Bebek Hakkinda Hersey

SouvveniR

❤+❤ = ❤❤
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
5 Mart 2012
11.481
8.058
448
İstanbul
Herkese Oncelikle Merhaba....

Beni taniyan arkadaslarim bu konuyu acmami istediler, taze anne olaraktan...
Nereden baslasam, hangi birini anlatsam bilemedim... O yuzden toparlamakta gucluk cekiyorum...
Istiyorum ki, ayni ceyiz bolumunde oldugu gibi, bebek bolumunde de annelere dogum sonrasinda yardimci olabileyim.
Bebeklerin nelere ihtiyac duyduklarini, kendi nacizane deneyimlerimle paylasabileyim..
Daha yeni anneyim, fakat bilenler bilir, biraz fazla mi titizimdir nedir, ya da arastirmaci mi desek?
Herseyi arastirmayi, arastirarak almayi tercih eden biriyim.
Ayrica oglusum birazcik sorunlu bir bebek oldugu icin, bebeklerde sorun yasayanlara da yardimci olabilirim kanisindayim.

Dogum hikayem ile baslayayim en iyisi...
En basindan en sonuna sorunlu bir hamilelik yasadim. Tek guzel olan, karnimda bir melegin olmasiydi diyebilirim.
Rabbim nasib etti, sag saglim dunyaya geldi yavrum. Fakat gelinebilecek en karmasik zamanda geldi...
Zaten hayatimin buyuk bir kismi da boyledir benim... Hersey ust uste gelir...
Kayinvalidemin omurilik ameliyatina girdigi gun, daha esim kayinvalidemin yanindayken, benim evde suyum gelmeye basladi.
Baslarda ne oldugunu anlayamadik tabii, damla damla geliyordu, annem yanimdaydi Allah'tan.
Daha sonra sakir sakir sular gelmeye basladi, bende panic halinde ne yapacagimi sasirdim...
Once bir dusa girdim, guzelce yikandim, temizlendim, sonrasinda Altima bir pet koydum ve beklemeye basladim.
Suyumun gelmesindeki artis baslayinca esimi aradim, hemen aramak istememistim cunku annesi ameliyattan cikmamisti henuz.
Bendeki de saflik sanirim... Insan hakikaten suurunu kaybediyor o anlarda.
Evi bile topladim inanmazsiniz, bir yandan esim ile telefonda konusuyorum, digger yandan mutfak topluyordum...

Hemen doktorumu da aramistim zaten, gelmemi soyledi.
Esim trafikte biraz vakit kaybetmisti malesef, fakat geldi.
Hastaneye vardigimda hemen beni odaya yerlestirdiler, karnim bir tuhafti, icinde su bittigi icin artik yavrumu hissediyordum.
Bir yandan oglum icin endiseleniyordum, icerde su bittigi icin, digger yandan "Allah'im nasil dogum yapacagim" diye endiseleniyordum.
En korktugum sey sezeryandi benim, fakat doktorum zorunlu olarak sezeryan yapmasi gerekecegini soyledi.
Cunku bebegin nefes alisverisiyle alakali endiseler yasiyordu, erken dogacagi icin normal dogumu kaldiramayabilirdi...
Nitekim dusundugu gibi de oldu.
Yavrum dogdu fakat, dogar dogmaz alamadim kucagima malesef ki.
35+6 (yanlis hatirlamiyorsam) dogdugu icin kuveze aldilar, solunum probleminden dolayi.
Yogun bakimda 5 gun kaldi, o besgun icinde ne yasadigimi bir ben bilirim.
Ilk dogum yaptiktan sonra pek birsey anlamiyor insan, bebegi goremedigim icin, sanki hala karnimdaymis gibiydi.
Zorunlu sezeryan oldugundan dolayi karnim davul gibiydi hala, hic dogum yapmamisim gibi...
Bir de bebegim yok tabii ki, cok tuhafti..

Oglum yogun bakimda kaldi.. O duygulari anlatabilmem cok zor.
Yogun bakimda sadece 13:00 - 14:00 arasi gorebiliyordum yavrumu, Kuvezde minnacikti.
Gerci digger bebeklere nazaran o kadar minik diyemezdik, cok sukur ki 3300 dogmustu.

3 gun kaldim hastanede, ilk baslarda sutum gelmedi, bir damla gelse havalara ucuyorduk.
Hastanedeki sut sagma makinasi gayet basariliydi, sonradan bir pompa edinmem gerektigini anladik.
Sezeryanli halimle e-bebek magazasina gittik, esim cok kizmisti bu halinle kosturuyorsun diye.
Fakat oglum icin herseye degerdi, zor yurudum, disimi sikarak gidiyordum...
Hala dikislerimin patlamamis olmasina sasarim...
Pompayi edindik nihayet... Hala sutum damla damla geliyordu...
Sut gelememesi bir anne icin en zor olan diyebilirim... Tavsiyem moralinizi bozmayin... Geliyor...
4. gunden sonra 10-15 cc gelmeye basladi, aman yarabbi o nasil bir sevinc nasil bir heyecandi...
Sutumun tamamen iyi gelmesi yavrumu kucagima alip emzirmeye basladiktan sonra oldu...
O yuzden sabirli olun anneler, yavrunuz emdikce sutunuz artacaktir...

Hikayem uzun, geri kalan kismina daha sonra devam edecegim...
Oglum uyandi, onu emzirip doyurayim... Ben hikayemi tamamlarken, sizde sormak istediklerinizi sorabilirsiniz...
Elimden geldigince yardimci olmaya calisacagim... :16:

Son düzenleme:
Sut arttirici olarak size tavsiye edebileceklerim sunlar...
Humana Still Tea - Gunde 2-3 bardak. Tadi guzel. Aslinda sut arttirmiyor, sut kanallarinin acilmasina sebebiyet verdigi icin, daha fazla sut akisini sagliyor...
Lactamil - nasil oldu bilmiyorum, fakat ne zaman lactamil icsem sutum artiyor... O yuzden tavsiye ederim. Ayrica kaybettiginiz vitaminleri de sizin geri depolamaniza yardimci...
Eki Görüntüle 1164746 $lactamil.jpg
Ben ek olarak sadece bu ikisini kullaniyorum...
Bunlar haricinde, bol bol yesil salata tarzi seyler tuketiyorum...
Dereotu gibi, nane gibi...
Yediklerime dikkat ediyorum, sut yapici seyler yemeye gayret ediyorum.
Zeytinyagli yemekleri daha cok tuketiyorum, bebege daha faydali oldugu icin...

Sut sagma makinasi olarak Lansinoh Affinity tavsiye ederim.
Ben cok memnun kaldim, digger markalari da arastirdim.
Fakat en cok tavsiye edilen ve fiyat anlaminda en uygun olan bu markaydi...
Eki Görüntüle 1164747
Cok basarili bir urun oldugunu dusunuyorum. Ikisini birden hic bir zaman kullanmadim.
Sutun tek kaba dolmasini tercih ettigim icin, fakat sut fazla gelirse bir memeden, o zaman digerini de kullanmak icab edebilir.
Su an yavrum 2 ay 12 gunluk, hala sut sagma makinasini kullaniyorum...
Saniyorum ki uzunca bir sure kullanacaga benziyorum...

Yasadigim zorluklar sadece dogum ile sinirli kalmadi malesef.
Yogun bakimdan bebegimizi aldiktan sonra hemsire bir kac uyarilarda bulundu.
Temiz ve steril ortamda kalmasi gerektigi konusunda, bebegin yasadigi oda isisina dikkat etmemiz konusunda.
Haziran ayinda kombi yakan tek ev bizdik saniyorum...

Eve geldikten sonra fark ettik ki bebegim her gazini cikarttiginda (osurdugunda) ve her kakasini yaptiginda ciddi anlamda cigliklar atiyordu. Baslarda bunun normal olabilecegini dusunduk, zira doktoru herhangi birsey dememisti... Internetten arastirmalar yaptik, sonrasinda bir baska doktora goturmeye karar verdik.
Goturdugumuz doktorun yorumu "tabii ki de normal degil" oldu... Megersem yogun bakimda kalan bebeklere genelde popodan uyari yapiyorlarmis ki rahat gazlarini cikartsinlar ve rahat kakalarini yapabilsinler diye. Bu bana vicdansizlik gibi geliyor, Rabbim bildigi gibi yapsin zaten onlari... Belki ciddi anlamda ihtiyactan bu sekilde yaptilar, fakat ne olursa olsun, bizlere bilgi verilmesi gerekirdi ki bizde ona gore tedarikli olalim, yavrumuzun yasayabilecegi herhangi bir sorunu bilelim... O yuzden hala hastanenin yogun bakimina sinirliyim...
Yeni bebek doktorumuz bir cok krem Verdi (Hametan, Anestol, Desitin). Yavrumun kilo alamama problem de vardi malesef. Hala kendisini anne karninda hissediyormus, 15 gunluk olmasina ragmen. Mamaya baslamamiz gerektigini soyledi. Bizde basladik. 1 hafta icerisinde 3100 gr'dan 3500 gr olmustu. Sevindirici bir haberdi... Ancak poposundaki problemin anal fissure olma ihtimalini soyledi, zaten kremleri de bunun icin vermisti...

Kremlerin ne olduklarina gelirsek, Hametan iyilestirici etkiye sahip bir krem. Anestol uyusturucu krem, yani o bolgedeki aciyi hissetmemesini sagliyor. Fakat anestol, iceriginden dolayi bebegin cildine zarar veriyor. Kullaniminda dikkatli olmayi sonradan ogrendik... Eger doktorunuz bu kremi verirse kullanimina dikkat edin lutfen...
Desitin ise pisik kremi, fakat gordugum en iyi pisik kremlerinden... Bebegi olanlarin edinmesini tavsiye ederim... :34:

Yavrumun popo problem malesef bir turlu gecmek bilmedi. Kremleri kullandik ve doktorumuzun dediklerine harfiyen uyduk..
Nihayetinde Vakif Gureba (Bezmialem) hastanesine goturmeye karar verdik.
Cocuk cerrahina goturduk ve aslinda yavrumuzun poposundaki asil problem ogrendik.
Anal fissure degilmis, yavrumda popo darligi varmis malesef. O yuzden kakasi popoda birikiyor, siddetli bir sekilde de kakasini yapiyordu. O birikme sebebiyle de poposunda bakteriler olusuyor, o bakterilerde cildine yara yapiyordu...
Tek cozumun buji denilen birsey oldugunu soyledi doctor. Bunu anlatmasi bile guc, malesef o bujiyi kullanmak zorundaydik.
Son gunlerde ancak yavrumun kakasi duzeldi...

topiğin hayırlı olsun canım :nazar::46:

bende 2 aylık hamileyim daha doğuma var ama sayfanın bir çok anne ve anne adaylarına faydalı olacağına inanıyorum. :49:
Çünkü yaşanmışlıklar insanlar için daha etkili tecrübeler olur. :16:

topiğin hayırlı olsun canım :nazar::46:

bende 2 aylık hamileyim daha doğuma var ama sayfanın bir çok anne ve anne adaylarına faydalı olacağına inanıyorum. :49:
Çünkü yaşanmışlıklar insanlar için daha etkili tecrübeler olur. :16:

Tesekkur ederim canim, Rabbim hayirlisi ile kucagina almayi nasib etsin insallah...
Bende ayni fikirdeyim, yasanmisliklar gercekten cok onemli... Insallah dedigin gibi herkese faydasi olur topigin... :16:
:16:

Nereden baslasam, hangi birini anlatsam bilemedim... O yuzden toparlamakta gucluk cekiyorum...
Istiyorum ki, ayni ceyiz bolumunde oldugu gibi, bebek bolumunde de annelere dogum sonrasinda yardimci olabileyim.
Bebeklerin nelere ihtiyac duyduklarini, kendi nacizane deneyimlerimle paylasabileyim..
Daha yeni anneyim, fakat bilenler bilir, biraz fazla mi titizimdir nedir, ya da arastirmaci mi desek?
Ayrica oglusum birazcik sorunlu bir bebek oldugu icin, bebeklerde sorun yasayanlara da yardimci olabilirim kanisindayim.

En basindan en sonuna sorunlu bir hamilelik yasadim. Tek guzel olan, karnimda bir melegin olmasiydi diyebilirim.
Rabbim nasib etti, sag saglim dunyaya geldi yavrum. Fakat gelinebilecek en karmasik zamanda geldi...
Kayinvalidemin omurilik ameliyatina girdigi gun, daha esim kayinvalidemin yanindayken, benim evde suyum gelmeye basladi.
Baslarda ne oldugunu anlayamadik tabii, damla damla geliyordu, annem yanimdaydi Allah'tan.
Daha sonra sakir sakir sular gelmeye basladi, bende panic halinde ne yapacagimi sasirdim...
Once bir dusa girdim, guzelce yikandim, temizlendim, sonrasinda Altima bir pet koydum ve beklemeye basladim.
Suyumun gelmesindeki artis baslayinca esimi aradim, hemen aramak istememistim cunku annesi ameliyattan cikmamisti henuz.
Evi bile topladim inanmazsiniz, bir yandan esim ile telefonda konusuyorum, digger yandan mutfak topluyordum...

Hastaneye vardigimda hemen beni odaya yerlestirdiler, karnim bir tuhafti, icinde su bittigi icin artik yavrumu hissediyordum.
Bir yandan oglum icin endiseleniyordum, icerde su bittigi icin, digger yandan "Allah'im nasil dogum yapacagim" diye endiseleniyordum.
En korktugum sey sezeryandi benim, fakat doktorum zorunlu olarak sezeryan yapmasi gerekecegini soyledi.
Cunku bebegin nefes alisverisiyle alakali endiseler yasiyordu, erken dogacagi icin normal dogumu kaldiramayabilirdi...
35+6 (yanlis hatirlamiyorsam) dogdugu icin kuveze aldilar, solunum probleminden dolayi.
Ilk dogum yaptiktan sonra pek birsey anlamiyor insan, bebegi goremedigim icin, sanki hala karnimdaymis gibiydi.
Zorunlu sezeryan oldugundan dolayi karnim davul gibiydi hala, hic dogum yapmamisim gibi...

Yogun bakimda sadece 13:00 - 14:00 arasi gorebiliyordum yavrumu, Kuvezde minnacikti.
Gerci digger bebeklere nazaran o kadar minik diyemezdik, cok sukur ki 3300 dogmustu.

3 gun kaldim hastanede, ilk baslarda sutum gelmedi, bir damla gelse havalara ucuyorduk.
Hastanedeki sut sagma makinasi gayet basariliydi, sonradan bir pompa edinmem gerektigini anladik.
Sezeryanli halimle e-bebek magazasina gittik, esim cok kizmisti bu halinle kosturuyorsun diye.
Sut gelememesi bir anne icin en zor olan diyebilirim... Tavsiyem moralinizi bozmayin... Geliyor...
4. gunden sonra 10-15 cc gelmeye basladi, aman yarabbi o nasil bir sevinc nasil bir heyecandi...
Sutumun tamamen iyi gelmesi yavrumu kucagima alip emzirmeye basladiktan sonra oldu...

Oglum uyandi, onu emzirip doyurayim... Ben hikayemi tamamlarken, sizde sormak istediklerinizi sorabilirsiniz...

Merhaba, yazını gerçekten içim sızlayarak okudum. Senin kadar yoğun olmasa da aynı şeyleri hemen hemen bende yaşadım bu yüzden seni çok iyi anlıyorum. 22 günlük bir prensesim var ve hala süt problemim var mama ile besliyorm bebeğimi gerçekten bir anne için çok üzücü... Rabbim tüm bebişlerimize şifa versin..

Merhaba, yazını gerçekten içim sızlayarak okudum. Senin kadar yoğun olmasa da aynı şeyleri hemen hemen bende yaşadım bu yüzden seni çok iyi anlıyorum. 22 günlük bir prensesim var ve hala süt problemim var mama ile besliyorm bebeğimi gerçekten bir anne için çok üzücü... Rabbim tüm bebişlerimize şifa versin..

Amin, gercekten bir anne icin sut cok onemli ve problemler yasayinca da insan cok uzuluyor.
Rabbim sutlerimizi bol eylesin insallah...

Sut demisken, dun Ibrahim Saracoglu'nu dinledim.
Sut arttirici olarak dereotunu Sabah - Ogle - Aksam tuketin dedi. Sutu arttirirmis.
Ayrica, 6-7 tane kuru inciri bir tencerede kaynatip (10 dk kaynatmak yeterli olur dedi) onun suyunu tuketin diye onerdi.
Bunun haricinde, simdi mevsimi de zaten, bir avuc yas uzumu ogleden once ve ogleden sonra, tuketin dedi.

Ben uzum yiyorum bu aralar, insallah sute faydasi olur.
Bende malesef ki hem emzirip, hem de mama veriyorum.
Uzucu ama hic birsey cocugumun sagligindan once gelemez, o yuzden tum annelere tavsiyem, eger bebeginize sutunuz yetmiyorsa cocugunuzu sakin ac birakmayin... Mama vermekten korkmayin... :34:

Allah hayırlı bir ömür versin bebeğinize size.. Benim size sorum bir sürüdür ama yavaştan geleceğim :) çok merak ettiğim şu ki hani diyorsunuz ya suyum önce damla damla geldi diye. Ondan önce hissediyormusunuz başka şeyler yani karnınızda sertlik yada ne bileyim hiç yoktan acayip hareketlenme yada inceden bir sızı yada bacaklarınızın arasında böyle iğne batıyormuş gibi bir dikenlenme filan yada sanki dibiniz düşüyormuş gibi bir his bide o gün asabi mi oluyor insan yada neşeli mi yada hiçbirşey yokmuş gibi hemen az az su mu geliyor.. Kusura bakmayın bende o dönemdeyim ve korkuyorum yanımda kimsemde yok cesaretimi topluyorum olacaklara karşı ama çok uzun sürmüyor.

Hanimlar, bildiginiz gibi benim yavrum da gaz problemi yasayan bebislerden birisi... Muhakkak ki bir yerlerlerden muskat adlı küçük hindistan cevizinin süte karıştırılıp bebişe içirilince, bebişin gazını rahatça çıkardığını ve mışşşıl mışıl uyudugunu bir yerlerden anneler duymuşlardır. Ben biraz pinpiriklice bir anne oldugum için muskat kullan diyenlere ragmen bebegime su bile vermezken hayatım boyunca agzıma girmeyen bir şeyi minik kuzuma vermeyi iyi ki reddetmişim.

Bebegine gaz giderici ve mışıl mışıl uyutucu muskat veren annelerin minicik yavrucakları için uyarıda bulunmak istiyorum, anneler; sakın sakın sakın bebeginize bu UYUŞTURUCUyu vereyim demeyin! belki gazını rahatça cıkarak belki siz ve bebeginiz rahatça uyuyacaksınız ama ne olur siz internetle tanışmış bilinçli anneler yapmayın bunu! bakın;

"""(muskat)Tehlikeleri
Sıvısı damara direk verilirse çok zehirleyicidir. Sütle beraber alınması bayıltıcı olabilir. Küçük dozlarda zararsız olsa da yüksek dozlarda delirmeye neden olabilir.

Uyuşturucu olarak popüler değildir çünkü yan etkileri vardır. Bunlardan bazıları baş dönmesi, yüz kızarıklığı, ağız kuruluğu, düzensiz kalp atışı, geçici kabızlık, idrar salmakta zorluk, mide bulantısı ve paniktir. Bunlar ilk altı saat içerisinde gözükür ve etkiler 3 güne kadar uzayabilir.....vs.vs"""

Bu güvenilir bir siteden yapılmış alıntıdır ve pek çok kaynaktan yaptıgım arastırma bu ifadeyi dogrulamaktadır.
lütfen kızlar bebişlerinize büyüklerinizin tavsiyesi olan bu zehirli uyuşturucuyu vermeyin!! Belki benim gibi uykusuz kalacak ve gündüzleriniz gazlı bebeginizi sakinleşirmeye calısmakla gececek ama en azından miniginize istemeden de olsa en ufak bir zarar vermemiş olacaksınız.

Hepimizin yavrucuklarına saglıklı uzun ömürler diliyorum. herkesin kötü etkilerinden haberdar oldugu hangi gıda maddesi varsa bu forumda bilgilerimize sunmasını bekliyorum.
Sevgiler....

Allah hayırlı bir ömür versin bebeğinize size.. Benim size sorum bir sürüdür ama yavaştan geleceğim :) çok merak ettiğim şu ki hani diyorsunuz ya suyum önce damla damla geldi diye. Ondan önce hissediyormusunuz başka şeyler yani karnınızda sertlik yada ne bileyim hiç yoktan acayip hareketlenme yada inceden bir sızı yada bacaklarınızın arasında böyle iğne batıyormuş gibi bir dikenlenme filan yada sanki dibiniz düşüyormuş gibi bir his bide o gün asabi mi oluyor insan yada neşeli mi yada hiçbirşey yokmuş gibi hemen az az su mu geliyor.. Kusura bakmayın bende o dönemdeyim ve korkuyorum yanımda kimsemde yok cesaretimi topluyorum olacaklara karşı ama çok uzun sürmüyor.

Sorularinizi zevkle yanitlayacagim insallah... Arada bir gec cevap verirsem kusuruma bakmazsiniz.
Malum benim minik ne zaman musade ederse, bende o zaman yazabiliyorum....
Amin insallah, Rabbim size de evladinizi saglikla kucaginiza almayi nasib etsin...

Ilk dogumunuz herhalde? Hic heyecanlanmayin ve korkmayin, Allah oyle guzel kararliyor ki herseyi.
Bende cok korkardim, hatta bir seferinde yine boyle suyum gelir gibi olmustu solugu hastanede almistik.
Fakat gelen suyum degilmis malesef, o yuzden ne kadar kafaya takarsan o kadar tedirgin oluyor insan...

Suyum geldiginde ne neseli ne de sinirliydim, gayet normal bir gunumdeydim.
Cisini kacirmis gibi oluyor insan, ancak en iyi oyle tariff edebilirim sana.
Benim herhangi bir agrim olmadi cok sukur, suyum gelmeye basladiktan sonra belimde agrilarim basladi.
Ama oncesinde suyumun gelecegini belirten herhangi birsey yoktu...
O kisisine gore degisiyormus, bunyeye gore, benim az az basladi sonra bol bol gelmeye basladi.
Soyle diyebilirim ki ped koymustum hastaneye gidene kadar tutsun diye, doktorum oyle tavsiye etmisti, fakat hastaneye varana kadar pantolonum SIRILSIKLAMdi.... Yani baslarda cok azar azar geldi sonra cogaldi...

Diyorum ya, serin kanli olmaya calis... Hos birsey dememin de faydasi yok kendimden biliyorum. :34:
Ama o an geldiginde inan bana Allah inanilmaz bir guc veriyor insana. O yuzden hic tedirgin olma.
Rabbim verecektir kolayligini...
:34:

Sorularinizi zevkle yanitlayacagim insallah... Arada bir gec cevap verirsem kusuruma bakmazsiniz.
Malum benim minik ne zaman musade ederse, bende o zaman yazabiliyorum....
Amin insallah, Rabbim size de evladinizi saglikla kucaginiza almayi nasib etsin...

Ilk dogumunuz herhalde? Hic heyecanlanmayin ve korkmayin, Allah oyle guzel kararliyor ki herseyi.
Bende cok korkardim, hatta bir seferinde yine boyle suyum gelir gibi olmustu solugu hastanede almistik.
Fakat gelen suyum degilmis malesef, o yuzden ne kadar kafaya takarsan o kadar tedirgin oluyor insan...

Suyum geldiginde ne neseli ne de sinirliydim, gayet normal bir gunumdeydim.
Cisini kacirmis gibi oluyor insan, ancak en iyi oyle tariff edebilirim sana.
Benim herhangi bir agrim olmadi cok sukur, suyum gelmeye basladiktan sonra belimde agrilarim basladi.
Ama oncesinde suyumun gelecegini belirten herhangi birsey yoktu...
O kisisine gore degisiyormus, bunyeye gore, benim az az basladi sonra bol bol gelmeye basladi.
Soyle diyebilirim ki ped koymustum hastaneye gidene kadar tutsun diye, doktorum oyle tavsiye etmisti, fakat hastaneye varana kadar pantolonum SIRILSIKLAMdi.... Yani baslarda cok azar azar geldi sonra cogaldi...

Diyorum ya, serin kanli olmaya calis... Hos birsey dememin de faydasi yok kendimden biliyorum. :34:
Ama o an geldiginde inan bana Allah inanilmaz bir guc veriyor insana. O yuzden hic tedirgin olma.
Rabbim verecektir kolayligini...
:34:

Ağlayarak okudum yazdıklarınızı malum duygusallık tavan bu aralar :43: İnşallah herşey yolunda gider işte yalnız olmanın verdiği tedirginlikte var. Allah yardımcımız olsun ve Allah razı olsun rahatladım şimdilik bu bile yeter :39:

Cogu kisi bebeklerdeki burun tikanikligini fark etmez ve bunu bazen gaz sancisi ile karistirabilir. O yuzden sizlerin bu bilgileri okumasini tavsiye ederim...
Eger bebeginizin o an icin uykusuzlugu yoksa, alti temiz ve karni toksa, ve hala agliyorsa... Burnu tikali olabilir...
Bebekler sümküremezler ve burunlarını temizleyemezler. Bu sebeple yeni doğan ve henüz yaşını doldurmamış bebeklerde en sık yaşanan sorunlardan biri burun tıkanıklığı ve buna bağlı olarak meydana gelen nefes alma güçlüğüdür. Önlem alınmazsa bebeğin yaşam kalitesi düşer ve uyku bozuklukları baş gösterir.Genellikle aileler, nedensiz yere ağladığını düşündükleri bebeklerinin nefes yollarını kontrol etmeyi akıllarına getirmezler. Anne ve babaların en çok söyledikleri cümle şudur; “karnı tok, altı temiz, gazı yok ve hala durmadan ağlıyor!”.
Evet gerçekten de bazen çocuklar sebepsiz yere ağlarlar ama çoğunlukla sürekli ağlamaların bir sebebi vardır. Aileler bir süre sonra ağlama şekillerinden bebeklerinin ihtiyaçlarını anlayabilirler fakat bazen ağlamaların frekansı ve şablonu öyle bir değişir ki aileler genellikle çaresiz kalır. Bu durumda mama, bez, gaz “kontrol üçlüsü“ne burun kontrolünün de eklenmesi bir çok uykusuz geceyi kurtaracaktır.

Peki Ne yapmali??
Yapılacak şey aslında çok basit. Doktorunuz büyük bir ihtimalle serum fizyolojik adında içinde sıvı bulunan küçük tüplerden yani burun damlası almanızı önermiştir. Çoğunlukla ihtiyaç duyulduğunda her deliğe 1-2 damla olarak uygulanmasını söylemiştir. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. 1-2 damla yoğun tıkanıklık yaşayan bir burun deliğini açmak için yeterli değildir. Bebeğiniz rahatlamasını istiyorsanız tüpün dörtte birini (çeyreğini) bir deliğe uygulamanız gerekir. Esas temizlik bu şekilde sağlanır. Yani her kullanımda iki burun deliğine yarım tüp kullanılması sonuç alınmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu işlemin tıkanıklığı yoğun olan ve hırıltılı nefes alan bebeklerde günde en az 4 en fazla 6 defa tekrar edilmesi önerilmektedir.

Serum Fizyolojik yeterli mi???
Tek başına serum fizyolojiği belirttiğimiz dozlarda kullanmak genellikle yeterli olacaktır. Burun içerisindeki birikinti genize doğru hareket edecek ve bebeğiniz bunu yutacaktır. Bu başlı başına bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır. Ancak genize doğru itilemeyen ve burun içerisinde kalanlar için de ayrı bir işlem uygulanması gerekir. Bu işlem için “aspiratör”e ihtiyaç vardır.

Aspiratörler iki türlüdür. Birincisi standart pompalı aspiratördür. Burnun ön tarafındaki küçük kalıntılar serum fizyolojik ile yumuşatıldıktan sonra bununla çekilebilir. Kullanımı oldukça basittir. Önceden pompasına basılarak burna (çok derine olmamak kaydıyla) sokulur ve basılı olan pompa parmaklar gevşetilerek serbest bırakılır. Bu sayede aspiratör içerisine hava çeker. Havayı çekerken de burundaki kalıntıları alır.

İkinci aspiratör çeşidi ise Otribebe markasının sunduğu nazal aspiratördür. (Başka markaların da benzer ürünleri piyasada bulunabilir. Yaygın olarak en bilineni Otribebe’dir). Pompalı modellerden farkı içerisine hava çekme işlevinin kullanan kişinin ağzıyla uygulamasıdır. Aspiratörün ağızlık kısmı ağza alınır diğer ucu ise bebeğin burnuna yerleştirilir ve yavaş ve düzenli bir şekilde içe doğru çekilir. Bu işlem her iki burun deliğine de uygulanır. Bu model aspiratörlerde pompa yoktur. Pompa görevini kullanan kişi üstlenmiş olur. Apiratörün tek kullanımlık yedek uçları vardır. Bittikçe yeniden temin edilmesi gerekir.

Hangisi kullanilmali??
Uygulama olarak standart pompalı aspiratörün kullanımı daha kolaydır. Ağızlıklı aspiratörlerde bebeğiniz burnuna birşey sokulmasında rahatsız olacağından sürekli başını hareket ettirecek ve uygulamanın tamamlanmasını zorlaştıracaktır. Pompalı aspiratörlerde de bu durum yaşanır ama işlem çok kısa olduğundan bebeğiniz huysuzlanmaya vakit bulamadan temizlik yapılabilir.
Ancak pompalı aspiratörün temizliği ağızlıklı olana göre daha kısıtlıdır. Pompanın hava çekme gücü çok fazla değildir. Bu sebeple ağızlıklı aspiratörle temizlik özellikle yoğun tıkanıklar için bire birdir.

Guvenlige dikkat edin...
Bu işlemler çok basit görünse de güvenlik çok önemli ve dikkat edilmesi gereken bir husustur. Serum fizyolojik tüpü (flakon) ve aspiratörlerin uçları bebeğin burnunun içerisine sokulmaya çalışılmamalıdır. Burun girişine yerleştirilmesi yeterlidir. Aksi halde zedelenmelere yol açılabilir.

Serum fizyolojik tüplerinin son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Daha da önemlisi tüpü bir kere açtıktan sonra en fazla 48 saat içerisinde tüketmeye özen gösterin. Bu süre içerisinde kullanılmayan tüpleri tekrar kullanmaya çalışmayın. Tüplerde bulunan sıvı ilaç içermez. %100 steril deniz suyu içerir ve burun tıkanıklığını açmak için en iyi sonuç veren sıvıdır.

Konun hayırlı olsun canım çok güzel oldu bu ilerde Allah nasip ederse bende gelirim sana bol bol sorular sorarım :16:

Bebişine Allah sağlıklı uzun ömürler versin size bağışlasın :16:

Ağlayarak okudum yazdıklarınızı malum duygusallık tavan bu aralar :43: İnşallah herşey yolunda gider işte yalnız olmanın verdiği tedirginlikte var. Allah yardımcımız olsun ve Allah razı olsun rahatladım şimdilik bu bile yeter :39:

Rica ederim... Anlayabiliyorum seni, bende son donemlerimde cok duygusaldim...
herseye agliyor veya sinirlenebiliyordum... Dogumdan sonra da oyle olacaksin sasirma...
Hele ilk gunler, insan bir tuhaf oluyor, 40 gun sonra duzeliyorsun...

O 40 gunun kerameti de bence vucudun kendine gelmesinden kaynakli.
Malum hamilelikte zaten hormonlar altust oluyor, duzene girmesi 40 gunu buluyor.
Ama gecicek, herseyin tadini cikart bence... Ve mumkunse bebek mevludu yapacaksan eger, 40 gunden sonra yap.
Benim tesadufi sekilde 40'imdan sonra yaptik, cok daha iyi oldu kanimca...
Insan cunku cok duygusal oluyor ve herseyi kaldiramiyor, ozellikle de kalabaligi...

Rabbim herseyin hayirlisini versin hakkinizda...
Yanlizliktan da korkma, dedigim gibi Allah veriyor kolayligini... :34:

Rica ederim... Anlayabiliyorum seni, bende son donemlerimde cok duygusaldim...
herseye agliyor veya sinirlenebiliyordum... Dogumdan sonra da oyle olacaksin sasirma...
Hele ilk gunler, insan bir tuhaf oluyor, 40 gun sonra duzeliyorsun...

O 40 gunun kerameti de bence vucudun kendine gelmesinden kaynakli.
Malum hamilelikte zaten hormonlar altust oluyor, duzene girmesi 40 gunu buluyor.
Ama gecicek, herseyin tadini cikart bence... Ve mumkunse bebek mevludu yapacaksan eger, 40 gunden sonra yap.
Benim tesadufi sekilde 40'imdan sonra yaptik, cok daha iyi oldu kanimca...
Insan cunku cok duygusal oluyor ve herseyi kaldiramiyor, ozellikle de kalabaligi...

Rabbim herseyin hayirlisini versin hakkinizda...
Yanlizliktan da korkma, dedigim gibi Allah veriyor kolayligini... :34:

:54: :54: :54: teşekkür ederim :)

Unutmamak gereken nokta, her gaz sancısı kolik değildir. Bebeklerin 5′te 1′i kolik sorunu yaşar. Tıbbi olarak bu duruma infantil kolik denir. Kolik bir hastalık değil bir sancı şeklidir. Bir bebeğin kolik olarak kabul edilebilmesi için sancıların sık tekrarlanan periyotlarla oluşması gerekir. Çoğunlukla ilk 3 ay, bazı durumlarda 6 ay sonra sindirime bağlı sancılar geçer. Bunun yanında başvuracağınız yardımcı yöntemler de olacaktır. Bu durumda olan aileler doktorlarından aldıkları “gaz sancıları normaldir kafanıza takmayın” telkinlerinden sonra çoğunlukla internetten çözüm yolları aramaya başlarlar. Esas kafa karışıklığı da bu noktada başlar. Herkes farklı bir ilaç veya yöntem önermektedir. Peki hangisi denenmelidir? Şu veya bu yöntemin bebeğinize zararı var mıdır? Ananelerimizden kalan eski yöntemler işe yarar mı? Yoksa modern ilaçlara mı yönelmek gerekir?

Eğer bu durum içerisinde olan bir ebeveynseniz bu soruların tek bir doğru cevabı olmadığını bildiğinize eminiz. Kullanabileceğiniz yöntemler ve ilaçlar konusunda kafa karışıklıklarını gidermek adına bir liste hazırladık. Buna bir internet derlemesi de diyebilirsiniz. Listeyi incelerken aklınızda bulunması gereken en önemli nokta şu olmalı:
listede yazılan hiçbir yöntem sizin bebeğinize iyi gelmeyebilir. Bazen ne yazık ki bebeğinizin sindirim sisteminin gelişmesini beklemekten başka çareniz yok. Yine de hala denemedikleriniz varsa aşağıda bir göz atın deriz.

BioGaiaİçerisinde bağırsak bakterileri bulunan organik bir ilaç. Bu bakteriler her insanın bağırsaklarında bulunan ve sindirimine yardımcı olan organik canlılar. Küçük bir şişe içerisinde satılıyor. Kapağı açıldıktan sonra oda sıcaklığında yaklaşık 1 ay boyunca kullanabiliyorsunuz. Canlı organizma barındırdığı için 1 aydan sonra kullanmanız tavsiye edilmiyor. Günde 3 defa kullanabilirsiniz. Fiyatı yaklaşık 35 TL civarında.

Sab SimplexPiyadaki en meşhur gaz ilacı olarak biliniyor. Sanıyoruz son yıllarda annelik veya babalık duygusunu tatmış herkes bu ilacı biliyordur. İlacın özelliği sütün içinde bulunan hava kabarcıklarını tamamen fiziksel olarak bir araya getirmesi. Bu sayede bu küçük hava kabarcıkları birleşip büyük bir gaz bulutu oluşturuyor. Bebeğin bunu çıkarması daha kolay oluyor. İlacın bir diğer özelliği ise kana karışmaması ve idrar ile tamamen atılması. Günde 3 sefer 7′şer damla olacak şekilde bebeğe veriliyor. Genellikle aç karnına verilmesi tavsiye ediliyor. Fiyatı 30TL civarında.

Nurse Harvey’sTamamen bitkisel bir şurup. Hazmı kolaylaştırıyor. Günde 3 defa çay kaşığı dozunda verilmesi tavsiye ediliyor. Diğerlerine göre büyükçe bir şişesi var. Fiyatı 18-20 TL civarında.

Rezene ÇayıHumana ve Milupa’nın çayları piyasada en çok önerilenler. Emziren annenin günde 2-3 defa içmesi önerilir. Ayrıca bu markların ürünleri yeni doğanlar dahil bebeklerde de kullanılabilir. Önerilen doz bir çay kaşığıdır. Her ne kadar annenin yedikleri ve içtiklerinin anne sütüne geçtiğine dair bilimsel bir ispat olmasa da bebeklerine vermekten çekinen anneler, çayı kendileri içebilirler. Hazımsılığı ve gaz sancıları giderdiği düşünülmektedir. Fiyatı 13-15 TL civarında.

Ben Nurse Harvey's ve Sab Simplex'i kullaniyorum.
Bazen gaz sancilari tavan yapiyor, o zamanlarda ise Humana'nin Kimyonlu Rezene cayindan 50 cc'ye 1 cay kasigi yapiyorum.
Fakat Rezene cayina dikkat etmek gerekli, belli bir dozajin uzerinde (doktorunuzun tavsiyesine gore) kesinlikle kullanilmamali...
Bunun en buyuk sebeplerinden bir tanesi, bebek sivi almis oldugu icin doyacaktir, rezenenin herhangi bir doyurucu etkisi olmadigi ve bebege vitaminsel anlamda birsey katmadigindan dolayi, beslenmesini etkileyebilir. O yuzden belirli dozajda vermek onemli...
Ben her gun vermiyorum rezeneyi, cok SIKISTIGIM zamanlarda kullanmayi tercih ediyorum, tavsiyem ise, bu konuda doktorunuza danismaniz ve ona gore kullanmanizdir...

Koliksiz, sancisiz, mutlu bebisler dilegiyle...

Son düzenleme:
Back