• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Asgari ücret 1230 liraya düşecek!

meğer asgari ücrete yapılan zam tamamen kendileri içinmiş:KK53:

asgari ücretli çalışan vatandaş dışında herkese başta devlete yaradı bu durum

Eeee bunu en başından beri diyoruz Themis. CHP asgari ücret şu kadar olacak diyince dalga geçtiler hani nerede o para diye?

Asgari ücretin artması devleti zengin eder, özel sektörde işverenin ödediği bir meblağ bu devlete vergi olarak dönecek bir para.

Devlet 2000 yapsa yapar da işverenin gözü doymuyoır, hep biz kazanalım derdindeler...

22 MILYON CALISANIN 10 MILYONU KAYIT DISI
Sosyal Guvenlik Kurumu (SGK) Baskan Yardimcisi Fatih Acar, Turkiye'de toplam calisan kisi sayisinin 22 milyon civarinda oldugunu belirterek, bunun 10 milyon 400 bini civarinda da kayit disi calisandan soz edildigini bildirdi

Acar, bir program kapsamında geldiği Bursa'da yaptığı açıklamada, Türkiye'de belli sektörlerde kayıt dışılığın fazla olduğunu söyledi.

Bir dönem tekstil ve konfeksiyon sektöründe oldukça fazla kayıt dışı işçi çalıştırıldığını belirten Acar, ''Tekstilde, KDV'de yüzde 8'lik indirimden sonra kayıt dışılık azaldı. Onun dışında inşaat, hizmet ve tarım sektöründe kayıt dışılığın fazla olduğunu görüyoruz. İnşaatta çok ciddi kayıt dışılık var''
dedi.

Kayıt dışılığın çözümü noktasında çok önemli adımlar atıldığını vurgulayan Acar, özellikle vergi oranlarında önemli indirimler yapıldığını, kurumlar vergisi oranları, gelirler vergisi oranlarının indirildiğini söyledi.

Yani neymiş ülkede 22 milyon çalışan varmış bunun 10 milyonu kayıt dışıymış. Ki bu kayıt dışı olanlar asgari ücretin de altında ücret alır. Elimizde kalan 12 milyonun da 5 milyonu asgari ücretliymiş.

Bana öyle otuz milyonun üstünde çalışan var diye gelme. Net rakamlarla gel. Kanıtlanmış bilgilerle gel. Sallayarak gelme oldu mu...

Türkiye, 28,1 milyondan fazlası aktif olarak çalışan 77,7 milyonluk bir nüfusa sahiptir ve AB üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında en büyük iş gücüne sahip 4. ülkedir.

Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve IMD, Mayıs 2014

Bu çalışanlar kayıtlı. Kayıt dışı ektra bir durum 10 milyon kayıt dışı olduğu doğru. buda 38 milyon insan eder.

15 yıla yakındır özel sektörde mühendisim emin ol bahsettiği maaşı pek çok sektör yeni başlayan tecrübesiz mühendise vermiyor.
Gozlerim portledi. Sadece mal taşıyan eleman 2500 lira aliyormus. Her zaman derim millet zengin diye hakikaten oyleymis. Zenginlik gozleri de kor ediyormus bunu da simdi anladım

Nal tasiyan eleman 2500 kira mi alıyor. Ben ucretli ogretmenlik yaparken 900 lira alıyordum. Hem sigortam tam yatirilmiyor girmedigim her saat ucretimden kesiliyordu. Boyle binlerce sadece ogretmen var.
Bende öğretmenim. Özel sektörde düşük maaşları. Ücretli öğretmenlik tamamen ayrı bir durum. Ve evet 2500 tl maaş veriyoruz. Tonla mal taşıyor çünkü gencecik çocuk. Laleliye gidin aynı işi yapan elemanlar genelde 2000-2500 alıyor zaten. Bunun nesi garipki anlayamadım.

Eeee bunu en başından beri diyoruz Themis. CHP asgari ücret şu kadar olacak diyince dalga geçtiler hani nerede o para diye?

Asgari ücretin artması devleti zengin eder, özel sektörde işverenin ödediği bir meblağ bu devlete vergi olarak dönecek bir para.

Devlet 2000 yapsa yapar da işverenin gözü doymuyoır, hep biz kazanalım derdindeler...

Yani matematik bilen birisin de bu yorum bana göre yanlı olmuş.

Şimdi bu adamların kümülatifte yıllık olarak ellerine ne geçeğine bakmak lazım. 4 aylık kesintiyle birlikte 12 ay toplam eski asgari ücrete tekabül ediyorsa başka bir tartışma konusu. Ama gelir vergisi olayı oldum olası vardı zaten.

Ben nisan ayından başlamak üzere vergi ödüyorum. Şu ayları tahmin edersin sanırım ki. O zaman vaadi değiştirmeleri lazımdı “asgari ücret 1300TL olacak ve vergi kesintisine girmeyecek” ama öyle bir şey denilmedi o zaman. Kaldı ki bu hesap edilmeyecek bir şey değildi ki yazıldı da topiklerde. Sürpriz beklenmedik bir şey gibi haber olması çok tuhaf.

Bende öğretmenim. Özel sektörde düşük maaşları. Ücretli öğretmenlik tamamen ayrı bir durum. Ve evet 2500 tl maaş veriyoruz. Tonla mal taşıyor çünkü gencecik çocuk. Laleliye gidin aynı işi yapan elemanlar genelde 2000-2500 alıyor zaten. Bunun nesi garipki anlayamadım.
Benim tonla sac tasiyan eşim o kadar kazanmiyor da o yüzden :KK51:

Gozlerim portledi. Sadece mal taşıyan eleman 2500 lira aliyormus. Her zaman derim millet zengin diye hakikaten oyleymis. Zenginlik gozleri de kor ediyormus bunu da simdi anladım

Sakın inanma. Yani kendileri holding falan değilse ki o zaman da bir ton prosedürü vardır yine o kadar olmaz. Mal taşıyan adam vasıfsız elemandır ve alacağı para bellidir. Bir fabrikada en yüksek maaşı elektrikçi ya da mekanik işçileri alır. Valla da billa da onlar bile kobilerde bu kadar almazlar.

Türkiye, 28,1 milyondan fazlası aktif olarak çalışan 77,7 milyonluk bir nüfusa sahiptir ve AB üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında en büyük iş gücüne sahip 4. ülkedir.

Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve IMD, Mayıs 2014

Bu çalışanlar kayıtlı. Kayıt dışı ektra bir durum 10 milyon kayıt dışı olduğu doğru. buda 38 milyon insan eder.

Link alabilir miyim? Söylediklerine pek inanmıyorum da.

Diyelim ki doğru, rakam üzerine 10 milyon da kayıt dışı çalışan ekleyelim. Ama biri 22 milyon biri 28 milyon. Aynı yıl iki devlet kurumu arada altı milyonluk fark olacak şekilde rakam açıklamış oluyor bu yazdıklarınla. Çok büyük tutarsızlık bu. Mantık dahilinde konuşalım.

Link alabilir miyim? Söylediklerine pek inanmıyorum da.

Diyelim ki doğru, rakam üzerine 10 milyon da kayıt dışı çalışan ekleyelim. Ama biri 22 milyon biri 28 milyon. Aynı yıl iki devlet kurumu arada altı milyonluk fark olacak şekilde rakam açıklamış oluyor bu yazdıklarınla. Çok büyük tutarsızlık bu. Mantık dahilinde konuşalım.
http://www.invest.gov.tr/tr-TR/investmentguide/investorsguide/Pages/DemographyAndLaborForces.aspx

Valla kusura bakma da komedi gibi. Bildiğin reklam kokan bir makale. Zaten tanıtım ajansı adı altında sunulmuş. Doğal olarak veriler çarpıtılmış.

Dünya standartlarında mühendislik eğitimi falan diyor, kahkaha attım. :KK70:
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2014 verilerini araştırırsanız bir çok haber sitesinde de aynı verileri göreceksiniz. İnanıp inanmamak bizlere kalmış o ayrı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2014 verilerini araştırırsanız bir çok haber sitesinde de aynı verileri göreceksiniz. İnanıp inanmamak bizlere kalmış o ayrı.

Anlamadığım nokta 2014 yılı verilerini sgk 22 milyon açıklarken tüik nasıl 28 milyon açıklıyor? Mantıksız kere mantıksız. İnanayım diyorum cıks olmuyor.

Yani matematik bilen birisin de bu yorum bana göre yanlı olmuş.

Şimdi bu adamların kümülatifte yıllık olarak ellerine ne geçeğine bakmak lazım. 4 aylık kesintiyle birlikte 12 ay toplam eski asgari ücrete tekabül ediyorsa başka bir tartışma konusu. Ama gelir vergisi olayı oldum olası vardı zaten.

Ben nisan ayından başlamak üzere vergi ödüyorum. Şu ayları tahmin edersin sanırım ki. O zaman vaadi değiştirmeleri lazımdı “asgari ücret 1300TL olacak ve vergi kesintisine girmeyecek” ama öyle bir şey denilmedi o zaman. Kaldı ki bu hesap edilmeyecek bir şey değildi ki yazıldı da topiklerde. Sürpriz beklenmedik bir şey gibi haber olması çok tuhaf.

Asgari ücret 1300 demek net demektir, vaad budur, yok biz vergisiz demiştik olabilir mi? işveren madem 1300 olacak vergiyi işçi ödesin diye bastırdı muhtemelen. Ama her halükarda kim verirse versin devlete gitti bu para. Devlet bir asgariliden her ay ekstra vergi alacak.

Ama bunun harici SGK primi de artıyor.

Çalışan sayısı emekli sayısından çok çok daha fazla olduğuna göre, emekli maaşı da çok artmazsa SGK'nın geliri de artacak.

Sanki AK parti çıkardı vergi olayını : )
Her halükarda asgari ücretli şanslı . Kesintiyle dahi 2015 e göre yıllık 4000 karı var.
Gerçi bazıları 1300 olmasa daha sevinecekti ama artık yıllık 210 tl lik bir düşüşle idare edecekler.

Ancak tabiki vergi dilimini yukarı çekmek herkesin işine yarayacak bir uygulama olur. Temmuz maaşı maalesef eriyip gidiyor. Belki de ilerde sendikalarımız Temmuz artışlarının vergi dilimi nedeniyle erimemesi için bir çözüm önerisinde bulunurlar.

Asgari ücret 1300 demek net demektir, vaad budur, yok biz vergisiz demiştik olabilir mi? işveren madem 1300 olacak vergiyi işçi ödesin diye bastırdı muhtemelen. Ama her halükarda kim verirse versin devlete gitti bu para. Devlet bir asgariliden her ay ekstra vergi alacak.

Ama bunun harici SGK primi de artıyor.

Çalışan sayısı emekli sayısından çok çok daha fazla olduğuna göre, emekli maaşı da çok artmazsa SGK'nın geliri de artacak.

Hiçbir zaman AKP yi savunmadım ama şurada açıkçası aklım almıyor dediklerini. Şöyle ki: iş yerine girişte X maaşa anlaşırsın. Ama senin hesabına şubatta geçen parayla aralıkta geçen para arasındaki farktan iş vereni sorumlu tutup da karşısına geçip “Ben X liraya anlaştım yaptığım matematik hesabına göre ocak-şubat-mart….aralık aylarında brütümü Y liralara yükseltmen lazım ki seninle anlaştığımız parayı alabileyim her ay.”

Yoksa ben mi yanlış biliyorum da yıllar boyudur hakkımı yediyorum. Geriye dönük dava açsam 10 senelik hakkımı mı savunsam ki????

Tamam AKP ye karşı olabilirsin/olabiliriz. Her dediklerini yerden yere vuracağımız anlamı taşımaz bence.

En azından ben aklıma yatanı haybeye yerden yere savurmam.

Bu belli değil miydi sence vaat verilirken. Ben 50 kere yazdım en azından böyle bir kesintinin olacağını, anti AKP karşıtı gazeteler de bunu haber yapmamış olabilir mi sence seçimden önce. Burada bile konu açıldı.

Hiçbir zaman AKP yi savunmadım ama şurada açıkçası aklım almıyor dediklerini. Şöyle ki: iş yerine girişte X maaşa anlaşırsın. Ama senin hesabına şubatta geçen parayla aralıkta geçen para arasındaki farktan iş vereni sorumlu tutup da karşısına geçip “Ben X liraya anlaştım yaptığım matematik hesabına göre ocak-şubat-mart….aralık aylarında brütümü Y liralara yükseltmen lazım ki seninle anlaştığımız parayı alabileyim her ay.”

Yoksa ben mi yanlış biliyorum da yıllar boyudur hakkımı yediyorum. Geriye dönük dava açsam 10 senelik hakkımı mı savunsam ki????

Tamam AKP ye karşı olabilirsin/olabiliriz. Her dediklerini yerden yere vuracağımız anlamı taşımaz bence.

Bu belli değil miydi sence vaat verilirken. Ben 50 kere yazdım en azından böyle bir kesintinin olacağını, anti AKP karşıtı gazeteler de bunu haber yapmamış olabilir mi sence seçimden önce. Burada bile konu açıldı.

Açıkçası ben seni anlamıyorum şu an.

Asgari ücret şu an 960 mı ne tam bilmyorum, brüt 1650 falan.

Asgari ücret 1300 olunca brüt ne olacak?

Normal şartlarda işe girerken brüt ücret üzerinden anlaşılır zaten ipek. Bu sayede çalışanın net ücretinde kesinti yapıldığında karşı çıkma hakkı olmaz.

Bazı küçük işletmeler net ücret üzerinden anlaşır onlar da 12 ay aynı net ücreti öderler zaten.

Açıkçası ben seni anlamıyorum şu an.

Asgari ücret şu an 960 mı ne tam bilmyorum, brüt 1650 falan.

Asgari ücret 1300 olunca brüt ne olacak?

Tamamen yanlışın var.

Şu an asgari ücret alan birinin brütü 1.316,57 TL.

1300TL olunca da 1800TL civarı olması lazım.

Son derece anlaşılır bir hesap.

Normal şartlarda işe girerken brüt ücret üzerinden anlaşılır zaten ipek. Bu sayede çalışanın net ücretinde kesinti yapıldığında karşı çıkma hakkı olmaz.

Bazı küçük işletmeler net ücret üzerinden anlaşır onlar da 12 ay aynı net ücreti öderler zaten.

Küçük büyük değil ben şu ana kadar hep net üzerindne anlaştım ki çoğu büyük işletme net üzerinden anlaşır. Hatta brütten anlaşan sayısı bence daha az.

Net üzerinden anlaştığında yıl sonuna doğru vergi dilimin artınca işveren daha çok vergi öder. Brütten anlaşınca vergiyi sen ödersin maaşın azalır.

Asgari ücrette net üzerinden anlaşma olur brütten değil. 12 ay boyunca 1300 alırsın.

Bir de asgari brütten olsa, yıl sonu eline para geçmez ki direk vergiye :D

Back