Benim oğlumu anlatmışssın resmen. Bütün istediklerini işaretlerle ve başka şekillerde anlatıyor. vermezsen kıyamet kopuyor tabii. 25 aylık şu an. 10 ay 15 günlükken yürümeye başladı ve o zamanlar kullandığı kelimeleri bile unuttu. tek tesellim 1 den 10 a kadar sayıları sayması :) ( dört e four diyo o başka ) sanırım kafası çok meşgul olduğu için konuşmuyor. doktor endişelenecek bir durum olmadığını ne zaman isterse o zaman konuşacağını söyledi.
Zekası yerinde olduğu için ben de üstelemiyorum artık. Öğrenmeye çok meraklı ama konuşmaya değil
şimdiden alfabedeki harfleri öğrendi. Ben söylüyorum o gösteriyor. Haritadan 7 ülkeyi gösterebiliyor. Rakamları 12 ye kadar tanıyor ve kavram olarak 6 ya kadar sayabiliyor. ( yani 6 aynı veya benzer nesneyi parmağıyla gösterip sayıyor) renklerin neredeyse tamamını biliyor sadece yeşil ve yah ( siyah) ı söylüyor. Yazı tahtasına gözleri ağzı kulakları ve saçları olan bebek, dikdörtgen, daire ,düz çizgi çizebiliyor.
şimdiye kadar bir kez söyleyip bir daha ağzından duymadığımız kelimeler;
üçgen
araba
pijama
ucube (başbakanımızdan öğrenmiş :)
biraz daha
o benim vermiycem
hiçbişey
oynamaya gitçem
oval
bu kelimeleri mükemmele yakın ve tartışma götürmez bir açıklıkla söyledi. odadaki herkes birbirine bakakaldı her seferinde.
Ama bunun yanında en basit şeyleri bile söylemiyor. mesela su, ver , aç gibi kelimeleri söylememek için kendini yerlere atıyor resmen.
Bu güne kadar anlaşılır bir şekilde anne bile demedi
artık çocuğumun gözünün içine bakmaktan bıktım konuşssun diye. bazen çok fazla şeyle meşgul olduğu için konuşmadığını düşünüyorum. Bütün oyuncaklarını,kitaplarını kaldırıp sadece konuşmaya konsantre olmasını sağlamaya mı çalışsam diye düşünüyorum. Ama bunu onu üzmeden yapmak imkansız. Çünkü konuşturmaya çalıştığımızda inanılmaz sinirleniyor.