Merhaba hanımlar,
Konuyu doğru yere mi açtım bilmiyorum. Bugün 20 aylık olan kızımdan kan aldırmak için çalıştığım yerin doktorluğuna gittim. Doğdu doğalı kan değerlerine bakılmadığı için ve bıngıldağında hala biraz açıklık olduğu için kan aldırmamız gerektiğini başka bir hastanedeki çocuk doktoru söylemişti. Özel hastane olduğu için istediği tahliller çok pahalıya geliyordu o yüzden kurumun doktorluğuna götürdük. Hemşire hanım tedirgin oldu damarlara bakalım önce dedi. Kızımın önce sağ sonra sol koluna kan alırken takılan lastiği takıp baktı. Kızım bu arada korktuğu için ağlamaya başlamıştı çoktan. İğneyi görmesin iyice korkar dedim o sırada telefondan izlediği videolardan açtım. Ama bir iki saniye beklemek yerine iğneyi çoktan gösterdi tabi hemşire hanım. Kızım iyice ağlamaya başladı. Çocuğu sıkıca tutun yoksa iğne oynar acıtır dedi. Ben ve babası sıkıca tuttuk tabi. Bu arada iğneyi soktu bekliyor kan gelmiyor. Damarı bulamadı mı bilmiyorum ama feryat figan olan bebeğim ağlamaktan yoruldu. Ben de babası da isterseniz zorlamayalım daha fazla dedik kan gelmiyor sonuçta bekliyoruz bekliyoruz. Diğer doktor da yanımızda bu arada o da çocuğun haline üzülüyor. Hemşire hanım pıhtılaştı herhalde dedi! Pıhtılaşmak? Damardan kan alırken?!... Sonra iğneyi çıkardı, tek damla kan yok tabi tüpte. Pozisyondan oldu herhalde falan diye kendince bahanelerini sıraladı biz hiçbir şey demeden çocuğa hava aldıralım diye çıktık odadan. Pozisyon dediği de; çocuğu yatırdık sedyeye kan alınacak diye, yatar pozisyonda olmasından bahsediyor.
Dışarı çıktığımızda bir grup doktor halimize üzüldü yazık vah tüh falan derken aldırmayın neden kan aldırıyorsunuz dediler, eşimin öncesinde ne gerek var sağlıklı sıhhatli çocuk demesi üzerine! Sanki ben keyfi çocuğumun canı acısın istiyormuşum gibi! Doktor olacaklar bir de neden böyle gereksiz bir yorum yaptılarsa! Karşılarında bu durumu kullanmaya müsait bir eş olduğunu bilmiyorlar tabi... Ben de hemen konuşmaya dahil olup doğduğundan beri kan değerlerine bakılmadığını, bıngıldağının henüz tam kapanmadığını, tahlilleri çocuk doktorumuzun istediğini belirttim. Doktor arkadaşlardan bir tanesi tuttu evet sağlıklı maşallah ne gerek var ben de çocuğuma 17 yaşına kadar kan verdirmedim gibi bir şey söyledi. (Ben 17 aylık anladım eşim 17 yaş dendiğini iddia ediyor bilmiyorum hangisi doğru) O sırada mesleği doktor olan bu arkadaşlara çocuğun sağlıklı görünmesi ile, boyunun kilosunun normal olması ile kan değerlerinin anlaşılamayacağını üstü kapalı söyledim. Sonra ayrıldık oradan. Bu sefer de eşim başladı ne gerek var çocuk sağlıklı, turp gibi, ne diye kolunu deldiriyorsun vs vs. Zaten üzüntüden tansiyonum düştü çocuğun ağlamasına dayanamadım bir de üstüne kendimi kötü anne gibi hissettirmeler. Sonra çok uzatmadık kızımı oynattık unutturduk.
Sizlere şunu sormak istiyorum, hemşire sizce işini yapamadığı için mi kanı alamadı yoksa sunduğu bahaneler olan pozisyondan (yatar halde olduğu için) ya da damara sokulan iğneden sonra damarda kan pıntılaşmasından! (yazarken bile aklım almıyor) dolayı mı kanı ala-ma-dı? Başına böyle bir şey gelen var mı? Bir de bebeklerinizin kan değerleri için ilk ne zaman kan verdiniz? Gereksiz mi gerçekten de? Kızımı doktora götürmeye, kan aldırmaya korkuyorum artık...
Yeni okuyanlar için dipnot düşeyim; burada hiçbir sağlık personelini kötülemiyorum. Kızım ağladığı sırada kan alınamadığı için olay da çıkarmadım. Sunulan bahaneler, doktorların kan alınması konusundaki bana tuhaf gelen yorumları ve eşimin bunu fırsat bilip benim kan aldırmamı eleştirmesi... O günü bütünüyle anlattım hatta tecrübeli annelere sordum bebekten kan aldırdınız mı vs diye. Lütfen olay çıkarmışım, hemşirenin işini daha da zorlaştırmışım gibi yorumlarınızı yapmadan önce bir düşünün. Gayet sakin ve hiçbir saygısızlık yapmadan daha fazla beklemeyelim çocuğu rahatlatalım isterseniz diye nazikçe sordum hemşire hanıma. Kan aldırmak bebeklerde zaten zor kabul ediyorum ama hemşirenin istediği pozisyona geçirdik çocuğu sonra pozisyondan dolayı herhalde kan gelmedi, kan pıhtılaştı gibi şeyler söyledi. Siz olsanız ne düşünürdünüz bilmiyorum. Buraya da o yüzden konu açtım tecrübesizliğine denk geldiğimi düşündüm.