Merhaba,
Öncelikle arkadaşınız reşit değil mi, babası tarafından yapılan başvuru nasıl kabul ediliyor anlamadım.
Bir diğer husus, KPSS sonucuna ilişkin belgenin bilgisayar ortamında tadili mümkün olduğundan zaten bunlar ÖSYM'den alınan sonuç belgesi yerine geçmeyecektir. Dolayısıyla belge aslı veya ÖSYM tarafından onaylanmış sureti olmadıkça yine işveren kurumun başvuruyu değerlendirmemesi gerekirdi. Hadi değerlendirdi, reddetmesi gerekirdi...
Gelinen noktada; resmi belge üzerinde mi yoksa herhangi bir bilgisayar çıktısı üzerinde mi değişiklik yapıldığını sorunuzdan anlayamıyorum. (Resmi belge olmadığını anlıyorum.) Resmi belge niteliği bulunan sınav sonucu üzerinde sırf ailesini üzmemek için yapılan tadilatın sahtecilik suçu oluşturmadığını düşünüyorum. Hatta KPSS'den tam puan aldığınız bir sonuç belgesini çerçeveletip odanıza asabilirsiniz. (Motivasyon için.)
Değiştirilen belgenin iş başvurusunda kullanıldığı durumda, belgenin aslına uygun olmadığını bilerek kullanma halinde suç oluşacaktır. Babası yönünden sahteliğini bilerek evrak kullanmak suçu oluşmaz.
Suçun manevi unsuru, sonuç belgesini değiştiren kişinin bu değişikliği belgenin sunulduğu kurumu aldatma kastı ile yapmış olmasıdır. Burada arkadaşınızın "ben ailem üzülmesin diye değişiklik yaptım" şeklindeki savunmasının mahkemede kabul göreceğini sanmıyorum. Sonuçta bir şekilde üzerinde oynanan belge işverene ulaşmış; savcılık dosyayı incelediğinde şikayeti yerinde bulup takipsizlik kararı vermeyerek iddianame hazırlanmış ve mahkeme de iddianameyi kabul ederek dava açmış. Arkadaşınızın canını sıkmak istemem, üstelik şüpheden sanık yararlanır; ancak elindeki belge resmi nitelikteyse işvereni kandırma kastı bulunmadığını ispatlama noktasında sorun yaşayacaktır. Kesinlikle ceza almaz, beraat eder diyemiyorum.
Her cevapta belirttiğim gibi en doğrusu (hele ki sanık olarak yargılandığı düşünülürse) bir avukattan danışmanlık almak, hatta savunma görevini bir avukata teslim etmek olacaktır.