Ankara’da ‘barış mitingi’ öncesi patlama; DHA: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Geçmişte yaşanan şeyler tabiki hiç hoş değil,daha çocuktum kral tv müzik ödülleri veriyordu. bizim sözüm ona sanatçı bozuntularimiz,kürtçe şarkı söyledi diye ahmet kaya ya çatal bıçak fırlatıp yuhalamisti
Hâlâ izledikçe ağlamaklı olurum,çok severdim şarkılarını.biz bu günleri yaşadık,bence ders aldık,çok şey değişti o günden bu güne.Ama 15 yaşında bunları yaşamamış bir çocuk neden hâlâ bu nefretle yetiştirilir.ben hâlâ ıstiklâl marşını okurken gözlerim dolar,bu duyguyu bilmiyor bu çocuklar.ait hissetmiyorlar buraya.belki halk cahil,bilmiyor peki neden bu halkı temsil ettiğini söyleyenler hâlâ kavga peşinde.ben buraya gelirken 40 kere düşündüm,canımı sokakta bulmadım ben,çocuğum var colugum var.inan terör olmasa kalirdim,nasıl güzel yerler,nasıl güzel insanlar tarih kokuyor heryer,medeniyet kokuyor.Ama gün sayıyorum,ben alışık değilim her gece silah sesi duymaya,tedirginim.peki bu çocuklara yazık değil mi? Gelen ogretmen bin tane korkuyla geliyor,gitmek için can atıyor.burada terörist lere gerilla diyorlar,saygı duyuyorlar,gene şehit var hocam diyor bana gülerek sınıfta içim kanıyor,ölen sensin,benim,biziz ama anlatamıyorum. Ben anlamıyorum demirtaşi,oysa umutluydum meclise girdiklerinde,silahla değil,siyasetle çözeriz diyordum.su an istediklerinin bölünmek olduğunu,yada özerklik her neyse olduğunu düşünüyorum.halkı bilerek kiskirttiklarini düşünüyorum.ve çok kızıyorum.

Bu, çok yerinde bir tespit. Özellikle bu başlık altında yazdıklarınızı ilgiyle takip ediyorum. Çok doğru noktalara parmak basıyorsunuz. Ben de aynen böyle düşünüyorum; hiçbir hareketin oluşumu sebepsiz değil. Buradan zinhar terörü desteklediğim anlamı çıkmasın, elbet kan dökmek ve insanların canına kıymak bir çözüm ya da meşru değil, asla da olamaz. Ancak bölge halkının içinde bulunan bu nefreti, kini ancak o dönemleri yaşayarak, yaşayamadıysak dinleyerek ve okuyarak anlayabiliriz. Çok okudum; çok dinledim. Zira benim de yaşım o dönemleri anlamak için yeterli değildi, 90'ların başında 13 yaşında idim.

Zamanında ezilmiş, hor görülmüş, deyim yerindeyse adamdan sayılmamış insanlardan bahsediyoruz. Köy enstitüleri kalkmış, eğitim sıfırlanmış, GAP'a kadar doğru düzgün kalkınamamış bir bölge burası. Şimdi "neden nefret ediyorlar?"ı sorgulamak için şartlara bakmak lazım. Ama bunun arkasından gelen oluşum terör mü olmalıydı? Elbette hayır. Çözüm nasıl olacak, onu da zaten bilebilsek bugün bunları konuşmuyor olurduk. Kesinlikle dediğiniz gibi uzun vadede, bilinçli bir oluşum gerek...

https://twitter.com/degirmencirfan/status/652874477336924160

Bu kadına anlatsak ya siyasi hesapları, komplo teorilerini. Anlatabilir miyiz? Ben anlatamam. Konuşurken boğazımda düğümleniyor kelimeler. Tek söz çıkmıyor ağzımdan. 95 can. Sayılarla ifade edip geçiyoruz. Hepsinin annesi babası vardı, çocukları vardı. Bir hayatları vardı. Aralarında 19-20 yaşında öğrenciler vardı, okula giden. Öğretmenler vardı. Doktorlar, mimarlar, mühendisler vardı. Onların arasında 9 yaşında bir çocuk da vardı. Onlar Hdp'li sendikalı kürt-türk olmadan önce insanlar. 2 gün önce yaşayan kanlı canlı insanlardı senin gibi benim gibi. Bugün aileleri tarafından teşhis edilmeyi bekleyen ölü bedenler.

Demin cogunluk, cogulculuk derken benim bile kafami karistirdiniz.. Turkiye'nin bugun begendiginiz bu demokrasisinde her ikisi de maalesef yok. Basta bir adam var, baskanlik sistemi diye tutturmus.. Cumhurbaskani ama anayasayi takmiyor, meydanlara inip herkesten baskan olmak icin 400 milletvekili istiyor. Millet "hayir" diyor, dahasi, 400 mv vermek yerine olan oylarini da dusurup, gerekirse HDPye bile oy verip %40 veriyor, kalkip "Turkiyede cumhurbaskanligi zaten fiiili olarak degismistir, bunu anayasaya uygulamak kalmistir" diyor. %40 ile rejimi degistirdigini ve fiilen baskan oldugunu ileri suruyor. % 40 ne zamandan beri rejimi degistirebilecek bir cogunluk? Yapilan anketlerde istemeyenlerin orani % 60 bile degil, daha fazla, % 70lerde.. Anketlere bakiyor ama sonuclar istedigi gibi olmayinca takmiyor. Kimse ile koalisyona yanasmayip tekrar secim istiyor. Bir kisi istedi diye mecbur herkes tekrar secime gidiyor. Buna sen cogunluk demokrasisi mi dersin, yoksa cogulculuk mu bilemem.. Ama ikisi de olmadigi kesin. Turkiyede cogunlugun haklarini koruyan bir parti veya lider yok su an yonetimde.. Turkiye, yasalar "hayir" dedigi halde, cogunluk karsi ciktigi halde zorla yaptirilan, milyarlarca dolara maledilen, icinde yanlizca bir aile yasadigi halde milyonlarca lira aylik masrafi olan bir sarayin dayatmasina ugramis bu donem.. Oraya akitilan vergilerimiz cogunlugun haklarini koruyor mu? Yoksa bir kisinin mi haklarini koruyor? Bu ulkenin % 50si asgari ucretle calisiyor. Bu ne perhiz, bu ne lahana tursusu?

Bu konuya gelelim. O bir kisi 1500 korumasi olmadan sokaga cikmaz. Ancak, 100 000 kisinin katilmasi ongorulen bu mitingde, internette bir gece once yayinlanmis "Ankarada bomba patlayacak", "mitingde kan akacak" soylemlerine ragmen, milyarlarca lira akitilan MIT ellerindeyken, cogunlugun guvenligini saglayacak hic bir onlem alinmamis.. Meydana acilan tren yolu gecidinde veya kortejin oldugu yerde tek polis yok.. 100 kisinin parcalanarak oldugu, bir o kadarinin yaralandigi o kadar kalabalik bir yerde tek polisin burnu bile kanamamis, yoklar ki? Hangi cogunlugun guvenlik hakki korunmus simdi?

Haa, ondan sonra gelip buraya yazmak kolay.. Ama demokrasi var, cogunluk secti... Cogunluga hizmet gitti mi? Gidiyor mu? Ben ona bakarim. Anla insanlar neden bu kadar anti-AKPci, neden halk Tayyip'e bu kadar tepkili.. Kara kasini, kara gozunu begenmedigimiz, uzun boylulardan hoslanmadigimiz icin degil yani..

Ates dustugu yeri yakar diye bosuna dememisler..kimse durup dururken kimseye kin beslemez..benim 17 yasinda oglum var ve hayali polis yada asker olmakti..tatilde is bulup calisiyordu ve gece 11 gibi eve geliyordu..yol parasindan tasarruf icin bisikletiyle gidip geliyordu..bir aksam bisikletinde sikinti cikinca yol kenarina cekip bakiyo.o sirada ekip yanina yaklasiyor ve cocugun ensesine tokat atip ne isin var lan bu saatte disarda diyor.cocugun konusmasina musade etmiyor ve ikinci bir tokati yapistirip defol evine pic diyor..ne mi oldu bu olaydan sonra cocugun psikolojisi bozuldu neden bana boyle davrandilar ben ne yaptim diye gunlerce soylendi ve polislik ve askerlik hevesi kirildi..

elbette dedim ya az önceki mesajımda söylediklerim kesinlikle PKK'nın varlık sebebi değil. varolan PKK'yla mücadele edilirken bence izlenen yanlışlar.
yoksa PKK'nın varlığını salt devletin attığı adımlarla açıklamak mümkün değil. orada başka küresel hesaplar var.
işte tam da bu hesaplar yüzünden Kürt Siyasetçiler PKK ile arasına mesafe koyamıyor.
çünkü PKK'nın ölüm listeleri meşhurdur.
ikincisi Kara Murat benim diye çıkmak kolay ama bu ülkede hala sadece Kürt olduğu için, ya da Türk olmadığı için, Sünni olmadığı için nefret eden insanlar var.
hepimiz bunların az olmasını diliyor, umuyor, istiyoruz ama varlar.
o yüzden HDP PKK kamburundan kurtulamıyor.
kurtulması da o kadar kolay değil.
öncelikle Kürt olmayı marjinallikten çıkarması lazım. Türkiye partisi olması lazım. sonrasında zaten PKK'ya ihtiyacı kalmayacak.
ama dediğim gibi kolay değil.
o çocuklara senin benim gibi insanların el uzatması lazım. Bizlerin, onların düşmanı olmadığını o şehit olduğunu söylediği teröristin onun kötülüğünü istemeyen, onun mutlu, huzurlu olmasını isteyen bizlerin canını yaktığını bilmesi lazım.
Dostun, terörist değil, biz olduğumuzu bilmesi lazım.
teröristi o çocuk için marjinal kılmak lazım.
bu da kolay değil.
15 yaşında bir çocuk neden bu nefretle yetiştirilir biliyor musun? sana bir hikaye anlatayım.
Ailem aslen Manisa'lı.
Yunan işgali sırasında, Yunan askerlerle burun buruna gelmişler. Yunan askerleri komşularının kucaklarından bebeklerini alıp, havaya alıp süngüyü altına tutmuşlar, bebek süngüye geçmiş.
evlerini yakıp yıkmışlar.
Dedemin bağındaki hizmetçi kıza tecavüz etmişler.
çocukları, hamile kadınları öldürmüşler.
bu hikayeleri çok İzmirli'den duyarsın.
Gelen Yunanları, alkışlarla karşılayan Rumları duyacağın gibi.
nesiller böyle acı hikayelerle büyürse, düşmanını kolay bulur.
yanlış anlama olmasın, elbette Yunanların yaptıkları katliamla bir tutmuyorum orada yaşananları, tabii ki böyle organize, böyle vahşi, böyle insanlık dışı değil orada yaşananlar. sadece acı hikayelerin nasıl bir nefret kültürü oluşturabileceğini, nesilleri nasıl etkileyeceğini göstermek için örnek verdim.
o çocuklar doğdukları andan itibaren
devletin katil olduğunu haykıran pankartlarla büyüdüler. tam da bu yüzden Selahattin Demirtaş'ın söylediklerini doğru bulmadım.
o kendisine oy verecek büyükleri düşünerek bunu söyledi ama onu dinleyen çocukları hiç düşünmedi.
sana gülerek hocam yine bir şehit var, diyen çocuğu kazanmamız lazım, yoksa dün Ahmet Türk vardı, bugün Selahattin Demirtaş var yarın başka biri olacak.
bizim o çocuğa ihtiyacımız var, ama o çocuğu nasıl kazanacağız bilmiyorum.
belki senin gibi gencecik Türk öğretmenlerle.
gencecik bir öğretmensin. ben de memur olmaya çalışıyorum, orasıysa kısmet ben de toplanıp gideceğim, ama ailenin aklı her daim sendedir. yerlerinde olmak istemezdim.

ben size sırrı süreyya önder ve hdp korteji diyorum, siz de akp liler akplilerin argümanı diyerek benimle aynı şeyi yapıyorsunuz.
biz sadece pkk dan nefret etmiyoruz, hdp den, onlara direkt veya dolaylı destek verenlerden de nefret ediyoruz. pkk nın terörist örgüt olduğunu es geçip bir ideolojiye sahip olduğunu savunanlardan da hazzetmiyoruz.

Ankara katliamı ister pkk nın işi olsun, ister olmasın, bu hdpkk yarıyor, bu kadar açık ve net.
akp nin kaybedeceği bir şey yok ki. her halukarda 1. parti çıkacağı herkesin malumu, koalisyon olsun veya olmasın akp her durumda ülke yönetiminde söz sahibi.
ayrıca daha önce defaatle belirttiğim gibi akp sadece siyasi bir parti, silahlı güçleri, hücre evleri, yasadışı mitingleri, öldüren eylemleri vs yok. yani illegal hiçbir yanı ve bağı yok hdpkk gibi. haliyle bu iddialar gülünç ve afaki kalıyor.

teşekkür ederim.
85 doğumluyum yani çok küçüktüm.
ama 90'lar denildiğinde aklımda çok net 3 şey var. Sivas Katliamı, Başbağlar Katliamı ve Gazi Mahallesi Olayları.
o yıllarda medya böyle değildi. ölümler açık açık gösterilirdi.
o öldürülen 33 tane canın yerdeki görüntüleri
itfaiye merdiveninden aşağı itilen Aziz Nesin, otelin etrafını saran vatandaşlarımıza bir şey olmamıştır diyen Çiller.
taranan yakılıp yıkılan Gazi Mahallesi, polisler, barikat kuran Aleviler, yanan lastikler.
hepsini hala öyle açık ve net hatırlıyorum ki sanki dün olmuş gibi.
değil bu topraklarda hiçbir yerde şiddetten, nefretten hayır gelmedi, gelmez.
bunları hafızamıza kaydedip, yeniden yaşanmaması için uğraşmaktan başka yapabileceğimiz başka bir şey yok.

Joker, miting olmadi ki.. Daha insanlar yavas yavas alana toplanirken bomba patladi, bayrak varsa da yoksa da herkes elindeki ile kacti gitti zaten.. Olenlerin cogu HDPli oldugu icin onlarin kendi bayraklari var ustlerinde ortulu..

bir kere seçimlerde yine 1. parti akp idi. koalisyon sürecinde yine tıkanan partiler mhp, chp ve hdp oldu. bu seçimde de yine ak parti 1. bu bariz. koalisyon olur veya olmaz. ak parti sonuçta bu ülkeyi yönetmeye devam edecek.
ak partiyi hdpkk gibi katiller sürüsüyle bir tutamazsınız, biri sadece siyasi bir parti iken diğeri terör örgütüyle kan bağı olan siyasi görünümlü hedef şaşırtmak için kullanılan piyon parti.

ben uzun zamandır haber izlemiyorum, sadece mühim olduğunu düşündüklerimi okuyorum geçiyorum. çünkü şu anda doğru dürüst habercilik kalmadı. at izi it izine karıştı.
tsk ışidi pkk mevzilerini vuruyor, sivillere zarar vermedik diyor, bir veya birkaç medya kuruluşu ise aksini iddia ediyor.
bu konunun doğruluğunu veya yanlışlığını ben teyid edemem.
400 mv mevzusu bayatlayalı çok oldu ya.

Ankara'daki patlamanın, hdp korteji miting alanına giderken herhangi bir caddede meydana gelmeyeceğini kim garanti edebilirdi?
istihbarat, polis ve askeri bir araya getirseniz de bazı şeyler engellenemez çünkü insanoğlunun böyle bir gücü yok. daha doğrusu hiçbir devletin böyle bir gücü yok.
daha önce bununla ilgili yorumumu yaptım okuyabilirsiniz.

hangi iddialar?
ben AKP ile ilgili bir iddia ortaya atmadım, atanınki de beni bağlamaz.
HDP'nin PKK ile olan bağını geçtiğimiz Haziran'da mı keşfettiniz AKP'li seçmenler olarak, yoksa AKP Sırrı Sürreyya ve arkadaşlarını İmralı'ya gönderirken, Oslo'da PKK ile görüşürken, Dolmabahçede mutabakat yapılırken de bu nefretiniz vardı da susuyor muydunuz?
silah hücre evi vs.'ye cevap yazmıyorum, zaten öyle bir iddiam yok.
AKP'nin söz sahibi olup olmayacağı da seçimden sonra belli olacak. durun bakalım, kaç oy alınacak, kim kiminle koalisyona yaklaşacak bunlar daha belli değil.

çözüm sürecinde yaşananlar, öncesi ve sonrası diye bir şey var.
farklı konu ve durumları bir olayla meç edemezsiniz, ederseniz hepsi birbirine girer. manasız atışmalar olur.
seçimi bekleyelim ve görelim.

edebilirim, niye edemiyor muşum?
çözüm süreci boyunca yolları mayınla ben mi döşedim, yola döşenen mayınların istihbaratını alamayan ben miydim?
çözüm süreci boyunca hiç şehit gelmedi mi sanıyorsunuz? biraz yandaş basından başka da haber kaynağı tarayın derim. ilk aklıma gelen ağaca bağlanıp infaz edilen korucu mesela. bu da yeni haber oldu.
çözüm sürecinden önce PKK asker şehit etmiyor muydu? Haziran'da mı başladı şehit etmeye.
PKK hiç değişmedi ki?
adamlar terör örgütü.
işleri bu, terör yapmak.
bundan para kazanıyorlar.
cidden samimi olarak silah bırakıp yurt dışına çıkacaklarına inandıysanız, bence siyasete ilgi duymak için fazla safsınız.
haa bu arada AKP'nin azınlıklarla ilgili yaptığı düzenlemeler bence oy kazanma sebebiyle olsa bile bir demokraside olması gereken haklardır.
bu konuda AKP'nin hakkını yemem.
ama PKK'nın yurt dışına çıkması.
yok o bir rüya, güzel bir rüya ama rüya.

Bu yazdıklarınıza inanıyor musunuz?? Yazık yazık bu ülke sizin gibi sabit fikirli ,okumayan araştırmayan mantaliteler yüzünden bu halde! Milletçilik yapa yapa ülkeyi 100 yıl geriye götürdünüz.Bakalım birileri saraylarda arzı endam edecek diye daha ne canlar gıdecek,kaç ocak sönecek

Ben dağda eli silahlı terörist ler yüzünden hiçbir kürde kin tutmadim,tirnagini değişmeyeceğim arkadaşlarim var.oğlunuz etkilenmekte haklı,o durumun farkında olacak yaşta değil,kanı deli akıyor, ama bunun bütün polislere,devlete mal edilemeyeceğini,o polislerin de zor şartlar altında görev yaptıklarını, hergün can tehlikesi taşıdıklarını siz anlatın lütfen.

insanoglunun boyle bi gucu olmayabilir ama elindeki imkanlari kullanip onlem alabilir.birgun once orda burda boyle bseyin olacagi simyalleri verilmis ..smdi insanoglunun boyle bi gucu olmamasi bu durumu mesrulastiriyomu?yapmayin lutfen..ayrica henuz secimler olmadi..nasil bu kadar kesin konusuyosunuz?kimin oy kaybedip kimin oylarinin artacagni hcbirimz suan bilemeyiz ki...

nereden çıkardın okumadığımızı?
niye şahsileştiriyorsun ki yorumlarımızı?
senin yorumuna bakılırsa sen 100 yıl geriden geliyorsun.

o sinyali verenler de hdp liler. belki de kendileri bilerek yaptılar. twitterda bununla ilgili iddialar vardı. ne oldu bilmiyorum.

nereden çıkardın okumadığımızı?
niye şahsileştiriyorsun ki yorumlarımızı?
senin yorumuna bakılırsa sen 100 yıl geriden geliyorsun.
Boşa 100 yıl yazmamişım sabit fikirlisin ve okumamışsın pardon yandaş yayınlar okumuş ve izlemişsin !!

Terbiyeli konuş. Seninle muhattap olanmı oldu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…