Sizin çocuklarınız da bebekken gösteriyor muydu aynı hassasiyeti? Benim bebeğimin gözlem gücü çok yüksek. Parka götürürüm, çocuklar ordan oraya koşturup oyuncaklara ilgi gösterirken bebeğim sakin sakin dolanır. Bebek sevmeye giden yetişkin gibi içi içine sığmayarak çocukları izler, yüzünde hep sevecen bir ifade olur. Uzakta bir grup çocuk gülüşsün bebeğim de heyecandan yerinde zıplar, çocuklara bakarak kahkaha atmaya çalışır, eğlenceli eğlenceli der kendi kendine. Aslında bizim problemimiz bebeğimin insanları çok seviyor olması, çok sosyal olması. Bu durum yüksek gözlem gücü ve algiyla birleşince hayal kırıklığı yaşama ihtimali çok yükseliyor. Herkesi sevmek isterken birinin ona hırçın davranması karşısında şoka giriyor. Kendinden 8 ay büyük bir bebek göğsünden itti bir gün bebeğimi. Yere oturdu kaldı, minicik suratındaki gülümseme bir anda gitti, dondu ifadesi. Ne olduğunu anlayamadığı için kaldı öyle. Kucağıma aldım, yanlışlıkla oldu, sadece kaza oldu dedim. Yavaş yavaş kendine geldi, yeniden oynamaya başladı. Beş dakika sonra bebek yeniden itip düşürdü kızımı. Yine kalakaldı, koşarak yanıma geldi, kaza oldu, yanlış vurdu, yanlış vurdu diyordu. Çok kısıtlı sosyal hayatında ilk kez böyle bir deneyim yaşadı.
Bugün bir oyun parkında top havuzuna koydum. Çocukları görünce heyecandan içi içine sığmadı yine. Kendinden bir kaç ay büyük bir bebek biraz hırçın davranıp top attı ama isabet etmedi. Bebeğim yine kilitlendi kaldı. Anlam veremiyor. Anlam veremediği için bir süre uzak kalıyor, cekiniyor çocuklardan. Benim korkum diğer çocukların öfkesine daha çok maruz kaldığında ya da tanık olduğunda daha çok içine kapanması. Acaba önden bazı çocukların hırçın olabileceğine dair kızımı hazirlasam mi kendi yaşayarak mı görse iyi olur hiç bilemiyorum. Ben de çok hassas bir çocuktum ama öfkeye kendi ailemde zaten tanık olduğum için dayanıklıydım akranlarimin öfkesine. Ne kadar uzun yazdım değil mi? Çok endişeleniyorum. Duyguları keşfetmeye yönelik kitaplar okuyor musunuz? Okuyorsanız hangi aylarda başladınız? Tecrübeleriniz olumlu mu, tavsiye eder misiniz?
[/QUO