İnmelerini rica ediyorum, kilit nokta burası. Kimsenin bir ricayı kıracağını sanmıyorum. Kişiler arası ilişki kurma becerisi dediğimiz şey çok önemli.
Engelli bir ablam var, 73 yaşında da annem. Toplu taşımada engelli alanında birini görürsek rica ediyoruz, kalkmazlarsa dış görünüşlerine dair herhangi bir yerden yakalayıp hakaret etmiyoruz. Teşekkür edip geçiyoruz. Kalkmak zorunda değiller çünkü, tıpkı asansörden inmek zorunda olmadıkları gibi. Oraya oturmak suç değil, yaptırımı yok çünkü.
Ricadan öte ne yapabilirim ki?
Bebek arabası ve çocuklarla yürüyen merdiven kullanamıyorum, musade etseniz de biz çıksak?
Bir yada iki kere hic yerinden kımıldayan olmadı. Genelde tabi buyrun, dendi..
Ben size daha vahimini anlatayım :)
Ikinci gebeliğimin son iki ayı 2 dakika ayakta kalsam gözümden yaşlar akarak, acı çekerek geçti.
Rahim duvarlarında varis varmış meğer, doğumda gördü doktor.
Bir ara doktorumu değiştirdim. Kendi doktorumdan çok memnundum ama hastanenin fiyat/performans değerlendirmesi rezaletti.
Yeni doktor 2. Katta.
5-6-7-8 aylarımda, 6 kere gittim.
Ve hiç asansör kullanamadım.
Sebebi hastane personeli..
Asansörleri düşüncesiz kullanıyorlar.
Kendim de sağlık calisaniyim,
Hastanelerde yazılı olmasa da 5 aşağı 3 yukarı gittiğiniz sürece merdiven kullanacaksınız diye öğrettiler bize.
Ama uygulayan? Yok.
Sonuç, 8. Ay kontrolümden sonra kendi doktoruma döndüm.
En azından giriş katta diye.
Varsın yemek veren personel kapıya vurmadan girsin, temizlik personeli nezaket yoksunu olsun, çektiğim ağrının yanında devede kulak.
O gün anladım, türkiye de engelli olmak aslında engelliyoruz biz sizi demek.
Saygı duymuyoruz.
Düşünmüyoruz,
Sürünüyor olmanız umrumuzda değil demek.
Allah yardımcınız olsun.
Konu sahibi biraz fazla agresif ve kişileri kapalı, sevgilisi var vs şeklinde tarif ettiği için sıkıntılı.
Kısmen haklı, anlayissiz bir toplumda yaşıyoruz.
Haksız olduğu kısım ise bunu biliyor ve yaşıyor olmasına rağmen üstelemesi.
Kimse o dedi diye aydınlanma yaşamayacak. Sadece kavga edecekler.
Toplumsal bilinç kazandırma işi süreçtir.
Herkes kendi evladını eğitsin, 15-20 sene sonra daha güzel olsun, ne diyim.