- 31 Ocak 2007
- 184
- 3
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
ilk sorumu ben sorayim.almanyada yasayan 21 yillik evli bir arkadasimin esi arkadasima konsoloslukta bosanma oldugu taktirde mal varliklarindan ve bankadaki birikimlerinde hic bir pay istemeyecegine dair imzali noter tastikli bir belge aldirttirmis tabiki büyük bir baski altinda kendileri oldukca varlikli bir aile.simdi arkadasim bu belgenin iptalini istiyo suan kocasi askerde.acaba bu belgenin iptali sözkonusu olabilirmi kocasi askerde iken bu belgeyi geri almak istiyo.bana yardimci olursanin cok sevenirim arkadasimin adina allah simdiden sizden razi olsun.tesekkürler
bende 2. sorumu sorayım :) bende eski patronumdan aldığım 2 aylık çek var fakat biraz gıcık ayrıldık şimdi ben bankaya gidip alamadığımda karşılığı yok yazdırırsam diye rızam hilafım dışında... teranesi yapacak biliyorum çünkü hep yapıyor ama bu ben ve benım gibi iyi niyetli alıcıları zorda bırakıyor. bu talimatı verse bile ben geçikme alabilir miyim? çeki veznede yazdırdıktan sonra yapacağım işlemler nedir? yanı talimata takılmadan paramı almak yada alamazsam karşılıksız yazdırmak isitorum benı bekletmesini yada hep yaptığı gibi bu talimatla geçiştirmesini istemiyorum...
yok ya vaktini beklicemde dediim gibi gıcık ayrıldık diğer çeklerinide yazılamasın diye hep o talimatla duruduruyo akıllı, banada aynı şeyi yapacak o yuzden önlem almak istedim... karşılıksızdır kaşesinden sonra elimdeki çekle avukata mı gitmeliyim, ne yapmalıyım die soruyordum...tabi bana o hainliği yapmazsa sorun yok
bu rızam hılafım çok gıcık bi uygulama olmuş çalışırken görüyordum bazı alacaklılar mağdur oldu hep, halbuki bunu sürekli yapanların tesbit edilip bi yaptırım almaları şart
yok ya vaktini beklicemde dediim gibi gıcık ayrıldık diğer çeklerinide yazılamasın diye hep o talimatla duruduruyo akıllı, banada aynı şeyi yapacak o yuzden önlem almak istedim... karşılıksızdır kaşesinden sonra elimdeki çekle avukata mı gitmeliyim, ne yapmalıyım die soruyordum...tabi bana o hainliği yapmazsa sorun yok
bu rızam hılafım çok gıcık bi uygulama olmuş çalışırken görüyordum bazı alacaklılar mağdur oldu hep, halbuki bunu sürekli yapanların tesbit edilip bi yaptırım almaları şart
hımm şimdi anladım canım, arkadaşın ne demek istediğini ben anlayamamıştım tam olarak.Teşekkür ederim serencim
Canım anladığım kadarıyla arkadaşına mal ayrılığı sözleşmesi imzalatmışlar, bu durumda evlilikten sonra kazanılan tüm mallar kimin üstüneyse ona ait oluyor, diğer taraf bu mallar üzerinde hak iddia edemiyor. Eğer bu sözleşme karşılıklıysa geçerli olur, arkadaşın mal talep edemez ama arkadaşın tek taraflı bir taahhütte bulunduysa bu geçersizdir, boşanma davası sırasında mal paylaşımına, hangi mal üzerinde ne kadar hak talebinde bulunabileiceğine hakim karar verir. Ama bu belgenin iptali söz konusu değil, dediğim gibi eğer tek taraflıysa geçersiz olur, boşanma olursa ileride karşı taraf bu belgeyi ileri süremez.
serenn hanim cok tesekkürler.yalniz bu arkadas büyük bir baski altinda bu belgeyi imzalamis.ayrica bu aile birikimlerini ve mal varliklarini hep birlikte calisarak kazandilar.bunun hic bir etkisi olamazmi ayrica elinde siddet gördügüne dair darp raporuda var.ne olur bizi aydinlatin arkadasim cok zor bir durumda ayrica üc tanede cocuklari var.nasil bir yol cizmesi gerekiyo.daha detayli bir bilgi verirseniz cok daha iyi olacak.cok büyük bir haksizlik bu ya.suan esi türkiyede askerde.bütün gayri menkuller esinin üstüne rahatca bu mallari satabilirmi.arkadasim bu mallari satmasini engellemek icin ne yapabilir arkadasim il tapu müdürlügüne bilgi verebilirmi
Eğer arkadaşınız bu belgenin zorla imzalatıldığını ispatlayabilirse iptal ettirme şansı var, dava açarak iptalini isteyebilir, en azından şansını deneyebilir. Edindikleri mallar Türkiyedeyse tapu müdürlüğüne gidip eşine ait olan malların üstüne şerh koydurabilir, böylece satışını önlemiş olur, kendi rızası olmadan satış olmaz. Ama mallar yurtdışındaysa orada usül ne olur bilmiyorum doğrusu.
Türk Medeni Kanunu Madde 194 - Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hakimin müdahalesini isteyebili
Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.
Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı haline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.
Yukarıda yazdığım şerh sadece aile konutu için geçerli. Bunun dışında mal paylaşımı ancak boşanma olursa yapılır, evlilik devam ettiği sürece mal paylaşımı yapılamaz. Diğer eş evlilik devamında kendi üstüne olan malı satarsa, boşanma sırasında bu durum ispatlanıp üzerinde hak iddia edilir, ancak bahsettiğiniz ve arkadaşınızın imzaladığı mal ayrılığı sözleşmesi kendisi için kötü, eğer ispatlayabiliyorsa iptal ettirsin.