“Kariyer” sahibi olmayan ya da çalışmayan kadınlar da anne olmaktan korkuyor, acaba bakabilir miyim, doğru bir karar mı, şimdi sırası mı, daha önümde şu vardı diyebiliyor. Koskoca bir ömür özgürce ve tek başına yaşamış her birey için evli ya da bekar çocuk doğurmak / hamile olmak korkutucudur. Bazıları dünden hazırdır, bazıları bebeği doğduğunda bile alışamaz hemen. Şimdi size birkaç örnek vereceğim.
Planlı gebelik yaşayan, artık bebeğin zamanı geldi diyen ben hamile olduğumu öğrendikten sonra öne mutluluk, sonra derin bir kaygı yaşadım. Yaklaşık 1,5 ay o berbat psikolojiden çıkamadım. Ben galiba hazır değildim, ben galiba istemiyordum gibi düşünceler biraz da hormonların etkisi ile oluyor. Bedeniniz değişiyor bunu da hesaba katın. Vücut kendine dışardan gelen, yabancı olan bir maddeden kurtulmak için her şeyi yaparken, bir tek bu mucizeyi geliştirebilmek için fazla mesai yapıyor. :) Bu mesaiye bağlı fazladan salgılanan hormonlar, fazladan çalışan sistemler bizde psikolojik ve fizyolojik sıkıntılar yaşatıyor. Bunu şu an yeni rutinine hazırlanmaya çalışan vücut diyerek bir kenara alın.
Ben iyi kötü her kadının içten içe anneliği tatmak istediğine inanırım. Keşke olsa, olsa fena olmazdı demeyen kadın yoktur. Sana söylemese zihninde geçirmeyen yoktur.
Uluslararası bir firmada çok iyi maaş ve şartlar ile uzun yıllardır çalışan bir arkadaşım vardı. Yaşı daha 30 bile değildi. Evlendi ve hemen hamile kaldı. Zorlu bir hamilelik geçirdiği için işten ayrılmak durumunda kaldı, şu an hayatında en değer verdiği şey kızı. Bambaşka bir duygu olduğundan bahsediyor. İyi ki diyor hep, kariyerinin zirvesinde iş hayatına ara verdi ve hiç pişman değil.
eski müdürüm, 38 yaşında bir dönem kendi şirketini bile kurup yönetmiş, iş hayatında çok başarılı bir kadındı. Onun çevresine sahip kadın çok az tanımışımdır. O da hep çocuk sahibi olmanın kariyerine kötü etki edeceğini düşünerek hep ertelemiş; üstelik sağlık sorunlarına rağmen normal şekilde hamile kalamamasına rağmen. Sonuç sırf bebek sahibi olabilmek için, kariyeri uğruna ertelediği onca verimli sayılabilecek zamanı
tüp bebek servislerinde her gün iğneler vurulup 5-6 deneme dünya kadar para harcamasından sonra hamile kaldı. Ve bonus hala aktif olarak iş hayatında, halen kariyeri oldukça iyi. Bebek için asla pişman değil.
Ben sİzden istemiyormuşsunuz, hayatınızın sonuymuş gibi bir hava almadım. Daha ziyade evli olmadığınız ve iş teklifiniz yüzünden kafanız karışmış. Hayat biz planlar yaparken başımıza gelenlerden ibarettir diye boşuna denmemiş. Bir dönüm noktasındasınız ve eğer sevgiliniz ile aranızdaki bağa güveniyorsanız, samimiyetine inanıyorsanız, bir iş teklifi uğruna bebeğinizi aldırmayın.
bırakın evli vb olmamayı, yeni evli olduğum için işe alım şartı olarak 1-2 sene çocuk yapmama taahhüdü verdirme küstahlığında şirketler. Yatak odanıza bile karışıyorlar artık. Bu şartlara boyun eğmeyin. Deneyimli ve tecrübeli iseniz zaten her şekilde her türlü işinizi bulur, hatta çoğu anne adayından daha yüksek standartlara sahip olursunuz. Haftasonları bile çalışıp yenidoğanına bakmaya çalışanlarımız var.
son olarak ailenizi tepkisi normal, hatta fazla normal. Benim ailem de dindar ya da muhafazakar değil. Babamın bayram namazına gittiğini görmedim ama sizin gibi karşısına çıksam çok daha sert tepki alırdım. Hiçbişey olmamış gibi davranmalarını beklemeyin. Eğer kararınızın arkasında durursanız, hele bir de bebek doğarsa ilk onlar yaninızda olur emin olun. Bu konuda sorumluluk alacak olan sizsiniz, kendi iç sesinizi dinleyip karar verin.