Bebekle alışveriş merkezi ve asansör kavgası..

Merhaba hanımlar. Başlıktan da anlaşılacağı gibi sorunum oğlumla alışveriş merkezini dolaşmak ve asansör sorunu. Oğlum 10 aylık haliyle bebek arabası kullanıyoruz henüz yürümüyor. Havalar çok sıcak dışarıda çarşı falan dolaşamıyoruz alışveriş merkezlerine gidiyoruz alışveriş için. Her alışveriş merkezine gittiğimizde mecburen asansör kullanıyoruz. Eşim yürüyen merdivenlerde tutamıyor ve zaten tehlikeli. Kucağımıza alsak sonra tekrar arabaya oturtup kemerini bağlamak işkence ve her katta kucağa al arabaya koy olmuyor.

Ancak ne zaman asansöre binecek olsak bizim için eziyete strese dönüşüyor. O asansör çok yavaş kata geliyor beklemesi ayrı dert, geliyor bu sefer biz binesiye ne kadar genç çocuk, genç çift varsa asansöre doluyor biz binene kadar bizi de geçip asansörü dolduruyorlar. Hem de çoğu zaman bizi ezercesine. Biz ve bizim gibi bir çok bebek arabalı çift zar zor biniyoruz hatta dışarıda kalıyoruz. Asansör geliyor bazen dolu yer yok ve çoğu kişi asansöre binmeye ihtiyacı olmayan kişiler.

Dün yine alışveriş merkezine gittik. Tabii ki yine baya süre fuzuli asansöre binenler yüzünden asansör bekledik bindik iki tane genç kız, iki tane çift, iki üç tane çocukları 10 yaşlarında aile, biz bindik bir de bebek arabasıyla köşeye gitmeye çalışıyoruz başkaları da binebilsin diye of puf diyenler sanki gereksiz yere binen bizmişiz muamelesi görüyoruz. Sonra asansör katta durdu iki tane bebek arabalı çift binmek istedi biri zar zor sığabildi kapı zor kapandı diğeri de dışarda kaldı ama biz dakikalardır bekliyoruz dediler hatta. Bende patladım dedim ki asansör aslında bebekli, yaşlı, tekerlikli sandalyesi olanlar için insanlar yürüyen merdivene bile binmek istemiyor işgal ediyorlar dedim.

Çift olanlardan kız işte bu asansör halka yapılmış herkes binebilir hesap soramazsınız dedi sorarım dedim sizin yüzünüzden o insan dışarı da kaldı sizin merdiven kullanma şansınız var üstelik hiçbir enerji de harcamazsınız ama onların yok dedim gayette merdivene binebilir ee inelim hep siz binin dedi inin gerçekten dedim. Yok öyle birşey benimde hakkım belki ben hastayım dedi hasta insan böyle bağırmaz dedim. Yaşımı da küçük gösteriyorum yaşın kaç ki saygılı ol dedi senden büyüğüm ben 36 yaşındayım dedim hee kafan küçük kalmış diyor sen kimsin ki asıl senin bedenin de hastalık yok beyninde var dedim. Yanındaki büyük ihtimal erkek arkadaşı savunmadı bile sustu. Biliyor haklı olduğumu. Siz de gelmeyin o zaman çocukla diyor size mi soracaktım dedim mantığınız bu işte.

Öyle indik kata gelince bu sefer iki kapalı kız da indi bizimle siz tartışamazsınız hakkınız yok herkes biner demeye bu sefer iyice patladım kul hakkından korkmayıp başınızı kapatıp herşeyi yapabileceğinizi mi sanıyorsunuz bizim hakkımızı gasp ediyorsunuz iki dk merdivene yürümemek için dedim yaşlı teyze vardı ağzına sağlık iyi dedin bizde söylüyoruz böyle yapıyorlar dedi. Haksız mıyım. Ben bebeğim olana kadar bir kere bile asansör kullanmadım aklıma bile gelmedi zaten beklemesi binmesi inmesi ayrı dert yürüyen merdivende de duruyorsun gidiyor yani nesi zor. Bu kadar mı bencil kendini düşünen empati kuramayan rahatına düşkün insanlar olduk. Gençliğin umrunda değil üstelik bir de kavga ediyor ama yarın birgün de onların bebeği olunca kendileri şikayet ederler. Bu sadece bizim için değil her yerde. Metrolarda asansör bekler tekerlekli sandalyede insanlar sağlamlar doluşur onlar dışarı da kalır. Tramvaylar var bizim burada bebekli kadınlar girmeye çalışır giremez hadi girdi tramvayın boş yerine bebek arabasını koymak ister ama rahat olduğu için insanlar işgal eder vs. Neden insanlar hayatı kolaylaştırmıyor yolda gezdirsek kaldırıma arabalar parkediyor yola çıkıyoruz kenardan da gitsek arabalar hemen korna çalıyor çocuğumu bırakacak kimse yok pazara gidiyoruz cık cık çocukla pazara mı gelinir, cafeye gidiyorum biraz ağlasa of puf sesleri biz hiçbir yere gidemeyecek miyiz?
Asansör sizin için yapılmadı ama sizler önceliklisiniz. Bebek arabalı anne babalar varken ben de önce onların binmesini bekliyorum. Yandan sıyrılıp onlardan önce kendini asansöre atmaya çalışan akıllılara da sinir olurum. Ama kimse “fuzuli” yere asansörü kullanmıyor, bu algıdan kurtulun bir kere. Günlük koşturmacaların içinde, örneğin iş çıkışı oraya gidiyorsam işimin olduğu kata neden iki dakikada gitmek varken merdivenlerle gideyim? Her yürüyen merdivenin konumu da uymuyor, bazen bir bakıyorsun katın sonuna koymuşlar üst kata çıkan diğer merdiveni. Oradan oraya yürüyüp durmak zorunda değilim ben, zaten gün içinde yeterince ayaktayım.

Ben de bebek bekliyorum ve hayatımı birçok açıdan kısıtlayacağımın farkındayım. Şimdiden önlemimi almaya çalışıyorum. Bebek arabasıyla pazarı gezmeyeceğim mesela, eşim halledecek o işi ya da marketten alacağım. Kafe buluşmalarını eskisi kadar sık gerçekleştirmeyeceğim vs. İnsanlar hayatı bize kolaylaştırmak zorunda değil maalesef, çünkü herkesin haklı bir gerekçesi oluyor, biz düşünmek zorundayız bunları.

Valla normalde haklısınız,sonlara doğru olan bir kısım hariç.
Bizde bebek arabasıyla avm de,pazarda çok sıkıntı çekiyoruz.Toplu taşıma bir tek vapura biniyorum diğerlerinde bizim içinde,diğer insanlar içinde gerçekten sıkıntı oluyor büyük şehirlerde.Fakat arabam olmasa mecburen binerdim,kimse bile bile kendini o sıkıntıya sokmaz zaten.
Anlayışımızı yitirdik maalesef.
AVM yi falan geçtim artık,bireysel,kıymetli ablalarımız,abilerimiz,gençlerimiz asansörü kullansın biz orada yarım saat beklemek yerine çocuğu kucağımıza alıp,bebek arabasını yürüyen merdivenden çıkarıyoruz.Bir de yasak asansör kullanın diyorlar,hangi asansör kardeşim?Bizim kata ne zaman boş gelecek bu asansör?

Avm falan geçtim ben.Geçen sene bebeğim hastahane de yattı birkaç gün.Kocaman şehir hastahanesi,yalnızım.
İşlemler için sürekli in çık yaptım.Abartısız yirmi beş dakika asansör bekledim.Ya bizim katta durmadı,ya insanlar dolu deyip yer vermedi.
En son yanıma iki tane engelli çocuğu olan bir abla geldi,ikiside yürüyemiyor,fizik tedaviden çıktık terleri soğumadan eve götürmem gerek dedi.
Ben bir bebek arabasıyla sığamadım kadın iki tekerlekli sandalyeyle napacak diye strese girdim, ağlayacaktım artık.
Neyse asansör geldi,oradan bir adam dolu dedi düğmeye basacak.Bende bağırdım neresi dolu ya,yaşlı değilsiniz,bebek değilsiniz niye yürüyen merdiven kullanmıyorsunuz,adam da utanmadan bana çıkışıyor.
Dedim sıkışacaksınız bu kadın iki çocukla bekliyor on dakikadır.Neyse o bindi,yaşlı bir amca bindi.Bende bir on dakika sonra bindim.
Gerçekten rezalet.Allah hepimize anlayış, düşünme yetisi nasip etsin.

Fakat lütfen şu başını kapattın,bütün günahlardan münezzeh ol kafasından çıkın hanımefendi.
WC ye gitsek bir de kapalı olacak diyeceksiniz yakında.
Ne alaka örtüyle bu durum?
Tesettür zahiri kapatan bir şeydir.Ahlak için lazım gelen edeptir.Allaha karşı,onun yarattıklarına karşı saygıdır.
Nasıl ki başörtüsü takmayan bir kadının tesettür ve diğer amellerinin sorgusu ayrıysa, başörtülü bir kadınında örtüsü ve diğer amellerinin hesabı ayrıdır,bundan vazgeçin artık lütfen.

Onun dışında aynı sıkıntıları yaşayan bir anne olarak kolaylık diliyorum.
👏👏👏

Uslubun önemi vurgulanıyor, hak hukuk konusundan ziyade anlayış önemli. Bugüne kadar asansörde yer vermedi diye tutuklananı duydunuz mu? Hayır. Çünkü kanunen kimsenin bu asansör benim hakkım diye bir iddası olamaz. Tamamen anlayış ve hoşgörüyle alakalı. KudrAlobar KudrAlobar dolmuşları ne yapıcam ya? Bebek arabalı yolcuya vebalı muamelesi yapıp almıyorlar 😊 Bazen mecbur kalıyorum ve bekle bekle bi hal oluyorum. İzmirdeki hiç bir binanın, kuruluşun bebekle gittiğimde insanlar tarafından zorluk çıkarıldığını görmedim, yaşamadım. Hatta inenler olmak istemiştir, mahçup olup sonrakini beklemeyi tercih etmişimdir. Bu konuda pörfektiz 😊

Dolmuşlar izmirin tatlı belası. Arabayla giderken de sıkıştırıyorlar yolda. Diğer arabaları, bebek arabalarını, adında araba kelimesi geçen hiç bir şeyi sevmiyor bence dolmuşçu abilerimiz :KK48:

İzmir ayrı bir dünya sanırım. Böyle kalalım bozulmayalım işalla.

Ben de inmelerini rica ediyorum.
Her alışverişi internetten yapıyorum.
Yılda 2 belki 3 kere avm ye çocuklarla gitmek zorunda kalıyorum.
15-20 dakika asansör beklediğimi bilirim.
Bunu otobüste yer vermek gibi düşünün.dusunun
On taraftaki yerler yaşlı ve hamileler için ayrılmış.
Oturdular diye kalkmayacaklar mi?
O asansör de yaşlı, hamile, çocuk arabasi icin oncelikli.
Ve evet yer vermeliler.
Kendi adıma 3 çocuk annesiyim, zaten çocuklarımın biri genelde kanguru da, ama bebek arabasında da diğeri var :) yani öyle onu alıver o zaman durumumuz yok.
Evimin yarim saatlik mesafesinde 7-8 avm var.
Hiç birinde bahsettiğiniz yürüyen bant yok.
Sadece otopark katlarinda var.

Ek olarak yürüyen merdivende sol tarafı kapatıp geçmek isteyen insana yol vermeyen insanları da uyarıyorum.
Kimse kimsenin önünü kesmesin di mi ama :)
Bunun için ciddi bilinç lazım. Kavgayla, gürültüyle, tartışmayla suratsız bir şekilde yer verecekler ve çocuklarla geçirmek istediğim günüme limon sıkılacak. Anlayışın olmadığı yerde etik kurallarına göre hareket beklemek yorucu.

Arabayi kapatip,bebeği kucağina al diyenlere,zor oluyor altta eşyalari oluyor demişsiniz...Sizin hiç rahatinizi bozmayip,öteki insanlardan sizin için fedakarlik yapmalarını beklemeniz enteresan doğrusu...

arabayı kapatıp, bebek arabasını eline alıp, bebek için gerekli tüm malzemeyi toparlamakla -ve bunu her katta tekrar tekrar yapmakla- normal bir insanın yürüyen merdivene gitmesi cidden ama doğru söyleyin aynı zorlukta mı?

Bazı kişiler konu sahibinin üslubundan mı konuya böyle yaklaşıyorlar yoksa gerçekten böyle mi düşünüyorlar anlayamıyorum. Evet üslup yanlış ona hak veriyorum ama lütfen yani nasıl bir düşünce tarzıdır nasıl bir vicdansızlıktır yapmayın allah aşkına.

Yalnız dikkat ettiğim bişey var
Genelde bebeği kanguruda eşim taşıyor
Ankarada toplu taşımada (özellikle metro) anonslar şu şekilde:
Hamile engelli yaşlı ve bebekli bayanlara yer veriniz
Halbuki ingilizcesinde (adults carrying children diyor) çocuklu yetişkinlere yani.
Bayanı duyan halkımız da bebeği ben kanguruda taşırken bana hemen yer veriyor ama bebeği eşim taşıyorsa ayakta yolculuk yapıyoruz.
Mavi ekran veriyo millet kangurulu adam görünce galiba:KK70:

Hanımefendi sadece biz kullanalım demiyorum ama orada iki tane bebek arabalı insan hakkı olan ve daha rahat edeceği asansöre binemiyorsa merdiveni de o asansördeki genç bakımlı insanlar gibi rahat kullanamayacaksa tabi ki öncelik vermek zorunda baktı ki binemiyorlar ya biz inelim siz binin diyebilir pekala değil mi? Bize de yol vermiyorlar işte maalesf biz arabayı sürene kadar koşup doluşuyorlar özellikle yanii.

Ben çocuk yaptığım için özel muamele görmek istemiyorum ben hakkımı arıyorum bu özel muamele değil ki benim hakkım bana verilmiş bir hak!! ksuura bakmayın ama çocuğum var diye eve kapanmak alışveriş yapamamak zorunda değilim ben. Onlar iki adım merdivene yürüyemiyor diye asansör beklemek dolu olduğu içini girememek sorunu yaşamamalıyım yani insanlık bu olmamalı. O zaman siz çocuğunuz olunca büyüyene kadar evde oturur ya da gidince merdivenlerde arabayı aç kapa oturt kaldır yapa yapa gezersiniz o gençler rahatça gezsin diye oldu mu
Bence siz tartışılabilecek bi insan değilsiniz düşünce yapınız sorunlu. Sağlıklı insan demek ayrı bakımlı insan ayrı yani size öncelik vermeyen insanın bakımından size ne velev ki hasta ya bu niye bakım yapmış mı diyeceksiniz? Başörtüsünden size ne? Zaten başörtülü olmasının çocuklu kadına hassasiyet göstermemesiyle ne alakası var? Tartışmak var tartışmak var kimse size evinizden çıkmayın bilmem ne demiyor her şeye çatışır gibi konuşursanız ben de sizinle çatışırım aynen karşılaştığınız kız gibi. Ayıp ya yok onlar bakımlı merdivene gitsin yok sen başörtülüsün utan bilmem ne. Her şeyi söylemenin bi adabı var.

Asansor konusunda haklisiniz. Hic binme geregi duymadim simdiye kadar, insanlar alternatifi varken, alternatifi olmayanlara hak tanimali ama oyle olmuyor, belli bir kisitlama koyulmadigi icin insanlar istediklerini tercih ediyorlar, yapacak birsey yok.

Bu arada yarama bastiniz :KK70: cafede aglayan cocuga ben de katlanamiyorum acikcasi. Kafa dinlemeye 2 sohbet etmeye para veriyorum oturuyorum. Miz miz kafamda cocuk sesiyle keyfim rezil oluyor acikcasi. Ama buraya gelmeyin diyemiyorsun. :) Ben cocuklu ailelerin gittigi yerlere gitmemeye calisiyorum olabildigince.

Şu sigara icinlerle icmeyenler ayrildigi gibi cocuklulari da ayirsalar ne guzel olurdu😆 Kendi gurultulerinde otururlardi

Biz de laf söylüyoruz hafiften aa ne kadar cok engelli var diye. Tabi kafadan engelli olnalarini kastediyoruz. Hele ki kazik kadar erkeklerin binmesi. Oncelik yasli hamile ve bedensel engelli vatandaslarindir. Ben binmiyorum asansor korkum var esim mecbur biniyor. Yuruyen merdiven kullanmak daha hizli ve guzel bence. bu asansör meraki nerden geliyor bilmiyorum..

Haklisiniz sadece kapali bayanlara soyledigniz olmamis. Şu kapaliydi açıktı olayi bitsin.

Ben de tam tersi, hep yer verenlerle, arabayı taşımak isteyenlerle,çoğu zaman yardımcı olanlarla karşılaştım bugüne kadar. İnsanların o an ki ruh haliyle alakalı olsa gerek
Esrefpasadaki alışveriş merkezinde yaşadım güzelim.3 katli kucucuk bir alışveriş merkezi ama kimse yürüyen merdiveni kullanmadığı için bekledim ..bekledim...çocuğun artık aglamasini gorduler yine inip yuruyen merdiveni kullanan olmadı.Dolu diye asansore binemedim bekledim .

Ben de inmelerini rica ediyorum.
Her alışverişi internetten yapıyorum.
Yılda 2 belki 3 kere avm ye çocuklarla gitmek zorunda kalıyorum.
15-20 dakika asansör beklediğimi bilirim.
Bunu otobüste yer vermek gibi düşünün.dusunun
On taraftaki yerler yaşlı ve hamileler için ayrılmış.
Oturdular diye kalkmayacaklar mi?
O asansör de yaşlı, hamile, çocuk arabasi icin oncelikli.
Ve evet yer vermeliler.
Kendi adıma 3 çocuk annesiyim, zaten çocuklarımın biri genelde kanguru da, ama bebek arabasında da diğeri var :) yani öyle onu alıver o zaman durumumuz yok.
Evimin yarim saatlik mesafesinde 7-8 avm var.
Hiç birinde bahsettiğiniz yürüyen bant yok.
Sadece otopark katlarinda var.

Ek olarak yürüyen merdivende sol tarafı kapatıp geçmek isteyen insana yol vermeyen insanları da uyarıyorum.
Kimse kimsenin önünü kesmesin di mi ama :)

İnmelerini rica ediyorum, kilit nokta burası. Kimsenin bir ricayı kıracağını sanmıyorum. Kişiler arası ilişki kurma becerisi dediğimiz şey çok önemli.

Engelli bir ablam var, 73 yaşında da annem. Toplu taşımada engelli alanında birini görürsek rica ediyoruz, kalkmazlarsa dış görünüşlerine dair herhangi bir yerden yakalayıp hakaret etmiyoruz. Teşekkür edip geçiyoruz. Kalkmak zorunda değiller çünkü, tıpkı asansörden inmek zorunda olmadıkları gibi. Oraya oturmak suç değil, yaptırımı yok çünkü.

Mesela yine bir gün hızlı trenden indim. Yürüyen merdivende kuyruk var bebeğim kanguruda. Eşim bavullarla yürüyen merdiven sırasına geçti. Zaten kanguruyla yürüyen merdivene de binemem ben de asansör sırası bekliyorum. Sırada benden çok 40 yaş civarı kadın var. Ya sabır dedim bekliyorum bebeğim henüz altı aylıktı sanırım ondan henüz sabır gösterebiliyorum. Tam adımı atıcam kadının teki beni itip geçecek oldu yandan kaybak yapmış. O anda mesela üslûp fln kalmıyor insanda. Direkt carıl carıl carladım. Bindirmedim de o kadını. Ha anladı mı anlamadı arkamdan hala konuşuyordu. Sen biraz bekleyip binebilirsin ben bilemiyorum.

Kanguru kullanıyorum kafam çok rahat
Arabayla çıkarsak Metro üst geçit gibi asansörlerde hep önce ben atlıyorum gençlerin gözüne bakarak
İkinci çocuk düşünüyorsanız, bir de o zaman konuşmak isterim sizle. =P Düşünmüyorsanız, kim tutar sizi.
Ben de kanguru insanıyım, şu yaz sıcağında pişsem de kanguruyla gidiyorum her yere. Hatta taksi belasıyla uğraşmamak için 3 kilometre uzaktaki hastaneye yürüyerek götürüp getiriyorum 7 aylık veledimi. Ama bir de 3,5 yaşında sıpam var. Uzun uzun yürümez. İlla ki bebek arabası alıyoruz onunla çıkacaksak. Mümkün olsa önlü arkalı kanguruyla taşırdım ama o kadar kasım yok, ona üzülüyorum.

Verilen cevapları hayretle okudum.
Tüm asansörlerin kapısında öncelik işaretleri vardır; yaşlı-tekerlekli sandalye-bebek arabası-hamile olarak.
İster geç ister erken geleyim, bebek arabamla hemen herkesin önüne geçer binerim arkadaş.
Ve dolu gelen her asansörde de söylenirim.
Eğer benden önce gelmiş tekerlekli sandalye kullanan ya da bebek arabalı birileri varsa da asansör kapısı açılımca ‘buyrun öncelik sizin hakkınız, dolu olsa da inecekler lütfen geçin’ der insanları uyarırım.
Ne münasebet boş saatte git, kanguru kullan vs gibi öneriler.
Hele gençlere deli oluyorum, bebek arabamla girerken çekilmeyen olursa ayaklarını eziyorum ‘mecburen’.
Bana denk gelmesin böyle tip insanlar, güvenliği yanıma alır, toplu yaşam kurallarını bir bir anlattırır rezil ederim!
Siz sonuna kadar haklı ama çekingen kalmışsınız yinede.
Yapmayın efendim, hakkınızı yedirmeyin.

Esrefpasadaki alışveriş merkezinde yaşadım güzelim.3 katli kucucuk bir alışveriş merkezi ama kimse yürüyen merdiveni kullanmadığı için bekledim ..bekledim...çocuğun artık aglamasini gorduler yine inip yuruyen merdiveni kullanan olmadı.Dolu diye asansore binemedim bekledim .
İzmirpark, evet biliyorum orayı da. Adınıza üzüldüm, iyilerle karşılaşmak nasip olsun, ne denir ki başka..

Bazı yorumlar gerçekten hayrete düşürüyor insanı. Bu mantıkla şunları da savunabiliriz. 1.Kaldırımlarda ve yaya yollarında yaya öncelikli ama arabanın da hakkı var, parketsin geçemesin yayalar. 2. Ambulansa yol vermeyelim o yol herkesin yolu. Hasta, önceden hastaneye gidip hastalanmayı bekleseydi. 3. Benim evim yanmıyor, itfaiye aracı sokaktan geçmesin kovayla su taşısınlar... bana çok saçma geliyor ama bazı yorumları şuraya 4 numara olarak taşısam sırıtmaz yani.

Biz de başta boş gelse de binelim diye bekliyorduk ama artık azıcık yer görürsek insanları ezerek sıkıştırıyoruz kendimizi. Asansörde yer işgal ediyorsa konforsuz çıksın en azından, belki bir daha ki sefere yürüyen merdiveni tercih eder.

Bir de bebek arabası öyle çanta gibi kolda taşınmıyor. 10 kilo bebek arabası 10 kilo bebek 5 kilo da diğer eşyalar. Bebek arabasını katlayıp gezin diyen insanlara sesleniyorum. Avmde sırtınızda bir damacana suyla gezmeyi deneyin bakalım.

bu sefer iki kapalı kız da indi bizimle siz tartışamazsınız hakkınız yok herkes biner demeye bu sefer iyice patladım kul hakkından korkmayıp başınızı kapatıp herşeyi yapabileceğinizi mi sanıyorsunuz
Kul hakkına riayet etmek sadece kapalı insanlara has bir durum mu, diğer tartıştığınız kişinin görünüşü giyimi ile ilgili yorum yapmayıp, kapalı olanları belirtmenizde ki amaç nedir!? Şu satırlara kadar size hak vererek okumuştum

X