitigin bana ogrettigi sey cok dikkat ediyorum.
-Birsey kaldirdigimda dizlerimi bukerek eki elle kaldiriyorum.
-Ev temizligin yapacaksam dizlerime yumsak rahat edebilecegim birsey bagliyorum oyle silmeye calisiyorum.
-Yataktan kalktigimda once yavas kalkiyorum ve yere iki bacagimi ayni anda indiriyorum
-.Haftada 3-4 gun zaman buldukca diyelim yurumeye calisiyorum.
-Banyo yaptiktan sonra mutlaka ilik sora soguk suyu cok ta soguk degil uzerime bel kisimi ve omuz kisimina 1 dk-kadar tutuyorum.
-Bilgisayarda calisirken veya otururken evde poz degistiriyorum.bunlar benim isime yaradi.

suan sukur sidetli agri yok.Insallah bunlar isime yarar.

Slm canim jenekolojiden bir sonun yoksa hic uzulme dokuz ay mi bekleyeceksin? Onemlisi hamile kalirken ve bebegini eline alirken bel agrisindan aci cekmeyeceksin Gecmis olsun/ Amelyat kapali miydi yoksa acikmiydi? Hastanede kac gun kaldin ve hamilelige ne zaman izin verirler?

Slm canim sarhos insan gibi bir sonumu kere sormusum kusura bakma Simdi anladim Yazilarini tekrar okudum Dr neden kapali amelyati onermedi? sebebini soyleyebilirmisin?
bebek icin bildigim kadariyle dokuz ay beklenmeli diemislerdi Sana ne diyorlar? Allah yardimcin olsun

canım naber uzun zamandır yoktum bakıyorum araştırmalara devam ediyorsun isan napıcanı bilmiyorçare arıyor.kapalı ameliyatta tekrarlama riski yüksek diye biliyorum.erden biliyosun dersen benimle birlıkte bir akrabamdaolmuştu ama o kapalı oldu...sonrasında seneye varmadı tekrarladı oda pişman oldu şimdi tekrarolacak..benkurtuldum şükür rabbime dr uma çok dua ediyorum..istedigim zaman arıyorum soruyorum..hiçbir şikayetim yok..yıllardır çektigimle kaldım ...bu msj kuka ya

Slm arkadaslar. yazdigim gibi Fitigin bana ogrettigi sey cok dikkat ediyorum.
-Birsey kaldirdigimda dizlerimi bukerek eki elle kaldiriyorum.
-Ev temizligin yapacaksam dizlerime yumsak rahat edebilecegim birsey bagliyorum oyle silmeye calisiyorum.
-Yataktan kalktigimda once yavas kalkiyorum ve yere iki bacagimi ayni anda indiriyorum
-.Haftada 3-4 gun zaman buldukca diyelim yurumeye calisiyorum.
-Banyo yaptiktan sonra mutlaka ilik sora soguk suyu cok ta soguk degil uzerime bel kisimi ve omuz kisimina 1 dk-kadar tutuyorum.
-Bilgisayarda calisirken veya otururken evde poz degistiriyorum.bunlar benim isime yaradi.

Gecmis olsun

Slm canim. Iyi olmana agrilarin gecmesine cok sevindim. Kapali amelyatta bazi dokulari hisedemeyebilir dr demisti bu yuzden bana acik amelyat demislerdi en guzeli. Simdi kapali amelyat hakkinda daha bir bilgim oldu Dr gidince sorum hazir....Tsk
Bir kitap haline gelebilecek resimlerle birlikte fitik icin yazilar topladim. hepsine kendimizin suclu oldugunu ogrenince kabul etmek istemedim. Ama malesef oyleymis....
Ben once bu sene tup bebege girme sansim olursa once onu yapacagim cocuk olursa sonra agrilar tekrar baslarsa amelyati dusunuyorum.Cok korkuyordum. Simdi bu yazilari okuyunca arkadaslarin gecirmis oldugu amelyatlari okuyunca artik korkum gitti. Suan iyiyim elimden geleni yapiyorum. Hayatimda bu kadar istekli olmamistim suan sagligim icin hersey yapmaya calisiyorum.Allaha sukur belki de zamani gelmistir.Senelerce onu yapiyim bunu yapiyim derken zaman da gecivermis saglik ta cokmeye baslamis. Gorusmek uzere

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…