D vitamini, sadece d vitamini eksikliğini önlemek için veriliyor. Hani olur da bebek güneşten yeterince faydalanamazsa anneden aldığı depo 4. ayda tukendiginde d vitamini eksikliği oluşmadan müdahale ediyorlar yani doktorlar. Bu bana çok komik geliyor artık. Ortada hiçbir şey yokken ilaç başlanıyor yani. Şimdi bu damlaların adı vitamin diye güveniyoruz ama iki riski var. Birincisi damlanin sıvı formunu oluşturmak için kullanılan kimyasallar ve katkı maddeleri var. O sıvıyı elde ettikten sonra d vitamini ekleniyor karışıma. Yani bebeğe 3 damla veriyorsunuz, atıyorum 1 damlası d vitamini iken kalan 2 damla hacimdeki kısım d vitamini dışında bir şeyler oluyor. Neler olduğunu bilmiyorum ama kimyasal olduklarını biliyorum. Bir diğeri bu vitamini normalde güneş ışığı gördükten sonra vücudun sentezlemesi gerekir. Laboratuvar ortamında üretilen sentetik vitamini vücudun algilamadigi ya da zararlı algilayabildigini okudum.
Sonuç olarak bebeginizde d vitamini eksikliği oluşursa bıngıldağı geç kapanabilir. Bir de bıngıldağı zamanından önce kapanan ve beyin gelişimi sınırlanan bebekler var. Acaba d vitamini bu bebeklere nasıl etki yapıyor araştırmak gerek. Yani d vitamini hem erken hem geç kapanmayı mi önlüyor gerçekten?
İmkan buldukça bebeğinizi güneşe çıkarın. Bir on dakika ellerine güneş vursa o bile yeterli. Ben kışın bebeğimi sarıp sarmaladim kucağımda dışarı çıkardım 20 dakika kadar. Azıcık yüzünü açardım, azıcık ellerini. Gören belki deli derdi ama damlasiz zamanında kapandı bıngıldağı, kan değerleri normal ve hiç hasta olmadı dışarı çıkardığım zamanlarda. Bir de doğrudan gunes ışığı teması gerekiyordu sanırım emin değilim ama ben bebeğimi eve güneş vuran yere yatırdım kolunu bacağını açıp.
Tatlı ihtiyacım olduğunda suyla yapılmış un helvası yedim coook sonra akıl edip