gerçekten çok tşk ederim. çok açıklayıcı cevaplar yazmışsınız. kafama takılan diğer noktaları da hem paylaşmak hem de sormak istiyorum.
kimine göre gerçekten büyük bir nedenim olmayabilir ama biz bu apartmanda onlarla yaşadığımız takdirde sorunlar artarak devam edecek. ve tartışmaların sıklığı da gün geçtikçe artacak. çocuğumun böylesi bir ortamda büyümesini gerçekten istemiyorum. eşim ise ayrı bir eve taşınmayı asla kabul etmiyor. ve ben de çok bunaldım. bazen evi terkedip ailemin yanına gitmek istiyorum. ya da ayrı bir ev tutup,taşınmak..
bunları yaptığım takdirde, aleyhimde kullanılabilir mi? hukuki anlamda herhangi bir sorun teşkil eder mi? ya da boşanabilmek için hukuken geçerli ne gibi gerekçelerim olmalı?
boşanmak için evlilik birliğinin temelinden sarsılması gereklidir. yani birlikte yaşamanın artık mümküm olmaması, bunun için de kanunda başlıca sayılan zina, hayata kast, onur kırıcı davranış, pek kötü muamele, terk, akıl hastalığı kesin boşanma nedenleridir.
zina yapan, hakaret, akıl hastası olan veya evi terk eden eş değil, diğer eş davayı açmalıdır.
zina yapan, hakaret, akıl hastası olan veya evi terk eden eş davayı açarsa ve diğer eş boşanmak istemezse dava reddedilir.
eğer daha öncede belirttiğim gibi kendi evinizi sadece yatmak için kullanmıyorsanız ve evden giderseniz ailenizin yanına ya da evi taşırsanız; terk eden eş durumuna düşersiniz ve kusurlu siz olursunuz. sizin açtığınız dava reddedilir.
ancak eşiniz sizin kusurlu hakaretinize rağmen boşanmayı kabul ederse de tazminat veya kendiniz için nafaka alamazsınız.
evlilik birliğine müdahelede bulunan 3. kişi boşanma nedeni edilemez. kayınvalidem çok karışıyor diye boşanamazsınız mesela.
başlıca boşanma nedenlerinin dışında ne gibi sebepler evlilik birliğini temelinden sarsar?
-eşin çalışmaması veya uygunsuz işte çalışması
-kazandığı parayı eve harcamaması
-alkol, kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde bağımlısı olması
-şiddet uygulaması, (eşyalara, işyerine, araca zarar vermesi)
-faaliyetlerini bildirmemesi (arada ortadan kaybolması ya da gece dışarda kalması)
-sosyal ortamda küçük düşürmesi
-eşin çalışmasına izin vermemesi, zorla çalıştırması, işten çıkarılmasını sağlaması
-hakaret etmesi
-tehdit etmesi
-şiddet uygulaması
-aşırı kıskançlık
-eşi başkalarıyla görüştürmemek(telefonla, ailesi ile komşuları ile vs)
-evden uzaklaştırmak (ailesinin ya da başkasının yanına bırakmak, eve almamak, kovmak)
-eşyalarını dışarı atmak
-ilgisiz davranmak(ailesiyle, hastalığıyla, dışardan müdahalelerle, tedaviyle, temizlikle)
-dışlayıcı davranmak (habersiz çocuk aldırmak,kayıtsız kalmak, olumsuz davranmak, evliliğin kendisine göre olmadığını söylemek, sebepsiz intihara kalkışmak, eski eşinin resmini saklamak)
-borçlandırıcı davranışlarda bulunmak (eve haciz gelmesine neden olmak, aşırı şans oyunu oynamak, cebinden para çalmak)
-cinsel ilişkide sorunların bulunması (cinsel sapkınlık, soğukluk, eşini satacağını söylemesi, tacizde bulunması, tacize tepki vermemesi, cinsel yetersizliğini duyurması)
-özel hayatın gizliliğine aykırı hareketlerde bulunması (özel görüntüleri başkalarına göstermesi, sırları paylaşması)
-eşine suçlayıcı davranışlarda bulunması (kız çıkmadı, hırsızlık..)
aklıma gelenler bunlar tabi başka bir sürü şey de boşanma nedeni edilebilir.
kavgalarınızın sebebi önemli olan. somut bir örnek verirseniz daha çok yardımcı olmaya çalışırım..