Çocuk sahibi olmaya dönük bir uygulama yapılmış anadoluda geçmişte. Bana onu hatırlattı bu olay... Anlatmadan geçemicem. Olay gerçektir bu arada (?)
Hacı bir kadın yaşarmış anadolun bir köyünde. Pek uyanık, cingöz, ikna kabiliyeti yüksek bir kadınmış. Kocası ölmüş kadının yalnız yaşarmış. Kadına ağzı dualı, alnı secdeli, yolu hacdan geçmiş diye fikir danışırlarmış. Birgün evlilik dışı bebek dünya getiren bir akrabasına yardım etmiş bu hacı teyzemiz. Bebeği sahiplenmiş çıkarı için.
Yakın bir köydede kadının birinin çocuğu olmuyormuş. Pek muhterem hacı kadına bir danış durumunu demişler. Gidip danışmış ben hallederim bu işi demiş hacı teyze..
Dolunay olduğunda .........deresine çıplak gir, aya bak, çocuk hayal et demiş.
Kadın yapmış tabi. Tavsiye bitmemiş. Bir tencere nohutu kavurup tarif ettiği yokuş bir tepeden aşağı dök demiş arkasından. Tepenin dibinde de çalılık var. Kadın kayınvalidesi ile nohutları dua okuyarak döküyor tepeden aşağı. Çalı dibine gidip bakıyorlar ki arkada bebek var. Hacı kadın akrabasının bebeğini çalı arkasına önceden koymuş.
Olayı nohuta bağlayan köylü bölgede olayı paylaşmış. Başka danışanlar geleceğini bilen hacı kadın köy köy diyar diyar gezip sahipsiz bebekleri ikna gücüyle yanına almış. Her gelen yokuş aşağı kavrulmuş nohut döker, her gelenin çocuğu olurmuş... Bu olay bölgede dilden dile aktarılan keloğlan masallarından birine ilham olmuş.
Belkide keramet nohuttadır (!)
Bunu kayınvalidenize ve yanındaki tayfalara arkasındaki gerçeği gizleyerek anlatın bakalım. Size denettirmezlerse bende bir şey bilmiyorum (!)