Dün Atatürk bizim için neden önemli diye düşünüp milli değerlerimiz içinde Atatürk'ün çok büyük bir önemi olduğunu, ne olursa olsun ona sahip çıkmamız gerektiğini düşünürken kendimce Google'da yazılar arıyordum, tesadüf bir sayfa geldi karşıma, şimdiye dek hiç okumadığım, varlığından habersiz olduğum bir hatırayı da anlatan milli bilinç ve değerlerin nesillerimize aktarılmasına dair yazılmış bir yazı, yazının rahmetli Özal zamanını anlatan kısmı çok dikkatimi çekti.
Özal zamanı Japonya'dan eğitim uzmanlarından oluşan bir heyet gelmiş ülkemize, Türkiye'deki eğitim sistemini araştırmak incelemek için, sebebi nedir bilemiyorum belki Özal davet etmişti, belki başka birşey, Japon heyet bir rapor hazırlamış, eğitim sistemimizle ilgili en dikkat çekici söylemleri de " Sizin eğitim sisteminizde milli ruh yok!"
Özal : Nasıl, nasıl milli ruh yok?
Japon'lar cevap vermiş: "biz okula başlayacak çocuklarımızı önce hızlı trenlere bindirir, teknoloji donanımlı fabrikalarımızı gezdiririz, ülkemizin geldiği noktayı, gücümüzü gösteririz, sonra onları Hiroşimaya götürürüz, yıllarca ot bitmeyen alanları gösteririz, eğer siz bilinçlenmez, size gösterdiğimiz teknolojilere sahip olmak için çalışmazsanız sonunuz böyle olur."
Bizim bürokratlardan biri bizim Hiroşimamız yok ki demiş, Japon heyet : Sizin Çanakkale Destanınız var.
Bu hatıra beni çok etkiledi şahsen, tarihini çok da bilmediğim Japonya bile bizim tarihimize hakim ve milli değerlerimize sahip çıkmamız, milli ruhumuz olması gerektiği kanaatine varmış, Japon'lar milli değerlerine, geçmişlerine ve geçmişlerine bakarak geleceklerine sahip çıkan bir millet.
Sahip çıkmadığımız her milli değer için bir gün pişman olmayız umarım.