Premature Bebekler Bebeğim 28 Haftalık Doğdu

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.

Eti şu an tek başına yiyemedikleri için sebze çorbasına katıyoruz canım. Sen tek başına veriyor muydun?
 
Eti şu an tek başına yiyemedikleri için sebze çorbasına katıyoruz canım. Sen tek başına veriyor muydun?

susuz haslayarak sonrada brendelden gecirdigden sonra veriyordum taneye alstirmak icin birde yanina patedes ve sebze hasliyodum.
corba nerdeyse hic vermedim cogunlukla gidalari püre olarak veriyordum büyüdükce taneleri fazlalastirdim.
 
susuz haslayarak sonrada brendelden gecirdigden sonra veriyordum taneye alstirmak icin birde yanina patedes ve sebze hasliyodum.
corba nerdeyse hic vermedim cogunlukla gidalari püre olarak veriyordum büyüdükce taneleri fazlalastirdim.

Canım sebze çorbasını püre şeklinde hazırlıyoruz sulu değil yani. İçinde kereviz, patates, havuç gibi mevsim sebzeleri oluyor. Bunları haşladıktan sonra tel süzgeçten geçiriyoruz.
2-3 defa çekilmiş suyunu çekene kadar pişirilmiş kuzu kıymasını da katarak ezip tel süzgeçten geçiriyoruz. Bir süre sonra tel süzgeçi de bırakıp sadece ezerek vermeyi düşünüyorum.

Blendır bebekler için zararlı. En önemli zararı gıdaların vitamin değerini düşürüyor. İkincisi bebek pütürlü gıdaya geçmekte zorlanıyor. Bu nedenle Prof.'ların da tavsiyesi gıdaların blendırdan geçirilmemesi, önce tel süzgeçle daha sonra sadece ezilerek verilmesi yönünde.
Başka güzel tariflerin varsa onları da yazar mısın? Sevgiler..
 

ben brendel sararli diye ilk kez duydum.
ben yurtdisinda ünüversite hastanesine götürüyorum besleme uzmaninin hasirladigi tariflerle bütüyorum bebislerimi.
sadece bana sebzeleri haslarken suyla temas etmemesi gerekdigini vitaminleri öldürüyormus dedi bende altina su koyarak sebseleri bir süzgecle üstüne asarak bisiriyorum eti susus bisiriyorum, kiyma kesinlikle verme denildi kiymada bakteri cekildikden 3 dakika sonra yükseliyormus pismis hali bile telikeli olabiliyormus bebeklerde
samanla kalici hastaliklara sebep oluyormus ve ben 1 yasina kadar yumurtada vermedim yumrtada bebegin ileri yaslarda kolestoron sorunlari cikariyormus arti bal süt pekmez gibi ürünlerde verme dedi uzman obez hastaligina sebep oluyormus.
 

Canım beslenme uzmanınız çok garip bir yol izlemiş. Yumurta o kadar faydalı bir besin ki anlatamam. İçeriğindeki kolin başka hiçbir gıdada yok. Ve yapılan son araştırmalar gösterdi ki kolesterolü artırıcı bir etkisi yok yumurtanın. Artık kalp hastaları bile yumurta yiyebiliyor. En doğru sebze pişirme yöntemi buharlı pişirici. Blendır konusunu da beslenme uzmanına sorarsan mutlaka sana açıklayacaktır zararlarını. Bal ve süt bebeklere 1 yaşına kadar önerilmiyor. Fakat pekmez bebekler için çok faydalı. Bize de annem bebekliğimizde pekmez, yumurta gibi besinleri vermiş ama hepimiz tığ gibiyiz. Yurtdışında obez sayısı fazla olduğu için belki de bundan çok korkuyorlardır. Türkiyede bebeklere pekmez ve yumurta daha erken zamanlarda başlatılıyor. Et konusunda da blendır kullanmadığımız için kıyma ile başladık. Fakat bütün etler kesildikten sonra uygun koşullarda bekletilip hazırlanmazsa bakteri üretir.
 
mehtap'ın dediğine aynen katılıyorum..
Mehtap'cım ben kıymayı 4-5 kez çektirdim 150 gr kadar onu düzleştirip kare halinde bölüp buzluğa attım.
her sebze pişirdiğimde çıkarıp sebzelerin içine atıyorum..
yani sebzelerle beraber kıymayı az suyla pişiriyorum.zaten iyice pişiyor. sonrada sebzelerle beraber süzgeçte eziyorum..
doğru yapıyorum değilmi ??????????????????????????
 

Canım kıymayı kendi suyunda kavurmadan pişirip sebze çorbasına ekleyebilirsin. Bu şekilde vitamin değeri daha çok oluyor.
 

uzmanima en kisa samanda soracagim.
sana katiliyorum annelerimiz neyi uygun gördülerse onu yedirmisler hata su an vermeyin denilen bali recel bile annem yogurta katip veriyormus 5 6 aylikdan itiparen. cigeri ezip corbalara katarmis bizede birsey olmadi.
galiba biz yeni dönem anneleri biras kendimizi kaptiriyoruz yok dr böyle dedi yok uzman böyle dedi.
bazen görüyorum kirsal kesimdeki cocuklari topac gibi yanaklar al al kan fiskiriyor acaba onlardami uzman denetimindemi bilmiyorumkismile
 

Bal ve reçel 1 yaşından önce kullanılmamalı. Sebebi reçel yapılırken şeker kullanılıyor ve bu bebeklere zararlı. Bal da 1 yaşından önce alerji riski nedeniyle kullanılmamalı. Ciğer için de 5-6 ay erken ama 8. aydan itibaren verilebilir. Bunlar bana mantıklı geliyor.

Aslında canım doğru olan birkaç uzmandan bilgi alıp söylenenleri kendi mantık süzgecimizden de geçirmek.
 
Canım kıymayı kendi suyunda kavurmadan pişirip sebze çorbasına ekleyebilirsin. Bu şekilde vitamin değeri daha çok oluyor.


Berkay'ın sapkasını seveyimmmm...
çok tatlı omuşşş bu serseri yahuu...gamyoncuiremsu
canım ben kıymayı kavurmuyorum, sebzelerle beraber (hepsini çiğden)
atıyorum . azda su koyup haşlıyorum...
yukarıda senin ne demek istediğini sanırım anlayamadım...
kendi suyunda kavurmadan demişsin ya
ben zaten kıymayı kavurmuyorum...
 

Babasının beresi:))
Şunu demek istedim canım. Kıymayı çiğden önce kendi suyunu çekene kadar pişirip yani kavruluncaya kadar değilde kendi suyunu çekene kadar pişirip daha sonra yaptığın sebzenin içine atarak tel süzgeçten geçirdiğinde daha faydalı olurmuş.
Ata nasıl bu arada? Neler yapıyor kuzucuk?
 
canım diğer topiğe yazım okursun Ata'Mla olanları...
bizim küçük kızlar derin defne beril ve ayşenur olan topikte yazıyor...
olur senin dediğin gibide yaparım..
öyle yapınca kıyma iyice telden geçiyormu ???
 
Biraz fazla bilek kuvvetiyle geçiyor canım. Zaten o şekilde pişirip sebze çorbasının içinde bir iki çevirdiğinde yumuşuyor.
 
vereliniortakcanım herseyden önce allah analı babalı buyutsun inan okurken agladım bende aynı seyler yasadım benım bebegımde 27 haftalık dogdu ve senın bebısın kadar sanslı degıldı 15 gun yasadı ve kaybetttım kuvezde kaldıgı surede naler yasadını anlıyabılıyorum zaten senı ancak yasıyan bırı anlıya bilir ve senı cok ıyı anlıya bılıyorum allah bebegıne uzun mu uzun ömürler nasip etsın ben 5 ay sonra yıne hamıle kaldım 4 aylık hamıleyım su anda ve cok sorunlar yasıyorum senınle paylasmak istedım eger benımle arkadas olmak istersen ben burdayım benı anlıyan bırılerıyle tanısmak cok ısterım canım kendıne ve bebışe cok ıyı bak onun sana cok ihtiyacı var
 

Haklısın canım küvezde bebeğini bekleyen anneler birbirini çok daha iyi anlıyorlar. Allah sabırlar versin çok zor bir durum gerçekten. Ama şimdi hamilesin inşallah bu bebeğini zamanında sağlıkla kucağına alırsın. Hamileliğinin sorunlu olduğunu yazmışsın canım nasıl bir sorun yaşıyorsun? Bir de erken doğumunun nedenini biliyor musun?
Bütün iyi dileklerin için çok teşekkür ederim. Sevgiler...
 
Bugün nöroloji muayenesi için Doç Burak Tatlı ile randevumuza gittik. Berkay'ın zaman zaman göz dalmaları olduğunu söyledim. Doktor Berkay'ın gözlerini, reflekslerini, oturmasını, nesneleri bir elinden diğerine geçirip geçirmediğini, göz takibinin nasıl olduğunu kontrol etti. Berkay aslında düzeltilmiş 6 ay 13 günlük ama doktor 7.5 aylık bebek gibi dedi. Gelişimini çok güzel buldu. Erken doğumdan kaynaklanan 3 aylık farkı 14 aylıkken kapatabileceğini söyledi. Berkay doktoru ilk gördüğünde ağlayınca bunun zekası adına çok iyi bir gösterge olduğunu söyledi. Normalde bebekler 7 aylıkken yabancıları ayırt edermiş. EEG çekilmesine gerek yok dedi. Üniversitede denver testi ya da fizik tedaviye gidelim mi dedim. Bunların hiçbirine gerek yok dedi. Bebeğiniz gayet sağlıklı üniversite hastaneleri ağır hastaların takibi için iyi ama sizin böyle bir durumunuz yok oralarda çok büyük çile çekersiniz dedi. Bir vezneye para yatırırken bile hastalar 2.5 saat bekliyor çok yıpranırsınız takiplerinizi eski doktorunuza yaptırmanız yeterli dedi. Kaç gündür içim içimi yiyordu acaba absans epilepsi olabilir mi diye ama doktor bütün bebeklerde göz dalması olabileceğini absans epilepsinin 5 yaşından sonra görülebilen bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Normal dalma ile absans arasındaki farkı nasıl ayırt edebileceğimizi sordum absansda çocuk dalarken diğer faaliyetlerini de kal gelmiş gibi dondurur ya da gözlerini arkaya devirir bir süre sonra aniden kendine gelir yaptığı şeye devam edermiş. Berkay birşeye daldığında o an ne yapıyorsa bu faaliyetini de devam ettiriyor. Bu şüphem artık ortadan kalkınca üzerimden sanki büyük bir yük kalktı. Berkay'ın baş çevresi hep biraz büyük çıkıyor. Daha önce de büyük çıktığı için kranial usg çekmiştik sonuçları normal çıkınca doktorumuz baş büyüklüğü genetik demişti. Bu doktor da Berkay'ın bıngıldağı kapanmadan yani 1 ay sonra falan bir kranial usg daha çektirmemizi söyledi. Nedeni daha sonra başka doktorlara götürdüğünüzde "bu bebeğin başı büyük film çektirin falan derler kranial usg bıngıldak kapandıktan sonra çekilemez elinizde son kranial usgsi bulunsun" dedi. Yani genel olarak kontrolümüz çok güzel geçti. Allah'ım bütün bebeklere ve Berkay'a sağlıkla büyümeyi nasip etsin.
 
mehtapcım cidden çok sevindim siz böyle güzel geçt diye anlttıkça ben burdan keyifleniyorum inanınki gelişimininde güzel olmasına ayrı bi sevindim bak korktuğun gibi deyilmiş göz dalmaları rabbim hepimizin bebeyini korusun darısıda benim kızıma olsun inş kaç cm berkayın kafa çevresi ki işte zamanında doğan bebek anneleri bunları yaşamıyo yani gözleri dalıyo yok bilmem ne biz hep diken üzerindeyiz ama Allahım hep böyle güzel haberler nasip etsin hepimizin kuzusuna
 
mehtap sen berkaya taneli gıdalar veriyomusun mesela pilav makarna yada çorbanın içinde şehriye gibi pirinç gibi şeyler yoksa süzgeçtenmi geçiriyosun
 

Çok teşekkür ederim canım. Berkay'ın baş çevresini doktor 45 cm ölçtü. Ben ölçtüğümde 44.5 ölçüyorum.Bebek gelişiminde baş büyümesi beyin gelişimini gösteriyor. Bizim kendi doktorumuzda kranial usg sonuçlarını görünce Berkay'a hep babası gibi kocakafalı olacak diyordu hep:) Evet canım zamanında doğan bebek annelerinin böyle endişeleri olmuyor. Biz riskli bebekler sınıfındayız ve bebeklerimizin herşeyini çok sıkı takip etmemiz gerekiyor hep. Ama inşallah günün birinde bizde onlar kadar rahat olabileceğiz. İnşallah canım Ecrin'in de kontrolü iyi geçecek buna çok inanıyorum.

mehtap sen berkaya taneli gıdalar veriyomusun mesela pilav makarna yada çorbanın içinde şehriye gibi pirinç gibi şeyler yoksa süzgeçtenmi geçiriyosun
Canım biz irmiği, pirinci tel süzgeçten geçiriyoruz. Ama 10-15 gün sonra artık sadece ezerek vermeyi düşünüyorum. Pilav ve makarna henüz hiç denemedim. Bu ek gıda konusunu haftaya Berkay'ı kendi doktoruna götüreceğim onunla enine boyuna konuşmak istiyorum. Benim de aklım bazı konularda çok karışık. Yani kronolojik yaşa göre artık herşeyi vermem gerekiyor. Ama düzeltilmiş yaşa göre biraz daha beklemem lazım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…