bebişler 4.aya yaklaşıyor neler vereceksiniz kızlar

elif445

anne
Kayıtlı Üye
27 Nisan 2007
4.654
6
benim kzım 3.ayın içinde 4 ggirecek artık ne yapsam ne yedirsem cokacimcoookdiye düşünmeye başladım.......:uhm:
siz neler yapmayı düşünüyorsunuz......CADIARZUkaydirigubbakcemile5
 
ben 2 aylıktan beri papatya çayı veriyorum...bu aralar ağzına üzüm damlatıyorum 2-3 damla emiyor ..kavun suyu sürüyorum ağzına morç morç emiyor karpuz suyu sürüyorum ağzına ..1-2 çay kaşığı su veriyorum çok sıcak diye...şeftali suyu sürüyorum bütün tatlara alışsın ayın 27.sinde 4.aya giricez kısmetse...
 
valla yogurt ,pirinç unu, sebze çorbası, patates püresi mamasını ayrıca meyve suyu elma şeftali hazır oılanlardan bebelac ın kini bide gece maması hayırlısıyla inşaallah
 

papatya cayı guzel,abartmamaq sartıyla .bıldıyıme gor ağ kan hucrelerını artırıyormus.
 
ben arada rezene verıyorum bazen uzum yalatıyorum o kadar baska bısey vermıyorum ne bıleyım 6.aya kadar pek bısey vermeyı dusunmuyorum sımdılık sutum yetıyo ıns yeter
 
6.ayda ek gıdaya baslanmıyormu zaten 4te degıl ben bıryerde bir drun yazısını okudum zamanından önce ek gıdaya baslamak bagırsaklarda soruna yol acabılıyormus oyüzden tattırmak suretıylede olsa erkenden vermeyın yazıyordu ben emzırmnek dısında sadece mılupanın bitkı caylarından verıyorum gaz için
 
Anne sütü ve mama dışında meyve suyu, yemek suyu, çikolata vs vermeyin, tadına bile bakmasın. Erken ek gıda ve yarı katılar verilen bebeklerde alerji ve bazı barsak hastalıkları ortaya çıkabilmektedir.
Dr. Erdem UZUNOĞLU'
 
şakkıdıeğer anne sütün yeterliyse evet ama yetrsizse hayır 4.ay için özel meyve püreleri mamalar var .........Normal süt veren bir anneden bebek ortalama günde 700 – 800 ml. Kadar süt emmektedir. Bu miktardaki süt bebeğin ilk 4 – 6 ayına kadar büyüme ve gelişmesini sağlayabilir, ancak bu aylardan sonra gerek annenin süt salgısının gittikçe azalması, gerekse bebeğin ağırlık kazanarak büyümesi, bebeğe, anne sütü yanı sıra tamamlayıcı besinlerin verilmesini gerektirmektedir. Normal anne sütü ile beslenen bebeğe verilecek ek besinler şunlardır:

Yoğurt : Anne sütünden sonra ilk başlanan ek besinlerden biridir. İlk kez 1 kaşık verilerek miktarı zamanla artırılır.

Meyve suları ve ezmeleri : Anne sütü yeterli olduğunda 4 – 6. ayda verilir. C vitamini için en uygun yiyecekler turunçgiller ve domatestir. Bunların bulunmadığı yerlerde elma, şeftali suları da verilebilir. Meyve önce iyice yıkandıktan sonra suyu sıkılır. Günde 1 çay kaşığı ile başlamak suretiyle miktar gittikçe artırılır. Meyveler sıkılır sıkılmaz bekletilmeden bebeğe verilmelidir. Yalnız anne sütü ile beslenenlere 6. aydan itibaren verilmeye başlanır. Meyve ezmeleri 4. aydan itibaren verilir. Anne sütüyle beslenen bebeğe meyve suyu, meyve ezmesi, anne sütü ile aynı zamanda verilmez. Meyve suyu, ezme ve püresi anne sütü verildikten 2 saat sonra verilir.

Tahıllar : Pirinç unu, buğday unu, pirinç, bulgur, ekmek içi, yoğurtla çorba yapılarak verilir. Tarhana çorbası da bebek için uygun ek besindir. Tahıllar 4. ayda verilir.

Çorbalar : Yoğurda alışmış bebeğe 1 yemek kaşığı ile başlamak suretiyle tarhana, yayla, sebze çorbaları gibi besleyici değeri yüksek olanlardan verilmeye başlanır.

Yumurta : Yoğurt, meyve, tahıllı besinler ve sebze çorbasına alıştırılmış bebeğe, suda katı pişmiş yumurta sarısından 1 çay kaşığı verilir ve miktarı zamanla artırılır. Yumurta, sebze çorbasına karıştırılarak verilebileceği gibi, ekmek içi ve sütle ezilerek de verilebilir. Yumurta beyazı 7 – 8. aylarda verilir.

Et ve kurubaklagiller : Yoğurt, sebze, tahıllı besinlere alışmış bebeğin, sebze çorbasının içine biraz kıyma konularak ete alıştırılır. Zamanla tavuk ve balık etleri de sebzelerle birlikte ezilerek verilebilir. Yine kıyma yerine, sebze çorbasına kırmızı – sarı mercimek, pişmiş nohut konularak çocuk bu besinlere alıştırılır. Et, kıyma yada püre olarak 5. aydan itibaren çorbalara eklenerek verilir. Tavuk ve kılçıksız balık eti çocuklar için tercih edilir. Karaciğer püre olarak 7 – 8. aylarda verilmelidir. Öte yandan bebekler için beyin önerilmemektedir.

Görüldüğü gibi, 4 – 6 aylık dönem, ek besinlere alıştırma dönemidir. Her bir besin tek tek, az sulu kıvamda verilir. Şeker, şekerli çay ve lokum çocuğa yarardan çok zarar verir.

6. aydan sonra yukarıdaki yiyeceklerin miktarları biraz daha artırılarak çocuğa verilir. 7. aydan sonra çocuk, ailenin yediği baharatlı ve çok yağlı olmayan yemekten alabilir. Sadece yemeğin suyu değil, kendisi ezilerek verilmelidir. Ayrıca yemeklere ilave olarak çocuğun günde 2 su bardağı kadar yoğurt veya süt ile 1 yumurta yemesi sağlanmalıdır.

* Bu arada peynir 8. aydan önce önerilmez. Veriliyorsa da kesinlikle pastörize olduğundan emin olunmalıdır.

 
Son düzenleme:



karamsarcım bunları aylardır araştırıyorum hatta teyzem bana şunu söyledi 4 cü aya gelince mesela ıspanak yemegi yaptın küçük bir patatesi içine at o tüm vitaminleirni alır içine ezip verirsin ve böylelikle güzel bir besin olur dedi ayrıca hazır mamaların dediğin gibi özel bu ayda başlanacak mamaları var hatta irmikli mama bile var yani hem sütüm yetersiz halt etmiş onu diyen dr ona bakılırsa başka dr larda başka şey söylüyor ne yani sütümküzü almayan çocuklar aç mı kalsın yani..... ayrıca anne sütü alan çocuklara dahi ek gıda verilebiliyor verilmelide ayrıca eskiden sanki bu kadar çeşit mi vardı daha 1 ci ayda 2 ci ayda prinç unlu mamayı dayıyorlarmış o zamanlar bişy mi olmuş şimdi olsun ayrıca eskiden her ay çocuklar dr ada götürülmüyormuş zaman geçiyor çagda değişiyor annemler bize yogurt yaparken inek sütü ile yapıyorlarmış ama şimdi 1 sene dolmadan inek sütü vermeyin diyorlar vermişler ama bişey mi olmuş ha biz vermeyiz ( ben iki kere vermiştim mecbur kaldım çünkü)şimdi yogurtlar özel mama ile yapılıyor başka mesele herkes bildiğini yapsın hatta vermek isteyenler versin istemeuyenler vermesin
 
İlk 3-4 ay bebeğin emerek beslenme evresidir. Bu süreden önce yutma refleksi zayıftır ve süt çocuğu kaşıkla verilenleri yutamaz, ağzından geri çıkarmaya eğilimlidir. Bu dönemde böbrekler de gelişmemiştir, protein ve elektrolitlerin yükünü atamaz. Sindirim sisteminde yabancı proteinlere karşı koruyucu mekanizma tam gelişmemiştir. Mideden yeterli asit salgılanamaz. Nişasta ve yağların emilimi için gerekli enzimler de yetersiz salgılanır. Bu nedenle bu dönem için en ideal gıda, içinde bu enzimleri içeren, protein ve elektrolit içeriği düşük olan anne sütüdür. Hekiminiz aksini önermediği takdirde ve anne sütü yeterliyse bebeğe su da dahil hiçbir ek gıda vermeyiniz. Anne sütünün verilemediği nadir durumlarda içeriği anne sütüne yakın mamaların verilmesi gerekir. Doktor önerisi ile D Vitamini kullanılabilir. Bebek her ağladığında ve istediğinde emzirilmelidir. Bebek bir göğsü tamamen boşaltıncaya kadar emzirme devam etmelidir. Daha sonra diğer göğse geçilmeli ve bebek kendi isteğiyle bırakıncaya kadar emzirme sürdürülmelidir. Bir sonraki emzirmede bebeğin en son emdiği göğüsten başlanmalıdır. Anne sütü yoksa doktorunuzun önerdiği bir adapte mama aşağıdaki beslenme tablosu örnek alınarak kullanılabilir. Bebeğin ihtiyaçları ayına ve kilosuna göre değişmektedir.

Süt çocuklarının büyük çoğunluğunda anne sütü ilk 4 ay tek başına yeterlidir. Yeterli kilo alabilen süt çocuğu bu süreden sonra da sadece anne sütü ile beslenmeye devam edebilir. Anne sütüne ilave gıdaların başlama zamanı, annenin süt salgılama performansı, çocuğun büyüme ve gelişme hızı dikkate alınarak ayarlanmalıdır. Doymamaya başlayan ve yeterli kilo alamadıkları izlenen çocuklara en azından bazı öğünlerde uygun ek gıdaların başlanması gerekir. Kaşıkla beslenmeye geç başlanan çocukların bazılarında çiğneme ve katı gıdayı yutabilmek için dilin dönme reflekslerinde gecikme olmaktadır. Bu nedenle büyümesi yeterli olsa bile 4-6. aylarda kaşıkla ek gıda verilmeye başlanması önerilmektedir.​
 
herkesın kendı fıkrı bebek kıtaplarındada genelde ek gıda 6.ay denıyor ama karamsar dedıgın gıbı süt yeterlı degılse 4.ayda baslanabılır tabı cok abartıya kacmadan 3.aya hemen hemen yenı gırmıs bebege mesela yogrttu corbaydı vermek dogru degıl bence emmıyosa 4.aya kadar sadece mama yeterlı sonucta mamadada besleyıcı özellık fazla
 
evet canım haklısın emmeyince neden biz suçlu oluyoruzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz:1no2:kötükedihüso
 
bende bunu anlatmaya çalışıyotrum çünkü teyzemin kızı bu hataya düştü 6 ay hiç bir şey vermedi ve şimdi 2 buçuk yaşında halen püre yapıpıda yediriyor yoksa yutamıyor çocuk düşünün .......:a015:
 
luan sütüm yeterli,kilo alımı da gayet iyi.6 ayın bitmesini beklicem.ama yetmeseydi( ki daha önümüzde 3 ay var) ozaman verirdim bişyler.ilk iki ay 1250 gr.3.ay 800 gr almış.doktor 600 gr ın altına düşerse ek gıdaya başlayabilirsin dedi.bakalım bundan sonra ne olcak!!
 
benim bebeğiminde kilosunda bi problem yok.eğer 4.aydada sütüm yeterse emzirmeye devam.yalnız yinede sulu gıdalarda çay kaşığı ile vermeyi düşünüyorum.sırf tatları bilsin,sonra yadırgamasın diye.su azda olsa zaten veriyorum.
 
kızlar 4.aya girdik dr.ek besine başla dedi artık benveriyorum meyve felan...
 
benimki 22 sinde girecek bakalım ver dicek mi doktorum. gecen ay akşam mama takviyesi ver olmadı dedi çünkü gece 2 saatte bir emmeye kalkıyor. benimki iri bir bebek olduğu için çok sık acıkıyor bu sebepten uyku düzenimiz hala yok. gerçi mamayı da istemedi hala anne sütü ve sabaha kadar uykusuz geceler işim çok zor. sizde de böyle bir sorun var mı. gece de kaç kara kalkıyorsunuz?
 
serpilcim bende sma veriyorum kızıma s-26 diye bi mamasını veriyodum bi ezzacıya sordum fazla kilolu degil ne veriyim dedim sma gold var onun besin degeri daha yüksek onu ver dedi ona gectik şimdi bide ishal olduk ateşlendik sanırım kilo alıcagımıza zayıfladık dahada
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…