Araba korkusu nasıl yenilir

Smile286

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
19 Kasım 2016
128
83
48
32
Kızlar merhaba ben araba korkumu yenemiyorum. Yaklaşık 3 yıldır ehliyetim var bulunduğum yerde trafik çok yoktu köyün içinde sürüyordum ta ki geçen yıla kadar. o an bi dikkatlisizliğim yüzünden kaza yaptım şükür birsey olmadı ama bu bende korku bıraktı şimdi şehir içine yerleştim araba Sürmek beni çok korkutuyor Bunu nasıl yenebilirim.
 
  • Beğen
Reactions: 000
etrafına bak. yaşlısı genci , okumusu okumamışı , çalışanı evde oturanı , büyüğü küçüğü yani kısacası herkes trafikte ve hiçbiri senden daha zeki değil. Milyonlar kullanıyor tabi ki sen de kullanabilirsin. Tenha zamanlarda sakin yerlerde yanlız başına yavaş yavaş çık. Genelde büyük kazaları "usta" yım diyen ama bir şey bilmeyen kişiler yapar. Egoları tavan yaptığı için kural tanımazlar ve kaza yaparlar. Kurallara uyun gözünüzü 4 açın gerisi Allah Kerim..
 
Ben bile aştıysam herkes aşar da birinin seni zorla direksiyona oturtması lazım. Ben hep rüyalarımda kaza yapıyordum artık fobi olmuştu. Başkalarının kullandığı arabada öne oturamamaya başlamıştım. Dedim bu işin çözümü araba kullanmak. Başka çaresi yok. Oturduğum yerde korkum büyüyordu. Hiç araba kullanmadan böyle bir korkum yokken ehliyetten sonra oldu benim de.
Güvendiğin, seni korkutup üzmeyecek biriyle, imkan varsa özel hocayla çık. Oturduğun yerde güven gelmesini bekleme.
 
  • Beğen
Reactions: 000
Kaza yaptığınızda arabayı terk ettiyseniz böyle birşey oluşur genellikle. 2 kez büyükşehirde kaza yaptım. Ama tutanak vs. tutulduktan sonra oturdum direksiyona sanayiye kendim götürdüm. O yüzden korku vs. hiç olmadı sonrasında. İşin özü üstüne gitmekte. Özellikle şoförlükte. Bir kaç kez kendi başınıza, yanınızda kimse olmadan çıkarsanız güveniniz gelir merak etmeyin.
 
Gecende bi kadin aracinin arka camina kagida acemiyim kusura bakmayın yazip asmış. Cok begendim Bende yazabilirim boyle. su aralar araba pratigi yapiyorum ama trafige cikmadim daha.
Boyle bisey yapabilirsiniz sizden kaynaklı bi hata vs oldugunda diger suruculer dibinize yaklasmaz. :)
 
Gecende bi kadin aracinin arka camina kagida acemiyim kusura bakmayın yazip asmış. Cok begendim Bende yazabilirim boyle. su aralar araba pratigi yapiyorum ama trafige cikmadim daha.
Boyle bisey yapabilirsiniz sizden kaynaklı bi hata vs oldugunda diger suruculer dibinize yaklasmaz. :)
Kesinlikle yanlış bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Türkiye'deki barzolar bisiklet, motorsiklet görünce üzerine üzerine sürüyor. Direksiyon dersi alıyorum, aracın dibine geliyolar, ışıkta korna çalıyorlar her yerde sürücü adayı yazmasına rağmen. Yani o yazıyı gören üstünüze çıkmaya çalışabilir, benden söylemesi.
 
Kesinlikle yanlış bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Türkiye'deki barzolar bisiklet, motorsiklet görünce üzerine üzerine sürüyor. Direksiyon dersi alıyorum, aracın dibine geliyolar, ışıkta korna çalıyorlar her yerde sürücü adayı yazmasına rağmen. Yani o yazıyı gören üstünüze çıkmaya çalışabilir, benden söylemesi.
Evet ülkede ehliyet sistemi cok kolay oldugu icin sığırlar da alabiliyor maalesef ama muhattap olacagimiz kesim cahil olmayan kural nizam bilen insanlar olmali. Bu sığırlar için bi takim onlemler almaktan vazgecersek daha buyuk sorunlar cikabilir diye dusunuyorum. Uzerine sureni olay cikarmaya calisani plakasini alıp hemen trafige sikayet edin ekip anında geliyor.
 
Kızlar merhaba ben araba korkumu yenemiyorum. Yaklaşık 3 yıldır ehliyetim var bulunduğum yerde trafik çok yoktu köyün içinde sürüyordum ta ki geçen yıla kadar. o an bi dikkatlisizliğim yüzünden kaza yaptım şükür birsey olmadı ama bu bende korku bıraktı şimdi şehir içine yerleştim araba Sürmek beni çok korkutuyor Bunu nasıl yenebilirim.
Kademeli maruz bırakma yöntemiyle.
Bende de 9 yıldır ehliyet var. Bende biraz tırsıyorum ama şu haftasonu yasakları bir geçsin bende kendime kademeli maruz birakma uygulayacağım.

Nedir bu kademeli maruz bırakma?
Kademeli maruz birakma, bilişsel davranışçı terapi metodu.
Ilk başta kendinizi araba kullanırken hayal edeceksiniz. Sonra ikinci asama arabaya geçin oturun. Bir direksiyonu, pedalları tutun. Sonra yavaş yavaş motoru çalıştırma, vitesi oynatma vs yapın. Daha sonra da güvendiğiniz birini yanınıza alıp kapalı alanda bir tur atin..daha sonra ufak ufak trafiğe çıkın. Bunun için hoca da olabilir. Bu seviyede biraz kalmanız gerek.
En son da kendi başınıza trafiğe çıkmanız lazım. Yardımcı olsun diye müzik açın. Yavaş gidin..

Böylece yavaş yavaş alışacaksınız. Bu sırada kalbiniz çok hızlanabilir. Panik düşünceler gelebilir. Sakın olun hepsi geçecek. Arabayı kenara çekip sakinlesin..beynimiz kaçınma davranışı yapabilir. Sakın olun zamanla alışacaksınız. Olmadi maruz bırakma aşamalarında bir iki gün ara verin..hızlı gitmeyin..

Korkunun üstüne aşamalı gitmeden yenemezsiniz. Bu metodu araştırın. Uçak korkusu, fobileri vs olanlara da uygulanıyor.
 
Son düzenleme:
öncelikle ilk araba kullanma tecrübemde aynı sizin gibi basit, bana ve kimseye bir şey olmayan bir kaza yaptım. ondan sonrasında rüyalarımda hep kaza yapmaya başladım. kullan artık diyenlere kızıyordum ve gerek yok diyordum. daha sonra evlendim, alışmam için eski model otomatik bir araba aldık eşim sürekli yapabilirsin diye destekledi ama hiç inanmadım trafik olmayan yerlerde biraz da gönlü olsun diye sürmeye başladım. eğer yanınızda biri olacaksa panik yapmayan ve bağırıp çağırmayan biri olsun ki kendinizi strese sokmayın. bende otomatik arabanın da çok etkisi oldu sadece direksiyon hakimiyeti kurmak vitesle uğraşmaktan, iki üç işi aynı anda yapmamak daha güven verici geldi. ve sonra yavaş yavaş tek çıkmaya başladım. inanır mısınız tek çıkmak yanında birinin olmasından kat kat güzel ve kendinize ister istemez daha fazla güven vermeniz gereken bir durum. bir iki tek gidince bu çok hoşuma gitmeye başladı, artık herhangi bir işim için kimsenin beni götürmesini beklemem gerekmedi. daha sonra araba değiştirip daha iyi bir araba aldık. şu an istediğim zaman çıkıp her yere gidebiliyorum, hatta araba kullanmaya başladığımdan beri hiç üşenmiyorum ve sürekli çıkıp çıkıp gitmek istiyorum:-) yani ben yapabildiysem eminim siz de yaparsınız
 
Ozel direksiyon dersi alin iyi bir hocadan ,koyde bile kaza yaptiysaniz henuz hazir degilsiniz demektir
 
Ders alıp çıkın derim.
Bir arkadaşım 2000de ehliyet sonra araba aldı,benim o zaman ehliyetim yoktu,küçük bir yerde yaşıyor bu arada o zaman trafikte yoğun değildi,kez beraber çıkmıştık,araba kullanmayı bilen biri ile göya yardım edecekti,ben arkada,arkadaşım direksiyonda,abi yanında neyse indi abi kıza geri gelip park etmesi için yardım edecekti,neyse gel gel diyor arkadaşım geri geri geliyor falan,kız en sonunda demir örgülere girdi arabanın farlar indi vs. O gün bugün o araba garajda yatıyor,bir yere gidilecekse bilen biri arabayı kullanıyor,otopark parası ödüyor yıllık,bakıma birinden rica edip götürüyordu,en son evlendi eşi kullanıyor şu an,hala direksiyona geçmiş değil.
Ben ehliyetimi aldım,3.aracım hala aktif olarak kullanıyorum ki ilk aracım maueldi,arkadaşım otomatik almıştı. Yani demem o ki,iş sizde bitiyor. Bana da arkadan çarptı kadının biri,korktum yalan yok ama asla bırakmadim araba kullanmayı.
Direksiyona gectigimde park etmeyi bile bilmiyordum,kursta öğretilen birşey değildi o zaman. Hepsini öğrendim kullana kullana. İstanbul trafiğinde kullanıyorum halen.
Tabi ki güvenmiyorsanız egitiminize ders alın önce ama emin olun arabanızı tanır,icinde ne ne işe yarar kavrarsanız,biraz pratik,çok dikkat ederek kotarabilirsiniz sizde herkes gibi.
 
Back
X