Merhaba
,lezzetli ,süslü bir o kadar da pratik bir tarifle geldim
.Burma baklava deyince çoğumuzun aklına bayram tatlısı gelir,çoğumuz ince yufka açmayı bilmeyiz,böyle durumlar için hazır yufkası yapmışlar,çok ta iyi yapmışlar.Hamur açmayı bilen biri bile bu lezzetden faydalansın derim ben.Misafir geldiğinde ,ziyafet sofralarında kurtarıcı bir tarif.Şimdi tarifimize geçelim.Benim kulandığım 28 cm lik kare borcam ölçüsü.
Malzemeler;
Eki Görüntüle 2123925
Baklavası için
18 tane hazır baklavalık yufka
200 gr tereyağ veya margarin (ben 150 gr margarin +5 kaşık sıvıyağ kullandım ,sıvıyağı yağı inceltmek yufkaya daha kolay sürme amaçlı kullandım)
1 kase ince dövülmüş fındık (kalın dövülürse yufkayı sararken yufkayı parçalayabilir)
Şerbeti için;
2 çay bardağı su
2 çay bardağı süt
3.5 çay bardağı şeker
Kullandığım çay bardağı küçük boy değil de aida denilen çay bardağı ölçüsü.
Yapılışı;
Önce 18 tane yufkamızı alıp ,gerisini tekrar poşetine koyalım ,baklava yufkası çabuk kurur,o yüzden aldığımız yufkaları temiz bir bez arasına koyup,yaptıkça yeni yufkayı alalım.
2 yufkayı üstüste koyup,yumurta fırçasıyla yufkanın her yerine eşit olarak sürelim.
Daha sonra aynı şekilde fındığımızı serpelim .
2-3 parmak genişliğinde katlayıp,tercihen ince oklovamızı yufkanın üzerine koyup ,sıkıca dolayarak sıkı rulo yapalım.
Rulo hale gelmiş yufkayı yanlardan ortaya doğru iterek büzdürelim ve yağlanmış borcama dizelim.
Yufkamız bitene kadar aynı işleme devam edelim.
Yufkamız bittiğinde,kalan yağımızı borcamdaki yufkaların üzerine gezdirelim ve fırına atalım.
Üzeri kızarana kadar pişirdiğimiz tatlımızı soğumaya bırakalım ,soğuyunca istediğimiz ölçüde dilimleyelim.
Soğuyan tatlımıza ılık şerbeti ağır ağır dökelim.
Eğer daha çıtır seviyorsanız şerbeti döktükten 5 dakika sonra tatlınızı başka bir kaba alabilirsiniz,ama yoğun şerbetli seviyorsanız bırakı
Eki Görüntüle 2123926
Eki Görüntüle 2123927
Eki Görüntüle 2123928
Eki Görüntüle 2123929
Eki Görüntüle 2123930
Eki Görüntüle 2123931
Eki Görüntüle 2123932
Şerbetin yapılışı;
2 bardak suya 3.5 bardak şekeri koyup ,kaynadıktan sonra yaklaşık 10 dk kaynatalım.Sonrasında altını kapatıp oda sıcaklığındaki 2 bardak sütü ilave edelim,birden soğuk süt katarsanız kesilebilir.Ben şerbetten 3 kaşık süt dolu kaba koyup, ılıştırıptekrardan şerbete kattım,şerbete katılan süt iyice karıştırılır,ılıyınca tatlıya katılır.
Herkesin damak tadına göre şerbet ölçüsü vardır ,ben genelde yoğun şerbetli sevmediğimden 4 bardağa 3.5 bardak kulanırım ,normalde nasıl şerbet yapıyorsanız yarı yarıya süt-su oranına dikkat ederek yapabilirsiniz şerbeti.
Eki Görüntüle 2123933
Eki Görüntüle 2123934
Eki Görüntüle 2123935
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Eki Görüntüle 2123936
Eki Görüntüle 2123937
Eki Görüntüle 2123938
Eki Görüntüle 2123939
Eki Görüntüle 2123940
Eki Görüntüle 2123941
Eki Görüntüle 2123942
Eki Görüntüle 2123943