biz 3 gün önce işitme testine gittik, bazı sağlık sorunlarımızdan dolayı yaptıramamıştık. çok şükür iyi çıktı ama doktor teyzemiz öyle şeyler söyledi ki hayattan soğudum valla. 0-3 yaş arası bebeklere hiç-dikkat HİÇ- tv izletmeyecekmişiz, bakmasa bile tv nin açık olduğu ortamda dahi bulunmayacak sesini duymayacakmışız, çocuğu ayrı odaya koyup kendimiz de izlemeyecekmişiz, 3-7 yaş arası günde 15 dakika sadece çizgi film, 7 yaşından sonra da parça parça toplam 1 saat izleme hakkı varmış. bu arada 7 yaşına kadar bilgisayar da yasak. peki bunu nasıl sağlıycaz dediğimde de siz ona örnek olacaksınız, alarm kurup izleyeceğiniz programın saatinde açıcaksınız bitince de hemen kapatacaksınız dedi. ben de he he evet dedim, ama hiç olacak gibi görünmedi gözüme. tv çocuklarda çok ciddi işitme ve iletişim problemlerine ve de konuşma geriliğine neden oluyormuş. TV siz hayat da nasıl olur bilmiyorum bizde devamlı açık çünkü.
Böyle işkembeden konuşmak ne güzel, inşallah kendi bu söylediklerini yapıyodur..
Herşeyden sakınamam valla, hangi birinden sakınıcaksın ki. Dr bana 15 dk çizgi film izlet dedi. Tv açık bakmak isterse bakar napim ya.
Evet tv izlemesi kadar laptopun yaydığı radyasyon da zararlı,ama tabiki herşeyden sakınamaız.ama elde olan şeyleride basite indirgememek lazım..eskiden biz izledikde noldu dersek yanlışlk yapmş oluruz..
eskiden yayınlanan şeylerle şimdikiler birmi?
izletmek kadar duyması bile zararlı aslında..elden geldiği kadr kısıtlamak gerek.
tv,laptop ve aslında sıklıkla kullandığımız birşey cep telefonu, doğum yaptığımda doktorumuz o zaman farklıydı bana bebek kucağımdayken hiç bir şekilde cep telefonunun yakınımda olmaması gerekiyor demişti ben bunu uyguladım telefonları mutfakta tutuyodum başlangıçta ama o da dert oldu lakin ulaşamayan insanlar çıldırdı bu sefer bir şeymi oldu diye, en azından bebek kucağınızdayken gerçekten cep telle konuşmasak fayda var,
selduşcum benimde ailem uzakta bende hafta 1 msn'de bebişi gösteriyorum eğer kameran entegre değilse laptopa uzak tutup kamerayı bebişin yakınına tutabilirsin, kısaca laptop otizm açısından değil radyasyon açısından zararlı.
Bir de bu elektromanyetik dalgaları kesen böle kolye gibi yada çocuklar için iğne ucunda aksesuarlar var onlardan alan oldumu o işe yarayabilir bence
arakadaşlar ben yine sabiha hoca diyeceğim... kadın bebek nöroloğu ve şunu diyor. bebeklerin beyni saniyede 3000.000 görüntü fotograflıyormuş, bu kadar hızlı çalışma sadece 0-3 yaş arası oluyor. eğer cocuk oturup tv seyrederse tv de görüntüler normal hayattan daha hızlı aktığı için beyin her görüntüyü kaydetmeye çalılıyor.(halbuki yetişkin beyni onu seçiyor kaydetmiyor sadece anlık görüntü alıyor) dolayısıyla beyin hücreleri gereksiz yere görüntülerle dolmuş oluyor. yani fotograf makinesindeki hafıza kartının dolması gibi bişiy, sonra bu beyin hücrelerinde gerçekten alması gereken bilgiler için yer kalmıyor, mesela gülen bir yüz ifadesiyle gülme sesinin eşleştirilmesi gibi. bunu kazanamayıncada otizmin temelleri atılmış oluyor, bu çok şiddetli de olabilir hayatı boyunca hiç anlamayacağı seviyede de olabilir. çünkü otizm duygu ve görüntüyü eşleştirememekle ilgili bir hastalıkmış. oistikler aslında süper zekadır, gerekli gereksiz biiiir sürü bilgiyi hafızalarında tutabilirler, hatta hiç unutmayabilirler ancak bunları duygular ile eşleştiremezlermiş... bebek kanalları ve babay einstein gibi şeylerde görüntü bebeklerin algılayabileceği hızda akıyor yani biraza daha bebek versiyonu görüntüler. bence onlar tv kadar kötü değildir ama onuda sınırlamak lazım örn; günde 5 dk filan...
sabiha hoca 0-3 yaş arası bebeğin oyuncağı annesidir ve yakın çevresidir diyor elleri mimikleri sesi, vb. bol bol şarkı söyleyip oyunlar oynamak lazım.
çocuk büyütmek iğneyle kyu kazmak....
Bende Katılıyorum. Çünkü bende tv izleyerek büyümüşüm ve 9 aylıkken konuşmaya başlamışım. Uzmanlar abartıyor herşeyikızlar sakın yanlış anlamayın ama biz büyürken televizyon seyrettik hangimizde problem var bence bazen doktorlar abartıyorlar kimi doktor yürüteç zararlı diyor kimisi bindirin mesela 1 yaşından önce bebeklere süt vermeyin diyorlar biz nasıl büyüdük inanın ben anlamıyorum gün geçtikçe bir sürü şeyler çıkartıyorlar bende bir gariplik var sanırım
yaşınız kaç bilmiyorum ama biz büyürken tvde sınırlı saatte program oluyordu sadece trt vardı onun da saatleri belliydi yani kıyaslarken bu çok yanlış şimdiki tv programları ile küçüklüğümüzdekiler bir mi Allah aşkına bunu bahane etmeyelim. Benim doktorumda yasakladı 2 yaşına kadar çok zor ama yapmak zorundayız. Otizm gerçekten çok zor bir hastalık biliyorum ailemde var biraz sabır sadece
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?