- 6 Mart 2012
- 17.742
- 28.111
- 798
- 49
Yıllar önce kim dediyse onu bulun getirin bana diyorum. Neymiş efendim, baklavalar, börekler, hamur işleri, kaymaklı tatlılar, yenmeliymiş. Evet metabolizma hızlanıyor ama hızlanıyor diye bu kadar yüklenilmez ki. Doğumdan sonra kilo alan anneler var. Doğum yapan annenin aç kalmaması, ihtiyacı olanları yemesi önemli olan, sürekli kalori yüklemek değil! Ayrıca bu tatlılarında sütü artırma özelliği yok! Evde anneler, kayın valideler bana kızacak ama kimse kusura bakmasın, gerçek bu! Sütü artıran şey, annenin eksiksiz beslenmesi yani aç kalmaması ve yeteri kadar protein, yağ, karbonhidrat alması, bebeği görmesi yanında olması ve moral. Anne, sütünün geleceğine inanırsa, bebeği sık sık kucağına alırsa ve moralini yüksek tutarsa mutlaka süt oluşumu gerçekleşir. Bebeği görmesi ve ağladığını duyması gerekir! Bebeğinin ağladığını yani acıktığını gören annenin beyni sinyali alır ve hemen hormonlara iletir. Bebeği gördüğü anda süt oluşumu başlar ve bebek emdikçe de ihtiyacına göre süt oluşumu devam eder. Sütüm yetmiyor korkusu her annenin korktuğu bir şeydir ama her an nenin sütünün içeriği de farklıdır, her bebeğin süt ihtiyacı da. Bu sebeple, sizin sütünüzün miktarı sizin bebeğiniz için ideal. Çok özel durumlarda, stresli ortamlarda, annenin morali bozuk ise veya dinlenemiyorsa, bebeğini göremiyorsa süt oluşumu azalır.
Vitaminler ve sevgi
Bir bebek ne ister. Annesinin kokusunu hissetmek, onun kucağında olmak ve sevgiye doymak. Bir de karnı acıktı mı anne sütü ile ihtiyacı olan tüm karbonhidratı, yağları, proteini, vitaminleri, mineralleri ve dünyada başka hiçbir besinde olmayan sayısız koruyucu etken maddeleri alır ve mutlu bir şekilde büyür. Annesinin memesinden süt içen bir bebek, annesini, tam da istediği gibi hisseder ve anne karnından sonra en mutlu olduğu yer burasıdır. Karnının her zaman aç olması da gerekmez, bazen sadece annesini özlediği, istediği için de ağlayıp meme istediğini gösterebilir. Bu tam anlamıyla şu demektir: “Sana ihtiyacım var anne! Lütfen bana sarıl.”
Bebeğiniz sadece acıkınca emmez
Yeni doğum yapan bir anne yorgun, uykusuz, düzensiz yemek yediği için bitkin olabilir. Bir de bunun üstüne sürekli memede duran bir bebek. Bebeklerin doğdukları andan itibaren annenin hissettiği her şeyi hissetiğini biliyor musunuz? Ve… Bir bebeğin sadece acıktığında değil, korktuğunda, özlediğinde, heyecanlanınca, sevgi ihtiyacı olunca, yani tamamen duygusal sebeplerden de memede durmak istediğini. Kendini en güvenli yerde tutmaya çalıştığını da hatırlatmak isterim. İşte bu yüzden, önce annenin sakin, mutlu ve sağlıklı olması gerekiyor. Rahatlayan anne, bebeği ile daha rahat ilgilenebiliyor, her istediğinde bebeği kucağına alabiliyor. Anne ve bebek arasındaki bu sıkı fıkı ilişki özellikle ilk aylarda her şeyden önemli.
Ağladıkça emzirin
Bazı uzmanlar emzirme eğitimi verirken 2 saatten daha sık emzirmeyin derler. Bu bebekten bebeğe gore değişir ve asla kural değildir. Bebeğiniz ağladığında, meme istediğinde mutlaka emzirin. “Ben temmuzun ortasında ve İstanbul’daki son 100 yılın en sıcak 40 gününde doğum yapmış bir anne olarak, eğer oğlumu 2 saat, 3 saat emzirmeden dursaydım, ciddi problemler yaşayabilirdik. 15 dakikada bir de emzirdiğim oldu, saat başı da. Hatta saatlerce orada kaldığı da oldu.” Bu çok normal. Kışın doğan bir bebek daha uzun aralıklarla emmek isteyebilir ama yazın doğan bir bebek, acıkınca da, susayınca da annesinin yakasına yapışacaktır.