Şimdi gelelim bakla konusuna arkadaşa katılıyorum denemedim ve buna sansımda yok bakla zamanı deil cünkü bulursam kesin deniycem sonuclarıda yazarım.
Ve sizlere sunu iletmek istedim
Bakla özellikleri
* Hemen heryerde yetişir.
* Misri ve kıbti olmak üzere iki çeşittir. Çiçekleri, unu, kabuğu kullanılır. Gıda yönünden çok zengindir. Baklanın taze olanının faydaları daha çoktur.
* Hazmı kolay, besleyeici bir bitkidir.
* Çiçekleri zamanında, gölgede kurutulur ve kapalı kutu larda saklanır.
Bakla faydaları
* Baklanın 15 gr. Çiçeği bir litre suda haşlanır, günde bir kaç kaşık içilirse, idrarı söktürür, vücuttaki zehirleri di sarı atar. Böbreklerdeki taşların kumların düşmesine yardım eder. Böbrek ağrılarım dindirir, iltihabı giderir.
* Kanı durmayan yaralarda ikiye bölünüp yapıştmlırsa, kanı durdurur ve insana uyku verir.
* Baklanın kabuğu kıl biten yerlere dövülüp sürülürse, bir daha o yerlerde kıl çıkmaz.
* Bakla suyu ile yüz yıkanırsa cilt güzelleşir. Sülük konulduğu zaman kan kesilmezse,baklamn yarısı kan akan yerlere konulursa derhal kanı keser.
* Arpa unu ile karıştırılıp, çıbanlara yakı gibi konur. Kulak arkasında ve göz altında olan şişlere balla karıştın lıp sürülebilir.zeytin yağı ile karıştırılarak yakısı konu lursa hanazir hastalığına iyi gelir.
* Kabuğu ile beraber suda pişirilip sirke ile yenirse bağır sak yaralarına ve müzmin ishale iyi gelir. Fakat pişirir ken ilk suyunu değiştirmek gerekir ki gaz ve şişkinlik yapmasın. Eski baklanın gazı daha azdır.
* Kabuğunu üzüm şurubu ile pişirip erkek organlarında, memede olan şişlere ve vücuttaki leke hastalığına yakı gibi konulursa faydalıdır.
* Dövülmüşü bademyağı ile pişirildikten sonra şeker de katılarak yenirse, öksürüğe ve her cins göğüs üşütmele rine iyi gelir.dövülüp ince elekten geçirerek göze sürü lürse kataraktı iyileştirir.
Uyarı: kadınlar aşırı yerse hamileliği önler, tavuklar fazla yerse yumurtadan kesilirler.