Mune;
Bende diyorum ki;
Bir toplumu, ister müslüman olsun, ister hiristiyan, ister ateist, ister budist yada Türk, Kürt, Alman, fransiz ne olursa olsun bütün bir toplumu " bunlar söyledir" diye nitelemek cok yanlis..
Burada Müslümanliktan bahsedilen nerede müslümanlikla alakasi olmayan kisi, tavir, düsünce varsa onlar örneklenmeye calisiliyor, ateisler icinse " cok arastirmaci, cok dostcanlisi, cok hümanistler" vb vb deniliyor.
Yok öyle birsey, müslümanlar arasindada, hiristiyanlar arasindada, ateisler arasindada vs vs iyi yada kötü, vicdanli yada vicdansiz, ahlakli yada ahlaksiz insanlar vardir.
Bir tarafin kötü örneklerini vererek o tarafi karalayamayacagimiz gibi bir tarafin iyi örneklerini vererek o tarafida kusursuz yapamayiz.
Ben bu forumda bile birak saygiyi, insanliktan haberi olmayan, edepsizligi maharet, saygisizligi meziyet zanneden ve ateist oldugunu söyleyen insanlar gördüm, öyle coluk cocukta degiller.
Ayni sekilde islami savunacagim diye ucusa gecip cok hakaret edenleride gördüm..
Demem o ki, bir insanin insanligi yada insan olmayisi icinde bulundugu toplumun ismi ile ölcülmez!
"Nedenleriyle beraber gerçek bir ateist veya deisti dinlemenizi tavsiye ederim. " bu kısma katılıyorum, gerçek ateist ve deistler dinlenmeli, hiç hakaret etmez onlar, hatta grupları olanlar var, merak edip onların grubuna giren ayetlerden bahseden insanları da büyük bir saygıyla dinliyorlar. Tabii olmadık küfür edenleri de aralarından çıkarıyorlar, küfür edenlerin inananlar olması da garip.
Buna katılamayacağım danscım..Yaradıcıya ihtiyaç duymamakla varolmadığını söylemek ve buna inanmak farklı şeyler..2. si senin için geçerliyse, muhakkak araştırmalıydın bence.
Aynı şey kayıtsız şartsız dine inananlar için de geçerli..
Dediğim gibi ben müslümanım, haliyle klavuzum kurandır.
Fakat epey bir zamanımı almıştır bu inanca sahip olmam..Bir ara kafayı tırlatıyordum bunları araştırırken.
tabi ki,
oncelikle genellemelerden mumkun oldgunda kacınan biriyim.
bir oncekinde isaretlemedigim icin çarpıtmışım gibi gozukmus sanırım.
fantazi dunyasında kalanlardan biri oldugumu soylemenize ise yanıt verecek degilim.
yukarıda isaretledigim bölümde "hakaret" edilmemesi gerekiyor diyip sonra hakaret eden tüm insanları elestirmek yerine genel bir yargı ile onlara yapılan bu davranısı etki-tepki olarak gerekcelendiriyorsunuz.
sonra genellemeyi hepsi yapıyor diyemem yazarak kırıyor ama sonra devamında bilincli bilincsiz cogu yapıyor diye tekrar devam ediyorsunuz. kaldı ki orada da şuursuzluk anlamı cıkıyor, bunu bir oncekinde dikkate alıp yazma geregi duymamıştım bile.
ustelik yapıldıgı soylenen sey de haddini aşan yorumlar yapmak ki yapan varsa bence de eleştirilmelidir. ancak aynı cumlenizden ateistlerin kendi goruslerinin zaten tumuyle fantaziden olustugu anlamı cıkıyor ki bunu paylasmalarını ise saygısızlık olarak atfediiyorsunuz.
yine imana gelmekle ilgili onların iradesini yok sayma konusunda ise bilgisizliklerinden ötürü böyle bir dusunceleri varmıs gibi yazmıssınız ki bu cumle de gayet genelleme iceriyor.
yorumumun sonunda yazdıgım gibi inanclara hakaret etmenin ne dini olur ne imanı. bu saygılı veya saygısız olmakla ilintilidir.
eger ki dininize hakaret ettigini dusundugunuz biri var ise ve onu şahsına dair eleştirilerin var ise altına imza bile atabilirim, bu tip saygısızlıklara insancsız insanlar icin soylenlere karsı cıktıgım gibi cıkarım/cıkıyorum da.
("dinci" diyorum aman ha..Dindar değil)
Medcim ailem sünni değil.. Biraz değişik bir dini inançları duymamışındır muhtemelen. Ama çok dindarlar. Ve hayatımız bunu saklamakla gizli gizli sohbetlerle geçti. Sünni inançlarına dair her şeyin saçmalık olduğunu öğrenerek büyüdüm. Bunları kanıtlayarak öğrettiler bana. Kuran okudum türkçesini. Arapçasını okumak ilk öğrendiğim şeydi. Gel gör ki aklım erdikçe bizimkilerin de saçmalıklarını yakalamaya başlayıp bunları yüzlerine vurup cevaplar beklemeye başladıkça babam bana sen artık sohbetlerimize gelme. Kendi yolunu bul demiştir. Babamın ateist olduğunu o zaman öğrendim. Kültürel değerlerimizi korumak adına yıllarca topluluğumuzun demirbaşı oldu hep.. o vakitten sonra üzerine düşmedim meselenin benim için din orada bitti.. :)
Bana çok fazla kafa karışıklığı yaşattı bu durum sünni yoğunluğu olan bir ülkede farklı bir mezhepe mensup olmak insana bir şeyleri çok sorgulatır. Zaten dikkatimi çekti ateist arkadaşlarım genelde alevi kökenli çıkıyor.. Aynı duyguları paylaşıyoruz.
Ama dediğim gibi bir insan ateistim diyorsa araştırmalıydın demeyi gereksiz buluyorum. O araştırmadan o şekilde huzurluysa ve kafasında soru işareti kalmamışsa bildiği kadarı yetiyordur.
He bir de ben allah yok demem. Sanırım bu benim karakterimle ilgili bir şey. Hiçbir konuda keskin konuşmam hiçbir zaman hiçbir şeye %100 emin olmam kendime yanılma payı bırakırım ve kimseye böyle sert çıkıp kalp kırmayı sevmem. evet ben inanmıyorum ama olabilir de bilemeyiz kanıtlayamayız...
yine de zılgıtı yicen şimdi, istediğin kadar aman ha de
İşte araştırmalıydın kısmını bu nedenle söyledim canım..Yani tanrının varlığı/yokluğu tartışması ateizmin özüdür.
Ben o yüzden agnostiğim diyorum
Önceden yazaydın ya bunu
Yazdıysan da ben gözden kaçırdım sanırım :)
Hanımlar parmaklarınızı boşa yormayın.Müslüman olup mezhebi farklı olduğu için insanlar neler çekti,hala da çekiyor,mezhep farklılığına bile tahammül yok.Bunlara beklemek ütopik.
kızlar farkındamısınız bilmiyorum ama saygı durulması gereken bir konuda bile kendi düşünce farklılıklarımızı tartısıyoruz ne ilginç
Deistlerin iyilik yapmak için korkutucu bir yaradana ihtiyaçları olmadığını düşünüyorum .......işin ilginç tarafı ben de yaradanın korkulması gereken bir varlık olmadığını düşünüyorum......iyilik yaptım diye dua okudum diye Allahın beni bahçesinde ağırlayacağına inanmak bana hayvan deneylerinde ödül ve ceza sistemini hatırlatîyor.........
Bu dünyada vicdan taşımak yerine bencilce dini vecibeleri yerine getirip kendine yatırım yapmak olarak görüyorum bazı müslümanları.............diğer dinlerin felsefesini bilmiyorum
Sanırım benimde deizme kayan düşüncelerim var.............ama hiç yaratıcı bir enerjinin olmadığını tahayyul edemiyorum...............
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?