• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bakıcı ikilemi

İşte yine aynı kavram kargaşası.
Konuda bahsedilen ve birçok kadının bakıcı adı altında ev yardımcısı aradığını biliyoruz.
Bakıcı, sizin deyiminizle en basiti acil tıp eğitimli olmalı, pedagojik eğitimden söz etmiyorum bile.
Çocuğun dönemine göre bütün gereksinimlerini, motor becerilerini takip edip eğitim de verebilecek profesyonel bakıcılık mesleğini edinmiş kimselerle; mahallede, apartmanında ek gelir olsun diye çocuğa göz kulak olan kimseleri aynı denkleme koymamalısınız, koyamazsınız da.
Haksızlık burada.
Anlatmak istediğim sadece bu.
Bir işe girerken nitelikleriniz önceliklidir, bu hanımlar ise yevmiyeli gündelik işçi kategorisindedir.
Mesleğin ağırlığını tartışmıyorum, ev yardımcılığı da çocuk bakımı da en en ağır işlerdendir ama iş edinmek, bu alanda kariyer bambaşka bir olay.
Sapla samanı karıştırıyoruz, onu ayrıştırmaya çalışıyorum.

Siz evde yoksanız ve evde bıraktığınız çocuğunuzu koruyup kollamak üzere birisiyle anlaştıysanız; bu kişinin adı "bakıcı"dır. Ve tek görevi çocuğunuzu koruyup , gözetmek , onunla ilgilenmek olmalıdır.

İşin içinde çocuk, çocuğun güvenliği ve sorumluluğu varsa ; her 2 tarafta bu sorumluluğun ağırlığını net olarak anlamalı.

"Ev yardımcısı" , evde çocuğa bakan bir ebeveyn veya aile ferdi (abla/teyze/hala/anneanne /babaanne vb) varsa söz konusu olabilir ancak. Ki bu durumda da çocuğun korunması ve bakımından sorumlu tutulmamalı yardımcı.

Hah aynı şekilde yatıp uyurken de aynı riskler geçerli değil mi?
Aksine daha tehlikeli küçücük bir bebek, ne yapacağı bilinmez ve uyanık, sürünüyor geziyor.
Neden bunları görmek yerine bir bebeğe bakan insanın yatıp uyuması değil de çorba yapması tehlikeli olabiliyor?
Yiğidi öldürelim, hakkını verelim lütfen ama!!

Bakıcı uyusun dediğim bir mesajım bulunmuyor. Sapla samanı karıştıran kimse kendisine yazmalısınız.

İş meselesini bilmem de çocuğun ısındığı hangisi ise onu tercih eder vakit kaybetmeden de diğer tarafı mağdur etmemek için ya kusura bakmayın derdim.

Tamam bakıcının görevi tabi ki çocuk bakmak. Çocuğun uyuduğu bir süre zarfında molasını yaptıktan sonra çocuğun yemeği ve ütüsü şeklinde önceliği çocuk olan şeyleri yapabilir. Fazlası zaten beklenmemeli etik değil. Lakin annenin yardıma ihtiyacı olduğu zamanlarda evi toplamak gibi ufak işlerde yardımda bulunmasında sakınca yok. Bunun yanında ekstra dinlenmeli molasını da yapmalı. Kimse bakıcılara asgari ücret vermiyor. En azından benim çevremde bu şekilde. Yani kısacası etik olan sadece çocuk bakmak olsa da baştan iki kişinin nasıl anlaştığına bağlı bir durum bence

1 gece önce yatmadan yapınca tazeliği gidiyorsa size bizim buzdolabını öneririm?
Bu tercih için hesap mı vereceğim. Akşam zaten çocuğuma bakıyor ve yoruluyorum, yedir içir oynat uyut… zamanım yok. Yani şu akıl dolu yorumları çalışanların yapması da ayrı enteresan. Artı evdeki mevcut yemekleri öğlende yeme ihtimalleri var, iki çocuk bir bakıcı var bende ve her gün yemek pişmesi gerekiyor

çocuğuma bakıyor ve yoruluyorum, yedir içir oynat uyut

Hah işte... bu cümleyi bir kaç kez de bakıcı açısından okuyun olur mu?
Ben de çalışan kadın olduğum için evimde çalışanın halinden anlıyorum zaten.
Öğretmendin sanırım. Öğretmen yok diye sanq branş dışı derse bir dönem girmeni isteseler canın sıkılır.

Öğretmendin sanırım. Öğretmen yok diye sanq branş dışı derse bir dönem girmeni isteseler canın sıkılır.
Yıllarca işimize iş eklendi zaten. Yaşın kaç bilmiyorum ama eskiden eokula not girmiyorduk artık giriyoruz mesela… iş hayatında dinamiklere ayak uydurmak şart. Dediğim gibi bizim evde her öğlen üç kişi yemek yiyor. Akşamdan kalan bitebiliyor vs… kadın söylemiş bakıcı yaparım demişse daha bunu eleştirmenin manası yok. İstemeyen bakıcı yapamam demiş zaten.

Sorma ya, bir dönem öğretmen yok diye beden eğitimini verdilerdi bana da. Yok böyle bir dert, arkadaş ne yapacağını şaşırıyorsun. Ne var ki beden dersinde demeyin, branş dışı ise elin ayağına dolaşıyor.
Bu arada, benim gördüğüm bakıcıların hiçbiri ev işi falan yapmıyorlardı. Çoğu kişi ne asgari ücret veriyor ne de sigorta yapıyor. Konu sahibi de muhtemelen maksimum 3000 falan verir. Ondan da ütü, temizlik ve yemek bekliyor. Hayırlı işler, bol güneşler yani. Nerede bulduysa söylesin biz de alalım, evde bebek yok ama gelsin bana baksın. :olamaz:

İşte yine aynı kavram kargaşası.
Konuda bahsedilen ve birçok kadının bakıcı adı altında ev yardımcısı aradığını biliyoruz.
Bakıcı, sizin deyiminizle en basiti acil tıp eğitimli olmalı, pedagojik eğitimden söz etmiyorum bile.
Çocuğun dönemine göre bütün gereksinimlerini, motor becerilerini takip edip eğitim de verebilecek profesyonel bakıcılık mesleğini edinmiş kimselerle; mahallede, apartmanında ek gelir olsun diye çocuğa göz kulak olan kimseleri aynı denkleme koymamalısınız, koyamazsınız da.
Haksızlık burada.
Anlatmak istediğim sadece bu.
Bir işe girerken nitelikleriniz önceliklidir, bu hanımlar ise yevmiyeli gündelik işçi kategorisindedir.
Mesleğin ağırlığını tartışmıyorum, ev yardımcılığı da çocuk bakımı da en en ağır işlerdendir ama iş edinmek, bu alanda kariyer bambaşka bir olay.
Sapla samanı karıştırıyoruz, onu ayrıştırmaya çalışıyorum.
Bu konuda gördüğüm en mantıklı yorum.

Bütün gün isyerinde çalışıp eve gelip hem çocuğuyla hem evisleriyle uğraşıp yorulan kadinla, sadece işi bebek bakmak olan birinin yorulması aynı sey mi Allah aşkına, azıcık mantık yahu

Bütün gün isyerinde çalışıp eve gelip hem çocuğuyla hem evisleriyle uğraşıp yorulan kadinla, sadece işi bebek bakmak olan birinin yorulması aynı sey mi Allah aşkına, azıcık mantık yahu
Tabi bakıcı da tüm gün bebek baktıktan sonra hizmetçi bulunan eve gidiyordur. O da evine gidip ev işi varsa çocuğu vs uğraşıyor. Şartlar eşit yani. Kısacası azıcık mantık yahu

Yani size en uyanı tercih edin tabi.
Öbür bakıcıya da haber verin madur olmasın başka iş bakar sonuçta

Ne kadar ücret vereceksiniz?Öğlen gelip 4de gidecekse ve çocuğunuz 2saat uyuyorsa kadın pek birşey yapmamış oluyor zaten.Yemegini evde yiyip gelir akşam yemek vakti olmadan da evine gidiyor.Ne çok abarttik sanki 12 saat aç susuz insan çalıştırıyor konu sahibi.Yuklenmeye bayiliyorsunuz.

Taze fasulye nasıl yarım saatte hazır oluyor bende onu anlamadım aynı şekilde senelerin ev hanımıyım elim pratiktir. Pilavda olacak bide yanında. Fasulyeyi tencereye koyup sen burda usul usul piş bakalım diycez herhalde :)
Ayıklanmış fasülyeyi tencereye koy üzerine soğan, konserve domates, salça, zeytinyağı ekle. Altını kıs kendi kendine çok güzel pişiyor. Sizin evde masterchef yemekleri pişiyor herhalde

Evi de üstüne yapalım bakıcının? Bakıcı tutmuş insnalar yapmıyor bu yorumları çok belli
Bir bakici lobisi var ama anlamadım ben de bu işi. Her iki taraf karşılıklı anlaşmış diğerlerini ne ilgilendiriyor, eğer konu sahibi cocuk bakımı dışında ek iş yaptırdığı için mağdur olursa da bu onu ilgilendirir. Ev işi yapmak istemeyen bakici da kabul etmesin, zorla mı çalıştıriliyor. Zaten yarım gün çalışacak bir bakicidan bahsediyoruz, şartları konuşmuşlar anlaşmışlar. Her gün evi baştan aşağı süpürüp cam silmeli gibi bir beklentisi de yok. 1 saat mola yapıp 1 saat de ufak tefek ev işleri yapabilir bu gayet insani bi durum

Kendi temizliğimi kendim yapıyorum. Ayda bir gelen kadına bebek baktırmadığım gibi gelen bakıcıya da ütümü yaptırıp pisliğimi temizletmem. Akşamdan yemekler de yapılır evde
Haftada 1 gelen temizlikçi var. Ne yazmışım kendi yediği öğlen yemeğini fazla yapıyor bizde akşam yiyoruz. Elbet tüm gün yediklerini makineye atacak. Mutfağı dikey süpürge yapacak. Fazladan akşamdan yıkadığım çamaşırı aşıyor. Siz evi kendiniz temizleyip yemeği kendiniz yapıyorsanız kocanızla ortak bile yapsanız, akşam eve gelince çocukla ilgilenmiyorsınuzdur zaten.

Back