Bebekle alışveriş merkezi ve asansör kavgası..

Geçen sene bir olaya şahit olmuştum. Üniversite sınavlarının olduğu gündü otobüs tıklım tıklım. Bir genç kız vardı beti benzi atmış. Sonunda bir yer boşaldı kızcağız oturdu oraya. Onun oturduğunu gören çok da yaşlı olmayan bir teyze hemen kızın başına dikildi, kalk bakayım ben oturayım dedi. Kız da teyze üniversite sınavından çıktım çok yorgunum filan dedi. Kadın diretti en sonunda zorla kaldırdı kızcağızı Ne vicdansız insanlar var

Toplum olarak o kadar eksiğimiz var ki bu konularda.
Avm de sırf bu kalabalıklardan dolayı yürüyen merdiven kullanırım mesela, asansöre bindiğim çok nadirdir. Sinemada bilet kuyruğunda otobus, dolmuş kuyruğunda ne kavgalara şahit oluyoruz, hepsi de herkesin bencilce ben isteğinden ötürü.

Mesela otobüste de bütün yaşlılar bindiğinde gençlerin yer vermesini bekliyor, halbuki o genç belki dershaneden okuldan yorgun çıktı evine gidiyor ama binen yaşlı amca yada teyze komşusunu ziyarete yada keyfi gezmeye gidiyor. Bana göre de binen herkesin oturma hakkı ve yer vermeme hakkı var. Küçük çocukları kaldıran oluyor, o çocuk ani frende bir yere tutunamayıp yere düşebilir yada bir yerlere savrulabilir ama yetişkinler daha rahat kendini sabitler ayaktayken de. Ayakta duramıyorsan çıkma teyzeciğim dışarı diyesim çok gelmiştir , mecburiyetten çıkana sözüm yok. Zaten 65 yaş üstüne bedava otobüs kartı vermek de bence bunun tuz biberi oldu. Çok kişi biliyorum sırf bedava diye otobüsle dolaşan.

Aslında okul öncesi eğitimde yada ilköğretimde dört işlemi nasıl öğretmek için çabalıyorsak bu tarz toplumsal kuralları da çocuklara kazandırmak için var gücümüzle uğraşmalıyız. Şuan var olanlardan geçti artık ama gelecekte en azından bilinçli bir toplum oluşabilir.

Bebek arabasını kapatsanız kucağınızda taşısanız yavrunuzu?
Böyle tartışmalar her zaman olacak insan olan her yer sorundur.
Çözümü siz üretin kafanız rahat olur.
Peki engelliler ve yaşlılar nasıl bir çözüm üretsin? İnsanlar daha duyarlı olsa olmuyor mu? Ayrıca bi elinizde bebek, diğer elinizde 15 kiloluk bebek arabasını taşıyacak kadar güçlü müyüz? Bunun çantası, bebek eşyası vs de var. Yürüyen merdiven varken neden insanlar asansör için o kadar sıraya giriyor anlamıyorum.

Ya zaten avmler de yuruyen merdiven var herkese yetecek asansor yapabilmeleri mumkun degil oraya ..o sebeple de oncelikli olanlarin kullanmasi lazim gercekten tabelaya bile gerek yok aslinda cocugu yoksa yasli ve engelli degilse ne bu israr biraz yuruseler 2 gram verecekler ondan korkuyorlar heralde

Asansör kullanımında bebekliler yaşlılar ve engelliler her zaman önceliklidir, yani bunun nesi tartışma noktası anlayamadım.
Herkes kullanabilir otobüse de herkes biniyor ama oturmada öncelik tanınıyor, hastane sırasında 65 yaşa engelliye hamileye öncelik tanınıyor ama herkes de muayene olabiliyor.
İlla koca koca tabelalar mı lazım kafamızın basması için, polis veya güvenlik görevlisi gelip öküzlüğümüzü uyarması mı lazım ben anlamıyorum.
Sonra da polis devletine döndük diye ağlaşırız böyle kafalara böyle muamele

Toplu taşıma araçlarında, engelliler, yaşlılar, hamile ve çocuklular için ayrılmış özel bölümler var. Normal şartlarda o koltukların boş bırakılması gerekiyor. Avrupa’da örneğin o koltuklardan birine oturduysanız yaşlı birinin gelip sizi kaldırma hakkı var. Aslında Türkiye’de de aynı durum geçerli. Ancak kimse kuralları tam anlamıyla bilmediği için ya da uygulamadığı için böyle tartışmalar çıkıyor ne yazık ki. Halbuki asansörlerde de bu kişilere öncelik verilmelidir diye yazar.

Kesinlikle katılıyorum düzgünce rica edenler zaten ne strese giriyor ne de kavga çıkıyor gayet ılımlıyız yardım ediyoruz.
Ama dışımıza bakıp içimizi bilmeden yargılıyorlar azarlama ve çemkirme hali artık gına getirdi. En sonunda banane kardeşim bebek senin bebeğin yaparken doğururken bana mı sordun diyecek gibi oluyorum susuyorum.
geçenlerde pazarda ikiz bebek arabası ayağıma bi vurdu bir bucuk hafta bacağım morardı geçmedi. Ben asla anne olunca böyle olmak istemem.

Turnusol kağıdı gibi bir konu daha.
Şaşkınlıkla okudum bazı yorumları.
Burda saygısızca yorum yapıp,
muhatabına adeta hakaret edenlerin,
insanlara had bildirmekten bahsedenlerin
'toplum çok bozuldu,saygı kalmadı' diye serzenişte bulunması da sanırım bizim toplumumuza özgü bir gariplik.
Fikrini önemsediğim bazı üyelerin,
bazı yorumları da beni hem şaşırttı,hem üzdü.
Herkes haklı olma peşinde.
Kimsenin birbirini dinleyip,anlamak gibi bir derdi yok,bunu anladım.

İstanbul'da, Ankara'da yasarken boyle durumlara hic ama hic rastlamadım ama son zamanlarda sosyal medyada cocuklu ve bebekli insanlarla ilgili konularda cok fazla polemik okuyorum. Bu yeni bir şey mi? Bence yer verilmeli, bu kadar polemik yaratacak ne olabilir?

Aynen öyle haklısınız ancak ben arka koltuklarda da hatta tüm otobüste de bu yerinden gençlerin kaldırılmasına denk geldiğim için yazmak istedim. Mesela uçakta ağlayan bebeklere hiç takılmam, hatta üzülürüm huzursuz oldu acı mı çekiyor diye. Kaç kere denk geldim , annelerinin mahcup olmasına. Sizlik bir sorun değil rahat olun demişliğim var rahatlasın diye. Ancak insanlar öff pöff modunda. Alt tarafı iki saatlik uçuş, Abd yolculuğu değil ki. Ama bir keresinde de uçakta koltuğumun arkasını tekmeleyen çocuğuna tek laf etmeyen hatta ben rencide etmemek için ses etmezken en sonunda dayanamayıp uyarmak zorunda kaldığım oldu. Herkes biraz empati yapsa sorun kalmayacak ama maalesef çoğumuzda yok .

Ben avm genel olarak haftasonu hiç gitmiyorum haftaiçi yeğenleri ş alıyprum bebek arabasıda olsa daha sakin rahatca alışveriş yapıyorum bana göre haftasonu gitmek bu stresi göze almaktır. Birde haklı olduğunuz yerde tavrınız sizi cok fazla haksız yapmış karşıdan saygı beklemek için saygılı davranmak gerekiyor.

Ben bu konuda bir noktaya daha değinmek istiyorum, farklı bir bakış olsun:

Biz bu birbirimize, birbirimizin haklarına saygısızlığımız yüzünden, yabancıların da ülkemize, toplumumuza saygısızlığına sebep oluyoruz.

Turizm memleketlerinden birinde yaşıyorum, bazı aklı başında turistleri tenzih ederim çünkü insan olana ülke fark etmez, ya "Bunların birbirine saygısı yok, kurala riayeti yok" diye bizden beter oluyorlar.

Ya çok klişe bir laf olacak ama klişelerin de çoğu doğru olduğundan klişeleşiyor, adam ülkesinde yapamadığını-yaptırmadığını gelip benim memleketimin içine ederek yapıyor, neden? Çünkü biz ettik, niye etmesinler??

Baya oluyor, market sırasındayım, turistin biri alış veriş arabası ile girdi, önümde zaten bekliyorum. Kadın poşetledi çıkacak, arabayı geri itti. Arabayı, sırada bekleyenlere doğru saldı, bıraktı kapıya yöneldi. Yerine koymasını dahi beklemiyorum, yolu tıkamak, kasanın ortasında bırakmak nasıl bir sığırlıktır, insanlara nasıl bir küfür etme biçimidir çözemedim ve tepki gösterdim, kimseden de çıt yok hea. İşte artık yabancı dilimin döndüğünce, böyle yapamazsın, arabayı burada bırakamazsın, lütfen alıp yolu aç dedim. Kadın tersledi ve basıp gitti, ben de zaten kadına söylemeyi bıraktım bizim millete saydırmaya başladım, arabayı da aldım çektim götürdüm.

Bu benim tek olayım değil, daha neler var neler...
"Zorunda mıyım?" "Zorunda mıyım?"
Kendi genç odanda takılmıyorsun, toplum içinde yaşıyorsun, insan arasına karışıyorsun. "Zorunda ve kimi zaman sorumlu hissedebilecek bilinçte olmalısın"

Tabela koyuyorlar, bir de full güvenlik mi dikmeliler bunun için?

Son düzenleme:
Bel ve boyun fıtıgı olanların kanguru kullanıcagını zannetmıyorum en fazla 5 dk ayrıca ufak bebek olsa kanguru fikriniz normal derim ama bu 20 aylık olunca olmuyor. Oğlum magazada asla yürümek istemiyor hep arabasıyla o yuzden mecbur heryere onunla gıdıyoruz. Ben şuana kadar hep bu şekilde indirdim insanları ve astım hastası olmama ragmen daha önce hiç asansöre binmedim ki hamililer bebekliler rahat etsin dıye.

'Mecburen' ayağını ezdiğiniz kişi, 'mecburen' bebek arabanıza tekmeyi basar, sizi de evire çevire döverse kötü olur. Bence yapmayın.
İnşallah bana denk gelir öyle biri çünkü biz karı koca boksörüz. Eğer orman kuralları geçerliyse ‘Welcome to jungle’
Bebeğim içindeyken tekmeleyecek yiğidi görmek isterdim.
Kimsenin ayağını ezmiyorum bu arada ama narin ayağı incindi diye saldıracaksa da buyursun

Bebekli aileler çoğu zaman avm ye alışveriş için keyif için gitmez. Gözünü sevdiğimin ülkesinde sokakta, çarşıda bebek bakım odası olmayınca bebeği kaka yapan anne avmye mecburdur. Sokakta emzirince cıkcıklayanlarfan bıkan anne acıkan bebeği için mecburdur. Emin olun kimse çocukla o kalabalık yere girmeye bayılmıyor.
Ayrıca ben sorumluluk falan da yüklemiyorum. Ben merdivene ufak bebekle gidip düşme riskini alamayacağıma göre sağlam iki ayağı olan her yetişkin insan yürüyen merdivene binebilir. Ben ufak bebekle bilemiyorum. Siz keyfi asansöre binerken ben buna mecburum. Üstelik bana öncelik tanınan bir alanda da bir zahmet yer verim

Sizin konunuzu hatırlıyorum iyisiniz şu an değil mi? Alışabildiniz mi?

Sokakta emzirmeye laf edenlere hiç anlam veremiyorum. Ben Doğu Afrika'dayım. Anneler (her çeşit sosyal sınıftan) çok rahat emziriyor. Kimse de gözünü dikip bakmıyor. Bebeğin hakkı değil midir yemek yemek?

50 sayfa ne yorum yapılmış okumadım ama, asansör öncelikle, engelli, yasli, bebekli ve hamileler içindir.
Bunu ufacık çocuk bile bilir..
Nerde yaşıyorsunuz gerçekten merak ettim.
3 yıldır arabayla fildir fildir gezmedigim yer kalmadi, bir kere bile böyle birşey yaşamadım...
Nerdeyse yaşlılar bile öncelik verir bebek arabasına.
Allahım akil fikir edep versin böyle insanlara ne diyim...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…