Bebeklerde Parmak Emme Alışkanlığı

megamerve

Üye
Kayıtlı Üye
11 Eylül 2013
17
4
6
34
Bursa


Bebeklerin emme alışkanlığı doğdukları andan bu güne kadar sahip oldukları en kuvvetli reflekslerden birisidir.
Bebeklerde emme refleksi gebeliğin 34. haftasında gelişmeye başlar ve doğduğunda bu reflekse sahip olarak doğar.
Yenidoğan bebeklerin sindirim sistemi tam olarak gelişmediği için anne sütüyle beslenirler. Bu yüzden emmek bebekler için hayati bir önem taşır. Emme hissi ile memeyi bularak karnını doyurmayı başarır. Mesela bebeğin yanağına veya dudaklarına elinizi koyduğunuzda hemen emme pozisyonu alarak parmağınızı emmeye başlar. Hatta bebek doğmadan önce anne karnındayken bile parmaklarını emdiğini görebilirsiniz. Bu yüzden emme bebekler için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.
Bebekler, dördüncü ay bittikten sonra annelerini yanlarında göremedikleri zaman kendilerini rahatlatmak ve güvende hissetmek için bir takım eşyalara ihtiyaç duyarlar. Bu bir kalem, yastık kenarı, emzik, oyuncak ya da kendi parmakları olabilmektedir. Bebekler bu nedenle geçiş dönemlerinde herhangi bir nesle ile rahatlayamadıkları zaman kendi parmaklarını emmeye yönelirler.
Bebekler ve çocuklar neden parmaklarını emerler
- Bebekler diş çıkarma dönemlerinde parmaklarını emebilir.
- Karınları acıkan bebekler parmaklarını emebilir.
- Uykuya dalmakta zorlanan bebekler rahatlamak için parmaklarını emebilir.
- Bebeklik döneminden sonra parmak emme alışkanlığı beslenme ile alakalı değildir.
- Sütten kesilen bebekler hala parmaklarını emiyorsa anne ve bebek arasında ki duygusal problemlerin belirtisi olabilir.
- 3-4 yaşına gelen çocuklarda parmak emme alışkanlığı hala devam ediyorsa çocuğunuzun psikolojik sorunları yada kendini çok gergin ve huzursuz hissediyor olabilir.
- Bebeklerin emme istekleri yeteri kadar yerine getirilmediği durumlarda bebek parmaklarını emmeye yönelebilir.
- Normalde parmağını emmeyen bebeklerde bir anda çıkan parmak emme alışkanlığı ilgi ve sevgi eksikliğinden kaynaklanabilir.
- Aşırı stres yaşatan durumlar çocukları parmak emme alışkanlığına itebilir.
Parmak emme alışkanlığını önlemek
Parmak emme alışkanlığı yenidoğan döneminde normal bir durumdur. Parmak emme ekseri 4 yaş dolaylarında yavaş yavaş azalarak biter. Eğer bu yaştan sonra bebeğin parmak emmesi devam ediyorsa oldukça dikkat edilmelidir. Devam eden parmak emme alışkanlığı ilerde bebeğin diş yapısını olumsuz etkileyebilir.
Bebeği parmak emme alışkanlığından kurtarmak için kesinlikle üstüne gitmeyerek inatlaşmadan çözüm bulunmalıdır. Sürekli onu eleştirip, diğer çocuklarla karşılaştırmak parmak emme alışkanlığını tetikleyebilir. İyileşmesi için parmak emme alışkanlığına iten kaygı ve stres problemini bulup bu konuda çocuğunuza destek olmalısınız. Ayrıca bebeğin ellerini kullanarak yapacağı resim ve boyama yapmak gibi uğraşlar edinmesini sağlamaktır.

Kaynak
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…