Bebeğiniz sizi uyutmuyorsa...

kurmis

Guru
Kayıtlı Üye
25 Şubat 2008
8.179
33
Bebeğiniz için her şeyi yapmaya hazırsınız; ancak doğumun üzerinden birkaç ay geçmesine rağmen o geceleyin saat başı uyanıyor, hatta bazen uyuduktan birkaç dakika sonra hemen ağlamaya başlıyor. Geceleriniz bir kâbus gibi geçiyor, uykusuzsunuz, mutsuzsunuz...

Bu durum, birçok anne ve baba için tanıdık gelir ve maalesef artık bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek vardır ki, uykusuzluk mutsuzluğu en çok tetikleyen unsurların başında gelmektedir. Ancak üzülmeyin, çünkü bunun da bir çaresi var. Normal olmayan bu durumu açıklamadan önce normal yani fizyolojik olan uyku düzeni nasıldır ona bir göz atalım.

Çocuk uyku düzeni ile erişkin uyku düzeni aslında aynıdır

Çocukların uyku düzenini anlamak için konuya biz erişkinlerden örnekler vererek başlayacağım. Sanırım bununla bağlantı kurmanız daha kolay olacaktır. Hepimizin genelde alışık olduğu bir uyku saati vardır. Bu saat yaklaştığında belirli bir düzende yaptığımız işler vardır; pijamalarımızı giymek, dişlerimizi ve saçımızı fırçalamak gibi. Yatak odamıza gider, ışıkları söndürür ve yatağımıza uzanır, yorganımıza sarılır, başımızı yastığımıza koyup uykuya dalarız. Gece boyunca da mutlaka uyanırız, örneğin sağa sola dönmek için. Ancak çoğu zaman bu anları hatırlamayız; çünkü uykuya dalabilmemiz için alışık olduğumuz koşullar; yani karanlık yatak odamız, kendi yatağımız, yorganımız ve yastığımız sabittir. Bu düzen bozulunca uyandığınızda tekrar uykuya dalabilme kabiliyetiniz sekteye uğramış olacaktır. Tatile ya da bir yere misafirliğe gittiğinizde yatağınıza ya da yastığınıza alışmanız uzun sürer. İlk gece uyku tutmaz belki de... İşte bu nedenle uykuya rahatça dalmak kazanılan bir beceridir, kendiliğinden gelişmez.

Bebeklerimize gelince; onlar için de aynı kurallar geçerlidir. Kendinize bir sorun "Benim bebeğim nasıl uykuya dalıyor?" diye. Aşağıda en sık görülen olasılıklar yer almaktadır; birini işaretleyin lütfen:

Emzirirken
Biberonla
Emzikle
Kucakta
Battaniye veya ayakta sallanarak
Pışpışlanarak
Ebeveyn yatağında, ebeveyn yanında.

Genelde anne veya babalar bebeklerini yukarıdaki koşullarla uyuttuktan sonra beşiğine veya yatağa yatırır. Ardından kendileri uyumaya çalışır. Ancak uykuları çok da uzun sürmez çünkü bir veya iki saat içinde bebeklerinin ağlaması ile uyanırlar ve tekrar aynı şekilde uyutmaya çalışırlar. Bu döngü döner, döner, döner... Size kötü bir haberim var; Bu duruma dur demezseniz, herhangi bir şey değişmeyecek ve aylar hatta yıllar boyu aynı şekilde devam edecektir.

Aslında bebeğiniz haksız değil. Düşünebiliyor musunuz, siz alışık olduğunuz düzen ile yatağınıza yattınız ve uyudunuz. Bir-iki saat sonra sağdan sola dönmek için uyandığınızda birden bire baktınız ki, salondaki koltukta yatar vaziyettesiniz. Tekrar uykuya dalmanız mümkün mü? Asla! "Ben buraya nasıl geldim?" Burada uyuyamam, alışık değilim. Ben yatağımı istiyorum ve oraya gidiyorum!" demez misiniz? Öyleyse bebeğinizden de farklı bir şey beklemeyin. Bebeğiniz uyanıp ağlayınca aslında size "Anneeeee (veya babaaaa) benim çok uykum var! Ama böyle uyumaya alışık değilim, benim uyumam için memeye ihtiyacım var!" demektedir. O sizden uykuya dalabilmek için haklı olarak alışık olduğu ortamı istemektedir.

Size iyi bir haberim de var; uykuya dalma alışkanlığı kazanılan bir beceridir ve eğitimle değiştirilebilir. Yani şu anki durumunuza mahkûm değilsiniz.

Uyku saatlerini düzene sokun

Bebeğinizin uykusunu düzene sokmak için bir yöntem vardır. Birinci aşamada bebeğinizi uyutmak için istediğiniz saati belirleyin. Bebeğinizin genelde uyuduğu saati hedef olarak seçmek başlarda size avantaj sağlayabilir. Örneğin saat 21.00'de uykusu geliyorsa saat 20.00 gibi belirli bir düzen geliştirin; mesela banyosunu yaptırın, ardından cilt bakımını yapın daha sonra da pijamalarını giydirin. Ona masal anlatabilir, hikâye okuyabilir veya şarkı söyleyebilirsiniz. Son olarak emzirin ve sonunda da o uykuya dalmadan doğrudan yatağına yatırın. Bebeğiniz altı aylığın üstündeyse koruması olan bir yatakta yatmalıdır. Işıkları söndürerek iyi geceler dileyin.

Bu noktadan itibaren izleyebileceğiniz iki yol var. Ya odada oturup bebeğinizin uykuya dalmasını bekleyebilirsiniz ya da ilk gece 2 dakika ara ile odasına uğrayıp "Bebeğim ben buradayım" diyebilirsiniz. Bunu yapmanızın nedeni bebeğinizin terk edilmiş duygusuna kapılmamasını sağlamaktır. Aklınızdan ne geçtiğini tahmin edebiliyorum, "Böyle yaparsam bebeğimin çok kötü ağlayacağı kesin!" Muhtemelen haklısınız, çok ağlayacaktır. Ancak bu durumda kendinize ve birbirinize hemen hatırlatın ki bunu onun ve kendi iyiliğiniz için yapıyorsunuz; ailece uygun bir uyku düzeni için yatırım yapıyorsunuz. Bir hafta ya da 10 güne kadar bebeğinizin ve sizin uyku düzeniniz çok daha iyi bir yere gelecektir. Bunu yapmadığınız takdirde büyük bir ihtimalle bir şey değişmeyecek ve eski huzursuzluğunuz devam edecektir.

Bebeğinizin ağlaması ile onu kucağınıza almayın ve pışpışlamayın

Bebeğiniz ağlama esnasında kusarsa yalnızca ağzını silin ve yatakta kusmanın olduğu bölgeyi silip üstüne çarşaf serin; bebeğinizi bu esnada kucağınıza almayın. Alırsanız şu mesajı vermiş olursunuz: "Eğer kusarsan seni kucağıma alırım." Böyle yaparsanız kusmalar her akşam devam eder. Belli sürede -ki bu süre bir veya birkaç saat olabilir- bebeğinizin uykuya eğilimi artacaktır. Bu durumda eğer 2 dakika geçtiyse ve sesi artık kesiliyorsa yanına gidip onu uyarmayın. İlk gecenizi başarıyla tamamladınız. Gece uyandığı takdirde onu emzirebilirsiniz ancak memede uyumamasına dikkat edin. Emzirme bittiği anda hemen yatağına yatırın. Yatağında kendi başına uykuya dalmaya alışsın ki, geceleyin uyandığında uyumak için alıştığı bu koşullar aynen devam ettiğinden, kendi başına uykuya dalabilsin.

İkinci gece aynı yöntemi aynen tekrarlayın; ancak yanına 2 dakika ara ile değil 5 dakika ara ile gidin. Yanında uyuyana kadar oturmayı tercih ediyorsanız aynen devam edin. Üçüncü gece artık ufak da olsa uykuya dalma süresinde bir fark görmeye başlarsınız. Yanına gitme süresini de 10 dakikaya çıkartın; dördüncü gece 20 dakika, beşinci gece 30 dakika... Çoğu zaman bir hafta sonunda düzenin epeyce rayına oturduğunu göreceksiniz.

Anne ve babalar kararlı tavırlarını sürdürmeli


Tavsiye ettiğimiz tekniğin uygulamasında bebeğiniz çok ağlayabilir ve sesi kısılabilir, ancak bu durum onun için zararlı değildir. Başlamadan önce evde kalan aile fertleri ve özellikle anne ve babanın uygulamaya sonuna kadar sadık kalacağı konusunda kesin karar vermeliler. Anne veya baba, bebeğin ağlama halinde bazen dayanamayıp onu kucağına almak isteyebilir; ancak bilin ki öyle yaparsanız bebeğinize şu mesajı veriyor olacaksınız: "Eğer ben yeterince ağlarsam o zaman onlar beni kucaklarına alıp eski düzene döneceklerdir!"

Bir sonraki sefere bu yöntemi denediğinizde ise ağlamalar çok daha fazla olacaktır. Onun için bu uygulamayı bir kere yapın ve tam yapın. Çocuğunuzun uyku düzeni hastalık, diş çıkarma, tatil veya başka evde yatıya kalmalar gibi durumlarda bozulabilir. Bu tür durumlar geçtikten hemen sonra eski düzenini yakalamak için yine aynı yöntemi uygulamalısınız.

Bu yöntem, gece belirli saatte uyuyan ve gece belirli dönemlerde uyanıp en kötü ihtimal ile emzirildikten sonra kendi başına yatağında uykuya dalan bir bebeğinizin olmasını hedeflemektedir. Olası ağlama veya başka nedenlerle tekniği uygulamak istemeyen anne ve babalar elbette olabilir ve bu karar onların hakkıdır. Ancak bu karar, anne ve babanın yaşamakta oldukları uyku düzenine razı oldukları anlamına da gelmektedir.
 
anlatılanlar çok güzel ve doğru ama ben bebeğim avaz avaz bağırırken çok dayanabileceğimi sanmıyorum açıkçası, zaten emerken uyuyor benimki mecburen yatırıyorum bende
 
valla oğlumda aağladığı an kucağıma alırdım ilk bebek olduğu için kıyamazdım kendisine çok güzel baktırıyodu bizde hemen kanıp kucağa alıyoduk şimdi ise kızımı kucağıma almadan emziriyorum bunu alıştırmak istemiyorum kucağa gerçi gazlı bi bebek olsa mecbur kucağa alacaktım Allahıma şükürler olsun bunda rahat ettim 2 gündür nazar değdi kızıma uyumuyo gerçi ama çok güzel bilgilendirmişsin bhk cım emeğine sağlık
 
bhk canım paylaşımın çok güzel emeğine sağlık. deniyeceğim inşallah faydasını görürüm.
gazlı bir bebeğim var ne kadar başarılı oluruz bilmiyorum tabi.
 
benım 13 aylık brı oglum var 3 aylıkken odasını ayrıdıgımda cok guzel uyuyordu 5 aylıkken uyku duzenı bozuldu yazıldıgı gıbı bazen uyusa bıle 2 dakıkada bır uyandıgı olurdu en fazla yarım saat uyurdu emzırerek uyutuyordum nerdeyse 10 aylık olana kadar cektım bı doktor onun duzensız uyumasının ıyı olmadıgını kesıntısız uyuması gerektıgını soyledı karnını ne derece tok olursa olsun bunu huy halıne getırmıstı doktor bayandı ve kendı cocugunu uykuya alıstırmak ıcın ılk gun 45 dakıka aglatmıs onun ıyılıgı ıcın bızde denemeye karar verdık oglumuzun ıyıcve uykusu gelınce yatagına koyduk tabıkı aglamaya basladı 15 dakıka agladı ve cok uykusu oldugu ıcın uyudu.ne mı oldu kesıntısız uyudu superdı ıkıncı gun oldu yıne cok uykusu gelınce yatagına yatırdım ve hıc aglamadı ondan sonra hep yatagına koyuyordum ve uyuyordu suanda 13 aylık ve uykusu gelınce odasına gıdıp yatagını gosterıp nen nen dıyor bende yataga koyuyorum uyuyor keske onceden yapsaymısım bıle dedım ıstersenız deneyım derım doktorunda bır bıldıgı vardır demı kendı cocuguna bıle uygulamıs uykuda cocuklar gelısıyor bu yuzden gelısımı bıle gerılıyebılır.ama tavsıyem ek besıne gecınce uygulamaya baslayın cunku gece yatarken muhallebı yedırıp tok oldugundan emın olursunuz doktor asla aglatıp kucagına alma yoksa ıkıncı kez koydugunda daha cok aglar cunku aglayınca senın dayanamayıp alacagını ogrenmıstır dedı.6 aylık bır cocugu ogretmek en kolayıdır ne kadar erken okadar kolay olur en fazla 1 hafta dırenıyorlarmıs ve sonunda o saglıklı uyku cekerken sızde rahat edıyorsunuz
 
yaw beni m oğlum çook küçük 40 ının çıkması için beklesek mi acaba

bhk cımçoook sağol cnm
 
benım 13 aylık brı oglum var 3 aylıkken odasını ayrıdıgımda cok guzel uyuyordu 5 aylıkken uyku duzenı bozuldu yazıldıgı gıbı bazen uyusa bıle 2 dakıkada bır uyandıgı olurdu en fazla yarım saat uyurdu emzırerek uyutuyordum nerdeyse 10 aylık olana kadar cektım bı doktor onun duzensız uyumasının ıyı olmadıgını kesıntısız uyuması gerektıgını soyledı karnını ne derece tok olursa olsun bunu huy halıne getırmıstı doktor bayandı ve kendı cocugunu uykuya alıstırmak ıcın ılk gun 45 dakıka aglatmıs onun ıyılıgı ıcın bızde denemeye karar verdık oglumuzun ıyıcve uykusu gelınce yatagına koyduk tabıkı aglamaya basladı 15 dakıka agladı ve cok uykusu oldugu ıcın uyudu.ne mı oldu kesıntısız uyudu superdı ıkıncı gun oldu yıne cok uykusu gelınce yatagına yatırdım ve hıc aglamadı ondan sonra hep yatagına koyuyordum ve uyuyordu suanda 13 aylık ve uykusu gelınce odasına gıdıp yatagını gosterıp nen nen dıyor bende yataga koyuyorum uyuyor keske onceden yapsaymısım bıle dedım ıstersenız deneyım derım doktorunda bır bıldıgı vardır demı kendı cocuguna bıle uygulamıs uykuda cocuklar gelısıyor bu yuzden gelısımı bıle gerılıyebılır.ama tavsıyem ek besıne gecınce uygulamaya baslayın cunku gece yatarken muhallebı yedırıp tok oldugundan emın olursunuz doktor asla aglatıp kucagına alma yoksa ıkıncı kez koydugunda daha cok aglar cunku aglayınca senın dayanamayıp alacagını ogrenmıstır dedı.6 aylık bır cocugu ogretmek en kolayıdır ne kadar erken okadar kolay olur en fazla 1 hafta dırenıyorlarmıs ve sonunda o saglıklı uyku cekerken sızde rahat edıyorsunuz

birebir uygulayan birinin ağzından duymaktan da ayrı güzel oldu.
teşekkürler canım verdiğin bilgiler için.
.
connie_49.gif
 
yaw beni m oğlum çook küçük 40 ının çıkması için beklesek mi acaba

bhk cımçoook sağol cnm

canım sizin için çok erken çünkü bebeğinin süte ihtiyacı var sık emzirmelisin.bu yöntem genelde 5 - 6 aylarda uygulanıyor benim bildiğim.arkadaşların da dediği gibi muhallebi yada mama verip tok olduğundan emin olup yapılmalı.
bizim uyku düzenimiz daha yeni oturmaya başladı valla.ilk zamanlarda bırakın odasında yatmayı kızımla birlikte yatıyorduk biz.şimdi bazen pışpışlayarak bazen ayakta sallıyarak uyutuyorum çünkü ağlama krizine giriyor yüreğim dayanmıyor.
 
birebir uygulayan birinin ağzından duymaktan da ayrı güzel oldu.
Teşekkürler canım verdiğin bilgiler için.
.[ımg]http://www.kolobok.us/smiles/artists/connie/connie_49.gif[/ımg]

ne demek canım ınsallah bı faydam olmustur o ılk gun aglamasına dayanmak zor oluyor ama sonra oda duzenlı uykuya dalıyor hem artık uyku saatınıde kendı belırlıyor uykusu gelınce yatagına goturuyor nen nen dıyor bu harıka bısey ben yaptım sız neden yapamayasınız dıyorumya en fazla 1 hafta dırenıyorlarmıs tabı aglayarak uyuyarak alısıcak almıyacaksınız.heryerde bu sekılde uyutmanın en ıyı oldugunu soyluyor basarmıs olduguma oyle mutluyumkı hergece uyanıp aglıyacagına bır kere toplu aglayıp rahat ettı dıye dusunuyorum.bı arkadasımız 40kı cıksın demıs 40ı cıksa bıle o gece emmeye tabıkı uyanıcaktır sakın 6aylık olup ek besıne gecınce karnının tok oldugundan kesınlıkle emın olunca uygulayın lutfen
 
evet henüz çok erken 40ı bile çıkmamış bebek için.o daha kendini anne karnında sanıyor.ben bişey öğrenmek istiyorum.bu uygulamayı yaptıktan sonra bebeğin davranışlarında,huyunda bi değişiklik oldu mu?benim bebeğim neşeli,keyifli,mutlu bir bebek çok şükür.ama bunu denedikten sonra huyu değişir,bize kızar,güvensizlik oluşur diye çok korkuyorum.
 
evet henüz çok erken 40ı bile çıkmamış bebek için.o daha kendini anne karnında sanıyor.ben bişey öğrenmek istiyorum.bu uygulamayı yaptıktan sonra bebeğin davranışlarında,huyunda bi değişiklik oldu mu?benim bebeğim neşeli,keyifli,mutlu bir bebek çok şükür.ama bunu denedikten sonra huyu değişir,bize kızar,güvensizlik oluşur diye çok korkuyorum.

walla sana katılıyorum, benimde bebğim 42 günlük, okuduğum her yazı "fazla ağlatmadan kucağınıza alın, aksi takdirde kendini yanlız hisseder ve bu da ilerde güven problemi yaşamasını sağlar" diyordu:1shok: aklım karıştı benim de:çok üzgünüm::bbo:
 
canım hıcbır sekılde huyu degısmedı zaten onlarherseyı anlıyorlar sabah oldugunda onu aslayalnız bırakmadıgı bılıyor ben sabah uyandıgında hemen yanına gıdıp sarıldım gunaydın annecıgım dıyerek cok tatlı konusmalar yapabılırsın o anlar merak etme onlar okadar akıllıkı sadece benım dedıgım olsun dıye dıretıyorlar asta okadar onada dayandım dıyorumya benımkı sadece ılk gun agladı ıkıncı gun asla aglamadı ama 1 hafta boyunca surdurenlerde varmıs onlar daha ınatcıdır ama asla almamanız lazım yoksa anlar senın onun aglamasına dayanamadıgını.dılerım basarırsın canım sonra emın ol oda sende cok rahat edeceksınız.benım kendı kafama gore uyguladıgım bır yontem degıldı doktor tavsıyesıyle bu yola basvurdum ıstersen bı doktorada danısabılırsın
 
biliyorum bu yöntemi.uygulayacağım aslında ama önümüzdeki hafta annemlere izmire gideceğiz.boşuna uğraşmış olmamayım diye dönünce uygulayacağım,bebeğim şu an 5 aylık.Ama işte bazı kaygılarım da yok değil.huyu değişir, ya da ileride güvensizlik oluşur diye korkuyorum ama sende haklısın o aslında biliyor durumu.bakalım.....teşekkürler deneyimin için...
 
kızlar bu durumda bizim durumumuz normalmi?? benim bebeğim 47 günlük oldu 2 saat bazen 1.5 saatte uyanıyor ve zaten zor uyuyor.. çokta emiyor Maşallah.. bırakmıyor şişiyor sürekli meme arıyor yataga bırakınca 2 dakkada bida uyanıyor. emsin emsinde nebiliyim en azından şöle 3 saat uyması gerekmezmii en azından geceleri.. gerçi buna çok şükür hamdolsun Allah yine bozmasında.. alışmışmıdır acaba. bu dediğiniz durumlar tam bana uyuyor.. dediğinize göre 4-5 aydan önce başlamak doğru değil. zaten nasıl ağlattırcam ama yani bu bebeklerin ihtiyacı dimi şuan? emmek ve ana kucağı.. alışkanlık değildir. Allah başka dert vermesin dealışkanlık olmasından korkuorum kucak ve memenin
 
tabii normal ,benim oğlumda iki saatte bir kakar emer tekrar uyurdu.kaldı ki gaz falan da olabilir bu kadarlıkken.sakın 3 aydan önce uykusuyla ilgili bişeye kalkışmayın bence.benim oğlum 3,5 aylık olana kadar yattığı yerde pışpışlayınca uyurdu,ne olduysa 3,5 aydan sonra oldu.
 
yazı için teşekkür ederim.
ama ben bunu yapabilir miyim orasını bilmiyorum. bebeğim çok gazlı bi bebek ve drumuz emdikten sonra yarım saat kucağından indirme ki gazını çıkartsın diyor. böyle böyle kucağa da alıştı bebişim. ne yapcam ben yaaakafamçokkarıştı
 
canım bnm bi arkadaşım bunu uyguluyormuş şuan. daha yeni konustuk bu konuyu bugun. doktor değiştirmiş ankarada ünlü bi doktora gitmeye başlamış. o tavsiye etmiş. onun bebişi nerdeyse 1.5 yaşında oldu ama.. ağlıyomus sonra yorgunluktan artık sızıp kalıomuş bi süre sonra. mecburen kulak tıkıyolarmış. gaddar görünebilirim ama dio yoksa gece uykusu gündüz uykusu çok düzensiz yattıgından anlamıo çocuk habire bizi arıyoo dedi. şuan memnun uygulamadan zorda olsa. sonucunu öğrenir tekrar yazraım. benim bebişte memişte uyuyoo. koyuyorum yataga 2 dakkada bida uyanıo. 5-6 kez ugrastıktan sonra uyu kalk uyu kalk anca yatırıyorum. 6-7 aydan sonra dewam ederse uygulamayı düşünebilirim eşimde olumlu bakıoo. gerçi nekadar erken başlarsak daha iyi 5-6 ay diyim yine konudaki gibi. bilinçlendikçe daha zor. büyüdükçe daha uzun ağlar beklerken bence. anneye güvensizliikk olurmu bilemiyorum. sonuçta çalışan annelerin çocuklarını başkası yatırıyoo... alışkanlık bu yani. bence çok gecikmeden denersek anneye güven sorunu falan olmaz gibi geliyo. ama emin değilim. bi kaç uzmandan bilgi alabilmeyi isterdim.
 
işte 5-6 aydan önce yapılırsa anneye güven sorunu oluyormuş misscim.
ben öyle cok araştırdım ki bu konuyu..
eşim ve ben iştahla bekliyoruz walla bu ayın dolmasını..
bide zaten yatırdıktan sonra arada görünmek veya kucağa almadan başında beklemek,
güvensizlik sorununu da ortadan kaldırıyormuş.

dediğin gibi daha da fazla geciktirmeden yapmak gerek.
ben öyle düşünüyorum yani...
 
X