Sadece kendi sevdigim malzemeleri kullandim. Asurem koyu renk olmasin diye kus üzümü, siyah üzüm ve incir kullanmadim. Tabiki istege göre degistirebilirsiniz malzemeleri! Afiyet olsun!
Aksamdan 500 gr. asurelik bugday soguk su ile tencerede kaynatilir. Olusan koyu renk su aninda dökülür, tekrar taze soguk su ile kaynatilir ve bu kez ertesi güne kadar sicak suda bekletilir.
Nohut ayri tencereye alinir, soguk su + 2 küp seker + bicak ucu kadar tuz ilave edilir ve kaynamaya birakilir. Kaynadiktan sonra alti kapatilir ve ertesi güne kadar bu suda bekletilir.
Kuru fasulye ayri tencerede soguk su ilave edilerek kaynatilir ve ayni sekilde ertesi güne kadar sicak suda bekletilir.
Kayisilar 4 parcaya kesilir ve üzüm ile birlikte ayri tencerede kaynatilir ve sicak suda ertesi güne kadar bekletilir.
500 gr. Asurelik bugday
1/2 cay bardagi pirinc
1 su bardagi nohut
1 su bardagi kuru fasulye
200 gr. yesil kuru üzüm
1 paket kuru kayisi
10 adet kuru karanfil
1 corba kasesi kavurulmus findik ici
1 adet soyulmus, ezilmis elma
1 damla sivi yag
1/2 yemek kasigi un
bicak ucu kadar tuz
1 kg toz seker
Kavurulmus findik ici soguk su ile ayri bir tencereye alinir ve kaynamaya birakilir. Orta halli sertlige kavusunca süzülür. Kuru fasulyenin ve nohutun aksamdan kalma suyu süzülür. Ayri ayri düdüklü tencerede ortalama 20-25 dakika soguk su ilave ederek pisirilir ve bir kenara alinir.
Ardindan bugday ortalama 25-30 dakika düdüklüde pisirlir.
Tencereye 1/2 cay bardagi pirinc alinir ve soguk su ile kaynatilir. Pirinc pisince, bugdayin suyu süzülür ve pirince ilave edilir, tekrar budgayin üzerini 1 parmak gececek sekilde soguk su ilave edilir ve tencerede yavas yavas kaynamaya birakilir. Devamli karistirmak gerek, dibi cabuk alir bugdayin.
Bugdayin kivami yavas yavas koyulasir ve suyu ceker. Kaynadiktan sonra kivamina ve istege göre sicak su ile civitabilirsiniz. Kuru fasulye ve nohut ilave edilir ve yavas yavas karistirilir. Yine devamli karistirmaya önem vermek gerek. Kivamina göre sicak su ilave ediliebilir. Kisik ateste bir tasim kaynattiktan sonra suyunu süzdügümüz kayisi ve üzümü ilave ederiz. Güzelce altini üstüne getirerek karistiriyoruz devamli yavas yavas. Ardindan findigi ilave edip yine agir agir kaynatiyoruz. Ezilmis elma püresini ve karanfili ilave ediyoruz. 1/2 yemek kasigi un ilave edilir, bicak ucu kadar tuz ve bir damla sivi yag ekledim. En sonunda sekeri yavas yavas ve devamli karistirarak ilave ediyoruz. Kendi damak tadimiza göre degisebilir sekerin miktari. Ben ortalama 1 kilodan az fazla kullandim sekeri.
Tüm malzeme güzelce bir tasim kaynatilir kisik ateste. Sonra servis etmek üzere kaselere bölünür ve istege göre tarcin, hindistan cevisi vs. ile süslenir.
ALLAH kabul etsin ve Afiyet olsun!