- 5 Ocak 2014
- 10.254
- 7.410
Çogunluk ne demiş bakmamıştım ki
şizofreni ye inanmamana inanamıyorum mervecik :)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Çogunluk ne demiş bakmamıştım ki
Bana katilman veya katilmaman hoc problem degil beni alintilayacagina keske kendi yorumunu yazsaydinŞizofreninin kendini salmakla ne alakası var ? Daha önce tedavi için hastanede yattı zaten. Ömrünün sonuna kadar hastanede yaşamıyor şizofreni teşhisi konulmuş insanlar.
Mesajınızda katılabileceğim tek cümleniz " Allah şifasını versin."
Hastaysa ne yapayım nasıl bir bakış açısı ? Bugün , yarın sizin , benim veya bir yakınınızın , aile bireyinizin bu hastalığa yakalanıp yakalanmayacağının garantisi yok.
Konuşurken lafımızı çiğnemeyip anlık heyecanla kemiği olmayan dilden istemediğimiz cümleler çıkabilir ancak yazarken lafımızı bir kez çiğneyip , yazdıktan sonra okumak tercihtir.
Şizofreniye ne sebep olur? (Şizofreni nedenleri)
Şizofreninin tam nedeni kesin olarak bilinmemektedir, fakat kanser ve diyabet gibi biyolojik bazlı gerçek bir hastalık olduğu bilinmektedir. Bu hastalık kötü ebeveynlik veya kişilik zayıflığı sonucu oluşmaz. Araştırmacılar şizofreni gelişiminde rol oynayan bazı faktörleri açığa çıkarmıştır, bunlar;
Kimlerde şizofreni görülür?
- Genetik (kalıtım): Şizofreninin ebeveynden çocuğa geçme olasılığı vardır.
- Beyin kimyası: Şizofreni hastalarında beyindeki belirli kimyasallarda bazı dengesizlikler vardır. Ya dopamin adı verilen nörotransmitere karşı hassastırlar ya da çok fazla dopamin üretirler. Dopamin dengesizliği beynin ses, koku, görüntü gibi belirli dürtülere karşı verdiği reaksiyonu etkiler ve bu da halüsinasyonlara ve delüzyonlara yol açabilir.
- Beyin anomalisi: Yeni araştırmalar şizofreni hastalarında anormal beyin yapısı ve fonksiyonu saptamıştır. Yine de bu tür bir anormallik tüm şizofreni hastalarında görülmez ve şizofreni hastası olmayan kişilerde de bu tür anormallikler görülebilir.
- Çevresel faktörler: Araştırmalar viral enfeksiyon, zayıf sosyal etkileşimler veya yüksek stresli durumlar gibi sosyal faktörlerin kalıtımsal olarak şizofreniye meyilli insanlarda hastalığı tetikleyebildiğini göstermiştir. Şizofreni genellikle buluğ çağı ve gençlik dönemlerinde bedende hormonsal ve fiziksel değişiklikler oluşurken yüzeye çıkar.
Herkes şizofreni hastası olabilir. Dünyadaki tüm ırk ve kültürlerde bu hastalığa rastlanır. Her yaştan insanda görülebilir, genellikle ilk olarak 20’li yaşlarda ortaya çıkar. Erkekleri ve kadınları eşit derecede etkiler. Fakat kadınlara (20’li yaşlar 30’lu yaşların başı) nazaran erkeklerde genellikle daha erken yaşlarda ortaya çıkar (buluğ çağında veya 20’li yaşların başında). 5 yaş üstündeki çocuklarda da görülebilir, fakat buluğ çağından önce oluşan bu durum çok nadirdir.
http://www.e-psikiyatri.com/category/sizofreni-teshis-tedavi
ŞİZOFRENİ NEDENLERİ NELERDİR?
Şizofreninin kesin nedeni tam olarak bilinememektedir. Bu konuda değişik teoriler ileri sürülmektedir.
Klinik izlemelerde kan bağı olan kişilerde genetik yatkınlığın olduğu başka nedenlerin de araya girmesi ile hastalığın ortaya çıktığı görülmektedir.
Tek yumurta ikizlerinin birinde şizofreni görülmesi durumunda diğerinde şizofreni ortaya çıkma olasılığı %50, anne babanın ikisinin birden şizofren olması durumunda çocuklarda şizofreni görülme olasılığı %40, anne veya babanın şizofren olması durumunda çocuklarda görülme olasılığı %8, kardeşlerden birinin şizofren olması durumunda diğer çocukta hastalığın görülme olasılığı %12’dir. Genetik geçişten sorumlu tutulan bazı genler vardır ancak bu konu henüz tam olarak aydınlatılamamıştır.
Şizofren hastaların beyin tomografisi ve MR gibi radyolojik incelemelerinde beynin bazı bölgelerinde değişiklikler tespit edilmektedir ancak bu değişikliklerin şizofreniye özgü olmadığı bilinmektedir. Yine ölen şizofren hastaların beyin biyopsilerinde beyinde bazı doku değişiklikleri görülmektedir. Bu değişikliklerin de hastalık oluşmadan önce mi olduğu veya hastalığın ortaya çıkşıyla mı geliştiği bilinememektedir.
Beyin biyokimyası ile ilgili araştırmalarda beyinde haberci rolü üstlenen (nörotransmitter) maddelerden biri olan dopaminin aktivite artışının hastalığa yol açtığı bilinmektedir.
Son yıllarda dopamin yanında serotonin ve norepinefrin gibi diğer habercilerinde şizofreni oluşumunda rol oynadığı belirtilmektedir. Kullanılan ilaçlar da bu sistemler üzerinden etki etmektedir. Her hastada aynı belirtilerin ortaya çıkmaması,her ilacın her hastaya yaramaması hastalığın ortaya çıkışında bu maddelerle ilgili kişiden kişiye değişen özelliklerin olduğunu düşündürmektedir. Hastalığın ortaya çıkış nedeni olarak bazı hastalarda dopamin sistemi daha etkin olurken bazılarında sorun daha çok serotonin sisteminde olabilir. Bağışıklık sisteminin bu hastalığa yol açtığı öne sürülen teoriler arasındadır.
Gebelik sırasında grip enfeksiyonu geçiren annelerin çocuklarında bu hastalığın ortaya çıktığı ileri sürülmüştür, ancak araştırmalar bunu desteklememektedir.
Çevresel bazı etkenler hastalığın ortaya çıkışında rol oynamaktadır. Kalp hastaları nasıl çevresel stres yaratan durumlardan olumsuz etkileniyorsa veya stresli bir yaşam olayı nasıl hastalığın ortaya çıkmasında rol oynuyorsa şizofrenlerde de aynı durum geçerlidir. Bu hastalarda tek başına ilaç tedavisi genelde yeterli olmaz, stres yaratan durumların da ele alınması gerekir. Bazı aile yapılarının şizofreniye yol açtığı öne sürülmüş ve şizofren aileler modeli geliştirilmeye çalışılmıştır, ancak sonra yapılan araştırmalar bu teoriyi desteklememiştir.
Şizofrenlerde hormonlarda bazı değişiklikler olduğu ve bunun da hastalığa yol açtığı belirtilmektedir.
Bazı yapısal ve kimyasal bozuklukların şizofren hastaların algılarında bozulmalara yol açtığı ve hastaların algılarında seçicilik olmaması dolayısıyla beynin çok fazla uyaranla karşılaştığı öne sürülmektedir. Örneğin normal kişilerde bulundukları ortamda aynı anda ortaya çıkan seslere karşı bir seçicilik vardır, televizyonun sesini dinlerken dışarıda bağıran satıcının sesini algılamayabilir, oysa şizofrenlerde bu seçiciliğin olmadığı aynı anda var olan tüm seslerin algılandığı ve beynin fazla uyaranla karşı karşıya kaldığı belirtilmektedir.
Stres-diyatez teorisine göre bünyesel olarak yatkın olan kişilerde stresli bir durumla karşılaşıldığında şizofreni ortaya çıkmaktadır. Şizofreninin ortaya çıkışında biyolojik, psikososyal ve çevresel etkenlerin birlikte rol oynadığı, stres yaratan bir durumla karşılaşıldığında hastalığın ortaya çıktığı ve stres yaratan durumun da bu etkenlerden biri ile ilgili olabileceği belirtilmektedir.Örneğin ortaya çıkarıcı etken enfeksiyon gibi biyolojik bir neden veya bir yakınını kaybetme veya sorunlu bir ailede yaşama gibi psikolojik bir neden olabilir. Her enfeksiyon hastalığı olan veya her yakınını kaybeden şizofreni olmaz, bu hastalığın ortaya çıkışı için bünyesel yatkınlığın da bulunması gerekir.
Doç.Dr.Sibel MERCAN
http://www.populermedikal.com/psikiyatri/sizofrenineden.asp
Ayy bir unsanin yorumuna bu kadar mi atlanir bende onu okurken soktayim neredennn nereyee cekmisler cevap vermeyeyim zaten kisiler iyice sacmalamisdemin çocuğun videosunu izledim
gelmeyin buraya diyor rahat bırakın diyor
hakikaten neden rahatsız ediyor insanlar
hasta olmayanı da hasta ederler hakikaten.
Lütfen yorumlara dikkat edelim.
Şizofreni Hastalığını gayet iyi bilirim, kolay değildir, şımarıklık olsun diye şizofreni olunmaz ve şizofreni hastaları sadece bir sure hastanede tedavi görür daha sonra sosyal hayata geri bırakılır.
Zekidirler, mantıklı konuşurlar ama onların şizofreni olduğunu öğrenen bir kesim ya dalga geçer ya çocuklarına taş attırır.
Ne diyeyim Allah Islah etsin öyle insanları...
Yok kimseyle girdigim polemikte bana yazanlar daha cok abla onlara bir bak derim ben kac sayfadir yoktum yeni geldim
Psikoloji bilimine inanmayan birinin şizofreniye inanması zaten komik olurdu.Belki de şizofren degildir? Ben gerçi şizofrenlere de pek inanamıyorum ya neyse... Yani sonuçta alıştıgı renkli hayat bir anda elinden gitti ve daha azına razı olamadı belki de. Bu yüzden de garip garip takılmayı seçmiş olabilir. Bilemem artık...
haklısın, ben de kansere inanmıyorum şahsen. düşünsene kötü huylu tümör mü olur, insan mı bu la? kötü huymuş. huy mu olurmuş tümörde, hatta ben tümöre de inanmıyorum. hep daha fazla ilaç satmak için bunlar.Ben gerçi şizofrenlere de pek inanamıyorum ya neyse...
ailecek inanmıyoruzhaklısın, ben de kansere inanmıyorum şahsen. düşünsene kötü huylu tümör mü olur, insan mı bu la? kötü huymuş. huy mu olurmuş tümörde, hatta ben tümöre de inanmıyorum. hep daha fazla ilaç satmak için bunlar.
haklısın, ben de kansere inanmıyorum şahsen. düşünsene kötü huylu tümör mü olur, insan mı bu la? kötü huymuş. huy mu olurmuş tümörde, hatta ben tümöre de inanmıyorum. hep daha fazla ilaç satmak için bunlar.
mervecik01 gerçekten düşüncen bunu yoksa dikkat çekip farklı olmak mı?
Bu zaman bir dünya insan bunun tedavisini görürken ve verdiği rahatsızlığı yaşarken şizofreniye inanmıyorum demek bana ilginç ve düsündürücú geliyor
O normal bu konuda bilgisi olmayan biri ayıramayabilir de Psikolojiye inanmıyorum deyince Freud dayinin kemikleri nasıl sizlamistir kim bilirpsikoloji ile psikiyatri yi ayıramayanlar da var
O normal bu konuda bilgisi olmayan biri ayıramayabilir de Psikolojiye inanmıyorum deyince Freud dayinin kemikleri nasıl sizlamistir kim bilir
Aklıma getirdin norveçli, bi kadın programında izleyicilerden biri sunucuya diyordu ki ayşe hanim yeminle psikologum bozuldu
Yıllar oldu ben onu izleyeli daha üniversite deydim o zaman. Bir de benim bölüm psikoloji idi dilimize dolanmisti sürekli psikologumuz bozuk diye dolasiyorduk
ayy çok komik ya videoyu aradım bulamadım