avukat 16 tapuyu aradım canım yasa değişmiş önceden eşin bilgisine gerek yokmuş ama şimdi ya iki tarfta gidip bu aile konutudur diyecekmiş ya da ispat etmek için mahkeme açılacakmış.
bana uygulama çok saçma geldi zaten ikametgah aynı yerde aile cüzdanı var daha nein ispatı gerkiyo ki
canım elimde 2011 basım kitap var, sen söyleyince kontrol ettim. dediğin gibi bir değişiklik yok. sonra programdan resmi gazete tarattım onda da öyle bir şey yok; olsa önce benim haberim olurdu. TMK.194 çok açık, onu geçiyorum.
Şimdi Tapu Sicili Tüzüğü ne diyor?
Temlik Hakkını Yasaklayan Şerhler İçin Aranacak Belgeler
Madde 57 – Temlik hakkını yasaklayan şerhler için;
a) İhtiyati tedbir için mahkeme kararı veya yazısı,
b) İflasın veya konkordato ile verilen sürenin şerhi için yetkili merciin resmi yazısı,
c) Kanunların yasaklayıcı şerh verilmesini öngördüğü hallerde kanunda belirtilen belgeler,
d) (Ek: 8/11/2004-2004/8109 K.)Aile konutu şerhi için, konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan ve varsa apartman yönetiminden alınmış belge ile birlikte vukuatlı nüfus kayıt örneği veya evlilik cüzdanı,
Aranır.
İlgili genelgede şu şekilde;
.C.
BASBAKANLIK
TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜGÜ
Tasarruf Islemleri Dairesi Baskanligi
Sayi : B021TKG0100001-073-1559/ 11.06.2002
Konu :4721 sayili Türk Medeni Kanunu
Genelge No
2002/7
TAPU VE KADASTRO ..... BÖLGE MÜDÜRLÜGÜNE
............TAPU SICIL MÜDÜRLÜGÜNE
............ KADASTRO MÜDÜRLÜGÜNE
4721 sayili Türk Medeni Kanunu 1/Ocak/2002 tarihinde yürürlüge girmis olup, yapilan düzenlemeyle mülga 743 sayili Türk Kanunu Medenisi'ndeki düzenlemelerde degisiklikler yapilmis ve ilave yeni hükümler de getirilmistir.
I-AILE KONUTU SERHI: ( M.K. m.194 )
1) Malik olmayan esin talebiyle: Evlilik birliginin resmen devam ettigini kanitlayan nüfus kayit örnegi ile bu konutta birlikte yasantilarini sürdürdüklerini kanitlayan muhtarliktan alinmis belgenin ibrazi halinde "Aile konutudur." serhinin islenmesi,
2) Tasinmaz mal maliki olan esin ya da eslerden her ikisinin birlikte talebiyle: Evlilik cüzdani veya nüfus kayit örneginin ibrazi halinde baskaca bir belge aranmaksizin "Aile konutudur." serhinin islenmesi,
3) Aile Konutu,eslerin bütün yasam faaliyetlerini gerçeklestirdigi ve düzenli yerlesim amaciyla kullandiklari mekanlari ifade ettiginden, zaman zaman ya da hafta sonu kullanmak amaciyla edinilen yazlik konut, dag evi gibi konutlar Türk Medeni Kanununun 194 üncü maddesi kapsamina girmediginden, bu yönde gelecek taleplerin karsilanmamasi,
4) 4721 sayili Türk Medeni Kanununda üçüncü sahsa ait tasinmaz mal üzerine "aile konutudur." serhi verilmesine iliskin herhangi bir düzenleme bulunmadigindan, 194 üncü maddenin son fikrasinda yazili olan durum nedeniyle üçüncü sahsa ait tasinmaz mal üzerine serh verilmemesi...
diye devam ediyor.
Kanun değişikliği yok ama danıştay 2011 haziran ayında, yazdığım tapu sicil tüzüğü 57.m ile genelgenin 1. maddesinin durdurulmasına karar vermiş.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde de Medeni Kanun 194. Maddesi yürürlüğe girdikten sonra 11.6.2002 tarih, 2002/ 7 sayılı genelgesi ile uygulamanın bu yönde yapılmasını tüm teşkilatına duyurmuştu.
Bu defa Danıştay 10.Dairesinin 13.6.2011 tarih, E.2010/11873 sayılı kararı ile Tapu Sicil tüzüğünün 57 maddesinin 1.fıkrasının ve ilgili genelgenin ‘’Aile konutu şerhi’’ başlıklı bölümünün 1. Maddesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.
Bunun üzerine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tüm teşkilatına yeni bir talimat göndererek Yargısal süreçte mahkeme tarafından aksi yönde bir karar verilinceye kadar, malik olmayan eşin talebi ile aile konut şerhi işlenmesi için mahkeme kararı aranılması gerektiğini bildirmiştir.
Böylece, şimdilik malik olmayan eş ancak mahkemeden karar alırsa aile konut şerhi işlenebilecek.