bebegimden kan alınırken

Annem kanser hastası.
İlk cerrahi müdahale edildi.
Ameliyatını oldu.
Servise alındı.
Bir hafta boyunca yanında kaldım.
Gündüz hemşirelerini de gece hemşirelerini de gördüm.
Kimisi maşallah mesleğinin gereğini yapıyordu. Kimisi biraz daha umursamazdı ama ihmal etmiyordu.
Velhasıl bir hemşireye denk geldik. Kadın bir afralı bir tafralı.
Azarlayarak konuşuyor.
Neyse dedim.
Ağrı kesiciler-antibiyotikler serum olarak veriliyor. Akşam bir ara vizite geldi. Bi antibiyotik bi ağrı kesiciyi masanın üstüne koydu gitti. Bilmediğimden bir şey demedim. Aradan bir kaç saat geçti. Bunlar niye burada duruyor diye içime süphe düştü. Daha önce olmamıştı. Kıza dedim ki "bak bunlar burada,böyle mi kalacak" (ses yükseltme falan yok. Gayet insani söyledim) vay efendim niye söylemiyormuşum. Onları anneme takacakmış. Neden takip etmiyormuşum. Diye. Bir azar yedim.
Sustum. Annem hasta diye gık demedim.
Kadına damar yolu açılıyor devamlı. Aynı hemşireye dedim ki annemin eli davul oldu ne olacak. "Birşey olmaz iner o" dedi. Ertesi gün ameliyatı yapan doktor gördü elini. " bu el ne böyle hemen ultrasona gitsin" deyip gönderdi bizi. Kadının elinde damar atlatılmış meğerse.
Hemşireye deli oldum. Raporlardan kızın adını aldım. Hastaneden çıkar çıkmaz bimere yazdım. Bana gelen cevap.
"İlgili hemşire o gün hastaymış,morali bozukmuş"
Ben de memurum.
Benimde canım sıkılıyor. Benim de moralim bozuluyor. Ama gidip kimseye afra tafra yapmıyorum ki onun mesleği adra tafrayı kaldıracak bir meslek değil.
Hastaysa da gidip rapor alsın. Hasta hasta geliyorlar ki rapor hakkı bitmesin sonra onu izinle vs ile bağlıyorlar.
Ama kimse onun hastalığını da afrasını da çekmek zorunda değil.
Yapamıyorsa bıraksın.

Okudugunuzu anlayamayisiniz nr kadar üzücü bir durum. Söylediğiniz gibi olmadi tekrar anlatırdim lakin yine anlamayacaksiniz.

Ne yazık ki ben de sizin beni anlamadığınızı düşünüyorum. Hemşirenin hatalı olduğu gibi sizin de iletişim kurarken hatanız olabileceğinden bahsettiğim için verdiğiniz cevap "Ne saçma bir yorum." oldu. Orada sakin kaldığınızı anlatıyorsunuz açıkçası bundan bile şüphe duymaya başladım. Sanırım tek beklediğiniz yanıt hemşireye giydirmek, sayıp sövmek. Bu tür konuşmadığım iki taraf açısından objektif baktığım için beni bağışlayın lütfen.

Azarda haklisin.Hastaymis ama rapor alamaz kolay kolay.Rapor konusunda buyuk baski var.Oncekikle calisanlar arasinda.Kimse kimaenin ni
nobetini almak istemiyor.Ben hastalik raporu 2 gun alinca servisim degisti.Azara hakki yok ama rapor kolay degil.Hasta calisiyorsun sevgilinden esinden ayrilmissin calisiyorsun.Bazisi abartiyor bazen ama kirk yilda bir mazeretli bozuk atan da var.Ozellikle acil hemsiresinde bu sikinti mazur gorulebilir.Bir hastaligi moralaizligi olmasa sahi yogunluk kalabalik karisiklik hizli olma derdi herkesin birsey sormasi gerebilir.Serviste yogunluk ve hiz daha az olacagindan hastalik ve moral harici luks dusuyor.Bazilari da sinirli olabiliyor ama o sinirini hastalardan cik calisma arkadaslarindan cikariyor.Ama tabiki sakin olmak zorunda..Cok nadir sekilde ben de yasiyordum acilde ama mazur gorulecek sekilde.Bu arada bu meslek cok saglam kafa ve sinir gerektiriyor

Yalniz lafi tersinden anlamayin yine.Hic cekecek halim yok.

Son düzenleme:
Ya iste disi onlari ici bu meslegi yakar.

Merhametsiz varlıklar diyorum ben bunlara sağlık bakanligindan. Bisey cikacagini sanmam benim kardeşim oluyorduda hasta reaksiyon gecirdi dediler kimseye güven yok hepsi birbirini korur
Ko-ru-maz.Inanin her biri hastalara cok daha iyi.Rekabet cok.Birkac hastadan alamadigini gordu diyelim damar yolu kotu diye yayar ;ortama idareye kadar gider.Idare mobbing uygulamaya baslar.Herseyde boyle .(kotu olmadigi halde birkac defa gormesi yeterlidir).vs.

Bir tek benim annemi azarlasa iyi. Çoğu hastaya öyle davranmış ki hani kimsenin bir şey dediği yoktu. Birine kızmıştır. O gün çok kötüdür anlarım. Beni azarlasın onu bile anlarım ama hasta azarlamak hele de ameliyatlı yatakta yatan kadını azarlamak pekte anlayabileceğim bir şey değil. Kaldı ki hastane bir tuhaf. Aynı zaman diliminde hasta bakıcının biriyle kavga ettim. Bir başka zaman diliminde ise(bunla ilgili konum var) babamın durumu laçka hale geldi. Adam 7-8 aydır ameliyat olacağım diye bekliyor. Şimdi özelde ise bir hafta içerisinde ameliyat olacak.
Neden?
Çünkü afedersiniz parası verilecek.
Ne bileyim sağlık sistemi çok kötü.
Çalışma şartları olsun.
Kişiler olsun.
Gerçekten allah kimseyi devlet hastanesine düşürmesin.
Çok berbat.

Cogunlukla hasta yakini azar yapiyor o da olmaz.Kimsenin kumseye azarlamaya hakki yok.Calisan da azarlanamaz.Soyleyecegini insanca soylersin.Azara azar karsiligi olasidir sasmamak gerek.

Cogunlukla hasta yakini azar yapiyor o da olmaz.Kimsenin kumseye azarlamaya hakki yok.Calisan da azarlanamaz.Soyleyecegini insanca soylersin.Azara azar karsiligi olasidir sasmamak gerek.
İnanki ılımlı yaklaştım. Dedim ya o gün sesimi bile çıkarmadım. Ama şikayetimi ettim. Tamam onun günü kötüdür.
Tamam hastadır. Ama annemi kimse azarlayamaz.
Hele de hasta yatağında.
Şu da var ki hastane çalışanları kadar da egosu olan memur görmedim.
Onlara muhtaç olduğumuzu biliyorlar. Ve bunu öyle güzel kullanıyorlar ki.
Özel hastane de şartlar daha mı iyi?
Maaş daha mı fazla?
Doktorlar ya da üstleriniz daha mı anlayışlı?
Çalışma saatleri çok mu iyi ki oradakiler bu şekilde muamele etmiyorlar. İnsanları azarlamıyorlar. Haklı dahi olsalar seslerini çıkarmıyorlar?
Devlette çalışan hemşire-doktor ile özel de çalışan hemşire-doktor arasındaki fark nedir?

Ya görevli görevini düzgün yapamıyorsa ? Neden çocuğumun her yerini deldireyim?!
Off
Sanki enseden topuğa kadar damar yolu açmayı deniyorlar.
Trend oldu şu zamanlar, milletin yavrusuna şifa adına dokunan sağlıkçıları yermek.

Sanki hayati riski var. Ki olsa hemşire o topa hiç girmez, direkt doktoru çağırır.

Sizlerin anneleri
Sizlerin kanını alan, aşınızı yapan
Sağlıkçılara, bu kadar bile ses çıkardı mı?

Hala hayatta, ve sağlıklısınız

Yapamıyorsanız başkası yapsın demek bence bir hakarettir. 5 kere denememiş ki hemşire 3.yü deniyormuş. Belki de başında telaşlı telaşlı davranıp hemşireyi heyecanlandırmış olabilirsiniz.

Biri size de hakaret etse mesleğinizi yapamadığınızı idda etse (o meslekten uzaktan yakından anlamadığı halde ) bir de o kadar stresin için de eminim siz de terslerdiniz.

Ben sağlık sektöründe değilim, burda o kadar sağlıkçı normal bi durum olduğunu belirtmişken siz neye dayanarak normal olmadığını söylüyorsunuz ?

iste bence asil sorun bu. turk milleti olarak "bilmiyorum" "yapamiyorum" demek acizlik olarak algilaniyor. ve malesef inatla denemeye devam ediyoruz. hemsire hanimin sozel ifadesinden anladigim kadariyla hirs yapmis illa ben alacagim diye. cocugunun elinin bu hale gelmesine gerek yoktu baktin 2dir alamiyorsun baska arkadastan rica et.bu kucuk dusurucu asagilayici birsey degil ki. her saglikci herseyde iyi olamayabilir. hele bebeklerde kan almada cocuk veya bebek hemsireleri var onlar almali herhangi biri degil.
herkesin elinin ayari ayni degil malesef ne kadar tecrube ederse de etsin olmuyor. misal zature olmustum 10 küsür tane igne vurulmam gerekti cocuktum. 2 hemsire vardi saglik ocaginda biri yumusak vururken digeri canima okuyordu o yuzden diger hemsireyi gorunce istemiyordum
velhasil kimsenin saglikcilara soyledigi birsey yok. burada bayanin atifta bulundugu sahis hemsireler degil.

Ben de size şöyle bir örnek vereyim; bir arkadaşımla hastaneye gittik ben troid, o da saç dökülmesi için. Kan tahlili istendi ikimizden de doğal olarak. Biz de birlikte kan aldırmak için sıra aldık ard arda. Yani aynı hemşire aldı kanımızı. Benim damarımı çok kolay bulmuşken arkadaşımın damarını bulamadı ve kızın kolu mosmor oldu. Hiç bir tepki vermedik, çünkü biliyoruz onun damarını bulmanın zor olduğunu.
Düşünün bir iş yapıyosunuz ve başınızda açık kollayan bir insan var ne kadar rahat olabilirsiniz ? Ayrıca 3 kere demek delik deşik etmek değil bence.
Ben çok üzülüyorum hemşirelere, bizler iyi olalım diye çalışıyolar ama sürekli ters tepki, aşşağılayan tavırlarla karşılaşıyolar. Zaten çalışma ortamları en stresli ortam. Bu işe gönül vermeyen biri yapamaz, içi kaldırmaz. Ama işi öğrenme süreçlerinde bezdiriyolar. Mesleğe hevesle başlayan, insanlara yardım etmek, şifa vermek en önemli gayesi olan arkadaşlarım 1-2 yıl içinde aldıkları tepkilerden sonra hissizleşmeye başladılar.
Sağlık çalışanları dışında hiç bir meslek çalışanına(polis, muhasebeci, öğretmen, mühendis) yapamıyosan başkası yapsın denmez. Hemşirelik doğuştan gelen bir vasıf değil. Yapamayacaksan neden okuyosunuz yazmışlar. Kimse okumadan önce yapıp yapamayacağını bilemez.

Bazen diyorum ki bu hemşireler doktorlar boş yere dayak yemiyor mu ne..? Yapamıyorsan git başkası gelsin ne diye delik deşik ediyorsun çocuğun elini.Hem suçlu hem de çemkiriyor mikrop Şikayet edin tabi baş hekime hasta haklarına olmadı Sabime şikayet edin.Haklarımız çok biz de kullanmalıyız.

Anne olsan anlardın. Konuşurum. Konuşacağım. Illa ki ölmesi mi lazım hak aramak için. ?? O zaman adam yaralayanlar hapse girmesin. Hırsızlık yapanlar da hapse girmesin. Ne de olsa kimse ölmedi hala yaşıyorlar.
Sizinki nasıl bir mantık yaa. Hemşire dediğimiz kişi işini düzgün yapmak zorunda. Savunmayi bırakın da kendi işinizi düzgün yapın yapabiliyorsaniz.

Hassasiyetiniz ve anlayışınız için teşekkür ederim tüm sağlık çalışanları adına.

-Bir sağlıkçı

Evet böyle hemşireler var malesef ama iyileri de var.bebeğimi hastaneye kan alınması için goturdugumuzde beni de cildirttilar.geldi önce kolundan deldi bi kaç yerden çocuk nefessiz kaldı. Sonra baktı yapamiyo elinden denedi ordan da alamayinca ayagindan denedi ve onu da beceremedi ve cocugum hirpalandigiyla kaldı. Nedir bu dengesizlik böyle ya.çok mu zor yapamıyorum deyip başkasını çağırmak. Bir de hemen damar ince diyorlar yapamayinca.damar sana ince de baska hemsireye ince degil mi o nasil aliyor tek seferde.hayret birsey ya.Ben okulda çözemediğim bir soru olduğunda öğrencilerime biraz üstünde düşüneyim şimdi yapamadım diyorum.bir çok meslektaşım da bunu yapabiliyor.yani bu hemsiredeki neyin egosu anlayamadım. Üstelik bir de cemkirmiş size.vazgeçmeyin sikayetinizden.

Farkındaysanız size azarladınız demedim, ben yapılan yorumlara cevap verdim. Sizinle ilgili kullandığım cümle ilk paragrafta. Lütfen önce okuduğunuzu anlamayı öğrenin. Iyi günler..

Çok şükür bana hep aklı mantığı vicdanı yerinde hemşireler denk geldi. Bebeğim tombul olduğu için zor buluyorlar damarı. 1 hemşire denemeden sadece parmağıyla bulmaya çalıştı yok ben yapamam dedi başka hemşire çağırdı. Ötekide 1 kere denedi olmadi zaten genç bi hemsireydi, yapamayinca zorlamayip oda baska bir hemşire çağırdı. Şimdi bu ikisi de hemşire. Peki çocuğu bu hale getiren hayvan ne? Sağlık çalışanı olmak zor bilmem ne vik vik ötenlere lafım tamam zordur ama insan olmak çok kolay. Vicdan sahibi olmak da kolay yapamadim beceremedim demekde kolay insan olmak da kolay. Zormuş da bilmem neymiş de banane senin işindeki stresinden. Bende grafikerim müşterim işimi beğenmediğinde olmadı baştan diyor. Paint kullanmayı beceremeyen bana iş öğretiyor. Dinliyorum bende paşa paşa. Çok yoğunsunuz bu sefer böyle olsun demiyor kimse. Senin lüksün ne? Sen neden ayrıcalıklısın? Kimin işi kolay? Sen egonu tatmin edicem diye benim çocuğumu bu hale getirirsen alnını karışlarım başlarım işine de stresine de. Stres topumu benim çocuğum. Kızım düştü diye bi kendimi bile dövebilsem dövecektim ben içim içimi yedi dikkatsiz mi davrandım diye. Sana neler yapmam... içim eridi çocuğun haline yazık günah biraz vicdan ya

Klavyenize ve kolunuza sağlık diyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…