Herkese merhabalar. Burası doğumdan önce takip ettiğim bir başlıktı, artık bir ayı devirdik. Geceleri emzirirken okuyacak bir şey bulamayınca buraya göz gezdiriyordum. Kendi deneyimlerimi yazsam işinize yarar belki diye düşündüm. Özellikle ilk kez anne olacaklar için. İnternetin kuytu köşelerinde dahi cevabını bulamadığım sorularım vardı. Baştan diyeyim baya uzun oldu umarım sıkılmazsınız.
37+6 da normal doğum yaptım. Hastane çantasına 2 gecelik, 2 pijama 1 sabahlık koydum. 1 gece kaldık, Pijamalara hiç dokunmadım, 1 gecelik bir de sabahlık giydim o kadar. Bedenleri seçerken zorlandım çünkü xs giyiyordum ve 20 kilo aldım. Giyside M bedenden yükseğini almadım. 169 boy 68 kilo ile doğuma girdim. 1 paket L beden depend kullandım. M alsam da olurmuş ama L bedeni öyle devasa büyük gelmedi.
Emzirme sütyeni çok faydalı. En az 2 tane alınmalı biri kirliyken diğeri giyilebilsin. Rahat hissetmek için (önceki ölçüm 75) 90 beden aldım. Bunda kup ölçüsüne bakmayın sırt ne kadar genişse o derece rahat edersiniz. Zaten meme boyutu gün içinde değişiyor. Ben geniş geniş giyiyorum. Penye olanları kuplu olanlardan daha iyi buldum. Kuplular çok kalın geldi, memeyi tuttururken arada bir katman oluşturuyor ondan zorluk yaşadım.
Gelelim emzirmeye hikayemize. Benim çantamda emzirmeye yönelik pompa, göğüs kalkanı ve lansinoh krem vardı. Lansinoh kremi hamilelikte sürüyordum, doğumdan sonra yara olmadığından 4 gün sürdüm sonra bıraktım. Doğumdan itibaren kalkanları kullandım, hem akan sütü topladılar hem de meme uçları boşlukta kaldı, kumaşa değmedi. Yara olmamasının en büyük yardımcısı kalkanlar bence. Göğüs pedini sağlık ocağındaki hemşireler önermemişti, ben de kullanmadım. Gümüş kalkanlar hakkında fikrim yok.
Doğumdan sonra en büyük kaosu emzirme sürecinde yaşadık. Hastane doğumun akşamına mama verin dedi. Bebeğim hemen memeyi tutsa da işin içine mama girince meme reddi başladı, ilk hafta yeterince uyandıramadığumızdan aç kaldı ve 2 gün fototerapi almak zorunda kaldık. Hastanede mama aldırana kadar gel memeyi sağalım deseler işler farklı olabilirdi belki.
Meme, mama ve biberon üçgeni dev bir bilinmezlik. Bedeninizin ve bebeğin nasıl davranacağını kestiremiyorsunuz. Sütünüz geliyor ama bebek meme tutmuyor olabilir. Mastit olmamak için sütünüzü sağmanız gerekebilir. Sütünüz hiç olmayabilir, doğal olarak mamayla ve biberonla tanışmanız gerekebilir. Bunlara hazırlıklı olun. Yani elinizin altında bir pompa olsun ya da hastanenizde kiralanıyor mu onu önceden öğrenin.
Bizde Bebek ağzıyla biberonu, parmağı falan çok güzel kavrıyordu ama meme ucum ve sıkınca fışkıran sütüm olmasına rağmen yumuşak meme başı ile cebelleşiyordu. İlk olarak meme uçlarını sert hissetsin de yapışsın diye silikon başlık aldık. Şu kelebek gibi olanlardan. Bebek biberon gibi algılayıp ufaktan emmeye başlamıştı ama aparatı meme ucunda tutması biraz zor. 20 tl gibi bir şey, yarası olanların da biraz acısını hafifletiyor sanırım.
kaşık biberon: mantıken sütü biberon dışında bir şeyle vermeyi amaçlıyor. Teoride güzel ama pratikte beslemesi çok uzun sürüyor. Bebek uyanacak da, lıp lıp diliyle içecek. He canım. Bir de doldur, boşalt dökmeden ağzına sık vs. Bana zor geldi. Onun yerine bebeği kaşık ya da bildiğimiz şırınga ile beslemek daha kolay bence. Yani bu ürünleri gece 3.40ta bebek ağlarken ve siz ayılmaya çalışırken kullanmaya çalıştığınızı farz edin.
Fototerapi için tekrar gidince hastanede bize emzirme destek sistemi (eds) ve şırınga yöntemlerini uyguladılar. Eds için bence şimdiden bir medikale gidip 2-3 tane 10luk şırınga ve 8lik nazal sonda boru alın derim, evde bulunsun. Toplasanız 15 tl etmiyor ama işiniz düşerse ki umarım düşmez, lohusa halinizle o çaresizlik anında medikal bulmak kolay olmuyor. Eczanelerde nazal sonda bulamadım. Eds için youtube da videolar var daha detaylı bakabilirsiniz. Çok zor bir işlem değil ama teferruatlı. Şansıma hastaneden çıktığımız gibi memeye tutundu o yüzden düzenek alsak da kullanmadık. İnternette 200 tlye satanlar var, ama dedğim gibi 15 20 tlye halledilebilecek bir şey bu.
Bu senaryoyu biberon kullanmak zorunda kalıp da memeye dönmeyi amaçlayan anneler için yazdım. Şırıngayla vermek de işte sütü sağıp şırıngaya yükleyip ağzından veriyorsunuz.
Gelelim ev gereçlerine. Aldıklarımı ve deneyimlerimi yazıyorum;
Mamajoo 3ü bir arada ısıtıcı: Başta çok matah bişiymiş gibi gelmişti ama şimdi sadece yer kaplıyor bence. İyi ki fıçı gibi olan 5lisini almamışım. Mamayı sıcak tutması dışında bir olayı yok. Sterilizatör kısmı tek biberonluk ve zaman alıyor. Önceden kurutuculu sterilizatörlere bakıyordum da 1 saat biberon kurusun diye beklenmez hanımlar. Yeri geliyor 15 saniyede mama hazırlamanız gerekiyor bunun için de düzenli ve kısa sürede biberon temizlemeniz lazım.
Weewell mikrodalga sterilizatör: Bunu seviyorum. 7 dk içinde bütün biberondur emziktir kaynar kaynar çıkıyor.
Baby me biberon kurutma düzeneği: 20 tl civarı, kaynatsanız da mikrodalga da kullansanız biberonları bir şekilde bir yere koymanız gerekiyor. Bu aparat sayesinde biberonlar bankoda sağda solda gezmiyor. Havada asılı kuruyorlar.
Baby nest: kedi yatağı gibi bir şey bendeki. bimden alınma. Beraber yatacaksanız gece bebeği ezmeyi önlüyor heralde. Biz salonda koltuk üzerinde kullanıyoruz. Daha teferruatlıları varmış pek bilmiyorum.
Reflü yatağı: bebek kankilerimizin mide kapağı sonradan geliştiğinden bir anda kusabiliyorlar. Uyurken boğulmasınlar diye işe yarar bir şey ama beni biraz sinir ediyor. Eğimli olduğu için kıpradıkça bebek aşağı kayıyor, düzelteyim derken uyanıyor. Ondan ayak ucuna bir şeyler dayamak lazım.
Kiraz çekirdeği yastığı: Bununla aşk yaşıyorum. Reflü yatağından çıktı bu. Mikrodalgaya 1.5 dk atıyorum. Bebeği yatırmadan önce soğuk yatağını ısıtıyorum, sonra da karnına ya da sırtına koyuyorum. Soğuk yatak yüzünden aniden uyanıyor bu vatandaşlar. Gaz sancısına da iyi geliyor.
Kamu spotu: bebeğinize sıcak su torbası kullanmayın, bir anda delinir minnoşu haşlarsınız Allah korusun.
Emzirme yastığı: a101den almıştım ama çok kalın geldi kullanmayı bıraktım. Belki ileride bebeğin önüne koyarım. Üzerine yatırıp gaz çıkaranlar da varmış. Denemek lazım.
Sling: Bayıldığım bir diğer icat. Bebek arabasını çıkarmak zor gelince bağlayıp gidiyorum yakın yerlere. Halkalı değil de sadece kumaş olanlarından. Hediye geldiğinden fiyat bilmiyorum.
Banyo gereçleri: Küvetin üzerine gerilen boncuk köpüklü file küvetten daha kullanışlı. Son 3 seferdir fileyi lavaboya koyup orada yıkıyoruz minnoşu. Ne eğilip belimizi ağrıtıyoruz ne de küvete dolan suyu boşaltıcam diye fıtık oluyoruz. Büyüdüğünde bakacağız duruma. Ondan küvetin gerekliliğini çok sorguluyorum, katlansa bile çok yer kaplıyor ve gereksiz pahalı.
Mustela çantalı bebek seti: İndirimde gaza gelip aldım ama bize çok uymadı sanki. Ufaklığın yüzünde pütürcükler çıktı, saçlarda konak başladı ondan mustelanın atopik cilt şampuanına geçtik. Çocuğun suratı yağlı, bedeni normal, bacakları da kuru ben anlamadım bu nasıl iş. Losyonu göbek kısmına, yağı bacaklarına sürüyorum ama çok kalıcı değiller. Set içeriğinden en çok bariyer krem kullanıyorum. Bence mustela bariyer kremi ile içeriği temiz daha ufak ebatlı bir şampuan ve losyon alın deneyin. Sonra cildinde bir sorun olmazsa büyük boy bir şampuana geçersiniz.
Emzik: chicco 0-2 aylık emziklerden aldık. 0-6 aydan daha uygun dediler. Ayrıca mikrodalga sterilizasyon kutusunda geliyor. 2li 70 tl galiba.
Biberon: avent, chicco ve tommee tippie pp. Bilerek cam almadım elimden kayar suratına düşürürüm ağır şeyi diye. En sevdiğim tommee tippie antikolik, sonra chicco.
Bebek bezleri: sleepy bio, sleepy natural, prima premium care ve molfix pure kullandım. Hepsi 1 numara beden. Sleepyler bir tık ince bu yüzden diğer iki markadan küçük duruyor. Prima çok güzel ama pahalı, molfix aşırı büyük ve acayip sızdırıyor, hem idrar hem kaka. 1 ayda 200 civarı bez kullanmışımdır daha fazla stoklamayın derim. Gerek duyarsanız 30lu paket alırsınız. Molfixler bitince muhtemelen 2 numaraya terfi edeceğiz. Ayrıca şokta satılan bebek örtüleri de çok faydalı, hele her yeri sulamayı seven erkek bebeğiniz varsa. Islak mendil de yenidoğan saf sulu olanlardan kullanıyorum.
Burun aspiratörleri: bakın bunun altını çizeceğim, serum fizyolojiği ebebekten mağazadan falan alın. Burada 30 tl olan şeye eczanede durum acil diye 80 tl verdik, ikisi de aynı. Burun aspiratörü de hem ağızla çekmeli hem de pompa gibi olanı var. Biz tazyikle sıkıp yıkama metodu kullanıyoruz, burunda sümük kalırsa da çekmeli olan güzel.
Korbell çöp kovası: hediye geldi. Koku sızdırmama konusu doğru. Kullanışlı buluyorum.
Baby me elektrikli salıncak: hediye geldi. Çok kullanmadık ve durup durmayacağı bebeğin o anki ruh haline bağlı. Kolik bebeklere öneriyorlar.
Kılık kıyafet: kolları kendinden eldivenli giysiler var. Katlıyorsunuz eller içinde kalıyor. Çok pratik ve bebenizin suratı çiziksiz, mutlu mesut yaşıyorsunuz. Yenidoğan çok almayın, bizim ovlan 1 ayda 6 cm uzadı 55 cm oldu. Geçen hafta aldığım bugün olmuyor. Hele kışın ortasında doğuracaksanız 1 aylık dış giyim falan hiç almayın muhtemelen siz dışarı çıkaramadan büyüyecek. Penye battaniye müslin, banyo havlısu elinizin altında bol bol olsun. Kışın bunları kurutmak zorlayabilir. Fermuarlı kolsuz kundaktan aldık ama kullanmadı çocuğum.
Bunların dışında doğumdan önce muhakkak çocuk doktoru bulun. Sağlık ocağında sizle ilgilenen hemşireyi telefonunuza kaydedin. Sarılık için beslenmeyi ciddiye alın ve önceden eşinizi, size kim bakacaksa onu bilgilendirin. Bir anda sabahlamalar başlayınca 3. Gün evde herkes perte çıkıyor. Sinirler geriliyor hazırlıklı olun. Emin olun, ilk haftada evdeki kedinin bile sizin emzirmeniz hakkında bir fikri olacak. Her gelen bir laf söylüyor. Takılmayın bunlara. İlaç, gaz damlası vs konularına girmiyorum, çünkü her doktorun yöntemi ve önerisi farklı. Bizim eylül analarında benim kullandığım damlayı öneren çıkmadı mesela daha. Çocuğa kimlik çıkarınca kaydı sizin e nabıza da düşüyor hemen. Sağlık ocağı aşı takibini oradan da yapabilirsiniz.
Sanırım bu kadar, inşallah hepiniz zamanında sağ salim bebeklerinize kavuşursunuz, hepinize kolay gelsin şimdiden. Keyifli alışverişler.