Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Ek besinlere ne zaman başlayacağımızı, hangi adımlara dikkat edeceğimizi öğrenmiş olsak da hangi besinlerle ek besinlere başlayacağımız, hangi ayda hangi besini kullanacağımız ya da kullanmamamız gereken besinleri öğrenmemiz bebeğimizin beslenmesinde son derece büyük rol oynamaktadır.
Hangi ek besine hangi ay başlayacağımıza bakacak olursak;
6. ay ve sonrası
– Anne sütü
– Anne sütünün yanı sıra meyve suyu (mevsimine uygun olmasına dikkat edilmelidir)
– Yoğurt
7. ay
– Anne sütü
– Yumurta sarısı ( 1/8 ölçüsünde başlanıp gün aşırı verilerek arttırılabilir)
– Muhallebi
– Meyve suyu ve meyve püresi(cam rendeden geçirilerek)
– Yoğurt
– Kıyma
– Bitkisel yağlar
– Sebze püre veya sebze çorba(içine ekmek içi eklenebilir)
8.AY
– Anne sütü
– İyi ezilmiş ev yemekleri
– Pastörize peynir
– İyi ezilmiş tahıl- kuru baklagil
– Pekmez
– Yoğurt
12.ay
– Aile sofrasına oturtulup birlikte besin tüketimi gerçekleştirilmelidir.
Birlikte besinleri keşfe çıktığınız bebeğiniz için ilk 1 yıl tüketmemesi gereken besinlere bakacak olursak;
- Bal: Birçok çiçek tozundan oluştuğu için bebeklerde alerjik birtakım sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle 1 yaşına kadar önerilmemektedir.
- İnek sütü: 1 yaşından sonra mutlaka eklenmesi gereken inek sütü anne sütünden farklı olarak 1 yaşından önce demir eksikliği, kabızlık, alerji gibi problemlere neden olabileceğinden tercih edilmemelidir.
- Yumurtanın beyazı: Yumurta beyazı protein yapısı nedeniyle oldukça yüksek alerjik etkiye sahip olabileceğinden bebeğinize 1 yaşından önce vermemelisiniz.
- Sakatatlar: Yüksek kolesterol ve yağ içerikleri nedeniyle olduğu gibi aynı zamanda toksin veya virüs taşıma ihtimalleriyle 1 yaşından önce verilmemesi gerektiği gibi çocuk beslenmesinde de tercih edilmemelidir.
- Çay : İçeriğinde bulunan taninin demir ve diğer mineralleri bağlayıcı özelliğinden dolayı 1 yaş öncesinde de çocuk beslenmesinde de önerilmemektedir.
- Bitki çayları : Bazı farmakolojik ajanlar içeren bitki çaylarının güvenilirliğine ilişkin yapılan çalışma yoktur.
- Şeker : Boş enerji kaynağı olması, fazla tüketilmesinin iştahsızlık ve diş çürüklerine neden olması sebebiyle 1 yaşından önce önerilmemektedir.
- Bakla : Taze çiğ bakla tüketimi favizm denilen bakla zehirlenmesine yol açtığı için bebek beslenmesinde önerilmemektedir.
Burcu Özen Yeşil
ALINTIDIR