Aralıklı Oruç İle Beraber Zayıflayalım Mı?

Merhaba kızlar yarın sabah bende katılıyorum aranıza :halay:Bende veremediğim doğum kilolarımdan muzdaripim Desteklerinizi bekliyorum :dua:
Hoşgeldin 🥰
İnşallah beraberce vereceğiz hep destek tam destek 😂
Bekliyoruz o zaman menüleri ve paylaşımları
Senin hedef nedir ?

📌Ilk sayfaya da ekledim

Yeni başlayanlar için aralıklı oruca başlamanın en kolay yolu 16/8 yani zaman kısıtlamalı oruç metodu. 16/8 yöntemini, kısaca, akşam yemeği sonrası atıştırmalıkları kesmek ve bir sonraki sabah kahvaltısını da atlamak olarak açıklayabiliriz. Eğer akşam 8’den bir sonraki gün öğlen 12’ye kadar hiçbir şey yemiyorsanız, 16 saat boyunca oruç tutuyorsunuz yani açlık penceresindesiniz demektir.

Aralıklı orucu bir diyettense bir yaşam tarzı olarak görebilirsiniz. Tipik diyetlerin aksine, aralıklı oruçta kalorilerinizi saymanız ya da yeme günlüğü tutmanız gerekmiyor.

Aralıklı orucun tüm faydalarını deneyimlemek için, beslenme planınızı sağlıklı besinlerle doldurmanızda ve gün içerisinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini almanızda fayda var.

Diğer yandan her zaman vücudunuzu dinlemeniz gerekiyor. Eğer tüm gün hiçbir şey yemediğinizde halsizlik ya da yorgunluk hissediyorsanız yediklerinizi arttırabilir, atıştırmalıklardan yararlanabilirsiniz. Ya da aralıklı orucun farklı bir metodunu deneyimleyerek size uygun olup olmadığını görebilirsiniz.

İlk posta ekledim
📌Gün aşırı oruç: Gün aşırı oruç, adından da anlaşılacağı gibi, iki günde bir yapılan oruç uygulamasına verilen isim. Oruç günlerinde yani açlık pencerelerinde hiçbir şey yenilmezken, diğer günlerde ortalama 500 kalori civarı yemek yeniliyor.
Savaşçı diyeti: The Warrior Diet olarak da bilinen bu yöntem, gün içerisinde yalnızca sebze ve meyve yenilirken akşam yemeğinde büyük porsiyonlarda yemek yenilmesine dayanıyor.
16/8 orucu: 16/8 uygularken, günün 16 saatinde oruç tutuluyor ve yemek yeme penceresi kalan 8 saate sığdırılıyor. Sıklıkla, akşam yemeğinden sonra bir şey yemeyip ertesi gün sabah kahvaltısını es geçerek uygulanıyor.
Ye-Dur-Ye: Haftanın bir ya da iki gününde 24 saat boyunca bir şey yemeyerek uygulanıyor. Haftanın kalan günlerinde ise beslenme özgür bırakılıyor.
5:2 diyeti: 5:2 konsepti ise, haftanın 5 gününde normal beslenirken, kalan iki günde kalori alımını 500-600 kalori arasında tutmaya dayanıyor.

Aralıklı Orucun Faydaları
İlk posta ekledim

📌Kilo vermeyi destekliyor.
Aralıklı orucun en önemli faydalarından biri yağ yakımını hızlandırması ve fazlalıklardan kurtulmanıza yardımcı olması. Pek çok kişinin geleneksel diyetler yerine intermittent fasting uyguluyor olmasının sebeplerinden biri de, sürekli olarak yediklerinizi ve kalorilerinizi takip etmek zorunda kalmamanız.

Intermittent fasting vücudunuzdaki yağ depolarının enerji olarak kullanılmasını sağladığı için, yağ yakımını ve kilo vermeyi hızlandırıyor. Yemek yediğinizde vücudunuz glikozu temel enerji kaynağı olarak kullanıp kalan besinleri de kaslarınızda ve karaciğerinizde glikojen olarak depoluyor. Vücudunuza düzenli olarak glikoz akışı sağlamadığınızda, vücut enerji kaynağı olarak kullanmak için glikojeni parçalamaya başlıyor. Glikojen azaldıkça vücut alternatif enerji kaynakları aramaya başlıyor ve yağ hücrelerine yöneliyor.

Intermittent fasting ve ketojenik diyet arasındaki benzerlik de, her ikisinin de vücudunuzu karbonhidratlardan mahrum bırakarak yağı enerji kaynağı olarak kullanmaya zorlamasından ileri geliyor.

2015 yılında yapılan ve gün aşırı orucun vücuttaki etkilerine odaklanan bir araştırmada, bu orucun vücut ağırlığını %7 oranında azalttığı ve ortalama 4 kg yağ kaybı sağladığı sonucuna ulaşılmış. Tüm gün oruç ile de benzer sonuçlara ulaşılırken, bu yöntem vücut ağırlığında %9 oranında azalma sağlamış (1). Ancak tüm gün orucun kaslar üzerindeki etkileri yeterince açıklanmamış.

16/8 aralıklı oruç uygulamasına odaklanan bir başka araştırmada, bu metodun vücuttaki yağ oranını gözle görülür oranda azaltırken kas kütlesini ve kuvvetini koruduğu sonucuna ulaşılmış (2).

📌Kan şekerini düzenliyor.
Yemek yediğinizde, karbonhidratlar glikoza parçalanarak kana karışıyor. İnsülin adı verilen hormon ise glikozu, kan dolaşımından enerji olarak kullanılacağı hücrelere taşıyor. Ne var ki diyabetiniz varsa, insülin her zaman görevini yerine getiremiyor. Bu durumda kan şekeri yükselerek yorgunluk, susuzluk ve artan tuvalet ihtiyacı gibi problemlere neden oluyor.

Konuyla ilgili yapılan bazı araştırmalarda, aralıklı orucun kan şekerini düzenlediği, hızlı iniş ve çıkışlara engel olduğu sonucuna ulaşılmış.

Yapılan araştırmalardan birinde, diyabetli katılımcılar iki hafta boyunca her gün ortalama 16 saat boyunca oruç tutmuş. İki haftanın sonunda katılımcıların kilo vermelerinin yanı sıra kalori alımının azaldığı ve kan şekeri oranlarında belirgin bir düşüş olduğu görülmüş (3).

Bir başka araştırmada ise, orucun kan şekerini %12 oranında düşürmesinin yanı sıra insülin seviyesini yaklaşık %53 oranında düşürdüğü görülmüş. Araştırmanın sonucu ise şöyle: İnsülin salgısını engellemek, insülinin daha verimli çalışmasını ve vücudunuzu insülinin etkilerine karşı daha hassas olmasını sağlıyor (4).

📌Kalbinizi koruyor.
Intermittent fastingin en etkileyici yönlerinden biri de, kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri. Araştırmalar aralıklı orucun, belirli kalp hastalıkları riskini azaltarak kalp sağlığınızı koruduğunu gösteriyor.

Yapılan araştırmalardan birinde, aralıklı orucun kalp sağlığını destekleyen faktörlerden bazılarını olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmış. Aralıklı oruç, iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü arttırırken, kötü kolesterol LDL’yi ve trigliserit oranlarını da düşürmüş (5).

Journal of Nutritional Biochemistry’de yayınlanan ve hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, aralıklı orucun adiponektin seviyesini arttırdığı sonucuna ulaşılmış (6). Adiponektin, yağ ve şeker metabolizmasında rol alan ve kalp hastalıkları ve kalp krizine karşı koruyan bir hormon (7).

Bir diğer araştırmada ise, gün aşırı oruçla beslenen farelerin kalp krizinden kurtulma şansının, normal diyetle beslenen farelere göre %66 oranında arttığı gözlemlenmiş (8).

📌ltihaplanmayı azaltıyor.
İltihaplanma, vücudun sakatlıklara karşı verdiği normal bir tepki. Diğer yandan kronik iltihaplanma ise, kronik hastalıklara yol açabilen bir durum. Hatta bazı araştırmalar kronik iltihaplanmayı kalp krizi, diyabet, obezite ve kanser gibi hastalıklarla da ilişkili tutuyor (9).

Nutrition Research’te yayınlanan bir araştırmada, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, Ramazan süresince inflamatuvar belirteçlerinde azalma saptanmış (10). 2015 yılında yapılan başka bir araştırmada ise, uzun süreli açlık pencereleri ile inflamatuvar belirteçlerin azalması arasında bir bağ bulunmuş (11).

Her ne kadar bulguları destekleyecek daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, yapılan araştırmaların sonuçları aralıklı orucun iltihaplanmayı azalttığı ve kronik hastalıklarla savaştığını destekliyor.

📌Beyninizi koruyor.
Kalp sağlığını koruması ve sizi hastalıklardan uzak tutmasının yanı sıra, bazı araştırmalar aralıklı orucun beyin sağlığını korumaya da yardımcı olduğunu gösteriyor.

Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, aralıklı orucun bilişsel fonksiyonları geliştirdiğini, beyni hafıza ve öğrenme kabiliyetindeki değişimlere karşı koruduğunu göstermiş (12). Hayvanlar üzerinde yapılan bir başka araştırmada ise, aralıklı orucun beynin yaşlanmasında görev alan belirli proteinleri etkileyerek farelerin beyinlerini koruduğu sonucuna ulaşılmış (13).

Son olarak, aralıklı orucun anti-emflamatuvar etkileri, Alzheimer gibi hastalıkların gelişimini de yavaşlatmaya yardımcı olabilir (14).

📌Açlığı azaltıyor.
Açlık hormonu olarak bilinen leptin, yağ hücreleri tarafından üretilen ve yemeyi durdurma sinyali veren bir hormon. Aç olduğunuzda leptin seviyesi düşerken, doymaya başladığınızda leptin seviyesi yükseliyor.

Leptin yağ hücrelerinde üretildiğinden, aşırı kilolu ya da obez kişilerde vücuttaki leptin hormonu daha yüksek oluyor. Ne var ki dolaşımdaki yüksek miktardaki leptin, leptin direncine yol açabiliyor ve açlık işaretlerine karşılık verilmesi zorlaşıyor.

80 katılımcıyla gerçekleştirilen bir araştırma, araştırmacılar intermittent fasting sırasında leptin seviyelerini ölçümlemiş ve açlık penceresindeki gecelerde leptin miktarının daha düşük olduğu sonucuna ulaşmış (15).

Düşük seviyedeki leptin, daha az leptin direnci, daha az açlık ve daha çok kilo kaybı anlamına geliyor.

Şahane 🤩 azar azar ilerleyeceğiz hedeflere 🏆
Spor yapma şansın var mı o da çok etkiliyor da ?
Aslında site içerisinde güzel bir yürüme parkurumuz var keşke orada yürüyebilsem ama bebekten dolayı şimdilik kullanamayacağım gibi duruyo evde koşu bandım var 20 dakika ile başlayıp zamanla artırmayı düşünüyorum

Aslında site içerisinde güzel bir yürüme parkurumuz var keşke orada yürüyebilsem ama bebekten dolayı şimdilik kullanamayacağım gibi duruyo evde koşu bandım var 20 dakika ile başlayıp zamanla artırmayı düşünüyorum
Koşu bandı olması avantaj azar azar ilerlenir
Allah bağışlasın yavruyu, şartlar ne kadar elverirse onu uygulayalım 🥰

✳️Yeşil Çay Limon Kürü ✳️

2 poşet yeşil/beyaz çay
500 ml sıcak su
Zencefil ( toz ise 1 çay kaşığı kullanıyorum arzuya göre ayarlayın)
2-3 tane karanfil
Yarım limon suyu

Yapılışı çok kolay sıcak su içinde çayı demliyoruz sonra diğer malzemeleri karıştırıyoruz ister soğuk ister sıcak içiyoruz
Ben ara ara bunu yapıyorum, yarın sabah itibarı ile tekrar yapmaya başlayacağım

İş başlangıcı filan mi var canım ?
Hareket çok farkettiriyor gerçekten
Yok hayır benim iş sezonu Eylül'de başlıyor dizi sektörü:) Eşimin ailesinin yanına gideceğiz Bursa ordan benim aileme İzmire :) Annem de sorun yaşamam da Bursa'da biraz bozulabilir🙄

Yok hayır benim iş sezonu Eylül'de başlıyor dizi sektörü:) Eşimin ailesinin yanına gideceğiz Bursa ordan benim aileme İzmire :) Annem de sorun yaşamam da Bursa'da biraz bozulabilir🙄

Günaydın herkese 🥰
Misafirlik durumları vahim hem çok ikram, hem ısrar kısmı oluyor. Ben ısrar edilmesini hiç sevmem. Özellikle kayınvalidede mümkün olduğunca dikkat edersiniz artık
Umarım kolay geçer

02.06 menüsü
Şu an kahvaltımı yapıyorum klasik yumurtalı kahvaltı ama eşimin yüzünden yanında da üç pişi yedim 🙈
Öğlen yemeyeceğim onun yerine bir iki dilim karpuz ya da elma yemeyi düşünüyorum.Akşama da 6 7 yemek kaşığı etli nohut yemeği yanına bol salata ve yoğurt yiyeceğim.Ayrıca daha önce diyetisyenimin vermiş olduğu yağ yakma tarifi vardı.yeşilçay karanfil toz zencefil limon 1 çay kaşığı bal ve tarçını demliyoruz ve içiyoruz.bunu yapıp içeceğim.
Spor yapamayabilirim çünkü pazara gideceğim bence bu şartlarda o da spor kadar etkili 😂

02.06 menüsü
Şu an kahvaltımı yapıyorum klasik yumurtalı kahvaltı ama eşimin yüzünden yanında da üç pişi yedim 🙈
Öğlen yemeyeceğim onun yerine bir iki dilim karpuz ya da elma yemeyi düşünüyorum.Akşama da 6 7 yemek kaşığı etli nohut yemeği yanına bol salata ve yoğurt yiyeceğim.Ayrıca daha önce diyetisyenimin vermiş olduğu yağ yakma tarifi vardı.yeşilçay karanfil toz zencefil limon 1 çay kaşığı bal ve tarçını demliyoruz ve içiyoruz.bunu yapıp içeceğim.
Spor yapamayabilirim çünkü pazara gideceğim bence bu şartlarda o da spor kadar etkili 😂
Pişi fena olmuş 😋
Bence öğlen elma olsun eğer tercih şansı varsa, karpuz çok şekerli
Pazar konusu bu dönemde stres giyin çık hazırlan geri dönüşü 😂
Kolay gelsin

Günaydın herkese 🥰
Misafirlik durumları vahim hem çok ikram, hem ısrar kısmı oluyor. Ben ısrar edilmesini hiç sevmem. Özellikle kayınvalidede mümkün olduğunca dikkat edersiniz artık
Umarım kolay geçer
Günaydın herkese 🥰
Umarım kolay geçer
Ah o ısrarlar ben de hiç sevmem kimseye de ısrar etmem, annem kızar misafirperverlikle ısrar karıştırılıyor dediğimde:)) Bir de nedense diyetteyim deyince anlamadığım şekilde ısrar artıyor 🙄 Midem rahatsız diyeceğim 😀

Aaa dizi sektörümü.hangi diziler?🤗
Ben aslında muhasebeciyim ama İstanbul'a geldiğimden beri eşime asistanlık yapıyorum:))
Eşkiya dizisinin post prodüksiyonunu yapıyoruz, başka proje olarak Hizmetçiler dizisi vardı onu corona mahvetti. Şimdi yeni bi dizimiz
başlayacak o sürpriz daha basına açıklanmadı:))

Ben aslında muhasebeciyim ama İstanbul'a geldiğimden beri eşime asistanlık yapıyorum:))
Eşkiya dizisinin post prodüksiyonunu yapıyoruz, başka proje olarak Hizmetçiler dizisi vardı onu corona mahvetti. Şimdi yeni bi dizimiz
başlayacak o sürpriz daha basına açıklanmadı:))
Çok eğlenceli bir iş ya bayıldım 😂

Daha ikinci günüm ama sabahları çok zorlanıyorum.. alışmısım gözümü açar açmaz kurabiyeler çikolatalar tartlar.. elim otomatik gidiyor
vallahi elim ayağım titriyor
Dün kahvaltı iki bardak kahve..3 km yürüyüş.. öğlen iki kaşık makarna, ızgara et.. öğlen biraz et , bolll salata.. gün içi çok kahve içiyorum..1.5 litre su
..bugün
Sabah kahve.. öğlen dayanamadım bir parça su böreği, tere, ev yapımı yoğurt..şimdi yürüyüşe

hatalarımı söylermisiniz? Neyi Nasıl yapsam daha iyi? Bu tatlı krizlerim ne zaman geçecek.?

aram hiçbir zaman iyi olmadı su ile.. içine limon elma maydanoz katsam sorun olurmu

X