Bebekle alışveriş merkezi ve asansör kavgası..

Büyük lokma ye, büyük söz söyleme dedikleri bu olsa gerek.
Konu sahibinin o konudaki yorumu ve bugün açtığı derdi, insanın bazı şeyleri yaşayarak öğrendiğini gösteriyor bence.
Hatta bugün burada aksi yönde yorum yapan hamile arkadaşlarımızın seneye yapacağı yorumları da merak etmiyor değilim.

Bencil varlıklarız,o sıkıntı başımıza gelene kadar bizim için basit,hatta lüzumsuz.
Başımıza gelince de 'vay efendim neden kimse anlamıyor'?
E ben zamanında ne anladım,başka bir insanın derdiyle ne kadar dertlendim ki insanlar beni şimdi anlasın,benim derdimi kafaya taksın!

Ben her iki tarafa da hak veriyorum,şu an bebek arabalı anne olduğum için o tarafı daha iyi anlıyorum sadece.

Yine de üslup gerçekten çok önemli.
Ve bu işin tek çıkış yolu da sağlıklı iletişim ve hoşgörü,acizane fikrim.
Yer vermek zorunda deyip bir rica etmeye erinmek, yahut yer vermek zorunda değilim deyip zor durumdaki bir insanı görmezden gelmek bizi bir yere getirmez.

Umarım yakın zamanda hoşgörü erdemini kelimelerden ziyade sinemize yerleştirir, hayatımızda içtenlikle uygularız.

Hahaha konu sahibinin bir sene önceki mesajında söylediği herrrr şeyle burada çelişiyor olması şahane olmuş

Her iki tarafla da empati yapabilirim çünkü anneyim, bir zamanlar ben de hamileydim, pusete bebeğini koyup dışarı çıkan da bir kadındım, gerçi bana kanguru daha pratik geliyordu o ayrı mesele:)))

Bazen savsaklanıyor diyorsun evet doğru, bu yalnızca bebekli kadınların sorunu değil ki, hasta, yaşlı ya da engelli insanların hakları da gasp ediliyor hem de her gün, atmlerin veznelerin engelli bölümlerine göz atman yeterli, kaldırımlardaki engelli şeritlerine koyulan ya da engelli park alanlarına park edilen araçlara şöyle bir bakman yeterli, yaşlılara sokaklarda yapılan muamelelere kulak kabartman yeterli, çok özür dilerim ama biz duyarlılığı kendi durumumuza göre şekillendiriyoruz, bugün bebekliyiz diye sadece bebeklilere karşı duyarlıyız, yarın yaşlansak veya engelli olsak duyarlılığımız şekil değiştirecek gibi geliyor bana, oysa çevremizdeki herkesin haklarına duyarlı olmak temel görevlerimizden olmalı, ben anneliği de kutsal görmüyorum bunu defalarca da dile getirdim, annelik kutsal değildir çöp konteynerlerine anneleri tarafından atılan bebekler, gözünü kırpmadan bebeğini öldüren anneler varken anneliğe kutsiyet yükleyemiyorum, burada güzel masum ve korunması gereken tek birey bebekler, yalnız şunu da görmezden gelemem bir kısım anneler var ki annelik yalnızca onların hakkıymış onların üstünlüğüymüş gibi görüyorlar ve yeri geldiğinde kendi bebekleri için başka bir bebeği ve annesini de incitmekte sorun görmüyorlar, bu da çok üzücü.

Avm kapalı bir ortam ve klima var bir bebeğin oraya gitmesi o kadar yanlış ki
Sosyallesmesi hayatı ogrenip görmesi için avm avm gezmesi değil dogada parkta bahçede gezdirmektir mantıklı olan.
Çocuk hava alsın güneş görsün kemikleri d vitamini alsın.
Avm cam fanusa konmuş insan sürüleri oluşturur. Aksiran tiksiran kişinin mikropları havada bir sağa bir sola süzülür ucup gitmez ortam kapalı.
Klima çarpar, esintisi burun kuruluğu yapar.
Gördüğünüz üzere sebepleri her türlü karşılıklı sıralanabilir.
Siz bebekliyi, farklı düşünen karsida ki kişiyi çok rahat savunur.
Önemli olan saygıdır. Kimse kimseye çıkmasın, binmesin, gezmesin diyemez derse bu şekilde karşısına tam tersi orneklendirme verilir.
öncelik farklıdır yasak farklıdır.
asansör hic kullanmadim avm de düşünmüyorum da kullanmayı aksi olmadığı müddetçe.
Tabelaya bile internetten baktım.
bindiği kısımda öncelikli biri yoksa binersin ve gideceğin yere kadar gider inersin.
asansör saatte bir gelmiyor sürekli akış halinde.
Toplu taşımaya uyum saglayamayip, sabır göstermeyen, konforlu ve acilen gidecegi yere gitmek isteyen özel araba tut öyle git denir.
özel asansör kiralayamacaginiza göre malesef karsinizdaki insanlara saygı duymak zorundasiniz.
siz hastaysa çıkmasın yahu diyorsaniz, yemeği nasil yiyeceği hakkinda hüküm surebiliyorsaniz bu hakki görüyorsanız kendinizde karsinizda ki bebekliyse çıkmasın, evine sipariş etsin ne lazimsa artık marketler bile eve teslim ürün götürüyor hem bebek acisindan daha hijyenik diyebilir

Var, olmaz mı; parkta şahit olduğum kavgalar oldu; çocuklar kavgayı bıraktı, anneleri devam ediyor birinde, Allah'tan daha büyümeden çocuklarının peşine düşmeye döndüler.

Ben de elimden geldiğince geniş düşünmeye çalışıyorum, hani belirteyim üzerime yapışmasın asansörde ya da başka yerlerde, bebek arabasıyla ayak ezmeden o süreci tamamladım, ama ezmek durumunda kalınan anı da zihnimde oluşturabiliyorum, bir tecrübeme benzeterek ve sadece hareketin doğru olup olmamasına odaklanamıyor, hareketin ortaya çıktığı ortamı da anlamaya çalışıyorum. Çünkü bu kadın da herhalde hususi, zevkine ayak görünce dayanamayıp bebek arabasıyla ezen biri değildir, bir çileden çıkışıdır, haklılığı da üstünedir diyorum. Bu bağırmak ve münakaşaya girmek konusunda da öyle.

Doğru diyorsun Mune, noktası virgülüne katılıyorum.
Ve fakat bir ayrıntı daha var bence -kendimize kadar duyarlıyız ve duyarlılığımız şekil değiştiriyor- dediğin noktada; başkasının işine karışmakla suçlanıp, "Sana ne?! Sen ne karışıyorsun, seni alakadar etmez" tepkisini de alıyoruz.
Ben, yere çöp atan birini gördüğümde uyarırdım Mune; artık uyarmıyorum çünkü utanmak bir yana, aynen yukarıdaki tepkiyi alıyorum. Önceden topladığım olurdu, artık dokunmuyorum; hangi birini toplayıp duracağım milletin arkasından bir başıma diye, şehir içinde sallamaz oldum.( Ama söylenmekten kendimi alamıyorum; temizlik görevlileri topluyor diye atıyorlar, bir de böyle diyenini duydum, e bu yaptığın zaten bir de onun emeğine saygısızlık. )
Sadece ormanlık alandaki cam kırıklarına deli hassasım; plastik toplamak vb. ayrı, cam kırığı yangına sebep olur, biter ciğerlerimiz diye hususi her gidişimde topluyorum, atanların kulaklarını çınlatarak.

Bir başka konumda demiştim, komşum konusunda... Derdiniz haklı çıkmak, anlamak değil diye; biraz da öyle herhalde. Koparacağımız hakka odaklıyken, ne konuşuyoruz-karşımızdaki ne diyor es geçiyoruz, hak kendimizin olunca hak oluyor, bir başkasının olunca -e ama benim de şuyum vardı- oluveriyor.

Çöp konusunda haklısın, ah ah biz hala topluyoruz o çöpleri Gangsta, birkaç hafta önce çocuk parkından yığınla çöp topladım, konteyner çocuk parkı arası yürümeyle 10 adım :))) çocuklar atmış besbelli çünkü atılan çöpler çocukların yediği abur cuburlardandı, kakaolu süt, bisküvi, cips gibi şeylerin çöpleri, anneleri de yanlarında oluyor çoğunlukla onlarda banklar da çekirdek çitliyor kabukları yere ata ata :)

Sahil ve ormanlık alanlarda da bol bol bebek bezi, pet şişe, alkollü içecek tenekeleri topluyoruz :)))

Ormanlık arazide mangal yakıp hala yanan mangal kömürünü kıymetli mangalından boşaltanlara da selam olsun, mis gibi orman havasında tavukları mangala atmazsak ölürüz, doğanın tadı böyle çıkıyor çünkü

Ben ikaz etmiyorum, ediyorum desem yalan olur çünkü ikazımı dikkate alacak kişi zaten yerlere tükürmez, sümkürmez, çöp atmaz çocuklarına da çöp atmamayı öğretir.

Mesela sana buradan örnek vereyim biz küçük bir yerde oturuyoruz köyden hallice, burada doğalgaz yok kışları İstanbul gibi sert ve soğuk olmasa bile Aralık-Ocak-Şubat döneminde ısınma ihtiyacı oluyor, özellikle bebekli ve yaşlısı olan aileler soba yakmak istiyor, gayet iyi sorun yok ammaaaa belediyenin bu aylarda konteyner yanına koyduğu soba külü atık kovasına, ki üstünde kocaman da yazar soba külü atıkları için diye, kimse kül dökmez, küller kaldırım kenarlarına dökülür, hatta bu kış benim dört bacaklıyla yürüyoruz o da meraklıdır kum gibi görünen herşeyin üstüne çıkıp oynamaya, yavrum kenarından şöyle bir basmasıyla zıplaması bir oldu, meğer kül hala sıcakmış, ayağını öpe öpe bir hal oldum çok içim acıdı ama kime ne diyeyim Gangsta :)) olması gereken dökülmemesi ama yapmıyorsa benim dememle de yapmayacak yapmıyorlar, o yüzden diyorum daha çocukken verilmeli toplum kuralları eğitimi diye.

Ben ne kadınlar biliyorum yeminle evinde çok titiz, koltuklarına oturmaya kıyamazsın, lavabosunda el yıkamaya çekinirsin ama çocuklarıyla sokağa çıkıyor çöpleri yere attırıyor, okulda el sabunuyla tuvalet önünde maç yapan onların çocukları, karşı komşum var işte kadın titizlik abidesi her gün sabah 7 akşam 21:00 temizlik mesaisi yapıyor evinde ama halısının üstündeki kırıntıları alt komşusunun kafasına silkelemekten çekinmiyor, bahçeye çöp atan çocuklarını ikaz etmiyor, evi temiz olsun da gerisi mühim değil :))

Onun üst komşusu halı silkelese kıyamet koparır ama, çünkü onun evi temiz olmalı herkes ona karşı duyarlı olmalı, aman valla bu mevzular bitmez anacım, bitmez bitmesine de işte derdimizi sorunumuzu anlatırken, haklılığımızı savunurken azıcık üsluplara dikkat etsek, karşımızdakine doğru cümlelerle yaklaşmayı bilsek ne güzel olurdu, hep bir kavga tartışma, hep bir şiddet var içimizde.

Mune, sana sinirle yaptığım bir ayıbı anlatacağım yani uyarılınca toparlamak kısmı için örnek olsun; bizim apartmanın içini çöplük haline getiren komşular mevcut, hala daha aynı tas aynı hamam. Apartmanı temizleyen görevlimiz de dahil umuru değil kimsenin, kimse tepki göstermiyor... Çocukları ayrı cips, çikolata ambalajı atarlar merdivene, kendileri ayrı izmarit atarlar; yani bizim apartmanı, temizlendiğinin ertesi günden itibaren pak görmek neredeyse imkansızdır.

Uyardım, görevlimize kadar "Sen de tepki göstersene" diye ki, şu hale geldi artık, bunu da bir konuda ayrıntı olarak vermişim direkt kopyalayacağım:

Bükemediğim bileğe benzedim diyesim geldi...

Apartmanın merdivenlerinde her gün farklı bir cips paketi, çikolata ambalajı görüyorum. Milyon kere söyledim, dinletemedim.
Apartman çatısında kaç kere mangal yapıldı, çocukların kömürlerle gelip bi beni boyamadığı kaldı. Milyon kere söyledim, dinletemedim.
Apartman önüne evlerine yeni ciciler alanlar boş kolileri yığdı, çöp sadece 15 adım ötede. "Yağmur gelmeden bari kaldırın, çamur gibi olacak iyice, berbat görünüyor" dedim anlatamadım.
Apartman bahçe duvarını çocuklar deşmiş, tuğlaların yarısını indirmiş her yer taş toprak. "Kalan duvar bi çocuğun, arabanın tepesine inecek bakın böyle olmaz" dedim, umursanmadım.
Tek başımıza eşimle düzeltebildiğimiz kadarını düzelttik, yine aynı...

Benim de umurumda değil artık. Umurumda oldukça ben sinirleniyorum.
Apartman içinde paket mi var, bi tekme koyuyor yoluma devam ediyorum.
Elimde çikolatayla mı geliyorum, yalnız mıyım, arada atıveriyoum apartmanın içine "Alın bu da benden!" diye.
Utanç verici kendi adıma ama öfkemi kontrol yöntemim bu, bu konuda üzgünüm.

Sonra bir gün boş bulundum, çocuğumun yanında, apartman içinde elimdeki peçeteyi atıverdim. Oğlum, bacak kadar oğlum -ki elimden geldiğince iyi, farkında ve gerektiği kadar duyarlı yetiştirmeye çalışıyorum- "Anne neden attın? Sen pis anne misin?" dedi. Yer yarılaydı da içine gireydim. Toparladım hemen "Ben pis anne değilim oğlum, elimden kaydı hemen alıyorum" dedim aldım falan ve bir daha atmadım. :)) Tepkimi böyle gösterirken saçmaladığımı, kendime yakışmayanı yaptığımı, apartmana girince, merdiven yolu boyunca onlardan birine dönüştüğümü fark ettim.

Çok istisna kaldığının farkındayım ama, dışarıdan biri görse de uyarsa işte o halde, yine yerin dibine girerdim.

Dönüşmek böyle oluyor; benzer olaylardan çıkarım yapabiliyorum dediğim de böyleydi.

Ah Mune, hayvancıkların içecekleri iki yudum suya, yiyecekleri iki avuç mamaya göz dikenler varken "Buradan bir can geçer basarsa" diye düşünecek insan... Doğru, bir yerden sonra kime ne denilecek? ...

İşte Yokuspokus çıkarım çıkarım da ama misal sen yere çöp atarken çöp atan komşularından biri uyarıyor olsaydı savunmaya geçerdin :))) ben atıyorsam sen de atıyorsun diye lakin ikiniz de hatalısınız aslında, yerlere kimse çöp atmamalı tepki için bile olsa, hem doğa katliamı oluyor o çöpler hem de temizlik hizmetlilerine de yazık ya, valla ben sabahları denk geliyorum bazen, üzülüyorum.

Apartman örneklerine devam edersek bitmez, bizim apartmanın sizinkinden farkı yok, duyarlı apartmanımın duyarlı kadınları boyunca çocuk yetiştirmiş evlense baba olacak yaştaki oğluşlarına yere izmarit, pet şişe atmamayı öğretmemiş, bu öğretmemezlilikleri kızlarına da genetik geçmiş onlarda çocuklarına yerlere çöp atmamayı öğretmemiş kraker, süt, bisküvi çöpleri yerlerde, ev çöplerini de pis suyunu akıta akıta taşıyorlar, izleri takip edersen çöpün hangi daireden çıkarıldığını anlıyorsun o derece belirgin izler :))) biiiiiiizzzz valla Gangsta'cım biz onları da topluyoruz çünkü söylesek değişmeyecek devam edecekler, oğluşum yapmaz modunda komşularım var benim, topluyoruz anacım itinayla topluyoruz, gelelim sizin apartmandakileri de toplayalım

Diyeceksin ki mune sütte leke var sen de yok mu amma da duyarlısın, her lafa çat çat bir şey diyorsun :)) yok yok ak kaşık değilim ama çevre temizliği bilincim yüksek, kendimi yabana atamayacağım şimdi, evim pis olsun çevreye çöp atılmasın, evde titiz değilim tembelim :)

Mune kaçar Hayırlı sabahlar

Son düzenleme:

I-ıh Mune, kendime savunacak hiçbir şey bırakmamış olduğum gerçeği ile beni yüzleştiren kişiye bakar "Bu adamdan laf işittin bu adamdan, doğrudan değil eğriden laf işitecek hale getirmişsin kendini tüh sana!" diye için için girerdim ben o utanmalara. :) Ben de bunda kendimi yabana atamam Mune.

Cümleten hayırlı sabahlar olsun Müdürüm, sohbetin için de ayrıca teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Avm, metro, üst geçit vb yerlerdeki asansörler merdiven kullanamayacak durumda olanlar içindir yani engelli, yaşlı, hasta, hamile, valizli, çocuklu kimseler için. Sorun avm değil. Metro da üst geçitte de bu tiplerden fazlası ile var. Avm dahil hepsinin de kapısında yazıyor

bu konuda bende kendimi yabana atamam mune abla kimseye laf söyletmem.
Yere tükürmeyi hala çözememişken çöplere tahammül etmem münkün değil.
Saygısızlık her yerde her türlü var.

Sadece çöp atarak değil kırıp dökerek zarar verilmesine de tahammülüm yok.
Parktaki oyuncakları kırarcasına oynayan çocukları uyarıyorum elimden geldiğince.
Normal bir çocuk o an oyun hızıyla bunu yapıyosa hemen duruyor.
Ama bazısına neden vuruyosun deyince iyice güç veriyor vururum sanane diye

Geçen bayram pikniğe gittik oturcağımız yerde her türlü çöp vardı önce onları topladık kendimizde kalkarken bir çekirdek kabuğu bile yoktu yerde çocuklu ve kalabalık gittiğimiz halde.

Çekirdek kabuğu çöptür bunu anlamak zor mu ya neden çöp saymıyolarda parkta rahatça yere atıyolar aklım almıyor.

Okurken oğlunun masumluğuna gülümsedim :) gözümün önüne geldi öyle bir konuşma.

Allah bilinçli insanların sayısını artırsın.

Bir kaç sayfa önce ben de saten avm nin mikroplu ortamına anneler de girmeye bayılmıyor ama şehirlerde başka bebek bakım odaları yok. Bebeği kaka yapan yada acıkan anneler avmlere muhtaç demiştim. Yani yazdığım şeyi bana karşı yazmanız tam bir komedi. Emin olun kimse evladını avmde gezdirmek istemiyor zaten park bahçe herkes düşünüyor zaten. Ki çocuğu da avmde değil parkta kolay oyalıyorsun. Kimse aptal değil bunu düşünemesin.
Ben zaten hasta insan binmesin diyr durduk yere demedim. Konuyu siz çarpıttınız. Ben orda öncelikliler var sağlam insan zaten yürüyen merdivene binebilir biz binemiyoruz mecburuz asansörlere dedim. Siz ajite edip ya hastaysa bağladınız. Ben de hastanın avm de ne işi var, dedim. Dönüp bir tekrar okuyun bencd. Hayır benim yazdıklarımı yeni bulmuş gibi bana yazmanız çok tuhaf

Oh ne güzel, uygulanabilirligi olmayan saçma sapan fikirlerim olsun onları çok biliyormuş gibi her yerde söyleyeyim kimse de bişey demesin.
Hanımefendi burada herkes fikrini sunma özgürlüğüne sahip sız kendinize gelin bence. Cok bılıyorum evet sızın gıbı degılım yani naş.

Açıkçası konunuź da giyim kuşama değinmeseydiniz daha iyi olurdu. .Konunuza geçecek olursak yerden göğe kadar haklısınız.
Alışveriş merkezlerinde de Asansörün yerini bile bilmem çünkü yürüyen merdiven bana göre daha pratik. .

Ve orada ki tepkiniz de de haklısınız yoksa bu insanlara öğretemezsiniz. Anında tepki vermek en sağliklisi belki bir dahakinde akıllarına gelirsiniz de yürüyen merdivenlere yönelirler.
Tabi yine anlamayanlara ne yapsanız az .
Sabit fikirli insanlara bir şey anlatamazsiniz.Onlar yine asansöre biner yine kimseyi düşünmezler. .Çünkü Asansör herkesin ya,çünkü onların da hakkı ya..

@matematikci90 neden beğenmediniz?
İçinde bebek varken arabanın tekmelenmesi size normal mi geliyor?

içinde siddet olan hiçbir seyi beğenmem mümkün değil. boksor olmaniz sizin sorunları siddetle cozebileceginiz anlamina gelmez.

bebek arabasini tekmeleyen siddet yanlisi sucluysa bende onu evire cevire döverim diyen sizde suclusunuz benim gözümde.

yoksa mesajinizi begenmedim diye simdi beni de mi döveceksiniz?

Anne ve babalar çocuklarını yetiştirirken empati yapmayı ,saygıyı ve sevgiyi öğretmiş olsalardı hiç böyle sıkıntılar olmazdı.
Çocukları ne yaparsa yapsın dur diyen yok ,yaptığının yanlış olduğunu anlatmaya çalışan yok.Aşırı şımarık çocuk yetiştirmenin sonuçları bunlar.Koca dünyada bir tek üremeyi başarmış canlılar gibi davrandıkları için.İnşallah siz çocuğunuzu o tarz yetiştirmezsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…