• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Asgari ücretle geçinilir mi ?

vallahi bizim karşı köşede 2 netcafe var ikisinde de 50 ser pc , sabah 9 de acıyor adam gece 12 e kadar agzına kadar cocuk dolu. neden mi netcafe
daha iyi, eskiden bir pc alınırdı 10 sene giderdi şimdi surekli yeni oyunlar daha iyi ve yuksek pc ler istiyor buda aileleri surekli para harcamaya yoneltiyor
+ internete ücreti felan onun yerine cocuga gunde 5-6 tl verip git ne yaparsan yap diyor yani ayda 100 tl i gozden cıkarıyor. Cunku pc alsa ayda en az 50 tl
internete verecek ayrıca senede 1 yenilenmesi gerekcek buda nerden baksan senelik 300-500 tl masraf buda ayda 30-40 tl etse zaten bu ayda 100 tl ediyor. Bununla ugrascagına cocuk hem evden cıksın diyor ev hanımı bende evde kafamı dinlerim akşama kadar nasılsa eve gelmez diyor. Bir net cafe gunde nerden baksan 200-300 tl kazanır e birde dışardan yemek yasak deniyor icerde tost kola da satıyor. Adam ayda 10.000 kazansa 6000 tl kira+elektrik+ eleman sgk felan veriyorlarmış. Adama temizinden 4000 tl kalıyormuş. Ama bizim avantajımız koskoca caddede belkide 200 apartman var cadded, 4 internet cafe var toplam bu yuzden de sabah 9 da git tek yer bulamazsın.

Merhaba arkadaşlar...Sorum bu ? Sorunumda şu :) Eşim kendi işini yapıyor 8 senedir.6 senedir de evliyiz.İşin gideri yüksek oluyor,bir türlü borçlardan kurtulamadık.Diyorum ki dükkandaki malzemeleri satıp borçları baya kapatıp,eşim bi işe girse geçinemezmiyiz.Bulunduğum yerde kiralar 300 civarı.Elektirk su da tabi kullanıma göre aylık 100 bulur. Bir kızım var,bir de oğlum olcak inş.Onu da belirteyim...Yaptığımız iş te günlük kazanıyoruz,borçlardan başka bir şey koyulmuyo kenara,borçlar dahi çıkmıyo aslında şu an...
Eşim geçinilmez diyip duruyor.Diyorum ki zaten şu anda da hatta 6 senedir zar zor geçiniyoruz,değişen bir şey gene olmaz.Ama artısı hem paramız düzenli olur,hem iş saatlerin belli olur,hem borçlardan kurtuluruz...

Ben mi fazla hayalciyim,yoksa eşimmi anlamadım...Değişik yaşamlardan deişik görüşlere ihtiyacım var...Yerimde olsanız ne yapardınız ?

Çok harcama yapan biri değilim çok değil hiç yapmam desem yeri,yani elimdeki paraya göre geçinirim.Hani harcamaya bağlı diycek olanlar olur o yüzden diyorum.

eşin mantıklı
sen hayalcisin
:50:

Canim gecinmek istersen gecinirsin.

Teyzem kirada ve iki cocuguyla geciniyordu. Esi asgari ucret aliyordu ve 350 lir kira veriyorlardi.

Sonucta gelirini giderini iyi ayarlarsan gecinirsin. Ben teyzemde gordum. Yapabilen yapiyor ve teyzemin hicbir yan geliri yoktu.

İnternet cafe işletiyor diye biliyorum canım,bilmiyorum ama bana göre artık net cafeler eskisi gibi ilgi çekmiyor hemen hemen herkesin evinde internet var,arkadaş karadeniz tarafında diye hatırlıyordum benim yaşadığım şehirde de en ucuz kiralar 250-300 arası başlar.

internet cafeler hala iş yapıyor çünkü çocuklar gençler genelde oyun için gidiyorlar kendi indiremedikleri yeni oyunlar oluyor oynuyorlar eh anne babalarda oynatmıyor ya evde hep dolu valla bizim oradakiler. Peki neyin borcu bu kadar dükkanın elektriğimi, suyumu nedir yani pc alıp koyuyorsun zaten yeni oyunları yüklüyorsun olay tamam işyeri onunsa vergisi vardı o da sene de bir kere. Neden hep borç var karşılamıyor mu yani o zaman internet cafeler hep kapanırdı. Ne olursa olsun el işinde üç kuruşa çalışmaktan iyidir konu sahibinden de kendisinin de çalışacağı izlenimi almadım nasıl geçinilir ki bu şekilde.

Canim gecinmek istersen gecinirsin.

Teyzem kirada ve iki cocuguyla geciniyordu. Esi asgari ucret aliyordu ve 350 lir kira veriyorlardi.

Sonucta gelirini giderini iyi ayarlarsan gecinirsin. Ben teyzemde gordum. Yapabilen yapiyor ve teyzemin hicbir yan geliri yoktu.

Valla bravo o zaman teyzenize herhalde çocuklarının da birçok ihtiyacından kısıyordur istediklerini alamıyordur, istediklerini yediremiyordur geçinirsin ama nasıl geçinirsin bir de o var çocuk bu canı bir şey istediğinde alamamak okula gittiğinde harçlık verememek zor şeyler yani. 840 tl asgeri ücret, bunun 350 lirası kira, pazara gitse en az 20 tl alışveriş yapar herşey ateş pahası en ucuzuna kaçtığını sayıyorum ve meyve filan saymıyorum ayda eder 80, elektrik 50 gelse, su gelse 25 en az, kışın doğalgazı 150 den aşağı gelmez apartmansa aidatı. Bir kıyma alsa her hafta yarım kilo alsa 80 de o eder hadi iki haftada bir alsın 40 eder. Bunun market alışverişi var temizlik malzemesi, kahvaltılığı. Çocuklara harçlığı var okul ihtiyaçları var. Bakın hiç harçlığı, çocuğun okul masraflarını katmadım markete ayda 100 tl dedim. Aidata 100 dedim kışın daha fazla geliyordur. Eşinin yol parasını katmadım ve hiçbir kıyafet filan parası da katmadım üstünüze hiçbirşey almadığınızı farzettim çocuklara ayakkabı filan yok içinde, hesabım 745. Kald 100 tl ne yapardın bununla. :26: kredi kartına yüklenirsin taksit ödenirsin. Ancak. Onda da taksit ödeyecek para kalırsa.

mümkün değil.Ya da şöyle mümkün.Az yiyeceksin,eti,meyveyi,kuruyemişi yemeyeceksin,yılda 1-2 kez kıyafet alacaksın,sosyal hayatın olmayacak,o zaman belki

Valla bravo o zaman teyzenize herhalde çocuklarının da birçok ihtiyacından kısıyordur istediklerini alamıyordur, istediklerini yediremiyordur geçinirsin ama nasıl geçinirsin bir de o var çocuk bu canı bir şey istediğinde alamamak okula gittiğinde harçlık verememek zor şeyler yani. 840 tl asgeri ücret, bunun 350 lirası kira, pazara gitse en az 20 tl alışveriş yapar herşey ateş pahası en ucuzuna kaçtığını sayıyorum ve meyve filan saymıyorum ayda eder 80, elektrik 50 gelse, su gelse 25 en az, kışın doğalgazı 150 den aşağı gelmez apartmansa aidatı. Bir kıyma alsa her hafta yarım kilo alsa 80 de o eder hadi iki haftada bir alsın 40 eder. Bunun market alışverişi var temizlik malzemesi, kahvaltılığı. Çocuklara harçlığı var okul ihtiyaçları var. Bakın hiç harçlığı, çocuğun okul masraflarını katmadım markete ayda 100 tl dedim. Aidata 100 dedim kışın daha fazla geliyordur. Eşinin yol parasını katmadım ve hiçbir kıyafet filan parası da katmadım üstünüze hiçbirşey almadığınızı farzettim çocuklara ayakkabı filan yok içinde, hesabım 745. Kald 100 tl ne yapardın bununla. :26: kredi kartına yüklenirsin taksit ödenirsin. Ancak. Onda da taksit ödeyecek para kalırsa.

İnan ki cocuklarini hic birseyden mahrum birakmadi.

Ancak; kendine ya da esine giyim konusunda ya da sosyal yasam acisindan kismalari cok oldu. Esiyle basbasa yemek yemisligi yoktur ama goruyorum ki onlar hayatlarindan mutlular.

Sonucta evlilikte hafta da bir yemege cikayim ,her haftasonu alisverise gideyim,yazlari tatil yapayim la olmuyor. Onlarin yasamlarina giptayla bakiyorum belki kitkanaat geciniyorlar ama ne olursa olsun mutlular.... Ellerindekilerle yetinmesini biliyorlar....

Belki 850 lira bir kisinin sadece kisisel bakim parasidir ama bazen oluyor ki 850 lira 4 kisilik bir ailenin gecim parasi oluyor.

13 yillik evliler ve iki cocukla kazanci kilikilina yetistirselerde hep mutlular hep mutlular ve hicbir zaman da sukursuzluklerini ya da hallerinden dert yandiklarini gormedim.

İnan ki cocuklarini hic birseyden mahrum birakmadi.

Ancak; kendine ya da esine giyim konusunda ya da sosyal yasam acisindan kismalari cok oldu. Esiyle basbasa yemek yemisligi yoktur ama goruyorum ki onlar hayatlarindan mutlular.

Sonucta evlilikte hafta da bir yemege cikayim ,her haftasonu alisverise gideyim,yazlari tatil yapayim la olmuyor. Onlarin yasamlarina giptayla bakiyorum belki kitkanaat geciniyorlar ama ne olursa olsun mutlular.... Ellerindekilerle yetinmesini biliyorlar....

Belki 850 lira bir kisinin sadece kisisel bakim parasidir ama bazen oluyor ki 850 lira 4 kisilik bir ailenin gecim parasi oluyor.

13 yillik evliler ve iki cocukla kazanci kilikilina yetistirselerde hep mutlular hep mutlular ve hicbir zaman da sukursuzluklerini ya da hallerinden dert yandiklarini gormedim.

Ben mutlu değillerdir demedim ki ya da zaten evlilik her hafta yemeğe çıkmaktır tatile gitmektir bunlar olmazsa mutsuz olurlar diye bir cümlem de yok ama hesap ortada yani. Hesap ortadayken ki çocukların harçlığı, kıyafeti, eşinin yol parası yok marketi bile 100 tl den saydı düşünün ki bu markete temizlik malzemesi, bakliyatı çocukların istekleri dahil yine de 100 dedim. 745 ten geriye kalan para 100 tl hangi birine yetişecekler nasıl kredi kartı ödeyecekler yani ben mantık açısından düşündüm. O çocukları kimseye özenmeyecekleri şekilde yetiştirmek imkansız bu durumda yoksa tabi ki evliliğin mutluluğu çok harcamakla yemeklere tatillere gitmekle ölçülmez. Ama ortada bir de mantık var. 100 tl ile eşi yol parasını mı versin, çocuklara harçlık mı verilsin, ekstra market harcaması olsa, çocukların kıyafeti, istekleri. Zaten bu maaşla dediklerinizi yapamazlar da yani bu çocuklar büyüdükçe masrafları da büyüyecek okul ihtiyaçları da lise de üniversitede. Mesela teyzeniz çalışıp destek olmayı düşünmedi mi. Dediğiniz gibi geçinilir ama hep kılı kılına hep o ayı nasıl bitiricem diye düşünerek biliyorum çünkü yaşadım annem babam ayrıydı annem tek başına çalıştı biz okurken harçlık almazdık et alamazdık. Bayramdan bayrama kıyafet alırdık. Geçinirdik ama hep düşünerek ben okul bitip çalışmaya başlayınca epey rahat ettik hiç özenmedim başkalarına az yedik ama mutluyduk yine de yaşayamadıkları ukte kaldı. Eşim asgari ücret alsa, sırf çocuklarımda hiçbirşey ukte kalmasın diye ben de çalışırdım çalışmıyor olsam şu an iki kişi çalışıyoruz eşimin durumu iyi bende bir kısım aileme yardım ediyorum. Ev almak istiyoruz sonra çocukların geleceği için yatırım yapmak istiyoruz.

geçinenlerin alnından öperim.

insanın aldığı para ne kadar olursa giderde o kadar oluyor. ancak hayat standardın artıyor.

örneğin düşük maaşla gecekonduda yaşayanda ay sonunu getiremiyor. lüks bir evde, semtte yaşayanda. Ancak yaşam kaliteleri, çocukların gelecekleri için yaptıkları çok fark ediyor.

Asgari ücretle geçinmek, üstelik çocuklarla bana da hayalperestlik gibi geliyor. Mutlaka ki başaranlar var ama nasıl yapılır inanın kestiremiyorum

Özel sektör artık o kadar zor ki, o kadar çok çalıştırıyorlar ki
Eşinin kariyeri falan yoksa yine 8 da gider akşam 10, 11 de döner eve
Sabah gidip akşam geç geldikten sonra ne diye düzeninizi bozacaksınız ki.
Ayrıca iş bulmak da artık çok kolay değil öyle.
Sonuçta kendi işi ama önemli olan elinize ne kadar kalıyor.
Gelen giden değil yaklaşık size ne kadar kalıyor
Birde bunu düşünüyorsanız şu an olmasın bebek doğacak yeni masraflar
Diğer bebeğinizde biraz büyüsün ekstra masrafları biraz azalsın
Ondan sonra karar verirsiniz ama bu doğum zamanı olmasın iş kapatma iş bulma olayı.
İşini kapatır iş de bulamazsa çok zor olur sizin için bir de bütün suç size kalır

Ben mutlu değillerdir demedim ki ya da zaten evlilik her hafta yemeğe çıkmaktır tatile gitmektir bunlar olmazsa mutsuz olurlar diye bir cümlem de yok ama hesap ortada yani. Hesap ortadayken ki çocukların harçlığı, kıyafeti, eşinin yol parası yok marketi bile 100 tl den saydı düşünün ki bu markete temizlik malzemesi, bakliyatı çocukların istekleri dahil yine de 100 dedim. 745 ten geriye kalan para 100 tl hangi birine yetişecekler nasıl kredi kartı ödeyecekler yani ben mantık açısından düşündüm. O çocukları kimseye özenmeyecekleri şekilde yetiştirmek imkansız bu durumda yoksa tabi ki evliliğin mutluluğu çok harcamakla yemeklere tatillere gitmekle ölçülmez. Ama ortada bir de mantık var. 100 tl ile eşi yol parasını mı versin, çocuklara harçlık mı verilsin, ekstra market harcaması olsa, çocukların kıyafeti, istekleri. Zaten bu maaşla dediklerinizi yapamazlar da yani bu çocuklar büyüdükçe masrafları da büyüyecek okul ihtiyaçları da lise de üniversitede. Mesela teyzeniz çalışıp destek olmayı düşünmedi mi. Dediğiniz gibi geçinilir ama hep kılı kılına hep o ayı nasıl bitiricem diye düşünerek biliyorum çünkü yaşadım annem babam ayrıydı annem tek başına çalıştı biz okurken harçlık almazdık et alamazdık. Bayramdan bayrama kıyafet alırdık. Geçinirdik ama hep düşünerek ben okul bitip çalışmaya başlayınca epey rahat ettik hiç özenmedim başkalarına az yedik ama mutluyduk yine de yaşayamadıkları ukte kaldı. Eşim asgari ücret alsa, sırf çocuklarımda hiçbirşey ukte kalmasın diye ben de çalışırdım çalışmıyor olsam şu an iki kişi çalışıyoruz eşimin durumu iyi bende bir kısım aileme yardım ediyorum. Ev almak istiyoruz sonra çocukların geleceği için yatırım yapmak istiyoruz.

Ben siz mutlular ya da mutsuzlar diye yazdiniz da ole cevap vermedim. Sadece gecindiklerini ve yettirebildikleri kadarla yetindiklerini yazdim ve gecinilebilecegini bazi seylerden mahrumda kalsalar hep mutlu olduklarini yazdim.

eşim 1250 maaş alıyor çocuğumuz yok kiramız yok ama 450 kredi ödüyoruz 2 kişi zorda olsa geçiniyoruz ama asgari ücretle ve 2 çocukla mümkün değil gibi :26:

Aslında anlattıklarına bakılırsa borçlarınız çok oluyor şu an elinizde net ne kadar kalıyor, gelir-gider konusunda ortalama aylık bütçeniz ne ona göre hareket edin derim.
Ben asgari ücretle çok rahat olmasa da kendi yağında kavrulabileceğinize inanıyorum en azından umutsuz olmamak lazım
Zor ama imkansız değil benim ev kiram neredeyse sizinkinin iki katı faturalar vs aylık 800 TL evin kendi gideri var ama 300 liralık evde otursam yarı yarıya düşerdi kesin. O açıdan imkansız diye düşünmemek lazım umut hep vardır bu hayatta - sadece şu anki gelirinizin net miktarı asgari ücretten fazlaysa o zaman idare edin derim
evet katiliyorum..

zor olsada imkansiz degildir..

hem helalindan kazanildiktan sonra 3 kurusun dahi bereketini gorursunuz..

huzur ve saglik olsun herseyden once yuvanizda..

oglunuzu saglicakla dunyaya getirirsiniz insaAllah..

geçinenlerin alnından öperim.

insanın aldığı para ne kadar olursa giderde o kadar oluyor. ancak hayat standardın artıyor.

örneğin düşük maaşla gecekonduda yaşayanda ay sonunu getiremiyor. lüks bir evde, semtte yaşayanda. Ancak yaşam kaliteleri, çocukların gelecekleri için yaptıkları çok fark ediyor.

aynen hayat standardı ile bağlantılı bir şey. Bana çok fazla kısmak çok fazla herşeyden mahrum kalınarak geçinebilir gibi geliyor çünkü hesap ortada herşeyi en az olarak bile hesaplayınca elde kalan belli ve bence çocuklarımız da ortalam bir standarda yetiştirmemiz lazım elbette her isteğini yapmamak lazım ama bir beden eğitimine eşofman, bir sene içinde okul masrafı mesela okul geziler, tiyatroları sinemaları çocuklar sosyal hayatın içinde bunlara gidebilmeli bu da hayatın bir parçası bu ücretle nasıl gidebilirler arkadaşlarıyla dışarı çıkıp yemek yiyebilirler misal arkadaşları plan yapıyor nasıl dahil olacak kalan 100 tl ile ile mi ki biliyoruz ki kiralar da olduğu yerde durmuyor zam geliyor herşeye zam geliyor yani tek başına yetişmek çok zor.

Ben siz mutlular ya da mutsuzlar diye yazdiniz da ole cevap vermedim. Sadece gecindiklerini ve yettirebildikleri kadarla yetindiklerini yazdim ve gecinilebilecegini bazi seylerden mahrumda kalsalar hep mutlu olduklarini yazdim.

İyi de bunu yazmanıza gerek yoktu ki orada zaten tabii akşam yemeklerine tatillere gidemeyeceklerini biliyoruz ben öyle yazınca evlilikte mutluluk bunlara gitmektir diye bir yorum neden yazılıyor öyle demişim gibi. Bazı şeyler dediğiniz şeyler bence baya fazla şeylerdir. Ben en asgari harcamaları yazdım düşünün. Kalan 100 tl hadi en fazla doğalgazı kısayım 150 değil 100 yapayım imkansız olsa da, ellerine kalan para 150 olsun. Daha günlük alınan ekmek, çocukların günlük harçlığı eşinin yol parası, her ay çocuğun illa bir okul masrafı çıkar bunlar yok kıyafet hiç yok. Yukarıda arkadaşa yazdığım gibi bu çocuklar sinemaya tiyatroya gitmek ister, gezilere gitmek ister, dışarıda yemek yemek ister vs.. Gelişmesi içinde gerekli. Biz arkadaşlarımızla kütüphaneye giderdik dönem ödevi için hadi şuraya girelim yemek yiyelim derlerdi param yok ancak ödevim için fotokopi parası olurdu karnım tok derdim. Sabahtan 3 e kadardı okul öğlen yemek yerdik kantinden çevreden annem her gün e az para bile verse ikimize yetişmezdi parası almazdım inanın o saate kadar evde yediğim peynir ekmekle dururdum, okuldan kıyafet ayakkabı verildiği çok olmuştur. Sinema tiyatro zaten hayal hiç unutmam bir ödev için gitmemiz gerekti sınavın 25 puanını o tiyatro anlatımı oluşturacaktı gidemedim. Derslerim çok iyiydi ama dershaneye gidemediğimden örgün üniversite 2 senelik şehir dışı kazandım yazamadım yok çünkü gidemem. Bu şartlarda yaşanacaksa elbet yaşanır kimse açlığından ölmez yaşadık bugünlere geldik açıktan üniversite bitirdim. Geçinilir tabii ama nasıl kredi kartından market yapılır kıyafet alınır her ay asgarisi ödenir o borç hiç bitmez ben eğer asgari ücretle bu kadar şeyden kısarak çocukları da mahrum bırakarak yaşamaktansa konu sahibi için söylüyorum ya eşi işten çıkmayacak ya da kendi de işe girecek. Asgari ücretle tek eş çalışması bana ters geliyor kadında yardımcı olmalı çocukları için. Konu sahibinin geçinip geçinemeyeceğini de bilemezsiniz bu konuda ayrıca.

evet katiliyorum..

zor olsada imkansiz degildir..

hem helalindan kazanildiktan sonra 3 kurusun dahi bereketini gorursunuz..

huzur ve saglik olsun herseyden once yuvanizda..

oglunuzu saglicakla dunyaya getirirsiniz insaAllah..
Bu ülkede çok insan var asgari ücretle geçinen bence imkansız değil, Rabbim elbet bir kapı açar, birikim olmaz ama kanaatkar olduktan sonra neden geçinilmesin ki...
Allah yardımcınız olsun konu sahibi arkadaşım

ben ailemle kalmıyorum. ama 800 liraya geçinebileceğimi ben bile sanmıyorum :26:
300 kira
100faturalar
çocukların bezi 100lira (kışın iki çocukla 250gelecek :( )
hergün 1ekmek 30lira
530 lira

çocuklara üst baş hiçmi alınmayacak :26:
hastanede muayne ücreti 5TL. ilaç alsanız ne olacak :26:
1liranın hesabını yaparak yaşayacaksınız :26:

bize bunları hesaplattıran hükümet utansın

Son düzenleme:
Bu ülkede çok insan var asgari ücretle geçinen bence imkansız değil, Rabbim elbet bir kapı açar, birikim olmaz ama kanaatkar olduktan sonra neden geçinilmesin ki...
Allah yardımcınız olsun konu sahibi arkadaşım

Kesinlikle.. Kanaat getirip sükredebilmek lazim.. Gerisi gelir Allahin izniyle..

Amin.. Benden de Allah yardimciniz olsun insaAllah..

800 hadi bilemediniz 900 lira maaş alsa eşiniz, siz de çalışmasanız basit bir hesap yapın:
Küçük bir ilçedesiniz varsayıyorum. 900 lira maaş olsun. 300 kira çık. 600 kaldı. Elektrik su marsafı 100-150 arası gelse 450 elinizde var.
300 lira en az mutfak masrafı olsa 150 kaldı. Sizin masraflarınız ek masraflar ne olacak peki? Çocuğunuzun masrafı ne olacak ya da? Her halukarda içeri gireceksiniz...
Yeni bir bebekten bahsediyorsunuz bir de, onun bakımı, bez masrafı ve daha bir sürü ıvır zıvır olacak.
Kışın olacak yakıt giderlerini saymadım bile...
Sırf nefes almayı yaşamak sayıyorsanız evet geçinirsiniz.
Ama ötesi mümkün değil.

Back