Annem yine iş başındaydı, hayatımı planlamalardaydı

Yokuspokus

Nope thanks
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
3 Mart 2016
18.150
76.557
598
Merhaba hanımlar, nasılsınız, nasıl gidiyor hayat?

Düne kadar bende de durumlar fena değildi ve fakat bu sabah itibariyle biraz bozuk atıyorum, benimki ağzından kaçırdı ki annem yine hayatım üzerine planlara girişmiş, duramaz, bilirim. Ne zaman bir fikir-baskı ile gelecek diye merak içindeydim zaten ama bu kadar ileri gideceğini ummazdım. (Yoksa umar mıydım? )

Konuya geçeyim hemen; benim kuzu bir buçuk yaşına vardı ve bizimkilerin (Daha doğrusu toplumumuzun) geleneksel soruları- bilindik tavsiyeleri başladı:
Kardeş düşünüyonuz mu?
Kız, ikisi bir büyür giderler kolay olur bir daha başa sarmazsın.
Tek çocuk bırakma, kardeşsiz olmaz.
En fazla 3-4 yaş olsun bari bak dahası iyi olmaz.
Sen bilirsin 9 yaş var x ile aranızda, paylaşımı azalır çocukların elini çabuk tut.
Tam zamanı bence bir seneye kadar yapın.
Öyle kestirip atma hemen, sonra pişman olursun.
vs vs...

Tek tek, "Hayırlısı-bakarız" ekseninde cevaplarla savuşturdum, şöyle 2-3 ay oluyordur başladılar işte (Teyzemin biri ve dayım hariç diğer teyzem ve birkaç kuzenim yapıyor bunu denk geldikçe). Geçen annemin (yine) günü vardı, bi selam vermeye uğradım kaçıyorum, teyzem kapıda yakaladı ve ayak üstü tembihledi. Botlarımı giymeye çalışıyorum ve bir yandan "Büyümüş bu sıpa, bi tane daha yap" tarzı cümlelere "He teyze he" diyorum.

Diğer gündü sanırım, kardeşimle alış-verişe çıktık. Kuzenimle rastlaştık. Selam-ayak üstü muhabbet derken konu yine benim üremem. Artık dedim "Bakıvereceksen yapam" ,"Ehi ehi Gangsta ya, o kadar zor mu sanki? Hep beraber bakarız, büyürler ne güzel" filan dedi, kardeşime dönerek "Ablam eve uğramadan bi doktoruma uğrayalım, tüpleri bağlatmak için randevu alayım. Yoksa bu konu kapanmayacak." dedim. Gülüşüldü vs o gün öyle. Ufaktan cevap verme tarzım değişiyor anlayacağınız, şimdilik gereksiz espriler kısmındayım, "Sana ne?"ye doğru gidiyorum.

Annem, kuzenle bu konuşma yaşandığından beri, bir ayrı sokuluyor yanıma yanıma. Huylanıyorum, çaktırmıyorum. Böyle bi "Ay bi de kızın olsaydı nasıl olurdu acaba?" lar... "Bu bi sarı oğluş oldu, bi de şöyle kara gözlü kara kaşlı bi kızın olsa senin küçüklüğün gibi" ler... "Hadi olsa, o da erkek olsa?" dedim ne diyecek diye, diyor "Ayy iki oğluş da takım takım giyinirler" vs ona da hayal hazır. Artık dedim "Ben daha bi 3 sene filan rahatımdır diye düşünüyordum, maşallah ikinci sene dolmadan başladınız. Hayırdır? Anne beni bilmiyor gibi, bari sen yapma, bu konuyu bi kapatalım, en azından bir 5 sene açılmasın" vs dedim. Kestirdim attım.

Ve bu sabah benimki, oğlanı severken "Bir çocuğumuz daha olsa ne güzel olurdu Gangsta yaa?" dedi, devam etti konuşmaya. Annemin ağzına benzettim. (Hobi olarak arada diyor zaten de, söyleme biçiminden gıcık aldım)
"Hasbinallah" iç çekişiyle kafayı yana çevirirken "Çıkar sen bi çıkar o baklayı" bakışı attım artık.
"Bak annene söyleme he" diye döküldü...

Anlayacağınız annem, ben konuyu kapattım diye, konunun açık olduğu diğer cepheye sızmış ufaktan. "Oğlum, tabi siz bilirsiniz, bize laf düşmez de, kardeşsiz olmaz, sen biliyorsun (Tek çocuk eşim). Biz elden ayaktan düşmeden, hazır yardımımız dokunuyorken, bi düşünün" falan fıstık, artık hangi ara denk getirdi de araya sokuşturdu bu lafları bilmiyorum ama, bu kadar ileri gidebileceğini ummazdım. Sinirlendim. Babam hatta "Yav sana ne sen karışmasana" filan demiş dağıtmış konuyu ama belki de babam müdahil olmasa, ince ince, gün gün işleyecek benimkini. O da dünden razı zaten orası da ayrı. :/

Tahminim, benim o "Tüp bağlama" esprim, aldı yürüdü annemin kulağına, kadına da telaşlar geldi.
Hey Allah'ım ya. Siparişle torun yaptıracak tövbest. Kvye gerek yok vallahi annem yetiyor. Ben ne edem şimdi annemi?

Bir daha konusu önüme gelirse adamı tembihlemeyi düşünüyorum; ikimiz aynı duruşu sergileyip kestirip atmadığımız sürece bu tavsiyeler(!) devam edecek çünkü. Öyle güzel de işler ki, annem diye demiyorum çok güzel yerlerden yakalar insanı. Aslında bu kadar düz de değil mevzu çok özele girmek istemiyorum da esas sinirlenip gücendiğim nokta; beni tanıyor, istediğim halde çocuk fikri için ne kadar zor bir hazırlanma süreci yaşadığımı biliyor oluşu. Sadece böyle konuşması değil anlayacağınız, benim için altı dolu bir konu ve kendisi de konuya hakim. ...
Bu kadar basit mi yani?

Çekip konuşasım var "Neden yapıyorsun bunu?" diye ama konuşmamam gerekiyor, eşim arada kalacak.
Şu "İkinci çocuğu yap" klişesini dert etti başıma durduk yere. Oyh... İçim şişti.

Sen yap yine de, kardeş şart

Şaka şaka. Bende de senin gibi var bi tane 1,5 yaş bebesi. Gerçi annem seninkinin tam tersi. İkinciyi yapıcam diye aklı çıkıyor. O yapma dedikçe de benim yapasım geliyor. Ana-kız ilişkisinin dinamiği bence bu zıtlaşma. Yap diyor olsaydı yapasım kaçardı eminim.

Her neyse klasik söylemlerime geçeyim. Bakacak olan sensin. Kalan herkese canları ne çekiyorsa onu yemek düşer. Allah hali hazırdakine sağlık, uzun ömürler versin.

"Ne var büyür giderler." diyenleri kesesim geliyor.

Sizin anne sizin cepheden bakacak biri değil pek, geçiştirmeye, duymamaya devam edin.
Sorma deseniz de uzun süre dayanır gibi gelmedi bana.

Amin. Doğru diyorsun.
İşte, "Sen de mi Brütüs" tribine girdim. Annem bari böyle yapmayaydı diye canımı sıktım.
Teşekkür ederim.

Yatılı bir filipinli dadı ayarlayıp, maaşını da sen vereceksen neden olmasın de.

Eğer imkanın varsa vaktin varsa bakabilecek Gücün varsa ikisi birden büyümesi kolay olur sen rahat et ilerde yanlız kalma diye Söylüyorlar bu kadar bunalıyorsan da konuşturma kimseyi bizim tercihimiz bu yönde kes at

İyi de sen kimseye net cevap vermemişsin ki.

Hayırlısı tarzı cevaplar hep ucu açıktır ve niyeyse olumlu düşündüğün anlamında yorumlanır.

Daha net cevaplar ver ki bir daha kimse sormaya cesaret edemesin. Var sende o potansiyel, kırmadan yaparsın bence.

"Düşünmüyorum" dedikten sonra konumda örneklediğim "Öyle kestirip atma, pişman olursun sonra..." sından sonrası alıp yürüyor. Ancak işte bakarız, hayırlısı ile kaçıyorum. Yoksa iş baya baya hikayeye dönüyor :/
Zaten minik minik terslenmelere durdum, aralarına pek girmediğimden, konuşacak ortak konularımız pek olmadığından laf olsun diye açılıyor bu konular diyorum da işte, annem. Annem başlamayaydı iyiydi :/

Konuşasım var, konuşmayıp yutacağım, ondan bi sinir geldi.

Kesin gelirler şimdi bir arada büyür çıkarlar diyenler. Resmen bencillik bu..

Daha haftasonu bu mevzu oldu. Bana direk denmedi böyle bir baskı direk görmüyorum şu anda, ama 1 buçuk yaşında bebeği olup tekrar kaza ile! hamile bir akrabadan bahsedildi. Ablam da üstüne "ben 5 sene çok rahatlamışım ikinciyi yapmakla geç kalmışıma, daha erken olmalıya" bağladı.

Ben de "benim ki daha oral dönemde bir bebek daha etrafını keşfediyor. Kucağımdan inmez, yemeğini bizimle oturup yemez, tuvaletini söylemez, uzun süre yorulur yürüyemez. Ben şimdi ilgimin çoğunu (ki bu kesinlikle olacaktır) yeni bir bebeğe verirsem büyüğüne haksızlık değil mi?" dedim. Bence bu bir annenin yaptığı ilk büyük bencilliktir.
1 buçuk yaşındaki bebeğin neresi büyük allasen? Bir arada büyüsünler lafı hikaye. O arada kaynamaktır. Birebir ilgilenmemektir.

Benim kv sağolsun böyle şeylere hiç karışmaz. Tembel biri olmasının faydası bu. Annem de keza pek karışmaz belki ileride çıtlatır bilemem.. Ama mutlaka herkesin çevresinde çok bilmiş aile planlamacı vardır. Psikolojime göre ya direk tersliyorum ya da hayırlısı vs. geçiştiriyorum..

He bir de "yap beraber bakarız" diyenler var ki ağızlarına tuvalet terliği ile vurasım geliyor. Sanki benimle yatacak densiz.. Eee yap diyenler nerede şimdi? İyi ki kendi aklım var ki o zaman bile "sen mi bakacaksın?" diye terslemişim..

İstemiyorsanız yapmayın, dediğiniz gibi bakacak büyütecek olan sizsiniz. Kuzenim 23 yaşında, tek çocuk, annesi 50 küsur yaşında. Hala "Buna niye kardeş yapmadın yapaydın" diyen var yahu. İnsanları susturamazsınız en iyisi duymazdan gelecek ya da "Düşünmüyoruz" diye polemiğe girmeden kestirip atacaksınız. Böyle çok polemiğe girmişsiniz insanlarla.

2 erkek çocuk annesi olarak ve aralarında az yaş farkı olduğundan dolayı, bazen "bana kalsaydı hakikaten 2. çocuk olmazdı, iyi ki olmuş" diyorum.
Bizimkisi süpriz yumurtaydı... İyi ki de oldu.

Ancak, tabii bu gibi konuşmalar kimseye düşmüyor.
Ama büyükler bunu hiç anlamıyorlar.
Kayınvalidem o kadar destursuz insandır, ne ilk çocuğumda bir laf etti, ne de ikincide.
Sadece ikinci de "daha erken değilmi" demişti şok olmuştuk...

Bence anneniz ile "kadın-kadına" tarzda konuşun tekrar bu konu nüksederse.
Sizi anlamasının sizin için ne kadar önemli olduğunu ve konuyu kapatmasını isteyin.
Belki etkili olur...

Annende kotu bı nıyet yok ama fazla mudahalecı bıraz, o da yapısı oyle sanırım bıraz uyanık ısını bılen aklı yaman tıplerden annen :) benımkı 1yasındayken otekını dogurdm yarn annem de ankaraya gıtck babamgl de ankarada akraba gezmesndeler annem de babamgl de kuzenler de kardesm de cumaa ancak gelck ve ben kara kara dusunuyorum koskoca 3gun tek basıma 2 bebeyle nabcm dıye =[ hıc de oyle "beraber buyur gıderler" dendıgı gıbı kolay degıl. Benm oglus emzırtmıyo bıle kucugu kıskanclıktan

Bizim toplumumuzun genel sorunu bu. Ben sürekli neden evlenmiyorsun sorusuna maruz kalıyorum mesela.Evlensem bu seferde e çocuk doğursana sonra sizin gibi ikinciyi neden yapmıyorsun.Bitmez yani

Öyle yargılayıcı toplumuz ki.
Daha bismillah o ortamda gördüğüm dıdının dıdısı teyze "sende 1 tane mi?!" diye soruyor. "Eevet" diye cevap veriyorum resmen suç işlemiş gibi..
Sonra "kardeş lazım" deniyor. Kucağımdaki daha 5 aylık! çevreye anlam veremiyor şaşkın şaşkın..

Ben lohusa depresyonundan çıktım mı acaba daha dur ya.. "Yok canım şart değil" diye kıllığına cevap veriyorum. "Yok yok gerekir" diyor.

Yahu ortamda babam, eniştelerim bilimum tanımadığım amcalar. Ayıp ya sanane!!!
Eğlenebilene komik ama aslında çok da sinir bozucu..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…