- Konu Sahibi dejavu_one
-
Geçen sene bir olaya şahit olmuştum. Üniversite sınavlarının olduğu gündü otobüs tıklım tıklım. Bir genç kız vardı beti benzi atmış. Sonunda bir yer boşaldı kızcağız oturdu oraya. Onun oturduğunu gören çok da yaşlı olmayan bir teyze hemen kızın başına dikildi, kalk bakayım ben oturayım dedi. Kız da teyze üniversite sınavından çıktım çok yorgunum filan dedi. Kadın diretti en sonunda zorla kaldırdı kızcağızıBen de hiç asansör kullanmıyorum,asansörde böyle bir olay basıma gelmedi ancak benzeri otobüslerde yasanıyor.Binen yaslılar oturanların hiçbir hakkı yokmus veya kalkmak zorundaymış gibi davranıyor.Üstelik bunu yaparken düşkün,zor durumda olsa zaten herkes yer verir.Tamamen zevkine binip,sırf yasından dolayı her istedigini yaptırabileceğini sanıyor.Kalkmayınca da aile terbiyenden dem vuruyor.Sizinki de biraz o hesap olmuş,yani kapalılıkla asansörde yer vermemeyi bağdaştırmamak lazım.Orada cok yorulmus olanlar olabilir,belki acelesi vardır.Otobüste çoğu genç sabahtan aksama kadar okulda yaslılardan daha cok yoruluyor mesela.Yani bilip bilmeden hadi gençler insin sadece cocuklular ve yaslılar binsin demek doğru değil
Peki engelliler ve yaşlılar nasıl bir çözüm üretsin? İnsanlar daha duyarlı olsa olmuyor mu? Ayrıca bi elinizde bebek, diğer elinizde 15 kiloluk bebek arabasını taşıyacak kadar güçlü müyüz? Bunun çantası, bebek eşyası vs de var. Yürüyen merdiven varken neden insanlar asansör için o kadar sıraya giriyor anlamıyorum.Bebek arabasını kapatsanız kucağınızda taşısanız yavrunuzu?
Böyle tartışmalar her zaman olacak insan olan her yer sorundur.
Çözümü siz üretin kafanız rahat olur.
Ya zaten avmler de yuruyen merdiven var herkese yetecek asansor yapabilmeleri mumkun degil oraya ..o sebeple de oncelikli olanlarin kullanmasi lazim gercekten tabelaya bile gerek yok aslinda cocugu yoksa yasli ve engelli degilse ne bu israr biraz yuruseler 2 gram verecekler ondan korkuyorlar heraldegörsellerde göreceğiniz üzere genellikle asansör kapısının üzerinde, bazen de iki kapının ortasında ya da yan tarafta ek bir levhayla öncelikler belirtilir.
aslında hiç gerek olmamalı böyle şeylere değil mi? tıpkı çocuk oyun alanlarındaki "sigara içmeyiniz" ya da hastanelerdeki "gürültü yapmayınız" uyarıları gibi... aklı başında her yetişkin bunu uyarı olmadan da düşünebiliyor olmalı, ama görüyoruz ki düşünemiyorlar, o yüzden bu levhalar şart oluyor.
Eki Görüntüle 2286631 Eki Görüntüle 2286630 Eki Görüntüle 2286635
Toplu taşıma araçlarında, engelliler, yaşlılar, hamile ve çocuklular için ayrılmış özel bölümler var. Normal şartlarda o koltukların boş bırakılması gerekiyor. Avrupa’da örneğin o koltuklardan birine oturduysanız yaşlı birinin gelip sizi kaldırma hakkı var. Aslında Türkiye’de de aynı durum geçerli. Ancak kimse kuralları tam anlamıyla bilmediği için ya da uygulamadığı için böyle tartışmalar çıkıyor ne yazık ki. Halbuki asansörlerde de bu kişilere öncelik verilmelidir diye yazar.Toplum olarak o kadar eksiğimiz var ki bu konularda.
Avm de sırf bu kalabalıklardan dolayı yürüyen merdiven kullanırım mesela, asansöre bindiğim çok nadirdir. Sinemada bilet kuyruğunda otobus, dolmuş kuyruğunda ne kavgalara şahit oluyoruz, hepsi de herkesin bencilce ben isteğinden ötürü.
Mesela otobüste de bütün yaşlılar bindiğinde gençlerin yer vermesini bekliyor, halbuki o genç belki dershaneden okuldan yorgun çıktı evine gidiyor ama binen yaşlı amca yada teyze komşusunu ziyarete yada keyfi gezmeye gidiyor. Bana göre de binen herkesin oturma hakkı ve yer vermeme hakkı var. Küçük çocukları kaldıran oluyor, o çocuk ani frende bir yere tutunamayıp yere düşebilir yada bir yerlere savrulabilir ama yetişkinler daha rahat kendini sabitler ayaktayken de. Ayakta duramıyorsan çıkma teyzeciğim dışarı diyesim çok gelmiştir , mecburiyetten çıkana sözüm yok. Zaten 65 yaş üstüne bedava otobüs kartı vermek de bence bunun tuz biberi oldu. Çok kişi biliyorum sırf bedava diye otobüsle dolaşan.
Aslında okul öncesi eğitimde yada ilköğretimde dört işlemi nasıl öğretmek için çabalıyorsak bu tarz toplumsal kuralları da çocuklara kazandırmak için var gücümüzle uğraşmalıyız. Şuan var olanlardan geçti artık ama gelecekte en azından bilinçli bir toplum oluşabilir.
Kesinlikle katılıyorum düzgünce rica edenler zaten ne strese giriyor ne de kavga çıkıyor gayet ılımlıyız yardım ediyoruz.AVMde asansör kullanmam, toplu taşımada hamile ve bebekliye yer veririm, kasa kuyruğundaysam karnı burnunda kadını bekletmem sıramı veririm. Yani bu konuda sınavı geçiyorum.
Ayağım çatladığı zamanda da, parmağım çatlayıp elim atele alındığında da doğal olarak yer veremedim toplu taşımada. Tabii insanlar güzelce konuşmak yerine çemkirmeyi tercih ettiği için kaç kişinin bodoslama çemkirmesine maruz kaldım anlatamam.
Konu sahibi gibi insanlar ve bebek arabasıyla ayak ezenler için yanımda doktor raporu, röntgen filmi falan taşımam lazımdı herhalde. Doğru düzgün, kibarca konuşanları tenzih ederim.
Aynen öyle haklısınız ancak ben arka koltuklarda da hatta tüm otobüste de bu yerinden gençlerin kaldırılmasına denk geldiğim için yazmak istedim. Mesela uçakta ağlayan bebeklere hiç takılmam, hatta üzülürüm huzursuz oldu acı mı çekiyor diye. Kaç kere denk geldim , annelerinin mahcup olmasına. Sizlik bir sorun değil rahat olun demişliğim var rahatlasın diye. Ancak insanlar öff pöff modunda. Alt tarafı iki saatlik uçuş, Abd yolculuğu değil ki. Ama bir keresinde de uçakta koltuğumun arkasını tekmeleyen çocuğuna tek laf etmeyen hatta ben rencide etmemek için ses etmezken en sonunda dayanamayıp uyarmak zorunda kaldığım oldu. Herkes biraz empati yapsa sorun kalmayacak ama maalesef çoğumuzda yok .Toplu taşıma araçlarında, engelliler, yaşlılar, hamile ve çocuklular için ayrılmış özel bölümler var. Normal şartlarda o koltukların boş bırakılması gerekiyor. Avrupa’da örneğin o koltuklardan birine oturduysanız yaşlı birinin gelip sizi kaldırma hakkı var. Aslında Türkiye’de de aynı durum geçerli. Ancak kimse kuralları tam anlamıyla bilmediği için ya da uygulamadığı için böyle tartışmalar çıkıyor ne yazık ki. Halbuki asansörlerde de bu kişilere öncelik verilmelidir diye yazar.
İnşallah bana denk gelir öyle biri çünkü biz karı koca boksörüz. Eğer orman kuralları geçerliyse ‘Welcome to jungle’'Mecburen' ayağını ezdiğiniz kişi, 'mecburen' bebek arabanıza tekmeyi basar, sizi de evire çevire döverse kötü olur. Bence yapmayın.
hastayım çocuk yapıp sorumluluğunu başkalarına yüklemeye çalışanlara. alışveriş merkezinde gezmek elzem bi ihtiyaç galiba sıra bile bekleyemiyosunuz. ee doğurmasaydınız o zaman. insanlar size yer veriyosa o onların kibarlığıdır. zorundalarmış gibi davranmanız gerçekten çok çirkin.
Ha bu arada hakikaten çocuk sahibi olmayanlar bebeği olunca görürlerben de atıp tutuyordum ama 7 aydır zevk için çıktığımı hatırlamıyorum çünkğ bebekle gezmek tam bir işkence. Özel aracım olmasına rağmen.
Evden çıkmak, yolda ağlamadan gelebilmesi, avmye giriş falan hep ekstra ekstra iş yükü. Bir de güç bela ulaşabildiğin avmde dakikalarca asansör sırası beklersin.
Gezdim mi dayak mı yedim belli olmuyor, genellikleşahsen metroya binince de iş saati falan umrumda olmuyor işlerimi bebeğin uyku saatine göre ayarlıyorum. Binince de yok çantayı sırtla, bebeği kucağına al ve arabatı katla diye bir olay pek mümkün değil. Kıyı köşe bulabilirsem sabitleyip ortalığı yıkmadan gideceğim yere ulaşma derdinde oluyorum.
Bebekli aileler çoğu zaman avm ye alışveriş için keyif için gitmez. Gözünü sevdiğimin ülkesinde sokakta, çarşıda bebek bakım odası olmayınca bebeği kaka yapan anne avmye mecburdur. Sokakta emzirince cıkcıklayanlarfan bıkan anne acıkan bebeği için mecburdur. Emin olun kimse çocukla o kalabalık yere girmeye bayılmıyor.
Ayrıca ben sorumluluk falan da yüklemiyorum. Ben merdivene ufak bebekle gidip düşme riskini alamayacağıma göre sağlam iki ayağı olan her yetişkin insan yürüyen merdivene binebilir. Ben ufak bebekle bilemiyorum. Siz keyfi asansöre binerken ben buna mecburum. Üstelik bana öncelik tanınan bir alanda da bir zahmet yer verim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?