• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Başörtüsü taktı arkadaşlarını kaybetti

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.691
698
http://www.milliyet.com.tr/-basortusu-takti-arkadaslarini/dunya/detay/2130772/default.htm

"Başörtüsü taktı arkadaşlarını kaybetti"
Flaman üniversite öğrencisi Silke Raats, bir sabah başörtüsü takarak okula gidince beklenmedik tepkilerle karşılaştı.

-basortusu-takti-arkadaslarini-kaybetti--6158295.Jpeg

Yakın çevresi ve arkadaşları onun "çıldırdığını" düşündü. "Yakında IŞİD'e katılırsa şaşırmayacağız" diye eleştirdiler. Silke'nin anlatımına göre çevresindekilerin üçte biri, onunla ilişkisini kesti.

Birlikte tatile gittiği en yakın arkadaşları bile yolunu değiştirip onu görmezden geldi. Aslında bu yaptığı bir sosyal deneydi.

Farmakolojik laboratuvar teknikleri bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Silke, yaşadığı Wilrijk ilçesindeki gençlik merkezinde, Türkiye kökenli çocukların ev ödevlerine gönüllü olarak yardım ediyordu.

Genç kız, boş zamanlarında mültecilere yardım programlarına da katılıyordu.

Son olarak Brüksel'de Maximilianpark'taki sığınmacılara yardıma gitmişti. Bu yüzden yakın çevresi ve okuldaki arkadaşlarından "sığ tepkiler" aldığını anlatıyor.

Silke de bu önyargılı bakışa karşı, İslam'ın sadece Radikal fikirler ve Suriye'deki savaştan ibaret olmadığını göstermek istiyordu.Bunun için bir ay boyunca herhangi bir Müslüman kadın gibi başörtüsü ile dolaşmaya ve gelen tepkileri filme almaya karar verdi.

Annesi de bu projeyi destekledi. Facebook profiline başörtülü bir fotoğraf koydu. İlk gün en çok zorlandığı şey, başörtüsünü bağlayıp iğneyle tutturmak oldu. Başörtüsü ile sokağa çıkıp okula gittiğinde ise karşılaştığı tepkiler son derece olumsuzdu.

Sert tepkiler

Başörtüsü taktığı haberi hızla yayıldı. Yakın çevresi ve arkadaşlarından da hem ailesine hem kendine sert tepkiler gelmeye başladı:

"O da herkes gibi normal olamaz mı? Tamamen çıldırdı."

"Bir Müslümanla beraber kesin. Bir Müslümanla evlenirse hiçbir zaman özgür olamayacak."

"Sığınmacı ve Müslüman arkadaşlarının çok fazla etkisinde kalmış."

"Benim çocuğum eve böyle gelse sokağa atardım."

"Hiçbir zaman iş bulamayacaksın biliyorsun değil mi?"

"Doğum günü için Suriye'ye bilet alalım. Yarın IŞİD'e katılırsa şaşırmayacağım."

"Aramızda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak biliyorsun."

"Benim yanıma fazla yaklaşmasın, kimbilir belki bomba atar."

fft16_mf6158316.Jpeg

Uzun deney çabuk bitti

Silke Raats'a gösterilen tepkiler bununla da sınırlı kalmadı. Birçok kişi onunla görüşmeyi kesti.

Silke, 10 gün içinde arkadaşları ve yakın çevresinin üçte birini kaybettiğini söylüyor. Yakınları hatta birlikte tatile gittiği en yakın arkadaşları bile sokakta onu görmezden gelip selam vermez olmuşlar.

Ancak, az da olsa başörtüsü takmasına olumlu yaklaşan arkadaşları da olmuş. "Sen böyle mutluysan, ben de mutlu olurum", "Bu senin kararın. Saygı duyarım", "Seni bu yüzden terk eden zaten gerçek arkadaşın değildir" diyerek destek vermişler.

Olumsuz tepkilerin giderek artması üzerine Silke Raats, bir ay boyunca takmayı planladığı başörtüsünü 10 gün sonra çıkardı.

Yaşadıklarını ve karşılaştığı tepkileri " 10 gesluirde dagen (10 kapalı gün)" başlığıyla video paylaşım sitesi Youtube üzerinden yayınladı.

(Kaynak: BBC Türkçe)

Olayin inanc,tercihle alakali oldugunu ve bu hanim kizi oldugu gibi kabullenme durumu oldugunu dusunmuyorum.

Arkadaslarinin yaptigi yorumlarina bakin...Isid,multeci,bombaci...Nasil bir imaj var muslumanlar hakkinda.11 Eylul zamani adi Muhammed olanlarin turist olarak bile cogu Avrupa ulkesine girisleri engellendi...Malesef bu tarz olumsuz olaylar Islam,onunla beraber basortusu,sakal vs bunlara karsi bir korkulari hatta onyargilari oluyor.

Yalnız kız feci güzel maşaAllah.

Dışlayan kişilikler müslüman bir ülkeye tatile gitseler 32 dişlerini göstere gösgere yürürler ama.

İyi de verilen tepkiler normal ki.
Kızı tanımıyorum ama aniden baş örtüsü taktığını görsem, o ülkede, şu ortamda, İŞİD muhabbeti benim de aklıma gelirdi gayet, o evden kaçıp işid'e katılan İngiliz kızlar falan tüm dünya tarafından okundu, o tepkiyi veren arkadaşı hiç garipsemedim o yüzden mesela. Ve diğer tepkilerin de dolaylı olarak bu tarz endişeler yüzünden oluştuğunu düşünüp, yine garipsemedim.
Dünya için şu an İslam hiçbir zaman olmadığı kadar korkutucu; tabiri caizse kötü reklam olan işid'le beraber anılan, etrafa her kızışında bombalar sallayan öcü gibi bir kavram. Normal yani.
Ha arkadaşlığını bitirme kısmı saçma evet. Ama o olumsuz tepki vermeyenler de İslam'ı doğru düzgün tanıdıklarından değil, kızın kararına saygı duyduklarından olumlu tepki vermişler.
Sosyal deneyi de bu arada çok s**ko olmuş, verilen olumlu veya olumsuz tepkilerin "sadece ve yalnızca" İslam'a verildiğini düşünmek çok sığca; insan ilişkilerinin rolü neredeyse İslam'dan daha büyük olmuş doğal olarak; saçmalamış küçük sista.

Cok normal cunku dunyada ne yazik ki muslumanlarin korkunc bir etiketi var ve bu etiketi koyanlar da yine muslumanlar.. yasadigim icin biliyorum gercekten muslumanligi taniyan insanlar zamanla oyle pozitif degisiyor ki..

Bu on yargi sadece onlarda degil bizde de var.. hatta bizdeki o kadar yapismis ki uzerimize oy verilen partilere bakilarak bile dislanabiliyorsun..

Cok normal cunku dunyada ne yazik ki muslumanlarin korkunc bir etiketi var ve bu etiketi koyanlar da yine muslumanlar.. yasadigim icin biliyorum gercekten muslumanligi taniyan insanlar zamanla oyle pozitif degisiyor ki..

Bu on yargi sadece onlarda degil bizde de var.. hatta bizdeki o kadar yapismis ki uzerimize oy verilen partilere bakilarak bile dislanabiliyorsun..
Evet, oy verilen partilere bakilarak dislanabiliyorsun demekte haklisin. Ben de hem basortulu, hem de AKPye oy verenlere suphe ile yaklasiyorum. Cunki AKP hem pis islerde adi cikmis, hem de gozumuzun icine baka baka, analari aglata aglata teror orgutunun her istedigini yerine getirmis, kanunlar cikartmis bir parti. ISIDi bile ilk duyuldugunda "onlar oyle seyler yapmaz" deyip arkalamisti. Daha sonra dis basinda kizi ve ISID, oglu ve ISID arasindaki yardimlasma ve ticaret iliskileri de yazildi cizildi, ne kadari dogru bilemem, o yuzden ille de boyledir de diyemem, ama mide bulandiriyor. Buna ragmen inancima uygun parti, musluman parti deyip bu partinin pisliklerini destekleyenleri inanclarinda samimi bulmuyorum ve basortulerini bahane etmeleri o basortuyu daha da itici hale getiriyor.

MHP de asiri sag bir parti, iki ilke ustune kurulmus bir parti, biri Turkluk, digeri Islam. Oradaki basortusu bana hic de itici, korkutucu gelmiyor, cok daha samimi geliyor, inanca saygi uyandiriyor. Cunki MHP'nin boyle pislikleri yok desteklenen, "ben dindar bir insanim" diyen birinin midesinin almamasi gereken.. Bilmem anlatabildim mi..

Verilen tepkilere sasirmadim bende.
Merak ettim video'yu izledim. Hicbir sey anlamadim tabi:KK70: fakat kizi cok pozitif ve sicakkanli buldum. Dunyanin boyle onyargisiz insanlara ihtiyaci var.

Izlemek isteyen olursa

Evet, oy verilen partilere bakilarak dislanabiliyorsun demekte haklisin. Ben de hem basortulu, hem de AKPye oy verenlere suphe ile yaklasiyorum. Cunki AKP hem pis islerde adi cikmis, hem de gozumuzun icine baka baka, analari aglata aglata teror orgutunun her istedigini yerine getirmis, kanunlar cikartmis bir parti. ISIDi bile ilk duyuldugunda "onlar oyle seyler yapmaz" deyip arkalamisti. Daha sonra dis basinda kizi ve ISID, oglu ve ISID arasindaki yardimlasma ve ticaret iliskileri de yazildi cizildi, ne kadari dogru bilemem, o yuzden ille de boyledir de diyemem, ama mide bulandiriyor. Buna ragmen inancima uygun parti, musluman parti deyip bu partinin pisliklerini destekleyenleri inanclarinda samimi bulmuyorum ve basortulerini bahane etmeleri o basortuyu daha da itici hale getiriyor.

MHP de asiri sag bir parti, iki ilke ustune kurulmus bir parti, biri Turkluk, digeri Islam. Oradaki basortusu bana hic de itici, korkutucu gelmiyor, cok daha samimi geliyor, inanca saygi uyandiriyor. Cunki MHP'nin boyle pislikleri yok desteklenen, "ben dindar bir insanim" diyen birinin midesinin almamasi gereken.. Bilmem anlatabildim mi..

o anlamda söylemedim aslında Saraylım.. X partiye oy verene koyun, Y partiye oy verene dinsiz, Z partiye oy veren terör diye dışlanılmasından bahsettim.. Bir de bizim ülkede yazılı olmayan bir kural var; bütün kapalıların X partisinden olduğu düşünülüyor ve farklı bir topluluğun içinde isen korkunç bir dışlanma ile karşı karşıya kalıyorsun.. Ben hiçbir Demokratın ya da Cumhuriyetçinin birbirini parti yüzünden dışladığını şahit olmadım Amerikada.. Belki de o yüzden bana iğrenç ve çok faşistçe geliyor bu ayrım..

bence olayın başörtüsüyle alakası yok öyle bir ayrımcılık olsaydı başörtüsüyle yurt dışında okuyan arkadaşım ayrımın alasını görürdü gayet güzel bitirdi geldi okulunu,youtube da zaten yorumlarda yazmışlar birden din değişimi şüpheli bulunur öyle ögrencilerimiz var yoksa başörtüsüyle alakası yok diye , diğeri tepki vermiş masum kıza verilen tepki doğrumu utan falan demiş , sonuç olarak kız birden kapanmış adamlar şüphe duymuş tabi.

o anlamda söylemedim aslında Saraylım.. X partiye oy verene koyun, Y partiye oy verene dinsiz, Z partiye oy veren terör diye dışlanılmasından bahsettim.. Bir de bizim ülkede yazılı olmayan bir kural var; bütün kapalıların X partisinden olduğu düşünülüyor ve farklı bir topluluğun içinde isen korkunç bir dışlanma ile karşı karşıya kalıyorsun.. Ben hiçbir Demokratın ya da Cumhuriyetçinin birbirini parti yüzünden dışladığını şahit olmadım Amerikada.. Belki de o yüzden bana iğrenç ve çok faşistçe geliyor bu ayrım..
Mevzu basortusu olunca ben o taraftan anladim. Dedigin dogru. Amerika icin de dedigin dogru. Ama Amerikada kim gelirse gelsin, ne yaparsa hepsini Amerika'nin menfaati icin yapmali ve bunu halkina kanitlamalidir. Amerikada hesap verme var, baskan da olsan, vali de olsan.. Burada kim guclu ise yaptigi yanina kar kaliyor, Adalet ve Hukuk askida olunca millet mahkemeyi kendi icinde kuruyor, kimini disliyor, kimini ayristiriyor, herkes herkesle kavga icinde.. Bir ise de yaramiyor, halkin kurdugu mahkemede cozum saglanmayinca ucurum her gecen gun biraz daha buyuyor. Boyle boyle ic savasa gidiyoruz iste..
Eskiden bu da yoktu. Biz istifa eden basbakan da gorduk, bakan da.. Hem de bugun gundemde olanlarin yuzde bir bahanesine..

Böyle birşey kaç gecede yapılır ki aslında.Düşünüyordur araştırıyordur çevresine söylemiyordur.Birgün onu başörtülü görürler.Tr de de olmayan şey değil.Evet Tr de de şaşırırlardı önceden.Şimdi o şaşkınlık azaldı..

Şimdi video'yu izleyince daha bi gıcık oldum, fazla profesyonel geldi çekimi falan, hatta viral olduğunu düşünmeye başladım.
Zaten sonunda "secretly sponsored by de lijn ve samsung" yazıyor.
Neys'

Kız Belçikalı, bırakın Belçika'yı İstanbul'da Türk arkadaşım bir gecede kapanıp okula işe öyle gelse ben de "hayırdır IŞİD'e mi katılıyorsun" derim.

Mevzu kızın kapanmasından ziyade böyle radikal bir değişikliği bir gece yapmış olması.
Ne alaka işid ve başörtüsü
Çok çirkin bir yaklaşım olduğunun farkındamısınız..

Back
X